TOP 10: Valioliigan parhaat nuoret pelaajat

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Rahakas TV-sopimus on taannut myös pienemmille Valioliiga-seuroille muhkeat pelimerkit. Tähtiloistosta huolimatta sarjassa on edelleen tilaa nuorille läpimurtopelaajille. Listalle kerättiin tämän hetken kymmenen parasta alle 21-vuotiasta, eli vuonna 1997 tai sen jälkeen syntynyttä pelaaja. Nuoret taiturit on listattu tämän hetken tason, ei potentiaalin mukaan.

10. Trent Alexander-Arnold, 1998, Liverpool

Liverpoolin oma poika debytoi Valioliigassa viime kaudella ja on ottanut tällä kaudella vahvempaa jalan sijaa joukkueessa. Osittain tämä johtuu Nathaniel Clynen mystiseksi äityneestä vammakierteestä, mutta kaupungissa syntyneen Trent Alexander-Arnoldin otteissa ei ole ollut moitteen sijaa. 19-vuotias pakki on jakanut vastuuta toisen nuoren lupauksen, vuotta vanhemman Joe Gomezin kanssa. Alexander-Arnold on vaihtoehdoista selkeästi hyökkäävämpi ja hän on väläytellyt mainiota potkutekniikkaansa muutamalla vaarallisella vapaapotkulla. Nuorukaisen kehityskäyrä näyttää reilusti ylöspäin, eikä Jürgen Kloppin tarvitse lähteä markkinoille etsimään uutta oikeaa pakkia.

9. Renato Sanches, 1997, Swansea

Jalkapallo on raaka laji, jossa kilpailu on äärimmäisen kovaa. Sen on saanut huomata Portugalin tähtiin toissa kesän EM-kisoissa kuulunut Renato Sanches. Kaikki meni pieleen Bayern Münchenissä, mutta nuori rastapää ei ole onnistunut kääntämään uraansa edes Valioliigan häntäpään Swanseassa. 20-vuotias Sanches tuli Walesiin varman peliajan perässä, mutta hän on tippunut jopa Joutsenissa penkille, vaikkakin viime viikkojen poissaolot johtuvat loukkaantumisista. Dynaamisella keskikenttäpelaajalla on potentiaalia nousta aivan absoluuttiselle huipulle, sillä Sanchesin liike, peliäly ja tekniikka ovat kaikki huippuluokkaa. Superlupaus on pahasti sivuraiteilla, mutta tuskin Ranskassa dominoinut huippupelaaja on täysin kadonnut. Saisiko maanmies Carlos Carvalhal kaivettua sen esiin kevään aikana?

Renato Sanchesin kausi Swanseassa summattuna yhteen kuvaan. (Clive Mason/Getty Images)

8. Lewis Cook, 1997, Bournemouth

Englannin alle 20-vuotiaat MM-kultaan kesällä kipparoinut Lewis Cook, 21, on kypsynyt tutkan alla. Leeds-kasvatti debytoi sarjaporrasta alempana 17-vuotiaana ja siirtyi toissa kesänä Bournemouthiin. Vastuu jäi kuitenkin debyyttikaudella vähäiseksi, mutta tällä kaudella konehuoneessa viihtyvä englantilainen on saanut Eddie Howelta luottoa. 19 sarjapeliä urakoinut Cook ei loista tehotilastoissa, mutta puurtaa tasaisen varmasti pelistä toiseen. Jotain Cookin tasosta kertoo se, että hän on sysännyt Kirsikoiden pitkäaikaisen luottomiehen Harry Arterin penkille. Rooli keskikentän sydämessä on muutenkin erittäin kriittinen maata pitkin etenevässä Howen ryhmässä. Uutta Paul Scholesia Cookista ei luultavasti tule, mutta ehkä uusi Gareth Barry?

7. Tammy Abraham, 1997, Swansea

Chelsean maineikkaan akatemian kenties kirkkain helmi paukutti viime kaudella Bristol Citylle 23 häkkiä ja lainattiin täksi kaudeksi Swanseaan. Tammy Abraham, 20, ei ole varsinaisesti säkenöinyt, mutta ei myöskään flopannut. Honkkelimaisen hyökkääjän epäonneksi tarjoilu ei ole juurikaan pelannut, eikä Joutsenten hyökkäyspelaaminen ole riemunkiljahduksia liiemmin herättänyt. Viime aikoina Abrahamia ei olla kentällä nähty, sillä hän on kärsinyt loukkaantumisista. Chelsealla on edessään visainen valinta huippulupauksensa kanssa. Abrahamilla on kaikki eväät kehittyä maailmanluokan maalinsylkijäksi, mutta Chelseassa ei omille pojille ole liiemmin saumoja siunaantunut.

6. Dominic Calvert-Lewin, 1997, Everton

Teräskaupunki Sheffieldistä kotoisin oleva nuori hyökkääjä oli Lewis Cookin tavoin Kolmen leijonan alle kaksikymppisten maailmanmestarijoukkueen kantavia voimia ja hän itse asiassa ratkaisi kullan maalaamalla finaalin ainokaisen. Parikymppistä Dominic Calvert-Lewiniä uumoiltiin jo kauden alla potentiaaliseksi läpimurtopelaajaksi, mutta nuorukainen on jopa ylittänyt odotukset. Sekä kärjessä, että laiturina pelaava Calwert-Lewin on maalannut neljästi ja alustanut kuusi osumaa. Cenk Tosunin ja Theo Walcottin saapumiset ovat kuitenkin vähentäneet nuoren hyökkääjän vastuuta. Nopeasta ja röyhkeästä hyökkääjästä voi odottaa tulevaa maajoukkuepelaajaa, joka tulee tulevaisuudessa latomaan kaksinumeroisia maalimääriä.

5. Joe Gomez, 1997, Liverpool

Lontoolaisen Charlton Athleticin kasvatti debytoi Valioliigassa jo syksyllä 2015. Saman vuoden lokakuussa sattunut paha polvivamma ja sitä seuranneet ongelmat akillesjänteen kanssa pitivät Joe Gomezin sivussa Valioliigaviheriöiltä lähes kahden vuoden ajan. Loukkaantumiset eivät kuitenkaan musertaneet 20-vuotiasta puolustajalupausta, joka on tällä kaudella noussut Kloppin luottomieheksi. Gomez liikkuu isoksi mieheksi (188cm) erittäin ketterästi, mikä on mahdollistanut hänen pelaamisensa laitapuolustajana. Tulevaisuus englantilaisella pitäisi kuitenkin olla keskuspuolustuksessa.

Anfieldilla Joe Gomezista odotetaan tulevaa puolustuksen johtohahmoa. (Julian Finney/Getty Images)

4. Richarlison, 1997, Watford

Nuori brassi nousi täydestä tuntemattomuudesta Valioliigan syyskauden komeetaksi ilman minkäänlaisia sopeutumisongelmia. Richarlison, 20, oli vähällä siirtyä Ajaxiin, mutta tammikuussa potkut saaneen Marco Silvan kontaktit toivat laiturin Vicarage Roadille. Brassien junnumaajoukkuepelaaja ihastutti heti vaarallisuudellaan. Yleensä vasemmalla viihtyvä Richarlison leikkaa sisään ja joko hakee itse vetopaikan tai tarjoilee sellaisen kanssapelaajilleen. Meno on kuitenkin tasaantunut hurjan alun jälkeen ja slummeissa varttunut nuorukainen on tahkonnut jo kymmenen ottelua ilman tehomerkintöjä. Viisi maalia ja sama määrä maalisyöttöjä ovat kuitenkin komea lukema nuorelle Valioliiga-debytantille, jolla on kiistatonta tähtipotentiaalia.

3. Tom Davies, 1998, Everton

Se oli kolea tammikuinen iltapäivä reilu vuosi sitten Goodison Parkilla, kun Tom Davies nousi koko Englannin huulille. Evertonin oma poika pyöritti Manchester Cityn tähtisikermää ja iski yhden kauden upeimmista osumista. 19-vuotiasta keskikenttäpelaajaa ei kuitenkaan tunneta tehoistaan, vaan erittäin terävästä pelipäästä. Davies on klassinen englantilainen keskikenttäpelaaja, joka viihtyy parhaiten box-to-box-roolissa. Hän on väsymätön juoksija, erinomainen syöttelijä ja taipuu erilaisiin rooleihin. Davies myös tietää, mitä sinisen pelipaidan kantaminen tarkoittaa, sillä hänen setänsä edusti aikanaan Toffeesia. Ihme on, jos tästä pojasta ei kehity Valioliigan eliittiin kuuluvaa keskikenttäpelaajaa.

2. Marcus Rashford, 1997, Manchester United

Marcus Rashford on ManU:n oma kasvatti. (Michael Regan/Getty Images)

Jos Davies nousi parrasvaloihin ryminällä, niin vielä kovempaa sinne syöksyi Marcus Rashford, joka täräytti kaksi osumaa kahden vuoden takaisessa Valioliiga-debyytissään ja vieläpä Arsenalin verkkoon. Sittemmin 20-vuotias hyökkääjä on vakiinnuttanut paikkansa Man Unitedin luottomiehenä. Rashfordin epäonneksi ManU on kuitenkin tehnyt kovia hyökkääjähankintoja, eikä nuorukainen ole päässyt mielipaikalleen piikkiin. Manchesterilaisen nopeus ja haasto-ominaisuudet soveltuvat toki laidalle, mutta aivan kunnolla Rashfordin potentiaalia ei ole saatu väärässä roolissa valjastettua. Loppusyksystä Rashfordin vire oli laskemaan päin, eikä hän ole päässyt avaukseen sitten tapaninpäivän. Kyseessä on kuitenkin huiman lahjakas pelaaja, jolla on eväitä aina suurseuran talismaaniksi. Jose Mourinho on tavannut ulosmitata ryhmiensä potentiaalit, mutta nuorten kehittäjänä lusitaani ei ole koskaan kunnostautunut.

1. Gabriel Jesus, 1997, Manchester City

Listan ykkösestä tuskin Mietaakaan yllättyisi. Brasilian kivikovan maajoukkueen ykköshyökkääjä saapui Manchesteriin vuosi sitten ja sopeutui sarjaan saman tien. Gabriel Jesus, 20, on taitava, nopea ja älykäs huippupelaaja. Olennaisen Jesusin kyvyistä ja potentiaalista kertoo vertaukset brassilegenda Ronaldoon. Jesusin loistokkuus ei ole pelkkää väläyttelyä, vaan nuorukainen näkyy myös tehotilastoissa. Palmeiras-kasvatti on pelannut Cityssä kaikkiaan 38 ottelua, joihin on syntynyt 17 maalia ja yhdeksän syöttöä. City maksoi nuorukaisesta vain 27 miljoonaa puntaa, mikä on nykymarkkinoilla naurettavan alhainen summa.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images