Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!
MM-kisojen neljännesvälierät käynnistyvät tänään, kun jäljellä on 16 parasta maata. Pudotuspeleistä ei ole vuosien aikana draamaa puuttunut.
Jo neljännesvälierissä on nähty 2000-luvun aika todella mielenkiintoisia kamppailuja, jotka ovat jääneet erinäisistä syistä historiankirjoihin. Syinä ovat olleet muun muassa erittäin kyseenalaiset, mutta kriittiset tuomiot sekä varsin värikkäät otteet viheriöllä. Tässä viisi ikimuistoista neljännesvälierää kuluvan vuosituhannen puolelta.
5. 2006: Sveitsi-Ukraina 0-0 (0-3 rp.)
Sveitsi selvitti tiensä pudotuspeleihin G-lohkon voittajana, kun taakse jäivät Ranska, Etelä-Korea ja Togo. Rossocrociatin turnaus sujui erinomaisesti: avauspeli päättyi maalittomaan tasapeliin Ranskaa vastaan, mutta Etelä-Korea ja Togo kaatuivat yhteismaalein 4-0. Neljännesvälierä Ukrainaa vastaan oli äärimmäisen tasainen ja kamppailu eteni lopulta rangaistuspotkikilpailuun maalittomassa tilanteessa. Ukraina nappasi lopulta jatkopaikan, kun Sveitsin kaikki kolme laukojaa, Marco Streller, Tranquillo Barnetta sekä Ricardo Cabanas epäonnistuivat. Sveitsi teki kyseenalaisen ennätyksen, kun Rossocrociatista tuli ensimmäinen joukkue, joka ei onnistunut rankkarikisassa kertaakaan. Sveitsistä tuli myös ensimmäinen joukkue, joka ei päästänyt MM-kisoissa maaliakaan.
4. 2006: Italia-Australia 1-0
Italia eteni alkulohkon voittajana vakuuttavasti jatkoon ja sai vastaansa Guus Hiddinkin valmentaman Australian. Italia oli neljännesvälierässä hallitsevampi osapuoli, mutta joutui kamppailussa todella tiukoille. Azzurrin tilannetta ei helpottanut se, että Marco Materazzi sai toisen puoliajan alussa suoran punaisen kortin rajusta taklauksestaan. Ottelun loppu oli todella kyseenalainen, sillä Italialle tuomittiin lisäajalla kyseenalainen pilkku, kun Lucas Neillin katsottiin kaataneen Fabio Grosson rankkarin arvoisesti. Tuomio on jakanut mielipiteet, sillä kontakti oli todella kevyt. Francesco Totti päästi Italian lopulta piinasta tälläämällä pilkun ohi Mark Schwarzerin lisäajan viidennellä minuutilla.
3. 2002: Etelä-Korea-Italia 2-1 ja.
Etelä-Korea oli vuoden 2002 kisojen suurin yllättäjä. D-lohkon voittanut toinen kisaisäntä sai ensimmäisellä kierroksella vastaansa omassa lohkossaan toiseksi jääneen Italian, ja kamppailusta muodostui todella erikoinen. Etelä-Korea ei ottelussa tyylipisteitä hakenut, vaan viheriöllä nähtiin ajoittain todella rajuja otteita. Italia siirtyi alussa johtoon Christian Vierin osumalla, mutta isännät tulivat tasoihin aivan varsinaisen peliajan lopussa. Dramaattisimmat tapahtumat koittivat jatkoajalla, kun Italialle jätettiin viheltämättä selvä rangaistuspotku ja Francesco Totti sai filmaamisesta toisen keltaisen kortin, joten Azzurri joutui alivoimalle. Etelä-Korea hyödynsi tilanteen ja Ahn Jeong-hwan tälläsi voittomaalin pari minuuttia ennen jatkoajan päättymistä.
2. 2010: Saksa-Englanti 4-1
Jalkapallo sai vuonna 2010 ison sysäyksen kohti teknologian hyödyntämistä ja yksi merkittävä tekijä oli Saksan ja Englannin välinen neljännesvälierä. Saksa karkasi kamppailussa kahden maalin johtoon Miroslav Klosen ja Lukas Podolskin osumilla, mutta Matthew Upson nostatti englantilaisten toiveita nopealla kavennusosumalla. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin tilanne, josta poristaan paljon vielä tänä päivänäkin. Frank Lampardin laukaus kimposi ylärimasta maaliviivan yli, mutta pomppasi nopeasti peliin. Tuomaristo ei havainnut pallon käyneen maalissa, joten osumaa ei hyväksytty. Näin ollen Englannin kriittinen tasoitusosuma jäi syntymättä ja Saksa eteni jatkoon lopulta lukemin 4-1. Myös Argentiinan ja Meksikon välisessä neljännesvälierässä tapahtui kyseenalainen tilanne, kun Carlos Tevez vei joukkueensa johtoon selvällä paitsiomaalilla. Vielä tuolloin tuomariston apuna ei ollut teknologiaa, joten tämän kaltaiset tilanteet olivat mahdollisia.
1. 2006: Portugali-Hollanti 1-0
Portugalin ja Hollannin kohtaaminen vuonna 2006 jätti jälkensä historiankirjoihin, mutta ei välttämättä niin positiivisessa mielessä. Ottelu sai suuntaviivansa jo heti alussa, kun Hollannille tuomittiin kaksi keltaista korttia ensimmäisen seitsemän minuutin sisään. Portugali avasi kamppailun maalihanat, kun Maniche vei joukkueensa johtoon 23. minuutin pelin jälkeen. Ottelu alkoi kuumenemaan, kun Khalid Boulahrouz rikkoi Cristiano Ronaldoa ja lusitaanien tähtipelaaja jouduttiin ottamaan vaihtoon loukkaantumisen myötä jo avauspuoliajalla. Ennen taukoa pelaajille tuomittiin yhteensä viisi varoitusta ja yksi punainen kortti, mutta toisella puoliajalla kamppailu räjähti ja viheriöllä nähtiin erittäin kovia otteita. Lopputuloksena oli yhteensä yhdeksän keltaista ja kaksi ulosajoa Portugalille, kun taas Hollanti selvisi seitsemällä keltaisella ja kahdella ulosajolla. Portugali eteni jatkoon maalein 1-0, mutta kamppailu muistetaan lähinnä vain rajuista otteista.
Kansikuva: Alexander Heimann/Getty Images