Reippaat 34 miljoonaa oli jalkapallosivusto Transfermarktin mukaan siirtoikkunan päätöspäivän suurin maksettu kauppasumma. Kyseisen siivun Chelsea pulitti Danny Drinkwaterista ja Liverpool Alex Oxlade-Chamberlainista. Vielä aamupäivästä oli puhetta Riyad Mahrezin ja Julian Draxlerin kaltaisista nimistä, mutta loppu viimein Deadline day oli yksi rauhallisimmista moneen vuoteen.
Isoista Valioliigaseuroista hankintoja teki kolme joukkuetta: Chelsea, Tottenham ja Liverpool. Kolmikosta oikeastaan Spurs oli ainoa, joka teki odotettuja liikkeitä. Mauricio Pochettino pulitti 12 miljoonaa puntaa 15 sarjamaalia Swansealle iskeneestä Fernando Llorentesta ja 23 miljoonaa PSG:n Serge Aurierista. Kummatkin olivat perusteltuja ja lähtökohtaisesti erinomaisia kiinnityksiä. Kokenut Llorente on isokokoisena pelaajana ihanteellinen kakkoskärki nuoreen joukkueeseen, kun taas juoksuvoimainen Aurier tuo vauhtia ja kilpailua oikean pakin paikalle.
Päätöspäivän kenties mielenkiintoisimman joukkueen, eli Chelsean päivä sujui kuten sen koko siirtoikkuna, pakkeja tuli sieltä täältä. Drinkwaterin ohella Antonio Conte nappasi maanmiehensä Davide Zappacostan (£25M) vahvistamaan wingback-osastoa. Chelsea ei onnistunut myymään Diego Costaa, joka lisättiin 25 pelaajan listalle, joka saa pelata Sinisten paidassa Valioliigaa syyskaudella. Espanjalaistunutta brassia ei kuitenkaan ole näkynyt Länsi-Lontoossa, joten hyökkääjän tilanne on edelleen auki. Vaihtoehdot kaventuivat kuitenkin siinä määrin, että hän joko pelaa syksyn Chelseassa tai on pelaamatta kokonaan.
Chelsean koko ikkunaa leimasi ykköstargettien missaaminen. Romelu Lukaku meni Manchester Unitediin, Danilo Man Cityyn ja Aurier Spursiin. Päätöspäivänä Chelsea tavoitteli Oxlade-Chamberlainia, joka kuitenkin kieltäytyi siirrosta ja siirsi kimpsunsa Anfieldille. Myös Llorente oli Sinisten tutkan alla, mutta mies päätyi Tottenhamiin. Tragikoomisimmat pakit antoi Ross Barkley, joka ilmaisi kesken lääkärintarkastuksen, ettei olekaan halukas siirtymään Stamford Bridgelle.
Hallitsevien mestarien ohella katseet olivat tiukasti myös Arsenalin suunnalla. Oxlade-Chamberlain häipyi odotetusti Pooliin, mutta Alexis Sanchezin myynti meni puihin, koska seura ei onnistunut hankkimaan Thomas Lemaria Monacosta. Mediassa liikkui erilaisia huhuja, joista jotkut väittivät Tykkimiesten vetäneen Monacon jo hyväksymän 92 miljoonan punnan tarjouksen takaisin, kun taas osa huhuista väitti, ettei ranskalainen halunnut siirtyä Pohjois-Lontooseen. Jälkimmäiseenkin löydettiin kaksi skenaariota, joista toinen kertoi, ettei Lemar halunnut siirtyä seuraan, joka ei pelaa Mestarien liigassa ja toinen taas väitti nuoren tähden kieltäytyneen siirrosta, koska hän ei saanut tarpeeksi aikaa pohtia niin isoa liikettä.
Lopputulemana oli kuitenkin se, että Lemar jäi Monacoon ja Sanchez Arsenaliin. Etenkin Sanchezin tilanne on mielenkiintoinen, sillä huhujen mukaan chileläinen luuli jo päässeensä Man Cityyn. Koko Sanchez-saaga on Arsene Wengeriltä todella surkeasti hoidettu, sillä manageri vakuutteli läpi kesän, ettei talismaani ole lähdössä, mutta viimeisinä päivinä hän olisikin ollut irrotettavissa, jos Arsenal olisi ehtinyt hankkia korvaajan. Siitä Wengerille voi kuitenkin antaa tunnustusta, että he eivät myyneet parasta pelaajaansa kilpailijalle, vaikka City tarjosi 60 miljoonaa puntaa ja mies todennäköisesti häipyy ensi kesänä ilmaiseksi.
Myös Liverpoolissa vietettiin rauhallinen päätöspäivä. Philippe Coutinho jäi Anfieldille ja ainoa tulija oli Oxlade-Chamberlain. Näin ollen myös Poolin topparihankinta jäi tekemättä. Sen sijaan yksi toppari matkasi poispäin, kun Mamadou Sakhon koko kesän ilmassa roikkunut siirto Crystal Palaceen vihdoin sinetöitiin.
Deadline dayn rauhallisuutta kuvastaa etenkin se, että koko kesän siirtohuhuissa pyörineet ja lähtöhaluja ilmaisseet Riyad Mahrez sekä Virgil Van Dijk jäivät seuroihinsa. Mahrez lähti jopa Algerian maajoukkueleiriltä Pariisiin, mutta median mukaan laiturista ei tehty päätöspäivänä edes tarjousta. Van Dijkin jääminen taas oli todella erikoista, sillä mies ei ole harjoitellut joukkueen mukana. Kaksikon ohella Jonny Evans kuului päätöspäivän kuumiin nimiin, mutta pohjoisirlantilainen jäi lopulta West Bromwichiin.
Kärkiseurojen tavoin myös pienemmät joukkueet viettivät rauhallista päätöspäivää. Everton hankki muutaman lupaavan nuorukaisen ja muut seurat tekivät odotetusti täsmähankintoja. Leicester teki mielenkiintoisen liikkeen korvatessaan Drinkwaterin Portugalin maajoukkuemies Adrien Silvalla, 28, joka kustansi 22 miljoonaa puntaa. Myös Itävallan maajoukkuetoppari Aleksandar Dragovic nähdään lainasiirron myötä King Power Stadiumilla. Muualla Nahki Wells vaihtoi Huddersfieldistä Burnleyyn ja Wilfried Bony teki odotetun paluun Liberty Stadiumille. Watford hankki anteeksikuka-osaston tusinapelaajia vahvistamaan rotaatiota.
Yksi kummastusta herättänyt siirto päätöspäivänä kuitenkin nähtiin, superlupaava Renato Sanches naarattiin Paul Clementin suhteilla Swanseaan vuoden lainalle. Siirto menee eittämättä Mitä ihmettä -osastolle, mutta on loppuviimein melko looginen. Clement tuntee 20-vuotiaan pelaajan ajaltaan Bayern Münchenissä ja antaa nuorukaiselle ison roolin MM-kisavuotena. Myös Bayernin puolelta korostettiin säännöllisen peliajan tärkeyttä, mitä Swanseassa on eittämättä tarjolla.
Valioliigan päätöspäivää voi kuitenkin pitää lähes vilkkaana jos vertaa muuhun Eurooppaan. Toki Kylian Mbappen pitkään ilmassa roikkunutta megasiirtoa voi pitää kovana jytkynä, mutta johtuen UEFAn FFP-säännöistä, on kyseessä laina ostovelvoitteella. Bundesliigan nimekkäin kiinnitys lienee Divock Origi, joka lainattiin Poolista Wolfsburgiin. Watfordissa viime keväänä pyörähtänyt M’Baye Niang siirtyi lainalle Torinoon. Espanjalaisseurat lähinnä lainailivat lupauksia. ManU:n Andreas Pereira sekä PSG:n Goncalo Guedes matkasivat Valenciaan, Schalken Johannes Geis Sevillaan ja Alaves lainasi Munir El Haddadin sekä Bojan Krkicin.
Kaiken kaikkiaan päätöspäivä jäi kuitenkin todella vaisuksi. Luultavasti itse kukin sokaistui tämän poikkeuksellisen kulutuskesän huhumyllyssä, jossa mikään siirto ei tuntunut mahdottomalta, eikä rahalla tuntunut olevan arvoa. Niin tai näin Valioliigajoukkueet ovat nyt kilpavarustelunsa tehneet ja syksy mennään näillä.
Kansikuva: Michael Regan/Getty Images