Barcelona koki viime viikon sunnuntaina jo meneillään olevan La Liga -kauden viidennen tasapelinsä, kun ottelu Villarrealin vieraana päättyi 1-1. Katalonialaisten pahimmalla verivihollisella Real Madridilla on mahdollisuus ampaista sunnuntaina jo ratkaisevan tuntuisen kahdeksan pisteen karkumatkalle. Tämä tosin tarkoittaisi sitä, että Zinedine Zidanen luotsaaman suuren ja mahtavan Realin olisi kyettävä nujertamaan upeaa kautta pelaavan Sevillan. Ja vieläpä vieraissa.
Sukeltakaamme tällä hetkellä erittäin katkuiseen FC Barcelonaan, jonka pelaajat keskittyvät mieluummin tuomareiden ja näiden tuomioiden purnaamiseen kuin siihen, jolla olisi oikeasti merkitystä: itse peliin. Barcan pelitapa ja joukkueen pelillinen DNA on kautta maailman tunnettu ja suurelta osin myös ihailtu. Sen takaisin raiteilleen asettaminen tulisi olla pelaajien ykkösprioriteetti. Toisaalta, onhan se herkullisempaa nostaa esiin tuomarit ja Espanjan La Ligan pääjehu Javier Tebas, kuin omat pelilliset virheet.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Barcelona ja Tebas ovat tukkanuottasilla. Aiemmin tällä kaudella Valencian kannattajat turhautuivat urakalla Messin viime hetken maalista ja heittivät pulloja kohti osumaa juhlivia Barca-pelaajia. Tebas syytti tapahtuneesta Barcelonaa, joka oli herran mukaan provosoinut valencialaisyleisöä.
Koko tapauksen arvokkain ”kun paska osui tuulettimeen” -palkinto menee usein niin tyylikkään provokatiivisessa mikroblogipalvelu Twitterissä kirjoitetulle kommentille, jossa twiittaaja ilmoitti Espanjan, ja samalla La Ligan, kärsivän 1970-luvulla kuolleen generalisimo Francisco Francon haamusta. Että näin.
I’d talk about the refs but no point talking anymore. Been going on since Franco days and will continue for centuries to come.
— Sergi Domínguez (@FutbolSergi) January 8, 2017
Onni on, että joukkoja johtaa Luis Enrique
Ei käy kieltäminen, etteikö Espanjan pääsarjassa ole tällä kaudella uunoiltu tuomariosastolla oikein olan takaa ja Barcan ykköstoppari Gerard Piqué on oikeutettu mielipiteeseensä. Oikeutettua on kyseenalaistaa myös suurin suupaltti Piqué. Vaikka Barcelona on päästänytkin tällä kaudella vain 17 maalia, ovat joukkueen kaksi viimeisintä ottelua olleet loistavia esimerkkejä katalonialaisten puolustuksen herkkyydestä. Puolustuksen, jota Piqué johtaa, tai ainakin pitäisi johtaa.
Ja kyllä, Villarreal-Barcelona -ottelussa tuomari Iglesias Villanueva jätti viheltämättä kolme rangaistuspotkua.
Joukkueen onni on, että joukkoja johtaa Luis Enrique, joka on karistanut tiukasta paikasta huolimatta kärkkäimmät hännystelijätoimittajat kintereiltään diplomaattimaisuudellaan ja keskittymällä ryhmänsä pelaamiseen. Asiaan, joka on suurin murheenkryyni. Ei tuomarit, ei Javier Tebas.
Viime viikkoiset Athletic Bilbao ja Villarreal -ottelut osoittivat karusti sen, kuinka Barcelonaa voi horjuttaa jopa kahdella tavalla. Kollektiivisella ja hetkittäin jopa raivokkaalla prässillä ja/tai kollektiivisella matalan prässitason taidokkaalla tiiliskivimäisellä puolustamisella. Jälkimmäiseen kuului Villarrealin puolesta järkevä murtautuminen, tilanteenvaihtojen kapasiteetin lähes maksimaalinen käyttö ja taidokas pallollinen pelaaminen.
Seuraava askel
Mikä on sitten muuttunut, miksi Barcelonan seksikäs jalkapallo ei ole tuottanut toivottua tulosta pääsarjan puolella?
Viisi tasapeliä, kaksi tappiota ja 17 päästettyä maalia ovat naurettavan hyviä lukuja, joten Barcan mahdollinen mestaruuskelkasta putoaminen täytyy suhteuttaa Realin ja Sevillan jäätävään tahkoamiseen. Mutta pelillisesti Barcelona hakee murtautumisissaan yhä suoraviivaisempia ratkaisuja kuin mihin joukkue on ehkä aiemmin tottunut. Pep Guardiolan ja myös Enriquen aikana murtautumisvaiheessa nähdyt syöttökombinaatiot ja -kolmiot, eivät ole yhtä teräviä kuin aikaisemmin. Villarreal-pelissä vastustajan linjojen ja pelaajien väleihin upotetut millintarkat sujautukset ja niistä jatketut repivät syötöt loistivat poissaolollaan. Epäbarcamaisesti useat pelaajat hakivat yksilösuoritusta, eikä kollektiivista murtautumista.
Toinen merkillepantava asia on tyhjän tilan mestarillisen käytön vähäisyys. Kuinka hunajaisesti barcelonamainen usean pelaajan yhteistyö liike- ja syöttövalinnoissa onkaan parhaimmillaan aukaissut maailman parhaimpiakin puolustuksia. Ei ole aukaissut viime aikoina.
Luis Enrique on ajanut tälläkin kaudella suojatteihinsa erilaisia rakentamis- ja etenemisvaihtoehtoja, joista osa on toiminut – esimerkiksi omalta maalilta lähtevä keskialueelle tai laitoihin pyrkivä vastustajan prässin purkaminen, joka on sittemmin osoittanut yskähtelyä toimivaisuudessaan – ja osa ei. Nyt Enriquen on istuttava pitkään ja hartaasti miettien, ja ennen kaikkea päättäen, mikä on Barcelonan pelillinen valinta tulevaisuudessa.
Katso La Liga -kauden huippuottelut Unibet TV:sta!
Päivitetty 11.1. klo 14.43: Korjattu Sevilla-Real Madrid -matsin ottelupäivä tiistaista sunnuntaiksi.