Huuhkajat MM-karsinnoissa pelaaja pelaajalta: Onnistujat vähissä, rivimiehiä senkin edestä

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kisaunelma jäi odotetusti haaveeksi, mutta Huuhkajat päättivät karsintansa komeaan neljän ottelun tappiottomaan putkeen. Faneille.comin Atte Ruuttila veti karsintoja yhteen taktisesta näkövinkkelistä, joten nyt on vuorossa pelaaja-arviot, jotka ovat Jaakko Tiiran ja Eemeli Kososen käsialaa. Karsinnoissa esiintyneet pelaajat on jaettu neljään pääkategoriaan, joihin päästäkseen pelaajan piti kellottaa vähintään 200 minuuttia. Alle sen jääneet ovat omassa kategoriassaan.

Tähdet

Paulus Arajuuri (810 min)

Suomen karsintaurakan suurin onnistuja nousi Huuhkajien selkeäksi ykköstoppariksi. Isokokoinen Paulus Arajuuri osaa ja uskaltaa käyttää fyysisyyttään, minkä lisäksi hän ohjeistaa kanssapelaajiaan jatkuvasti. Kaksi maalia olivat mukava lisä erinomaiset karsinnat pelanneen topparin sarakkeeseen.

Lukas Hradecky (900 min)

Suomen maajoukkueen selkäranka. Lukas Hradecky tarjoaa Huuhkajille mahdollisuuden taistella pisteistä ottelusta toiseen. Elintärkeä pelaaja, kun materiaali ei muuten kestänyt vertailua lohkon kärkijoukkueita vastaan. Otti jälleen ison liudan huippupelastuksia ja torjui tasaisen varmasti ottelusta toiseen. Hradecky oli Huuhkajien ainoa pelaaja, joka pelasi karsintojen jokaisen minuutin.

Perparim Hetemaj (403 min)

Perparim Hetemaj oli keskikentällä oma tuttu itsensä. Repi, raastoi, roikkui, rikkoi ja teki valtavan määrän töistä ottelusta toiseen. Varsinkin esitys Islantia vastaan oli todellinen näyte Hetemaj’n merkityksestä. Keskikentän terrierin suorituksia ei usein löydä highlight -koosteista, mutta miehen poissaolo kentältä näkyy välittömästi.

Tim Sparv (270 min)

Tim Sparv on Hradeckyn ohella maajoukkueen tärkeimpiä pelaajia. Huuhkajien pelaamisessa on iso ero, kun tasaisesti suorittava ja hyvin peliä rytmittävä Sparv häärii konehuoneessa. Aina hyvin pelaava Sparv tuntuu nostavan kanssapelaajien tasoa. Loukkaantumisten takia Sparv pelasi vain kolme ottelua ja etenkin hänen poissaolonsa alleviivasi miehen tärkeyttä Huuhkajille.

Luottopelaajat

Joel Pohjanpalo (364 min)

Hyvässä nosteessa oleva Joel Pohjanpalo nousi viimeistään näissä karsinnoissa Suomen ykköshyökkääjäksi, vaikka kärsi ikävistä loukkaantumisista. Leverkusen-hyökkääjä ei arastele, vaan pärjää fyysisesti, jonka ohella hän haistaa maalipaikat erinomaisesti. Pienehkö epätasaisuus pudotti luottopelaajaksi, mutta ensi karsinnoissa Jolle on kaiken järjen mukaan Suomen ykköstähtiä.

Robin Lod (786 min)

Robin Lod kellotti Huuhkajien kenttäpelaajista toiseksi isoimmat minuutit karsinnoissa. Otti valtavia kehitysaskeleita, vaikka taso ailahtelikin ajoittain. Oli toisinaan Suomen paras pelaaja, mikä lupaa hyvää tulevaisuutta varten. Lod otti harteilleen Roman Eremenkon jättämää aukkoa pelin tekemisen suhteen. Huuhkajien pelitapa ei täysin tue Lodin suurimpia vahvuuksia, sillä hyökkäysten rakentamisen suhteen on vielä paljon parannettavaa. Panathinaikosin peluri oli jo nyt Huuhkajien tärkeimpiä palasia ja merkitys tulee varmasti vain kasvamaan tulevaisuudessa.

Sauli Väisänen (497 min)

Paljon on tapahtunut nuoren topparin uralla reilun vuoden aikana. Honka-kasvatti Sauli Väisänen debytoi Huuhkajien linjassa vuosi sitten vieraspelissä Islantia vastaan ja vakuutti heti kypsillä otteillaan. Serie A:han siirtynyt Väisänen ei hyppää silmille, mutta tekee pienet asiat laadukkaasti ja on kaiken järjen mukaan selvä avauksen pelaaja seuraavissa karsinnoissa.

Jere Uronen (354 min)

Huuhkajien ainoa mitat täyttävä laitapakki nähtiin välillä myös keskikentän sivustalla. Jere Uronen oli odotetusti Huuhkajien runkopelaajia ja avasi aina kun oli kunnossa. Järkeviä askelia urallaan ottanut turkulainen hoitaa paitsi puolustusvelvoitteet, tarjoaa hän variaatioita myös hyökkäyspäähän, etenkin kun Hetemaj tyhjentää laitaa yläpuolella.

Vuonna 1994 syntyneet Jere Uronen ja Sauli Väisänen nousivat näissä karsinnoissa Suomen luottomiesten joukkoon. (Jarno Kuusinen /AOP)

Rivimiehet

Kasper Hämäläinen (463 min)

Puolan mestari tippui näissä karsinnoissa luottopelaajasta rivimieheksi. Kasper Hämäläisen monipuolisuus on edelleen valttia maajoukkueelle, mutta yleisesti ottaen Legia Varsovan mies ei ollut karsintojen suurimpia onnistujia. Nolla maalia ja yksi syöttö oli laiha saldo lähes 500 minuuttia pelanneelle hyökkäyspään pelaajalle.

Alexander Ring (402 min)

Alexander Ring vastasi karsintojen hienoimmasta yksilösuorituksesta ampumalla upean osuman vapaapotkusta Islannin verkkoon. Maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluva Ring täytti ruutunsa, mutta ei ottanut ehkä aivan odotettuja askeleita karsintojen aikana. New York Cityä edustava peluri on ollut samalla tasolla jo useamman vuoden, mutta se seuraava iso askel on ottamatta.

Rasmus Schüller (207 min)

Se, että Rasmus Schüllerin tasoinen pelaaja on noussut maajoukkueen vakiokasvoksi, kertoo karua kieltä keskikentän tarjonnasta. MLS-tulokas Minnesotasta Klubiin lainattu Schüller pelasi mukiinmenevät ottelut Kroatiaa ja Turkkia vastaan, muuten pehmeähkö erikoistilannespesialisti sai lähinnä satunnaisia jämäminuutteja.

Juhani Ojala (303 min)

Laadukas peruspuurtaja oli oma luotettava itsensä ja nousi välillä jopa Sauli Väisäsen ohi avaukseen. Ojala ei varsinaisesti hyppää silmille, mutta hän ei myöskään tee isompia virheitä. Tasaista suorittamista topparilta, joka viimeistään nyt sinetöi paikkansa maajoukkueen rotaatiopelaajana.

Kari Arkivuo (469 min)

Kari Arkivuo tai tuttavallisemmin Arkikari paahtoi yli puolet karsintaminuuteista. Ihmeitä 34-vuotiaalta Häcken-pelurilta ei taaskaan nähty, vaan arkikarimaista peruspuurtamista. Vaikka lahtelainen on kohonnut kulttimaineeseen, alleviivaavat hänen runsaat minuuttinsa Suomen surullisen heikkoa laitapuolustajatilannetta.

Markus Halsti (243 min)

Kokeneelle Markus Halstille löytyi ruutu Hans Backen yltiöpuolustavasta pelitavasta, mutta ruotsalaisen ansaittujen potkujen jälkeen Halstille ei enää vastuuta tullut. Toppariksi taso ei riitä, eikä mies ole tarpeeksi tekninen kahden miehen konehuoneeseen. Puolustavana rotaatiomiehenä Midtjylland-pelurille on varmasti käyttöä myös tulevaisuudessa, sillä hänestä tietää mitä saa.

Jukka Raitala (365 min)

Backelta tuli luottoa, mutta Markku Kanervan suunnitelmiin Jukka Raitala ei enää mahtunut. Kumpaakin laitaa pelaava Raitala edusti itselleen ominaisesti harmaata massaa, eli huomiota herättävät suoritukset kumpaankin suuntaan puuttuivat.

Albin Granlund (200 min)

Late bloomer on noussut Veikkausliigan eliittiin, joka palkittiin maajoukkuekutsulla vuosi sitten. Suomen heikosta laitapakkitilanteesta johtuen Albin Granlund pääsi pelaamaan peräti 200 minuuttia, mutta vastoin odotuksia suoriutui erinomaisesti. Esimerkiksi Kroatiaa vastaan Ivan Perisic pysyi suht hyvin pihdeissä, eikä IFK Mariehamnin pelaajan otteista jäänyt moitteiden sijaa.

Alisuorittajat

Niklas Moisander (630 min)

Seurajoukkueesa kyllä kulkee, mutta maajoukkueessa Niklas Moisanderin meno on tökkinyt. Varsinkin topparin tontilla on ollut tahmeaa. Sen sijaan laitapuolustajana joukkueen kippari oli jo huomattavasti parempi ja päätti karsinnat erinomaisilla otteilla. Moisander on pallollisesti pätevä, mutta maajoukkueen pelityylin myötä tämä puoli ei pääse täysin oikeuksiinsa. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen Moisanderin rooli tulee olemaan seuraavissa karsinnoissa. Nyt peliminuutteja tuli neljänneksi eniten Huuhkajien kenttäpelaajista.

Teemu Pukki (694 min)

Teemu Pukki sai kolmanneksi eniten peliaikaa Suomen kenttäpelaajista, mutta tulos jäi jälleen laihaksi. Onnistui toki päättämään pitkän maalittoman putkensa maajoukkueessa iskemällä pallon vieraskentällä Islannin verkkoon, minkä lisäksi karsintojen toinen täysosuma syntyi Kosovossa. Tanskassa hurjia maalimääriä takonut Pukki ei ole oikein ikinä ollut maajoukkueessa elementissään ja sama laulu jatkui tälläkin kertaa. Nyt kilpailu peliajasta on tosin parin vuoden takaista kovempaa, mikä on täysin tervetullut tilanne Huuhkajiin.

Thomas Lam (388 min)

Hollantilaissuomalainen Thomas Lam esiintyi edelliskarsintojen lopussa lupauksia herättävästi, mutta vire ei kantanut näihin karkeloihin. Siirto AZ Alkmaarista Nottingham Forestiin ei ollut onnistunut, mikä varmasti näkyi myös maajoukkuepaidassa. Backen suosimassa kolmen linjassa Lam oli virheherkkä. Keskikentällä mies onnistui kohtuullisesti Sparvin vierellä, mutta kaiken kaikkiaan taso heittelee liikaa ja virheitä sattuu luvattoman paljon.

Vähemmällä vastuulla

Joona Toivio (160 min)

Kanerva on ymmärtänyt, ettei pehmeää Joona Toiviota yksinkertaisesti voi peluuttaa topparina, kun vastaan tulee kovempia maita. 160 minuuttia karsinnoissa operoinut Toivio pelasi erinomaisen ottelun Islantia vastaan oikeana puolustajana, mutta muilta osin karsinnoista ei jäänyt juurikaan kerrottavaa.

Moshtagh Yaghoubi (113 min)

Moshtagh Yaghoubi oli mukana Turkkia vastaan vieraissa sekä Ukrainaa vastaan kotona. Yaghoubilta sisääntulo maajoukkueeseen oli erittäin väkevä ja varsinkin ottelu Ukrainaa vastaan oli erinomainen. Keskikentän työmyyrä ei kumartele ketään, minkä lisäksi hän omaa mainion tekniikan. Ilman loukkaantumista olisi varmasti ollut mukana myös syksyn otteluissa. Huuhkajien tulevaisuuden vakiokasvoja.

Pyry Soiri (18 min)

Harva pelaaja on ollut otsikoissa yhtä paljon 18 maajoukkueminuutin jälkeen kuin Pyry Soiri. Mutta täysin aiheesta: 23-vuotias laituri löi itsensä heti ryminällä maajoukkueeseen ja pelasi upeat ottelut Kroatiaa sekä Turkkia vastaan. Hurjassa nousukiidossa olevan Soirin positiiviset otteet olivat yksi karsintojen lopun positiivisimpia asioita Suomen kannalta. Huuhkajissa kun ei varsinaisesti ole ollut ruuhkaa tehokkaista laitureista. Islannin kansallissankari.

Eero Markkanen (191 min)

Eero Markkasella on ollut haasteita seurajoukkueissa, mikä on heijastunut myös maajoukkueeseen. Karsintojen kuudessa ottelussa peliminuutteja kertyi 191 ja näistäkin merkittävä osa tuli kotiottelussa Islantia vastaan, kun avauksessa ollut Markkanen pelasi täydet minuutit. Maalitili karsinnoissa jäi avaamatta, mutta Markkasen roolikin on haasteellinen, kun usein oli tyytyminen hajaminuutteihin otteluiden lopussa. Miehen potentiaalia ei ole oikein ikinä onnistuttu hyödyntämään optimaalisesti maajoukkueessa ja sama jatkui nytkin. Uroteot jäivät vähiin.

Fredrik Jensen (76 min)

Suomen tämän hetken suurimman timantin kohtelu ihmetyttää. Twenten runkomiehiin kuuluva Fredrik Jensen, 20, pelasi karsinnoissa vain 76 minuuttia, vaikka hän on harvoja huippusarjoissa säännöllisesti pelaavia suomalaisia. Teknisesti erinomainen Jensen avasi Kosovoa vastaan, jossa esitys oli mukiinmenevä. Toivon mukaan Kanerva kuitenkin ymmärtää ajaa Jensenin sisään maajoukkueeseen, sillä hänellä on jo lähitulevaisuudessa eväitä Huuhkajien johtavaksi pelaajaksi.

Juha Pirinen (116 min)

Juha Pirinen nousi kuluvan vuoden puolella toden teolla maajoukkueeseen. Oli Huuhkajien mukana jo aiemmissa peleissä, mutta sai ensimmäiset minuuttinsa syyskuussa Kosovoa vastaan. Turkkia vastaan Pirinen oli jo avauksessa. Pelipaikka löytyi oikealta puolelta, mikä ei ole vasemmalla viihtyvälle puolustajalle se ominaisin paikka, mutta Pirinen selvisi illasta mainiosti. 25-vuotias Pirinen on moderni laitapuolustaja, joka tekee valtavasti töitä ottelusta toiseen ja tukee aktiivisesti hyökkäyksiä. Rooli maajoukkueessa on todennäköisesti tulevaisuudessa vieläkin isompi, kunhan pääsisi Veikkausliigaa kovempaan sarjaan.

Simon Skrabb (126 min)

Entinen superlupaus on tehnyt hyvää nousua länsinaapurissa, mikä palkittiin kutsulla maajoukkueeseen. Vaikka kuluva kausi on ollut loukkaantumisten vuoksi vaikea, pelasi Simon Skrabb erinomaisen ysikymppisen vieraissa Kroatiaa vastaan. Skrabb kykenee operoimaan linjojen väleissä, josta hyökkääjä edistää joukkueen pelaamista älykkäillä siirroilla. Hyvä sisääntulo miesten maajoukkueeseen.

Janne Saksela (97 min)

RoPS:sta maajoukkueeseen noussut Janne Saksela palkittiin siirrolla Eredivisieen, mutta kesällä sattunut paha polvivamma tuli ikävään saumaan ja vesitti myös loppukarsinnat. Huuhkajien laitapuolustajatilanne huomioiden olisi enemmän kuin toivottavaa, että Saksela palaisi entistä ehompana takaisin.

Sakari Mattila (157 min)

Aivan kuten yllä mainitun Sakselan, myös Sakari Mattilan karsinnat päättyivät ikävään polvivammaan. Futislahjansa maksimaalisesti hyödyntänyt keskikenttäpelaaja on köyhän miehen Tim Sparv, jolta tietää mitä saa. Niin näissäkin karsinnoissa.

Näiden ohella Petteri Forsell pelasi kuusi minuuttia, Roope Riski kolme sekä Jasse Tuominen yhden peliminuutin. Ainoastaan Kosovo-ottelun ennen surullisen kuuluisaa kokaiinikäryään pelannutta Roman Eremenkoa emme arvioineet.

Kansikuva: Jaakko Stenroos/All Over Press