TOP 5: 2000-luvun MM-kisojen mieleenpainuvimmat välierät

MM-futiksen panokset kasvavat: Jaossa 5000€ riihikuivaa rahaa 50 suomalaiselle!

MM-kisat ovat loppusuoralla, kun edessä on enää välierät ja mitalipelit. 2000-luvulla on nähty todella värikkäitä kamppailuja välierissä ja lähipäivät kertovat, ylletäänkö tämän vuoden kisoissa samalle viivalle.

Panosten kasvaessa ja loppuottelun lähestyessä viheriöllä on nähty usein poikkeuksellisen tarkkaa pelaamista eikä maaleilla ole useinkaan juhlittu. Tästä huolimatta välierissäkin on nähty erittäin mielenkiintoisia kamppailuja kuluvallakin vuosituhannella. Tässä viisi ikimuistoista välierää 2000-luvulta.

5. 2010: Uruguay-Hollanti 2-3

Turnauksen edetessä ei yleensä nähdä erityisiä maalijuhlia, mutta Hollanti ja Uruguay tarjoilivat katsojille melkoisen näytöksen vuonna 2010. Uruguay lähti kamppailuun puolustavalla taktiikalla, mutta Hollanti onnistui rikkomaan kuparisen jo alle 20 minuutin pelin jälkeen, kun joukkueen kapteeni Giovanni van Bronckhorst tälläsi jopa yhden kisahistorian komeimmista osumista 30 metristä vasemmalta laidalta. Uruguay ei jäänyt heikommaksi, vaan Diego Forlan tälläsi pelin tasoihin lähes yhtä upealla maalilla vielä avauspuoliajan lopussa. Maalijuhlat jatkuivat toisella puoliajalla, kun Wesley Snejder ja Arjen Robben veivät Hollannin lyhyen ajan sisään kahden maalin karkumatkalle. Uruguay tuli vielä Maxi Pereiran lisäajan osumalla maalin päähän, mutta Hollanti eteni lopulta maalikarkeloista loppuotteluun.

4. 2002: Saksa-Etelä-Korea 1-0

Etelä-Korea oli kotikisojensa sensaatiojoukkue, kun se raivasi tiensä aina mitalipeleihin asti. Joukkueen otteet tosin olivat pudotuspeleissä varsin kyseenalaisia ja osa tuomareiden päätöksistä vaikutti vähintäänkin epäilyttäviä. Liito loppui lopulta välierässä, kun Saksa kuittasi finaalipaikan lukemin 1-0. Ottelun ainoasta osumasta vastasi Michael Ballack, joka osui tolppien väliin 15 minuuttia ennen päätöstä. Joukkueensa avainpelaajiin lukeutunut Ballack oli kokenut hetkeä aikaisemmin kovan takaiskun, kun hän sai varoituksen. Saksalaisen turnauksen korttitili tuli täyteen ja hän joutui varoituksen myötä olemaan sivussa loppuottelusta, jonne Saksa eteni hänen osumallaan.

3. 2014: Hollanti-Argentiina 0-0 (2-4 rp.)

Hollanti tarjoili neljä vuotta aiemmin todella värikkään välierän Uruguayn kanssa, mutta neljä vuotta myöhemmin sävy oli täysin toinen. Hollanti ja Argentiina pelasivat todella tarkan ottelun eikä kamppailussa huippupaikoilla juhlittu. Pelissä ei nähty ainuttakaan maalia ja ottelu tuli historian ensimmäinen välierä, joka päättyi maalittomaan tasapeliin. Argentiina eteni lopulta finaaliin, kun Sergio Romero pysäytti Ron Vlaarin ja Wesley Snejderin pilkut, kun taas Argentiinan kaikki laukojat onnistuivat.

Maxi Rodriguezin ratkaisevan rankkarin jälkeen Hollannin ja Argentiinan kesken oli hieman eri tunnelmat. Kuva: Julian Finney/Getty Images

2. 2006: Saksa-Italia 0-2 ja.

Saksa esiintyi kotikisoissaan todellisessa hurmoksessa. Joukkue voitti alkulohkonsa kaikki kamppailut yhteensä maalierolla 8-2, minkä jälkeen neljännesvälierissä Ruotsi kaatui lukemin 2-0. Puolivälierissä kotijoukkue joutui todella tiukoille, mutta Saksa nappasi lopulta rankkareilla jatkopaikan Argentiinan kustannuksella. Välierissä vastaan asettui Italia, joka oli päästänyt kisojen viidessä edellisessä ottelussaan vain yhden osuman. Saksan ja Italian välierä olikin todella tasainen ja kamppailu eteni maalittomassa tilanteessa jatkoajalle. Edessä vaikutti olevan jo rangaistuspotkut, kunnes Fabio Grosso vei Italian dramaattisesti johtoon pari minuuttia ennen jatkoajan loppua. Tämän jälkeen Alessandro Del Piero onnistui vielä jatkoajan lisäajalla maalinteossa iskien taululle loppunumerot 2-0.

1. 2014: Brasilia-Saksa 1-7

Brasilian ja Saksan välinen välierä on eittämättä yksi MM-kisojen historian legendaarisimmista otteluista, mutta kotiyleisön kannalta se jäi historiankirjoihin epämieluisassa valossa. Kisaisäntä joutui tekemään otteluun kaksi muutosta puolivälierään verrattuna, kun Thiago Silva oli sivussa korttitilin täyttymisen myötä, kun taas Neymarin kisat olivat tulleet päätökseen loukkaantumisen takia. Saksa aloitti maalinteon jo reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Thomas Müller rikkoi kuparisen. Seuraavasta maalista vastasi Miroslav Klose, joka lisäsi johtoa 23. minuutilla. Brasilia oli viheriöllä täysin hukassa ja Saksa takoi vielä kolme maalia kuuden minuutin sisään. Lähes jokainen Saksan hyökkäys päättyi maaliin, kun taas Brasilialta ei onnistunut kentällä yhtään mikään, vaan joukkue oli musertunut paineiden alla. Andre Schürrle onnistui toisella puoliajalla vielä kahdesti maalinteossa, mutta ne olivat lähinnä kosmetiikkaa, sillä ottelun voittaja oli ollut jo pitkään selvillä. Oscar toi kotiyleisölle todella laihaa lohtua viimeistelemällä Brasilian ainokaisen lisäajalla.

Kansikuva: Jamie McDonald/Getty Images