Valioliigan alkukauden topit ja flopit: Herhiläiset ja laitapakit iskussa, Manchesterin nuoret tähdet ongelmissa

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Valioliiga jäi parin viikon mittaiselle maaottelutauolle. Sarjaa on nyt takana neljä kierrosta, jotka ovat tarjonneet mukavasti draamaa ja viihdettä. Niinpä päätimme vetää ensimmäisiä kierroksia yhteen toppien ja floppien muodossa.

Flopit

5. Huddersfield

Huddersfield Town nousi toissa keväänä Valioliigaan raikkaalla tempofutiksella. Pääsarjassa pientä seuraa luotsaava David Wagner on ymmärtänyt materiaalinsa rajoitteet ja vienyt pelitapaa kokoajan puolustusvoittoisempaan suuntaan. Avauspeleistään Terrierit ovat keränneet kaksi tasuripistettä, joista Evertonin vieraana tullut jälkimmäinen oli kova tulos. Silti yorkshireläisten pelissä on huolestuttavia elementtejä. Wagner on peluuttanut hyvin puolustusvoittoista futista ja maalipaikoille pääsy on tuottanut Terriereille tuskaa. Ryhmän maaliodottoma (1,89) on sarjan selkeästi heikoin ja myös omissa on helissyt kymmenen kertaa. Huddersfieldin putoaminen olisi odotettu skenaario, mutta näillä esityksillä se varmistuu jo hyvissä ajoin.

4. Leroy Sane

Manchester Cityn laituritähti nousi viime kaudella sarjan parhaiden pelaajien joukkoon summattuaan komeat 15+10 tehot. Saksan kisaryhmästä ulos jääneen nuorukaisen kausi on alkanut heikosti. Leroy Sane on avannut kolmesti penkiltä ja putosi kokoonpanosta Newcastlea vastaan. Myös nurmella saksalainen on ollut varjo viime kaudella liekehtineestä pelaajasta. Esimerkiksi kolmannella kierroksella Wolvesia vastaan Sanella oli jopa vaikeuksia saada helppoja syöttöjä omille. Brittimediassa on spekuloitu 22-vuotiaan laiturin heikosta asenteesta harjoituksissa, mutta Pep Guardiola on kumonnut huhut. Jotain kulisseissa lienee kuitenkin meneillään, sillä Sane on hukannut viime kauden forminsa täydellisesti.

Vaihtopelaajan liivi on tullut Leroy Sanelle pelipaitaa tutummaksi alkukaudella. (Michael Regan/Getty Images)

3. Burnley

Alkukausi tiedettiin Burnleylle vaikeaksi, sillä Sean Dychen kapea miehistö on pelannut Eurooppa-liigan karsintoja. Otteet nurmella ovat silti olleet kaukana viime kauden loistosta. The Clarets on kerännyt vain yhden pisteen, eikä sen viime kaudella säväyttänyt puolustus ole vakuuttanut. Puheet kuplan puhkeamisesta ovat perusteltuja, sillä Burnley peittosi viime kaudella todennäköisyydet kummassakin päässä kenttää, eikä kukaan uskonut sen uusivan viime kauden seitsemättä sijaa. Vahvan pelillisen identiteetin omaavan ryhmän konttaus on silti yllättänyt.

2. Marcus Rashford

Manchester Unitedin kultapoika polkee paikallaan. 18-vuotiaana ryminällä läpilyönyt Marcus Rashford sai täksi kaudeksi ikonisen kymppipaidan, mutta otteet ovat olleet kaikkea muuta kuin sen arvoisia. Sarja-avauksessa nuorukainen pääsi mielipaikalleen keskushyökkääjäksi, mutta pyöri päämäärätiedottomasti siellä täällä. Surkeuden huippu nähtiin Turf Moorella, kun vaihdosta sisään tullut nuorukainen ehti olla kentällä kymmenen minuuttia, ennen kuin hölmöili itselleen suoran punaisen jälkipelistä ja missaa Unitedin kolme seuraavaa ottelua. Ensi kuussa 21 vuotta täyttävällä hyökkääjällä on kaikki eväät nousta sarjan eturivin tähdeksi, mutta alkukaudella nähdyt otteet viittaavat enemmänkin Danny Welbeckin kaltaiseen urakehitykseen.

1. West Ham

Lähes 100 miljoonaa puntaa uusiin pelaajiin polttanut West Ham on ollut alkukauden floppi numero yksi. Tuomion voi antaa jo pelkästään sen tyhjyyttä ammottavasta pistepussista. Meritoitunut Manuel Pellegrini voi katsoa syvälle peiliin, sillä esimerkiksi avauskierroksella nähty korkea linja on hyvin itsetuhoinen tapa pelata Liverpoolia vastaan. Myös kotitappiot Bournemouthille ja Wolverhamptonille ovat heikkoja noteerauksia. Hammers päästi viime kaudella peräti 68 maalia, mikä oli Stoken ohella eniten koko sarjassa. Kokenut chileläinen ei kuitenkaan ole paneutunut alakerran lujittamiseen, vaan itälontoolaisten päästettyjen maalien odottama, 8,61, on sarjan korkein. Paremmalla viimeistelyllä Hammers olisi saattanut raapia muutaman tasurin, mutta yleisesti ottaen joukkue on alisuorittanut raskaasti.

Topit

5. Chelsea

Stamford Bridgellä muovattiin pelitapa käytännössä täysin uusiksi, kun Antonio Conte vaihtui Maurizio Sarriin. Länsi-Lontoossa on totuttu muutoksiin, mutta Sarrin pallonhallintafutis on iskostunut Blues-pelaajien selkäytimiin yllättävän nopeasti – siitä kertoo neljä voittoa. Chelsea ei ole täysin vakuuttanut ja se on ollut toisinaan vaikeuksissa omassa päässä, mutta täydet pisteet on silti kova noteeraus. Elintärkeä Eden Hazard jäi Chelseaan ja jahka hän saa kautensa kunnolla käyntiin, ovat Sarrin suojatit vahvasti tyrkyllä kärkinelikkoon.

4. Benjamin Mendy

Sosiaalisen median hauskimpiin jalkapalloilijoihin lukeutuva Benjamin Mendy on päässyt vauhtiin myös viheriöllä. Lähes koko viime kauden pahan polvivamman vuoksi huilannut laitapakki on tuonut Cityn pelaamiseen uuden ulottuvuuden tarkkojen keskitystensä ansiosta. Vasenta laitaa tikkaava Mendy on alustanut neljä osumaa, millä irtoaa syöttöpörssin jaettu kärkisija yhdessä Jose Holebasin kanssa. Mendyn kontribuutio ei tosin rajoitu pelkkiin keskityksiin, vaan hän osallistuu aktiivisesti myös pelinrakenteluun ja on löytänyt hyvän yhteyden Raheem Sterlingin kanssa.

3. Luke Shaw

Futismaailmasta tuskin löytyy kovin montaa ihmistä, joka ei symppaisi Luke Shaw’ta. Southampton-kasvatin Jose Mourinholta saama kohtelu on täyttänyt työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit, mutta 23-vuotias englantilainen on tehnyt nöyrästi hommia. Nyt työnteko näyttää kantavan hedelmää, sillä Shaw on ollut alkukaudesta Manchester Unitedin paras pelaaja. Myös ääni Mourinhon kellossa on muuttunut ja lusitaani on suitsuttanut suojattiaan. Shaw teki Leicesteriä vastaan ammattilaisuransa ensimmäisen maalin ja on tuonut jatkuvasti hyökkäysuhkaa ManU:n vasemmalta laidalta. Hienot otteet palkittiin vähintäänkin ansaitulla kutsulla Gareth Southgaten viimeisimpään A-maajoukkueeseen.

Luke Shaw pääsi tuulettamaan ammattilaisuransa ensimmäistä täysosumaa. (Michael Regan/Getty Images)

2. Liverpool

Man Cityn kärkihaastajaksi povattu Liverpool on avannut kautensa neljällä voitolla ja johtaa sarjaa. The Redsillä on ollut heikkoja hetkiä, mutta se on onnistunut raapimaan tärkeitä voittoja. Tämä on iso ero aiempiin kausiin, sillä Pool on hukannut turhan paljon pinnoja selkeästi heikompia vastustajia vastaan. Jürgen Klopp on kehittänyt ryhmänsä pallonhallintaa, jonka turvin Pool on kyennyt kaikkia kaistoja käyttäen kontrolloimaan pelejä pallolla ja pitämään vastustajan vaarattomana. Megahankinta Alisson möhli Leicesteriä vastaan, mutta yleisesti ottaen brassivahti on vakuuttanut, mikä on säteillyt koko alakertaan. Myös neljästi osunut Sadio Mane on ollut kovassa vedossa.

1. Watford

Sir Elton Johnin kannattamaa Watfordia povattiin putoamistaistoon, korkeintaan alempaan keskikastiin, mutta niin vain Herhiläiset porskuttavat neljän voiton turvin toisena. Alkuohjelma on ollut Watfordille suosiollinen, sillä se on pelannut kolmesti kotona ja vieraillut vain alavireisen Burnleyn luona. 12 pistettä on silti huima suoritus, etenkin viimeisessä ottelussa, kun Javi Gracian suojatit nousivat maalin takaa voittoon niin ikään kovavireistä Tottenhamia vastaan. Watfordin menestys perustuu tehokkuuteen. Yhdeksän kertaa osunut joukkue on liki tuplannut maaliodottamansa (4,75). Gracia on myös onnistunut loihtimaan alakerran erittäin pitäväksi vaikka pelinappulat ovat varsin keskinkertaiset. Watford on päästänyt vain kolme maalia ja sen xG omassa päässä on sarjan toiseksi paras.

Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images