Osallistu MM-kisojen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa
Maailmanmestaruuden lisäksi MM-kisoissa käydään aina tiukka taistelu maalikuninkuudesta. 2000-luvulla maalikuninkuuden voittoon on riittänyt kahdesti viisi osumaa (2006 ja 2010). Edellisissä kisoissa maalipörssin voitto meni läpimurron tehneelle James Rodriguezille kuuden täysosuman myötä. Milleniumin kovin suoritus oli Ronaldon ilotulitus vuoden 2002 kisoissa, kun brasilialainen takoi peräti kahdeksan maalia. Tässä kymmenen suosikkia Venäjän kisojen maalikuninkaaksi.
10. Timo Werner, Saksa
Timo Werner pelasi debyyttiottelunsa maajoukkueessa vasta viime vuonna, mutta on lunastanut väkevillä otteillaan paikkansa kokoonpanosta. 22-vuotiaan hyökkääjän tahti on ollut vakuuttava: 14 maaottelussa maaleja on kertynyt jo kahdeksan. Alla on kohtalainen sesonki RB Leipzigissä, vaikka maaliverkko ei heilunut aivan edellisvuoden tahtiin. Silti 34 maalia 63 ottelussa on mainio saldo nuorelle hyökkääjälle. Saksa kuuluu kisojen suosikkeihin ja Werner on todennäköinen valinta avauskokoonpanoon, joten mahdollisuudet isoihin maalimääriin ovat olemassa.
9. Luis Suarez, Uruguay
Luis Suarezin edelliset MM-kisat ovat olleet lievästi sanottuna värikkäitä. Vuoden 2010 kisat muistetaan Suarezin osalta punaisesta kortista, jonka hän otti Ghanaa vastaan välierissä jatkoajan viime hetkillä pelastettuaan varman maalin kädellään. Neljä vuotta myöhemmin hyökkääjä nousi otsikoihin hänen purtuaan Italian Giorgio Chielliniä alkulohkon päätöspelissä. Kohuista huolimatta Suarez on ollut todella tärkeä palanen Uruguaylle: 98 maaottelussa osumia on kertynyt peräti 51 ja hän on maan historian tehokkain maalintekijä. 31-vuotiaalla hyökkääjällä on alla varsin mainio kausi Barcelonassa ja MM-kisoissakin tulosta on syntynyt: edellisessä kahdessa turnauksessa osumia on kertynyt yhteensä viisi. Edinson Cavani on niin ikään laadukas hyökkääjä ja kaksikko muodostaa yhden turnauksen parhaista hyökkäysduoista, mikä saattaa toisaalta laskea Suarezin maalimääriä.
8. Gabriel Jesus, Brasilia
Brasilialla on ollut Ronaldon lopettamisen jälkeen haasteita löytää sopiva ysipaikan pelaaja maajoukkueeseen, mutta Gabriel Jesus vaikuttaa olevan vastaus kannattajien haaveisiin. 21- vuotiaan hyökkääjän ura on ollut kovassa nousukiidossa: 33 miljoonalla eurolla Manchester Cityyn tammikuussa 2017 siirtynyt hyökkääjä on takonut Valioliigassa 20 maalia 39 ottelussa. Myös Brasilian paidassa ruuti on ollut kuivaa: 15 maaottelun saldona on yhdeksän osumaa. Brasilialla on kasassa erittäin laadukas hyökkäyskalusto, joten maalit voivat jakaantua monien pelaajien kesken, mutta lähtökohtaisesti Jesukselle pitäisi olla tiedossa paljon vastuuta.
7. Harry Kane, Englanti
Englannin niskassa on aina poikkeuksellisen suuret paineet arvokisoissa, ja joukkueen menestys onkin jäänyt usein varsin vaatimattomaksi. Erityisen suuria paineet ovat joukkueen kapteenilla sekä ykköshyökkääjällä, ja tällä kertaa ne ovat sama pelaaja. 24-vuotiaalla Harry Kanella onkin harteillaan valtava taakka ja hyökkääjä joutuu todella tarkan suurennuslasin alle. Tottenhamin hyökkääjä on tehnyt jo neljän kauden ajan vakuuttavaa jälkeä Valioliigassa ja hän on noussut maailman parhaiden hyökkääjien joukkoon. Myös maajoukkueessa on luistanut: Kane on iskenyt 24 maaottelussa 13 osumaa. Varsinkin viime aikoina ruuti on ollut kuivaa, sillä edellisen seitsemän Englannin paidassa pelatun ottelun saldona on kahdeksan osumaa. Lähes saman tahdin on jatkuttava MM-kisoissa, mikäli Englanti mielii menestyä.
6. Robert Lewandowski, Puola
Robert Lewandowskiin pätee osittain samat sanat kuin Kaneen. Lewandowski on niin ikään joukkueensa kapteeni ja häneltä odotetaan paljon maaleja kisoissa. Karsinoissa käsittämättömät 16 maalia iskenyt hyökkääjä on Puolan joukkueelle kultaakin kalliimp. 29-vuotias hyökkääjä on jo nyt 53 maalillaan Puolan kaikkien aikojen paras maalintekijä. Edellisen kolmen kauden aikana 95 ottelussa 89 maalia Bayern Münchenille laukonut hyökkääjä on elämänsä kunnossa, ja sen pitäisi näkyä Venäjällä. Raskas kausi näkyi Lewandowskin otteissa edellisissä EM-kisoissa, mutta nyt kevät on ollut raikkaampi. Puola pelaa samassa alkulohkossa Senegalin, Kolumbian ja Japanin kanssa, joten maaliverkot voivat heilua reilusti jo heti ensimmäisissä otteluissa.
5. Romelu Lukaku, Belgia
Romelu Lukakun debyyttikausi Manchester Unitedissa ei ollut täysi napakymppi, mutta belgialainen oli 16 osumallaan ylivoimaisesti joukkueensa paras maalintekijä. 25-vuotias hyökkääjä on myös noussut jatkuvasti tärkeämmäksi palaksi maajoukkuetta: edellisen kolmen vuoden aikana hän on tehnyt 26 maaottelussa peräti 23 maalia. Edelliset EM-kisat tulivat vielä liian nopeasti, mutta nyt Lukaku on huomattavasti kypsempi pelaaja ja odotukset sen mukaiset. Belgialla on mukana muita päteviä hyökkäyspään pelaajia, kuten Eden Hazard ja Dries Mertens, joten maalit voivat jakaantua tasaisemmin kuin joissain muissa joukkueissa.
4. Cristiano Ronaldo, Portugali
Jotta Portugali voi menestyä, niin Cristiano Ronaldon on heilutettava maaliverkkoja. Ja sitä hän on tehnytkin, vaikka kahden edellisen kauden maalimäärät seurajoukkueessa jäivät kauaksi huippuvuosien tasosta. Ronaldo tosin kärsi tällä kaudella loukkaantumisista ja sarjapelien määrä jäi alhaisimmaksi sitten kauden 2002-03. 33-vuotiaalla hyökkääjällä ei ole enää monia arvokisoja jäljellä, ja tämä näkynee viheriöllä. Tahti ei ole kuitenkaan hidastunut: Portugalin paidassa on kertynyt 44 osumaa edellisessä 50 ottelussa. Ronaldo on voittanut urallaan kaiken, paitsi maailmanmestaruuden. Venäjän kisat ovat mahdollisesti viimeinen sauma sen saavuttamiseen.
3. Neymar, Brasilia
Neymar oli loppukesän jättisiirron myötä yksi futiskauden puhutuimmista pelaajista. Loukkaantumiset kuitenkin vaivasivat brasilialaisen debyyttikautta Ranskassa: tuloksena oli lopulta 20 ottelua ja 19 maalia. Neymar kärsi myös keväällä loukkaantumisista, mutta toipui pelikuntoon juuri MM-kisojen alla. 26-vuotias pelaaja on jo nyt 54 maalillaan Brasilian historian neljänneksi tehokkain maalintekijä: piikkipaikkaa hallussa pitävään Peleen on matkaa 23 osumaa. Neymarin merkiitystä Brasilian joukkueelle kuvaa se, että Paulinho on 12 osuman myötä kisajoukkueen toiseksi paras maalintekijä. Päävalmentaja Tite on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä joukkueen peräsimessä eikä Brasilia ole enää yhtä riippuvainen Neymarista kuin vielä joitain vuosia sitten, vaan päävalmentaja on saanut Brasilian pelaamaan enemmän joukkueena.
2. Antoine Griezmann, Ranska
Antoine Griezmann tykitti itsensä koko futismaailman tietoisuuteen viimeistään EM-kisoissa 2016, kun hän voitti maalikuninkuuden ylivoimaisesti kuudella osumallaan. Maaleista peräti viisi syntyi pudotuspeleissä, joten hyökkääjän merkitys joukkueelleen oli poikkeuksellisen suuri. 27-vuotias ranskalainen on jatkanut vakuuttavaa menoaan tämän jälkeen ja päättyneellä kaudellaan hän kannatteli Atlético Madridin hyökkäystä lähes yksin: Griezmann viimeisteli La Ligassa 19 maalia, kun taas joukkueen toiseksi parhaalla maalintekijällä oli kahdeksan osumaa. Ranska kuuluu suurimpiin suosikkeihin ja myös Griezmannia kohtaan on tämän myötä jälleen todella suuret odotukset.
1. Lionel Messi, Argentiina
Lionel Messi lienee kisojen seuratuin yksittäinen pelaaja. Monet ennätykset uusiin lukemiin takonut ihmemies on voittanut urallaan valtavasti, mutta uroteot maajoukkueessa ovat toistaiseksi jääneet hieman paitsioon. Nyt 30-vuotiaana Messillä on loistava sauma johdattaa joukkonsa suurimman turnauksen voittoon. Messi on jo 64 maalillaan Argentiinan historian paras maalintekijä, mutta se iso voitto uupuu vielä. Maailmanmestaruutta on odotettu Argentiinassa kuin kuuta nousevaa: maa on juhlinut mestaruutta edellisen kerran vuonna 1986. Viime kisoissa se oli lähellä, kun Argentiina selviytyi loppuotteluun asti. Myös Copa Americassa joukkue on saanut kokea karvaita tappioita: edellisissä viisissä kisoissa joukkue on tullut peräti neljästi hopealle. Argentiinalla on nyt kasassa äärimmäisen laadukas nippu ja Messi on sen kapellimestari, joten hän on luonnollisesti suurin suosikki myös maalikuninkuuden voittajaksi.
Jokerikortit
Andre Silva, Portugali
Andre Silvan teki väkevää jälkeä Portossa ja siirtyi viime kesänä AC Milaniin viime kesänä 38 miljoonalla eurolla. Avauskausi Italiassa oli kuitenkin haastava: tuloksena oli vain kaksi maalia 24 ottelussa. 22-vuotias hyökkääjä takoi isoja maalimääriä Portugalin juniorimaajoukkueissa ja sama tahti on jatkunut aikuisissakin. Silva on pelannut Portugalin paidassa 23 ottelua, joissa on syntynyt 12 täysosumaa. Vaisun kauden jälkeen näyttöhalut lienevät huipussaan ja Silva saanee reilusti vastuuta MM-kisoissa, sillä hän muodostaa hyökkäyksessä mainion duon Cristiano Ronaldon kanssa.
Aleksandar Mitrovic, Serbia
Aleksandar Mitrovicin kausi Newcastlessa alkoi vaisusti ja vastuuta kertyi vähän. 23-vuotias hyökkääjä siirtyi alkuvuodesta lainalle Fulhamiin, mikä osoittautui loistavaksi ratkaisuksi: Mitrovic viimeisteli 17 ottelussa 12 täysosumaa. Myös maajoukkueessa ruuti on ollut kuivaa, kun 37 ottelun saldona on 16 maalia. Näistä peräti 14 on syntynyt 19 edellisen ottelun aikana. Potentiaalia täynnä olevan Serbian ykköshyökkääjä osoitti jyvän olevan kohdallaan kisojen alla, kun hän tykitti viimeisessä harjoitusottelussa hattutempun Bolivian verkkoon.
Javier Hernandez, Meksiko
Javier Hernandezin kausi West Hamissa ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista ja osumia kertyi lopulta kahdeksan. 30-vuotias hyökkääjä on kuulunut jo pitkään maajoukkueen runkopelaajiin ja täysin aiheesta: 101 maaottelun saldona on peräti 49 maalia. Chicharito onkin jo nyt Meksikon kaikkien aikojen paras maalintekijä. Kolmansiin MM-kisoihin valmistautuva hyökkääjä on oikeutetusti Meksikon ykköshyökkääjä ja vastuuta on luvassa sen mukaisesti.
Katso myös muut top-listat
- TOP 10: MM-kisojen parhaat ikämiehet
- TOP 10: Parhaat kisajoukkueiden ulkopuolelle jääneet pelaajat
- TOP 10: Kisojen parhaat nuoret pelaajat
- TOP 5: Kisojen parhaat valmentajat
Kansikuva: Marcelo Endelli/Getty Images