Tällä viikolla saatiin päätökseen yksi upea pelaajaura, kun 36-vuotias Dirk Kuyt ilmoitti ripustavansa nappikset naulaan. Perinteikkään Feyenoordin 2000-luvun ensimmäiseen Eredivisie-mestaruuteen johdattanut Kuyt ei koskaan ollut se kaikista seksikkäin pelaaja, mutta työteliäs ja monipuolinen hollantilainen oli viimeisen päälle joukkuepelaaja, joka oli läpi uransa harmillisen aliarvostettu pelaaja.
Pienestä Katwijk aan Zeen kaupungista, suunnilleen Amsterdamin ja Rotterdamin puolivälistä kotoisin olevaa Kuytia voidaan pitää Feyenoord-legendana, vaikkei mies ole rotterdamilaisten kasvatti. Kuyt liittyi paikallisen Quick Boysin riveihin 5-vuotiaana ja siirtyi muualle vasta kolmetoista vuotta myöhemmin allekirjoitettuaan ensimmäisen ammattilaissopimuksensa FC Utrechtin kanssa heinäkuussa 1998. Laidalla tai kärjessä pelannut hollantilainen pelasi Utrechtin riveissä lopulta 173 ottelua, joissa verkko heilui 57 kertaa.
Jo tuolloin monipuolinen ja työteliäs Kuyt otti urallaan askeleen eteenpäin siirtyessään Feyenoordin riveihin kesällä 2003. Nuori hyökkääjä nousi välittömästi Feyenoord-kannattajien sydämiin iskien 20 nyyttiä avauskaudellaan. Seuraavalla kaudella piikissä pelanneen Kuytin meno yltyi vielä hurjemmaksi miehen kirjautettua 29 osumaa ja 13 syöttöä. Kolmas yli 20 maalin kausi (2005-06) vakuutti Liverpoolin Kuytin kyvyistä, joka pulitti Feyenoordille noin 15 miljoonaa euroa hyökkääjän palveluksista.
Dirk Kuytista tuli Dirk Kuyt juuri Liverpoolissa
Valioliigan ystävien keskuudessa Kuyt on aavistuksen ristiriitainen hahmo. Hieman ärsyttävän ulkokuoren ansiosta rehti hollantilainen on monen Ei-Liverpool-fanin inhokkilistalle, kun taas Reds-kannattajien keskuudessa Kuyt on äärimmäisen pidetty ja arvostettu pelaaja. Hyvä osoitus Kuytin arvostuksesta satamakaupungissa nähtiin hiljattain, kun Liverpool julkaisi virallisilla nettisivuillaan tiedotteen Kuytin lopettamisesta. Ulkomaalaisesta pelaajasta, joka lähti seurasta viisi vuotta sitten.
Liverpool Echo -paikallislehti keräsi yhteen twiittejä, joita Pool-fanit lähettivät luettuaan Kuytin lopettamisesta. Pool-fanien tribuuteista vanhalle pelaajalleen paistaa ennen kaikkea massiivinen arvostus Kuytin ammattimaisuutta ja peräänantamattomuutta kohtaan. Kuusi kautta Anfieldilla viihtynyt hollantilainen ei ollut pelityyliltään järin seksikäs pelaaja, mutta suurella sydämellä pelannut hyökkääjä kohosi siltikin Liverpool-kannattajien suosikkipelaajaksi. Työväenluokkaisella Merseysidellä arvostetaan perienglantilaiseen tapaan työmiehiä ja sitä Kuyt sanan varsinaisessa merkityksessä oli.
Vuonna 2006 Anfieldille saapunut Kuyt tuli seuraan hyökkääjänä, josta toivottiin Redsin ykköspyssyä. Maaleja liukuhihnalta mättävää talismaania Kuytista ei kuitenkaan tullut, mutta mies pystyi mukautumaan ja kehittyi yhdeksi Valioliigan parhaista laitureista. Laiturina Kuytin vahvuus oli koko uran miestä kantanut uskomaton työmoraali. Hollantilainen jaksoi ravata laidallaan ja hoiti myös puolustusvelvoitteensa tunnollisesti. Juuri tämän takia Kuytista tuli Liverpoolissa niin palvottu hahmo. Toki Kuyt osasi myös pelata. Älykäs pelaaja ruokki kärkipelaajia laadukkailla keskityksillään ja nousi Poolin rankkarispesialistiksi ohi kapteeni Steven Gerrardin.
Oli oikeastaan hyvin kuvaavaa, kun joku Pool-fani twiittasi kuinka loistavasti Kuyt sopisi Jürgen Kloppin Liverpooliin. Kuyt ei ollut koskaan nopein tai taitavin pelaaja, mutta ammattimaisuus ja halu antaa kaikki joukkueen eteen tekivät Kuytista huippupelaajan, joka sopisi takuu varmasti Kloppon juoksuvoimaiseen pelitapaan. Kloppin pelitapa vaatii kovaa työmoraalia ja ”Working-Class Hero” -lempinimen Pool-faneilta saanut Kuyt olisi omimmillaan saksalaisen filosofiassa.
Diivaa tai ylimielistä Kuytista ei saa tekemälläkään. Maanläheinen pikkukaupungin poika ilahdutti Reds-kannattajia tammikuussa suunnattuaan paikalliseen fanipubiin nauttimaan peliä edeltäviä oluita ennen Liverpool–Chelsea-ottelua.
Kuytin tehokkain kausi Liverpoolissa tuotti 15 osumaa. Kokonaissaldo Liverpoolin ajalta oli 286 ottelua, 71 maalia ja 40 syöttöä. Kuytin merkitystä Redsille ei kuitenkaan voi arvioida pelkkien tehojen valossa. Monipuolinen hyökkääjä pelasi siellä missä häntä tarvittiin ja antoi aina kaikkensa joukkueelle.
Samaa mieltä oli myös entinen joukkuekaveri Steven Gerrard, joka nosti Kuytin yhdessä Dietmar Hamannin kanssa aliarvostetuimmiksi joukkuetovereikseen. Stevie G:n mukaan Kuyt oli äärimmäisen epäitsekäs pelaaja.
Turkin kautta takaisin rakkaaseen Feyenoordiin
Kesällä 2012 Liverpoolissa harrastettiin pahemman luokan aivopiereskelyä, kun Brendan Rodgers otti ohjat ja Dirk Kuyt myytiin vaivaisella miljoonalla eurolla Turkin suurseura Fenerbahcen riveihin. Toki Kuytilla oli ikää jo 32 vuotta, mutta miehellä olisi ollut ehdottomasti annettavaa, kuten myöhemmät uran vaiheet osoittivat.
Fenerbahcessa Kuyt viihtyi lopulta kolme kautta, joista jokainen sujui oikeana laiturina ja joukkueen luottopelaajana. Istanbulissa Kuyt juhli siihen astisen uransa ensimmäistä liigamestaruutta, Fenerin voitettua Turkin mestaruus kaudella 2013-14.
Keväällä 2015 tiedotettiin Kuytin tehneen sopimuksen Feyenoordin kanssa. 35-vuotias Kuyt oli ollut yhdeksän vuotta maailmalla, mutta palasi Rotterdamiin tavoitteenaan voittaa vain ja ainoastaan mestaruus. Feyenoord-kannattajien vanha suosikki sai kapteenin nauhan käsivarteensa ja oli vakuuttava heti alkukaudesta. Kuyt taiteili muun muassa hattutemput kahteen perättäiseen otteluun lokakuussa. Mestaruustaistossa ollut Feyenoord kuitenkin romahti talvella häviten viisi ottelua putkeen ja jäi lopulta PSV:n ja Ajaxin taakse kolmanneksi. Hollannin Cupin Feyenoord vei kuitenkin nimiinsä.
19 sarjamaalia iskenyt Kuyt teki Feyenoordin kanssa vielä vuoden jatkopahvin ja sunnuntaina päättyneellä kaudella kaikki meni nappiin. Feyenoord-ikoniksi kohonnut Kuyt siirrettiin keskikentän keskustaan, josta mies johti Feyenoordin seurahistorian ensimmäiseen Hollanin mestaruuteen sitten vuoden 1999.
Aivan Feyenoordin kirkkaimpiin tähtiin Kuyt ei uransa viimeisellä kaudella kuulunut, mutta 12 maalia viimeistellyt legenda lopetti uransa komeimmalla mahdollisella tavalla. Voiton päätöskierrokselta tarvinnut Feyenoord nylki Heraclesin tyylipuhtaasti 3–0 ja kippari paukutti hattutempun. Toisin sanoen De Kuipilla nähtiin jalkapalloromantiikkaa parhaimmillaan.
Brittilehti Independentin haastattelussa Kuyt sanoi tulleensa Feyenoordiin voittamaan pokaaleja ja mestaruuden voittamisen myötä hänen unelmansa on nyt saavutettu. Näin ollen kesällä 37 vuotta täyttävä Kuyt näki tämän kauden oivaksi ajankohdaksi lopettaa komea pelaajauransa.
Kuytin Feyenoord-ura ei kuitenkaan pääty, vaan seura tiedotti sankarin jäävän kentän ulkopuoliseen rooliin. Rotterdamilaisten tekninen johtaja Martin van Geel oli kiitollinen Kuytille, joka hänen mukaansa toi Feyenoordiin asennetta ja ammattimaisuutta, joka näkyi pukukopissa ja kentällä. Van Geel oli tyytyväinen Kuytin jäädessä seuraan ja sanoi ettei olisi yllättynyt, jos Kuyt ottaisi joku päivä hänen roolinsa teknisenä johtajana.
Monipuolisuusihme myös maajoukkueessa
Kuyt kuului seurajoukkueidensa lisäksi myös Hollanin maajoukkueen ehdottomiin luottomiehiin noin vuosikymmenen ajan. Syyskuussa 2004 alkanut maajoukkueura huipentui kesän 2014 MM-kisoihin, joissa Hollanti otti pronssia. Jotain miehen komeasta urasta kertoo myös se, että 105 maaottelua De Oranjen paidassa pelannut Kuyt on yksi seitsemästä pelaajasta, jonka tilille on merkitty kolmenumeroinen luku maaotteluita oranssissa paidassa.
Kuytin huippuhetket Hollanin paidassa ajoittuvat Etelä-Afrikan MM-kisoihin vuonna 2010, jolloin oranssipaidat marssivat aina finaalin asti. Arjen Robbenin, Robin Van Persien ja Wesley Sneijderin kaltaisten maailmanluokan pelaajien tähdittämässä hyökkäyksessä Kuyt oli itse oikeutettu avauksen pelaaja.
Muutaman vuoden takaiset Brasilian MM-kisat ovat hyvin Dirk Kuytia kuvaavat, sillä miltei 34-vuotias kokenut sotaratsu ei alustavasti kuulunut Louis Van Gaalin avauskokoonpanoon. Lopulta Kuyt miehitti Rautatulppaanin 3–5–2-ryhmityksestä oikean wingbackin tontin, josta hän piti kiinni aina pronssijuhliin asti. Kyseisessä turnauksessa Kuyt ei varsinaisesti hypännyt silmille, mutta hoiti oman roolinsa kuytmaisen laadukkaasti, vaikkei pelipaikka tuttu ollutkaan.
Monipuolisuus on aina valttia, mutta Dirk Kuytin tapauksessa voidaan puhua poikkeuksellisen monipuolisesta pelaajasta. Parhaimmillaan Kuyt oli oikeana laiturina, mutta mies nähtiin uransa aikana myös kärjessä, wingbackina, kymppipaikalla ja keskikentän keskustassa.
Brasilian MM-kisojen aikaan itse Johan Cruyff ylisti Kuytia sanoen: ”Olet siunattu, jos joukkueessasi on hänen kaltaisensa pelaaja. Taktisesti voit Kuytin avulla mennä jokaisen mahdolliseen suuntaan.”
Kuytin tapauksessa hänen loistokkuutensa tiivistyy juuri monipuolisuuteen. Ei sen takia, että monipuolisuus olisi itseisarvo, vaan koska Kuyt halusi ja pystyi mukautumaan erilaisiin rooleihin. Kiharatukkainen peluri ei ollut varustettu superominaisuuksilla, eikä Kuyt näin ollen kohonnut ikinä aivan absoluuttiselle huipulle.
Huippupelaajana Kuyt kuitenkin muistetaan. Futismaailmasta ei varmasti löydy yhtäkään valmentajaa, joka ei rehtiä hollantilaista olisi riveihinsä ottanut. Ja kun puhutaan rehdistä, niin sitä Kuyt todella oli. Lähes 900 virallista ottelua sisällään pitäneen ammattilaisuran aikana Kuyt ei katsellut kertaakaan punaista korttia. Vuonna 2006 Hollannin vuoden jalkapalloilijaksi valitun Kuytin arvokkuutta hyvin kuvaavaa oli se, että mies oli avauksen pelaaja läpi uransa.
Hollantilainen työmies muistetaan älykkäänä pelaajana, minkä turvin Kuyt taittoi useat pelipaikat ja roolit, vaikkei mies koskaan ansaitsemaansa arvostusta saanut. Kuytin vahvuudet eivät tule esiin Youtube-videoissa, vaan mies oli joukkuepelaaja viimeisen päälle. Jos jonkun pelaajan uralle suo onnellisen lopun, on se juuri Dirk Kuyt. Työväen sankari ja rautainen ammattilainen.
Kansikuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images