Odotettu Valioliigakausi pyörähtää käyntiin tänään, kun Manchester United isännöi Leicesteriä. Maailman rikkaimmassa sarjassa kirmaa jälleen tukku mielenkiintoisia pelaajia – niin uusia hankintoja, kuin tutumpiakin kasvoja. Ohessa Faneille.comin näkemys sarjan mielenkiintoisimmista pelaajista.
10. Alireza Jahanbakhsh, Brighton
Valioliigan omilla luvuillaan olevan tv-sopimuksen seuroille tuomat huimat tulovirrat näkyivät jälleen tänä kesänä, kun sarjapaikastaan taisteleva Brighton pestasi Hollannin liigan maalikuninkaan. 25-vuotias iranilaislaituri Alireza Jahanbakhsh saapui kanaalin rannalle seuran uudella ennätyssummalla, 17 miljoonalla punnalla. AZ Alkmaarin riveissä tehot 21+12 viime kaudella summannut Jahanbakhsh on yksi alkavan kauden jännittävimmistä hankinnoista. Oikealta laidalta sisään leikkaava laitahyökkääjä tekee tuhojaan oikealla jalalla, mutta on kunnostautunut myös tilanteiden järjestelijänä. Jahanbakhsh ei kaihda työntekoa, joten hänen pitäisi soveltua Lokkien kurinalaisuutta vaativaan pelitapaan ongelmitta.
9. Mesut Özil, Arsenal
Jos jollain Valioliigapelaajalla oli painajaismainen kesä, niin Mesut Özilillä, 29. Arsenalin pelintekijä poseerasi ennen MM-kisoja yhteiskuvassa Turkkia diktaattorin ottein johtavan presidentti Recep Taayip Erdoganin kanssa ja joutui aiemmin häntä palvoneiden saksalaisten hampaisiin. Soppa oli valmis, kun Saksa sukelsi MM-viheriöillä ja jäi alkulohkoon. Yhteiskuva Erdoganin kanssa ei ollut järin fiksu veto, mutta kyseessä ei suinkaan ensimmäinen kerta, kun Özil flirttailee toisen kotimaansa kiistellyn johtajan kanssa. Mitä luultavammin populistipuolue AfD:n menestys ja sitä seuranneiden pitkään jatkuneiden hallitusneuvotteluiden aiheuttama sekava poliittinen tilanne Saksassa yhdistettynä kiistellyn Erdoganin saamaan kansainväliseen huomioon parina viime vuotena eskaloivat yhteiskuvan skandaaliksi. Pitkään vaiennut Özil kertoi heinäkuun lopussa päättävänsä maajoukkueuran liitolta saamansa kohtelun ja kohun jälkeisen rasismiryöpyn takia. Arsenal on kuitenkin osoittanut tukensa tammikuussa uuden sopimuksen tehneelle tähdelleen. Özil sai kymppipaidan selkään ja Unai Emery on kaavaillut pelintekijästä jopa joukkueen kapteenia. Jalkapalloilijat ovat kuitenkin ihmisiä, joten kuinka syvät arvet kesän ikävät tapahtumat Öziliin jättivät?
8. Max Meyer, Crystal Palace
Vain 17-vuotiaana kasvattajaseurassaan Schalkessa debytoinut Max Meyer ei uusinut sopimustaan Gelsenkirchenissä, vaan lähti ovet paukkuen etsimään uusia haasteita ja kovempaa palkkapussia. Liverpoolin, Arsenalin ja Tottenhamin kiikarissa ollut pelintekijä päätyi lopulta Crystal Palaceen, jonka kanssa Meyer teki kolmen vuoden sopimuksen. 23-vuotiaan keskikenttäpelaajan viikkopalkan on huhuttu olevan hurja 170 000 puntaa viikossa. Palkka on käsittämätön, sillä esimerkiksi Liverpoolin kanssa sopimuksensa viime keväänä uusinut Roberto Firmino tienaa 150 000 puntaa viikossa. Meyerin osalta on mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen rooliin Roy Hodgson taitavan pelintekijän istuttaa. Aiemmin Meyer on pelannut kymppipaikalla, mutta viime kaudella hän siirtyi syvemmälle. Hodgson on kuitenkin luottanut 4–4–2-ryhmitykseen ja pienikokoinen Meyer saattaa olla turhan kevyttä kauraa kahden miehen keskustaan.
7. Felipe Anderson, West Ham
West Ham on ampunut kovilla tämän kesän siirtomarkkinoilla. Eittämättä mielenkiintoisin nimi on itälontoolaisten ennätyshankinta Felipe Anderson, joka rantautui Laziosta 35 miljoonalla punnalla. Taitava brassi on klassinen high risk, high reward -hankinta. Andersonilla on potentiaalia nousta Hammersin kirkkaimmaksi tähdeksi, mutta yhtäältä myös floppausvaara on ilmeinen. 25-vuotias brassi oli pari kesää takaperin yksi Euroopan kuumimpia nuorukaisia ja esimerkiksi Man Unitedin huhuiltiin olevan hyökkäävän keskikenttäpelaajan perässä. Anderson kuitenkin jäi Lazioon. Hammersin uuden ennätyshankinnan viimeiseksi jäänyt kausi ikuisessa kaupungissa oli rikkonainen, jonka lisäksi hän riitautui päävalmentaja Simone Inzaghin kanssa. Joka tapauksessa taitava brassi tulee olemaan erittäin jännittävä näky Valioliigaviheriöillä.
6. Pierre-Emerick Aubameyang, Arsenal
Euroopan kovimpiin maalipyssyihin pari viime kautta kuulunut Pierre-Emerick Aubameyang halusi siirtoa jo viime kesänä, mutta jäi lopulta Dortmundiin. Tahti oli hurja, kun 16 Bundesliiga-ottelussa verkko heilui 13 kertaa. Tammikuussa 29-vuotias kärki sai siirtonsa ja vaihtoi Arsenaliin 63 miljoonalla punnalla. Tykkimiesten kevät oli vaikea, mutta Auba takoi 13 Valioliiga-pelissä 10 maalia. Nopeudestaan elävän gabonilaisen viime vuosien maalimäärät ovat huimia. Edellisen neljän kauden aikana Aubameyang on heiluttanut maaliverkkoa seurajoukkueidensa virallisissa peleissä 135 kertaa. Arsenalilla on siten riveissään todellinen maaliruisku, jollaista seura on pitkään kaivannut. Unai Emeryn Arsenal tulee olemaan kokonaisuudessaan mielenkiintoinen näky tulevalla kaudella, samoin se kuinka monta maalia Aubameyang onnistuu iskemään. Jopa 25 täysosumaa on vahvasti haarukassa.
5. Alisson, Liverpool
Jose Mourinho on heittänyt piikkiä Liverpoolin suuntaan, joka lusitaanin mukaan ”ostaa kaikki”. Maalivahti tiedettiin yhdeksi UCL-finaaliin yltäneen Redsin huutavimmaksi puutteeksi, jonka Jürgen Klopp paikkasi jotakuinkin parhaalla mahdollisella kassarilla, joka markkinoilta oli irrotettavissa. Brasilian ykköstorjuja Alisson Becker, 25, nousi viime kaudella Euroopan torjujien terävimpään kärkeen ja sai palkinnoksi siirron AS Romasta Anfieldille. Halvaksi brassivahti ei tullut, sillä Alissoniin paloi 62 miljoonaa puntaa, mikä oli hetken aikaa maalivahtien uusi siirtoennätys. Redsin aiemmin vapisseeseen alakertaan on näin ollen kiinnitetty reippaan puolen vuoden aikana maailman kallein puolustaja ja nyt maailman toiseksi kallein maalivahti. Huipputorjujan hankinta tuli kuitenkin tarpeeseen, siitä toimikoon havainnollistavana esimerkkinä Mestarien liigan finaali. Alisson nostaa Liverpoolin alakerran uudelle tasolle, jolle sen eittämättä täytyy nousta, mikäli se mielii Man Cityn haastaa. Paineet onnistua ovat kuitenkin todella kovat.
4. Ruben Neves, Wolverhampton
Jalkapalloväki ympäri Eurooppaa hieroi viime kesänä silmiään, kun huippulupaava Ruben Neves vaihtoi äkkirikastuneeseen Championship-seura Wolverhamptoniin. Mestarien liigan historian nuorimman kapteenin odotettiin siirtyvän ennemmin maanosan huippuseuraan. Askel oli kuitenkin järkevä, sillä Neves sai runsaasti vastuuta ja oli sarjan parhaita pelaajia. Moderni pohjapelaaja on jännittävä huippulupaus, jolla on eväitä ankkuroida jonkun suurseuran keskikenttää tulevaisuudessa. 21-vuotias Neves katkoo ja taklaa terävästi, mutta hänen suurimmat vahvuutensa ovat pallon kanssa. Lusitaani lähettää tarkkoja pitkiä palloja kovalla prosentilla omille, jonka lisäksi hänen painava laukauksensa on tuottanut henkeä salpaavia osumia. Nyt haaste on kuitenkin astetta kovempi, kun Nevesin pitäisi johtaa kovalla ryhmällä Valioliigaan palannut Wolves keskikastiin.
3. Kepa Arrizabalaga, Chelsea
Länsilontoolaiset kaivoivat itselleen melkoisen kuopan, kun eivät ottaneet Thibaut Courtoisin lähtöhaluja tosissaan. Belgialainen teki hyvissä ajoin selväksi, ettei aio uusia vuoteen 2019 päättyvää sopimustaan ja että haluaa muualle. MM-kisojen parhaana maalivahtina palkittu belgi otti kovat otteet käyttöön, eikä ilmaantunut joukkueen harjoituksiin. Pattitilanne ratkesi lopulta 35 miljoonan punnan kaupalla, joka vei belgialaisen Real Madridin maalinsuulle. Korvaajaksi Chelsea hankki paniikinomaisen saagan myötä Athletic Bilbaon Kepa Arrizabalagan. 23-vuotiasta veskaria on suitsutettu kotimaassaan ja hän oli Espanjan kakkonen myös viime kesän MM-kisoissa. Kepasta maksettu 71 miljoonan punnan siirtokorvaus on kuitenkin posketon, sillä lähtökohtaisesti baski ei kuulu maailman torjujaeliittiin – ainakaan vielä. Maailman kallein maalivahti joutuu siten kovien paineiden alle pyrkiessään maksamaan kovaa hintalappuaan takaisin.
2. Naby Keita, Liverpool
Liverpool piiritti Naby Keitaa pitkään ja tiedotti jo viime kesänä päässeensä RB Leipzigin kanssa sopuun guinealaisen siirrosta Anfieldille. Siirtoa saatiin kuitenkin odottaa vuoden päivät, sillä Mestarien liigassa pelannut tölkkiseura ei halunnut irrottaa kultakimpalettaan. 23-vuotias keskikenttäpelaaja ei ole tavanomainen lupaus, sillä hän on saanut oppinsa Guinean pääkaupunki Conakryn kaduilla ja pääsi Eurooppaan vasta 18-vuotiaana. Bundesliigassa Keita säväytti – niin hyvässä kuin pahassa. Hänen tempokuljetuksensa rikkovat vastustajan linjoja, mutta myös miehen temperamentti on räiskynyt. Keita katseli viime kaudella punaista peräti neljä kertaa. Kloppin ”hevimetallifutikseen” taitava ohittaja sopii kuin nakutettu. 54 miljoonaa puntaa maksaneen keskikenttäpelaajan paineita ei ainakaan vähennä ikoninen kasipaita, jonka edellinen kantaja, seuralegenda Steven Gerrard Keitalle henkilökohtaisesti luovutti.
1. Ryan Sessegnon, Fulham
Englannissa lupauksista kohistaan tämän tästä, mutta vuonna 2000 syntynyt Ryan Sessegnon on poikkeuksellinen talentti. Fulhamin oma kasvatti murtautui seuran pelaavaan kokoonpanoon jo kaudella 2016-17 ja uurasti tuolloin vasempana pakkina. Viime kaudella Slavisa Jokanovic nosti suojattinsa pykälää ylemmäs ja tuloksena oli 15 maalia, kuusi maalin johtanutta syöttöä sekä valinta koko sarjan parhaaksi pelaajaksi. Englannin suurseurat ovat olleet pidempään vasenjalkaisen superlupauksen kintereillä, mutta Sessegnon on jäänyt fiksusti kantamaan suurta vastuuta Craven Cottagelle. Palloa hallitseva ja kovia satsauksia tehnyt Fulham on muutenkin yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista joukkueista, eikä vähiten 18-vuotiaan Sessegnonin ansiosta.
Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images