Valioliigaennakko: Täsmähankintoja tehnyt Liverpool lähtee kauteen paremmista asetelmista kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla

Viaplay LogoValioliigakausi 2018-19 starttaa perjantaina 11.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Liverpoolin Mestarien liigan loppuotteluun huipentunut viime kausi oli erinomainen, mutta nyt odotukset Merseysidellä ovat vieläkin suuremmat. Liverpool on tehnyt kesän aikana erinomaisia täsmähankintoja ja joukkueen heikkoja kohtia on täytetty erittäin laadukkailla pelimiehillä. Onnistuessaan Liverpool tulee haastamaan Manchester Cityn tosissaan taistoon mestaruudesta, jonka Pool on kuitannut edellisen kerran peräti 28 vuotta sitten. Rankingissamme Pool on sijalla 2.

Viime kausi

Liverpool lähti viime kauteen kohtalaisen korkein odotuksin. Olihan joukkue väläytellyt potentiaaliaan edellisellä, Jürgen Kloppin ensimmäisellä kokonaisella kaudella Liverpoolin peräsimessä. The Reds myös vahvistui kesän siirtoikkunassa Mohamed Salahilla, Andrew Robertsonilla sekä Alex Oxlade-Chamberlainilla, jotka kustansivat seuralle yhteensä hieman vajaat 100 miljoonaa euroa. Lisäksi kauteen valmistavat ottelut sujuivat joukkueelta hyvin.

Valioliiga alkoikin kohtalaisen hyvin kahdella voitolla ja tasapelillä, kunnes neljännessä ottelussa tuli karu paluu maan pinnalle Cityn murskattua Poolin lukemin 5-0. Ja kun seuraavista viidestä ottelusta irtosi vain yksi voitto, niin Liverpoolin tilanne näytti tukalalta. Tässä vaiheessa joukkue oli sarjassa yhdeksäntenä. 

Kloppin opit alkoivat kuitenkin purra nopeasti ja Liverpoolin vuoden loppu oli väkevä. Tuloksena oli 14 ottelun putki, jonka aikana joukkue voitti kymmenesti ja pelasi neljästi tasan. Loistavan putken myötä Pool nousi sarjataulukon kolmannelle sijalle.

Tammikuun siirtoikkuna oli Liverpoolin osalta poikkeuksellisen värikäs. Joukkue hankki heti ensimmäisenä päivänä riveihinsä Virgil Van Dijkin, joka osoittautui jopa odotettua paremmaksi hankinnaksi. Viikkoa myöhemmin Philippe Coutinho kaupattiin Barcelonaan messevällä 116 miljoonan euron summalla. 

Samaan aikaan Kloppin suojatit niittivät menestystä Mestarien liigassa. Liverpool voitti alkulohkonsa, minkä jälkeen pudotuspeleissä jalkoihin jäivät FC Porto, Manchester City sekä AS Roma. Real Madrid oli kuitenkin vahvempi loppuottelussa, joten seurahistorian kuudes Mestarien liigan voitto jäi vielä tulevaisuuteen. Finaalista tosin jäi runsaasti jossiteltavaa, kun Salahin peli jäi kesken jo puolen tunnin jälkeen, ei Pool kyennyt tokenemaan supertähtensä loukkaantumisesta.

Kiovan loppuottelu päättyi Liverpoolin osalta pettymykseen lukemin 1-3. (Shaun Botterill/Getty Images)

Valioliigan puolella kauden loppu meni varsin hyvin, vaikkakin viimeisestä kuudesta ottelusta irtosi vain kaksi voittoa. Liverpool putosi lopulta kolmannelta sijalta yhden alaspäin, mutta minimitavoite eli paikka Mestarien liigassa täyttyi. 

Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin erittäin hyvä. Liverpoolin tulokset ailahtelivat Kloppin kierrättäessä kokoonpanoa Mestarien liigan takia, mutta aikaisempaan verrattuna astetta maltillisempi pelitapa osoitti toimivuutensa. 

Siirrot

Sisään: Alisson (AS Roma), Naby Keita (RB Leipzig), Fabinho (AS Monaco), Xherdan Shaqiri (Stoke)

Ulos: Danny Ward (Leicester), Jon Flanagan (Rangers), Emre Can (Juventus)

Lähtökohdat

Aiemmin Klopp on kertonut Poolin joutuvan olemaan ovela siirtomarkkinoilla, koska joukkue ei pysty kamppailemaan taloudellisesti naapurikaupungin jättien kanssa. Kassavirrassa Pool on Unitedia ja Cityä perässä, mutta tämän kesän siirtomarkkinoilla se ei ole näkynyt. Anfieldille on napattu reilun puolen vuoden sisään maailman kallein puolustaja ja maalivahti. Tosin jälkimmäinen siirtoennätys siirtyi hiljattain Chelsealle.

Yhteensä Pool on polttanut uusiin miehiin yli 150 miljoonaa puntaa, joten nyt myös paineet voittaa jotain ovat kovat. Takavuosien menestysseura on hurmannut viheriöllä, mutta keväällä 2012 tullut liigacupin voitto on edelleen seuran ainoa pysti tällä vuosikymmenellä. Reds on käynyt Kloppin vajaan kolmevuotisen pestin aikana kolmesti finaalissa, mutta poistunut joka kerta tappio niskassaan.

Lähtökohtaisesti Liverpool on tehnyt loistavia hankintoja. Se kriittisin pelipaikka eli toppari korjattiin jo tammikuussa, kun Virgil van Dijk liittyi joukkueeseen. Loistavasti esiintynyt hollantilainen nosti otteillaan jopa koko puolustuslinjan tasoa. Ilmatilaa hallitsevan hollantilaisen tulo näkyi myös tilastoissa, kun Poolin päästettyjen maalien keskiarvo putosi alle yhteen Van Dijk’n ollessa kentällä.

Poolin maalivahtitilanne nousi otsikoihin varsinkin Mestarien liigan loppuottelussa. Enää tämän suhteen ei pitäisi olla mitään kysymysmerkkejä, kun joukkue hankki jopa maailman parhaiden torjujien joukkoon kuuluvan Alissonin AS Romasta. Myös keskikentälle saapuneet Fabinho sekä Naby Keita olivat Liverpoolilta erinomaisia värväyksiä. Näiden myötä viimeisetkin ongelmakohdat on paikattu. Fabinho istuu Jordan Hendersonia paremmin keskikentän pohjalle, kun taas loistavasti RB Leipzigissä esiintynyt Keita tuo keskikentälle kaivattua luovuutta. 

Alisson toimi Brasilian ykköstorjujana kesän MM-kisoissa. Brasilialainen pelasi kaksi kautta AS Romassa ennen siirtymistään Englantiin. (Maddie Meyer/Getty Images)

Pelitavallisesti Pool jatkaa tutuin opein. Klopp on kutsunut peluuttamaansa futista ”hevimetallijalkapalloksi”, mikä on varsin kuvaava nimitys. Joukkue säteilee energiaa ja kun Reds saa lähes maaniseksi yltyvän hurmosvaiheen päälle, on sen vyöry pysäyttämätöntä ja erittäin nautinnollista seurattavaa.

Liverpool fanien rakastama Klopp on myös hienosäätänyt pelitapaansa. Saksalaisluotsin alkuaikoina Pool ravasi hullun lailla, minkä johdosta joukkueen sairastuvalla oli ruuhkaa. Nyt Pool kuitenkin malttaa. Vastaprässi on edelleen Kloppon pelitavan leimallisin piirre, mutta organisoidusti avaavaa vastustajaa vastaan Pool ei enää säntäile. Ryhmä etsii oikeaa saumaa iskeä ja kun sauma aukeaa, niin punapaidat iskevät yhtenäisesti ja tehokkaasti. Riiston jälkeen Reds on planeetan vaarallisin vastaiskujoukkue.

Merseysideläisten vaarallisuus hyökkäyspäässä perustuu paitsi loistaviin yksilöihin, myös ajoituksiin. Yläkolmikko Sadio ManeRoberto Firmino-Mo Salah on ennen kaikkea kolmikko, vaikka jokainen on loistava jalkapalloilija omilla avuillaan. Kolmikon ajoitukset natsaavat usein täydellisesti. Firmino pudottaa vastaiskuissa nopeisiin syöttökombinaatioihin ja tekee näin tilaa tuulennopeiden laitahyökkääjien selustaan suuntautuville juoksuille. Trio myös pelaa lähellä toisiaan ja jättää ulommat laitakaistat juoksuvoimaisten laitapakkien täytettäväksi. Kolmen miehen keskikentälle tämä tarkoittaa toisinaan sitä, että ulommat keskustan pelaajat täyttävät laitapakkien jättämät tilat.

Kokonaisuudessaan Liverpoolilla on erinomaiset lähtökohdat kauteen. Joukkueen heikkouksia on korjailtu täsmähankinnoilla ja nykyinen kokoonpano on kuin luotu Kloppin alaisuuteen.

Avainpelaajat

Mo Salah kerää Liverpoolista isoimmat otsikot ja täysin ansaitusti. Egyptiläisen debyyttikausi Valioliigassa oli häikäisevä ja tuloksena oli peräti 32 täysosumaa. Liverpool oli vihdoin osunut kultasuoneen hyökkääjähankinnassaan ja Salahin merkitystä joukkueen erinomaisen kauden taustalla ei voi korostaa liikaa. Liverpoolilla on kuitenkin jalkeilla kokonaisuudessaan erinomainen hyökkäyskolmikko, jossa Roberto Firminon ja Sadio Manen merkityksiä ei pidä väheksyä.

Liverpoolin tärkein yksittäinen palanen löytynee kuitenkin puolustuksesta, sillä Van Dijkin saapumisen jälkeen koko puolustuslinja nousi täysin uudelle tasolle. Vajaat 80 miljoonaa euroa kustantanut toppari on jo nyt lähestulkoon maksanut itsensä takaisin. 27-vuotias toppari nousi heti puolustuksen johtohahmoksi, joka ohjaa alakertaa erinomaisesti. Varsinkin nuoret Andrew Robertson ja Trent Alexander-Arnold pelasivat häikäisevät keväät van Dijkin saavuttua, eikä paljon parjatun Dejan Lovreninkaan otteissa ollut valittamista. 

Keitan ja Fabinhon myötä Liverpoolilla on jalkeilla myös äärimmäisen laadukas keskikenttä. Lisäksi Alissonin avulla maalivahtiosasto on enemmän kuin kunnossa, joten Liverpoolilla löytyy nyt sarjan eliittiin lukeutuvia pelaajia käytännössä kaikilta pelipaikoilta. 

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

Uhkakuvat

Kaudella 2016-17 Pool hurmasi syksyllä, mutta mehut loppuivat pahasti keväällä ja Kloppo sai runsaasti kritiikkiä pelaajien loppuun polttamisesta. Viime kaudella saksalainen paitsi hienosääti pelitapaa, eikä Liverpool juossut enää niin päättömästi, jonka lisäksi hän kierrätti aiempaa ahkerammin. Tällä kertaa ongelmaksi muodostui otteiden ailahtelevuus, kun pelaajamateriaali ei riittänyt aivan niin suureen rotaatioon, mitä Klopp harrasti. Etenkin hyökkäyksen vaarallisuus putosi, kun joku lähes saumattomasti yhteen pelaavasta superkolmikosta putosi. Kesän hankintojen myötä potentiaalisen ongelman ei pitäisi olla enää niin uhkaava.

Poolin vahvuudet ovat vastahyökkäyksissä, joissa se on maailman paras. Kloppin suojatit ovat elementissään, kun he pääsevät iskemään tyhjään kenttään. Sen sijaan joukkue oli jo viime kaudella ongelmissa, kun vastustaja makasi syvällä. Coutinhon lähdön jälkeen Liverpoolilla ei ole ollut riveissään pelaajaa, joka puhkoisi ovelilla syötöillään vastustajien bussit. Tämä olisikin oikeastaan ainoa osa-alue, jota Liverpoolissa voitaisiin vielä vahvistaa siirtoikkunan aikana. Joukkue on ollut aktiivisesti Lyonin Nabil Fekirin perässä, mutta ainakaan toistaiseksi seurat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siirrosta, vaikka molemmat osapuolet ovat olleet aktiivisia. Lyonin peluri sopisi Poolin pelitapaan loistavasti, sillä Fekir on erinomainen pallon kanssa sekä loistava puhkomaan vastustajan puolustuksia. 

Mane, Salah ja Firmino muodostavat erinomaisen hyökkäystrion. Kolmikko takoi viime kaudella kaikissa kilpailuissa yhteensä 91 osumaa Liverpoolille. (Jan Kruger/Bongarts/Getty Images)

Liverpoolin intensiivinen pelitapa on viihdyttävä, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Usein joukkue jopa ylihyökkää, kun laitapakit nousevat todella ylös ja laiturit sujahtavat taskuihin. Toisinaan tämä tarkoittaa heikkoa puolustusvalmiutta, kun etenkin laitakaistoilla on baana auki.

Ota seurantaan

Fabinho. Monacosta 45 miljoonalla eurolla saapunut peluri saa heti todella ison ruudun Liverpoolin keskikentän pohjalta. 24-vuotias brasilialainen on erinomainen pallollisena, mikä on iso parannus usein liikaa kosketuksia ottavaan Hendersoniin verrattuna. Fabinho on saanut laitapuolustajan koulutuksen, mutta kehittynyt hiljalleen keskikentän pohjapelaajaksi. Tausta puolustajana näkyykin brasilialaisen otteissa, sillä hän on puolustussuuntaan äärimmäisen vahva. Fabinho kävi aikanaan Brasiliasta lainalla Real Madridissa, mutta päätyi kuitenkin parin mutkan kautta lopulta Monacoon. Hän viimeisteli viimeisen kolmen kauden aikana 22 maalia Monacolle, mikä kuvastaa brasilialaisen pallollista osaamista. 

Arvio

Liverpool on vahvistanut kesän aikana heikkouksiaan ja Kloppilla on käsissään erinomainen joukkue. Odotukset Poolia kohtaan ovatkin korkealla ja punaiset ovat lähtökohtaisesti Manchester Cityn suurin haastaja. Hallitseva mestari on vielä piirun verran edellä, mutta Liverpoolilla on silti saumat jopa mestaruuteen, mikäli Citylle tulee pieniäkin takaiskuja. Vastaavasti UCL-paikoilta putoaminen olisi iso yllätys.

Faneille.comin Valioliigaranking 2018-19:

Kansikuva: Lynne Cameron/Getty Images