Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!
Kuukauden kestänyt jalkapallojuhla vetelee viimeisiään, kun edessä on enää kuningaspelin suurin ja kaunein ottelu. Minkälainen loppuottelu on odotettavissa? Mitkä ovat joukkueiden aseet, entä ketkä yksilöt nousevat esiin? Kumpi kruunataan maailmanmestariksi: Ranska vai Kroatia? Faneille.comin toimittajat Eemeli Kosonen ja Jaakko Tiira arvioivat tulevaa finaalia raadin muodossa.
Minkälaista loppuottelua odotat?
EK: Kerran neljässä vuodessa pelattava MM-finaali on luonnollisesti aina äärimmäisen herkullinen. Tällä kertaa vastassa on vieläpä kaksi poikkeuksellisen mielenkiintoista joukkuetta, jotka eivät ole päässeet juuri nauttimaan menestyksestä 2000-luvulla. Maaleilla ei todennäköisesti juhlita, sillä vastakkain on kaksi äärimmäisen kurinalaisesti pelaavaa joukkuetta.
JT: Jo se että Ranska on toinen finalisti, kertoo finaalin olevan todennäköisesti tarkkaa pelaamista. Loistavat kisat Les Bleusin keskikentällä pelannut Paul Pogba sanoi isojen otteluiden ratkeavan pieniin yksityiskohtiin. Ranskalaistähden näkemykseen on helppo yhtyä.
Ranska ei ole häikäissyt, mutta tulosta on syntynyt. Onko Ranskan suurimmat vahvuudet juuri puolustuspelissä?
EK: Ranskan suurimmat vahvuudet löytyvät tiiviistä joukkuepelaamisesta, mikä korostuu puolustamisessa. Johtoon päästyään joukkuetta on todella haastavaa horjuttaa, sillä Les Bleus pelaa todella kurinalaisesti ja yhteisen päämäärän eteen: sooloilijoita nipussa ei isoista persoonista huolimatta ole. Ranska on päästänyt maaleja vain kahdessa ottelussa: Australiaa vastaan upposi rankkari, kun taas Argentiina iski erikoisessa ottelussa toistaiseksi ainoat pelitilannemaalit joukkueen verkkoon. Neljä nollapeliä kuuteen otteluun on todella vakuuttava saldo.
JT: Alkulohkossa Ranskalla oli nihkeää, mutta jatkopeleissä, kun sen ei ole tarvinnut olla aloitteellinen, on Didier Deschampsin joukkue ollut elementissään. Ranska pelaa valmentajansa näköistä jalkapalloa, eli se etenee puolustuspelaamisen kautta. Se, että Les Bleus sulki Uruguayn ja Belgian huippupaikkojen ulkopuolelle kuvastaa puolustuspelaamisen olevan ryhmän suurin vahvuus.
Ranskan edelliset EM-kisat päättyivät finaalitappioon. Mitkä asiat puoltavat joukkueen voittoa nyt?
EK: Ranskalla on kasassa astetta laadukkaampi nippu. Belgiaa vastaan avauskokoonpanossa oli kuusi samaa pelaajaa kuin EM-kisojen loppuottelussa. Valtaosa pelaajista on nyt paremmassa iässä ja astetta kokeneempia, mikä on näkynyt kisojen aikana viheriöllä: Ranska pelaa tasaisen laadukkaasti illasta toiseen. Les Bleus on pelannut EM-finaalin jälkeen 28 ottelua, joista joukkue on hävinnyt vain kolme: harjoituspelit Espanjalle ja Kolumbialle sekä karsintaottelun Ruotsille. Menestyminen MM-kisoissa ei siis todellakaan ole sattumaa.
JT: Samaa mieltä Eemelin kanssa: Ranska on parempi joukkue nyt kuin kaksi vuotta sitten. Tuolloin ryhmässä ei ollut yllätyksellistä Kylian Mbappea, eikä Raphael Varanen kaltaista huipputopparia. Myös Pogban roolitus on onnistunut paremmin ja EM-kisojen jatkopeleissä penkille pudonnut N’Golo Kante on huomattavasti kahden vuoden takaista Blaise Matuidia parempi linjan varjelija. Joukkue on paremmin roolitettu ja myös penkillä on lisää tulivoimaa, kun tukku lupaavia ranskalaisnuoria on lyönyt läpi kotikisojen jälkeen.
Kroatian jokainen ottelu pudotuspeleissä on venynyt jatkoajalle. Miten iso merkitys tällä on?
EK: Vaikka MM-kisoissa on arvokisojen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvät palautumisajat, niin Kroatia on ollut pudotuspeleissä todella kovalla rasituksella. Joukkue aloitti pudotuspelit päivää Ranskaa myöhemmin, mutta on pelannut kolmen jatkoajan myötä pudotuspeleissä finaalivastustajaansa enemmän 90 minuuttia eli käytännössä yhden ottelun verran. Kroatia on myös raatanut lähestulkoon samalla kokoonpanolla turnauksen lopun. Kolmen pudotuspelin avauskokoonpanoissa on ollut vain yksi muutos yhdessä ottelussa. Englantiakin vastaan joukkueen kuormitus oli valtavaa, kun Zlatko Dalic säästi kaikki vaihdot jatkoajalle. Mielenkiintoinen fakta on, että finaalissa kohtaavat joukkueet, jotka voittivat lohkojensa kaksi ensimmäistä kamppailuaan, mikä mahdollisti pelaajien lepuuttamisen kolmansissa otteluissa.
JT: Kovemmalla rasituksella on takuulla jokin merkitys, mutta jotenkin tuntuisi, etteivät sinnikkäät kroaatit anna sen haitata. Esimerkiksi välierässä Englantia vastaan Kroatian piti olla se joka väsyy, mutta niin vaan ottelu kääntyi enemmän ja enemmän ruutupaidoille, mitä pidemmälle se eteni. Väsymistä isompi asia lienee loukkaantumisriskin kasvaminen, mikä voi nakertaa kapealla materiaalilla pelaavaa Kroatiaa.
Missä Kroatian mahdollisuudet piilevät sunnuntaina?
EK: Kroatia on todella sitkeä joukkue. Dalicin suojatit ovat olleet jokaisessa pudotuspelissään tappiolla, mutta nousseet rinnalle ja lopulta voittoon, joten joukkueen henkinen kantti on kunnossa. Kroatian pelaaminen ailahtelee Ranskaa enemmän, mutta Luka Modricin johdolla joukkue kykenee ottamaan pelin virtauksen nopeasti takaisin hallintaansa. Kroatia on monissa liemissä keitetty nippu, jonka selkärankaa ei helposti katkaista. Joukkue myös pystyy hyödyntämään maalipaikkansa erinomaisesti.
JT: Englantia vastaan näytti, ettei Kroatia pääse maalipaikkaan kuin keskityspallon kautta – ja Sime Vrsaljkon nappipallosta tasoitusmaali syntyikin. Kuten kollega totesi pystyy Kroatia määrittämään pelin virtausta taitavan keskikenttänsä kautta. Ranskaa on vaikea murtaa keskeltä, mutta etenkin Modricin kautta ruutupaidat pystyvät siirtämään pallon nopeasti laidoille ja hyökkäämään sitä kautta vastustajan liikkeessä olevan puolustusmuodon sisään. Ranskan ei myöskään kannata aliarvioida Ivan Perisicin ja Ante Rebicin juoksuvoimaa vastaiskuissa.
Ketkä yksilöistä ovat suurimmassa roolissa loppuottelussa?
EK: Kroatian puolelta katseet kohdistuvat jälleen Luka Modriciin ja Ivan Rakiticiin, joiden on jälleen loistettava, jotta joukkue pystyy haastamaan Ranskan. Keskikentän herruudesta tullaan käymään todella suuri kamppailu, sillä vastassa on niin ikään erinomaiset kisat pelanneet Paul Pogba sekä N’Golo Kante. Kumpi näistä kaksikoista vetääkään pidemmän korren sunnuntaina, niin sen joukkue on lähellä mestaruutta. Myös maalivahdit ovat luonnollisesti suuressa valonkeilassa. Sekä Hugo Lloris että Danijel Subasic ovat pelanneet loistavat kisat, mutta kaikki voi musertua silmänräpäyksessä.
JT: Mielenkiinnolla odotan, miten Deschamps lähtee pelaamaan Modricia vastaan. Välierissä Matuidi ja Kante varjostivat De Bruynen vaarattomaksi. Modric tosin on hieman eri tyyppinen pelaaja ja liikkuu laajemmalla säteellä, joten hänen varjostaminen vaatii vähän enemmän. Esiin voisi nostaa kliseisesti myös hyökkääjät. Isoissa otteluissa pelaaminen on tarkkaa ja omat saumat täytyy käyttää, kuten Mario Mandzukic teki välierässä. Antoine Griezmann taas on ollut ratkaiseva pelaaja koko Ranskan kollektiivin kannalta, mutta viimeistely on ontunut.
Kumpi joukkue voittaa mestaruuden?
EK: Lähtökohdat puoltavat Ranskan niukkamaalista voittoa, mutta Kroatialla on varmasti sanansa sanottavana. Uskoin välierässä Englantiin, joten Kroatiaa ei pidä tälläkään kertaa missään nimessä aliarvioida. Edessä lienee vähämaalinen loppuottelu eikä jatkoaika olisi todellakaan yllätys. Jos lopputulosta pitäisi veikata, niin sanotaan Ranskan palaavan mestariksi 20 vuoden tauon jälkeen lukemin 1-0.
JT: Astelema on hyvin samankaltainen kuin kaksi vuotta sitten Stade de Francella. Ranska on selkeähkö ennakkosuosikki, mutta yllätysvalmista haastajaa ei kannata aliarvioida. Kroatia on näyttänyt henkistä kanttiaan kovissa paikoissa jo niin monesti, ettei sitä kannata missään nimessä julistaa häviäjäksi. Uskon silti Ranskan mestaruuteen. He ovat tehneet hyökkäyspäässä tarvittavan ja pitäneet vastustajan poissa maalipaikoilta. Sympaattiselle Kroatialle soisi mestaruuden, mutta ärsyttävän hyvä Ranska sen taitaa yhden maalin erolla viedä.
Kansikuva: Dan Mullan / Getty Images