Veikkausliigaennakko: 9. FC Honka – Haastajan asema sopii espoolaisille, mutta kaudesta tulee raastava

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Veikkausliigaan saadaan jälleen espoolaisväriä, kun Honka peittosi nousi takaisin pääsarjaan. Espoolaisilla on kasassa varsin potentiaalinen nippu ja tulokset varsinkin Suomen Cupissa ovat olleet positiivisia. Tästä huolimatta Hongan ensisijainen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen, mikä tulee olemaan kovan työn takana.

Viime kausi

Hongan edellinen Veikkausliigakausi vuonna 2014 päättyi putoamiseen kabineteissa, jonka jälkeen velkainen konkurssipesä siirtyi vakavaraisen liikuntapalveluyritys Esportin alle. Entisen Pallohongan paikan kakkosessa ottanut Esport Honka nousi viime kaudeksi Ykköseen kahden Kakkosessa vietetyn vuoden päätteeksi. Visiitti maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasolla jäi kuitenkin lyhyeksi.

Espoolaiset avasivat kauden erinomaisesti ja joukkueella oli yhdeksän kierroksen jälkeen kasassa 21 pistettä ilman tappioita. Vesa Vasaran suojatit kärsivät kesällä muutaman pistemenetyksen, mutta loppukaudesta joukkue oli jälleen rautaa. Honka kuittasi voitot kuudesta peräkkäisestä ottelusta ennen päätöspeliä TPS:aa vastaan. Tätä edeltänyt 10–0-voitto OPS:sta nosti espoolaisten maalieron paremmaksi kuin TPS:lla, mikä tarkoittaisi espoolaisten nousua tasapisteissä. Ykkösen kausi saikin dramaattisimman mahdollisimman lopun, kun suorasta noususta kamppailevat joukkueet kohtasivat viimeisellä kierroksella.

TPS lähti kamppailuun kolmen pisteen karkumatkalta, joten espoolaisten olisi voitettava ottelu. Kasperi Liikonen räjäyttikin kotiyleisön riemuun viemällä Hongan johtoon toisen puoliajan alussa. Peli päättyi kuitenkin vieraiden juhliin, kun Ilari Mettälä iski tasoitusosuman ottelun lopussa ja varmisti turkulaisten nousun pääsarjaan.

Honka kohtasi nousukarsinnassa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuneen HIFK:n. Espoossa pelattu avausosa oli molempien osalta varsin varovaista peliä ja kamppailu päättyi maalittomaan tasapeliin. Toinen kohtaaminen alkoi Hongalta vahvasti, kun Ilari Äijälä iski vierailijat johtoon. Pekka Sihvola toi HIFK:n tasoihin lisäajalla, mutta vierasmaalin myötä Honka nappasi paikan pääsarjasta tasapelilläkin. Näin ollen espoolaiset palasivat Veikkausliigaan kolmen kauden tauon päätteeksi.

Siirrot

Sisään: Youness Rahimi (Ilves), Jonas Levänen (VPS), Felix Ferahyan (KuPS), Zeljko Savic (Brunei DPMM FC, Singapore), Ahmed El-Amrani (Stabaek IF, Norja), Javi Hervas (Merida AD, Espanja), Nemanja Obradovic (PFK Stal Kamjanske, Ukraina), Alex Nimely (Stabaek IF, Norja), Davor Taleski (FK Probeda Prilep, Makedonia), Joonas Rahikka (KäPa), Antti Mäkijärvi (VfB Oldenburg, Saksa)

Ulos: Ilari Äijälä (lopettaa), Carlos Portera (lopettaa), Antti Uimaniemi (lopettaa), Rony Huhtala (Klubi 04), Maximo Tolonen (SJK), Cristian Echavarria (Patriotas Boyaca, Kolumbia)

Lähtökohdat

Sarjanousijana Honka lähtee luonnollisesti haastajana kauteen. Ykkösprioriteettina on sarjapaikan säilyttäminen.

Hongan valmistautuminen kauteen on sujunut mainiosti. Harjoitusotteluissa joukkue toki hävisi FC Lahdelle ja Jarolle sekä pelasi tasan virolaisen Nömme Kaljun kanssa, mutta Suomen Cupissa espoolaisilla on sujunut erinomaisesti. Honka vei nimiinsä Cupin A-lohkon, kun joukkue kaatoi PEPOn, Gnistanin, KTP:n, HIFK:n sekä päätösottelussa HJK:n. Puolivälierissä vastaan asettui SJK, jonka Honka selätti avauspuoliajan maaleilla lukemin 2–1. Kuudesta Cupin ottelusta joukkue on siis raapinut yhtä monta voittoa maalierolla 17-4.

Espoolaisten kokoonpano on muuttunut varsin reilusti sarjanousun myötä. Joukkueen runko säilyi hyvin kasassa, mutta uusia hankintoja on tullut iso nippu.

Honka on panostanut erityisesti ulkomaalaisiin vahvistuksiin, joita on Espooseen saapunut kuusi kappaletta. SJK:ssa ja PS Kemissä pelannutta Zeljko Savicia kyseessä on uusia tuttavuuksia Veikkausliigaan, joten aika näyttää vahvistusten todellisen tason. Kilpailu pelipaikoista tulee kuitenkin olemaan kiivasta, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Takuuvarmoja suorittajia pääsarjatasolle on kuitenkin lähtökohtaisesti niukasti, mutta isotkin kehitysaskeleet ovat luonnollisesti mahdollisia.

Viimeisimpänä Espooseen saapui tuttu kaveri, kun viime vuodet Saksassa pelannut Honka-kasvatti Antti Mäkijärvi palasi kotiin. Keskikentän laidoilla viihtyvä Mäkijärvi ei välttämättä ole sateentekijä, mutta hänen potkutekniikkansa on liigan kärkeä ja tarjoaa Hongalle vaarallisen täsmäaseen erikoistilanteisiin.

Honka on osoittanut jo Suomen Cupissa, että joukkue pystyy haastamaan erittäin hyvin jopa Veikkausliigan kärkijoukkueita. Esimerkiksi SJK:a ja HJK:a vastaan espoolaisten vastahyökkäykset olivat myrkkyä.

Taloudellisesti Honka seisoo tukevalla jalustalla, mikä on mukavaa vaihtelua espoolaisessa pääsarjaurheilussa. Pääsarjapelit ovat olleet Esportin tavoitteena siitä lähtien, kun yritys otti Hongan siipiensä suojaan. Näin ollen Hongalta on turha odottaa saman kaltaista nuoralla kävelyä, kuin edellisellä liigavisiitillä, joka päättyi lopulta romahdukseen.

Avainpelaajat

Masar Ömerin harteilla lepää Espoossa paljon tulevalla kaudella. Isokokoinen hyökkääjä viimeisteli viime kaudella Ykkösessä peräti yhdeksän osumaa 14 ottelussa ja odotukset ensi kesää kohtaan ovat korkealla. 24-vuotias Ömerin ruuti on ollut kuivaa heti alkukaudesta, kun Suomen Cupissa täysosumia on syntynyt viisi.

Masar Ömer ja Honka putosivat viime vuoden Cupissa välierissä SJK:lle. Tällä kaudella espoolaiset etenivät puolivälieristä jatkoon SJK:n kustannuksella. Kuva: AOP

Hongalla on myös kasassa laadukas keskikentän pohja. Espanjalainen Javi Hervas on vakuuttanut jo harjoituskaudella ja napannut väkevillä otteillaan paikkansa pohjalta. Hervaksen vyöltä löytyy myös yhdeksän ottelua La Ligasta Sevillan paidasta, ja rutinoituneelle tekijälle onkin tilausta Hongassa. Hervas muodostaa keskikentälle mainion duon jo viime kaudella Hongassa pelanneen ja Ykkösessä kuusi maalia iskeneen Joel Perovuon kanssa.

Espoolaisilla on kova kilpailu puolustajien pelipaikoista. Konsta Rasimus ja Tommi Saarinen muodostavat kelvollisen toppariparin, jonka ympärille rakentaa tiivis linja. Varsinkin paluumuuttaja Jonas Levänen on esiintynyt pirteästi vasemmalla laidallaan.

Kokonaisuutena Honka ei ole tulevalla kaudella erityisesti yksilöiden varassa, vaan avainasemassa on kollektiivinen joukkuepeli.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

Nousijajoukkueeksi Hongalla on varsin mukava materiaali Veikkausliigaan, mutta kysymysmerkkejäkin on pinnalla. Uusia hankintoja on paljon, mutta monien todellinen taso on vielä pienoinen arvoitus.

Kilpailu pelipaikoista tulee olemaan kiivasta, mutta siinä on myös oma vaaransa. Varmat suorittajat pääsarjaan ovat harvassa ja monien pitää pelata uransa paras kausi, jotta kausi ei pääty pettymykseen. Esimerkiksi selkeän ykkösmaalivahdin puute voidaan myös laskea pienoiseksi uhkakuvaksi.

Hongalla on tasainen materiaali, mutta kuten monilla muillakin altavastaajilla, niin avainpelaajien mahdolliset loukkaantumiset puraisisivat joukkuetta poikkeuksellisen kovaa. Esimerkiksi Ömerin pidempi loukkaantuminen olisi äärimmäisen iso takaisku espoolaisille. Joukkueen ykköshyökkääjän harteilla on muutenkin valtava taakka. Epäonnistumiseen ei ole varaa tai muuten Hongalle voi tulla suuria ongelmia maalinteon suhteen. Youness Rahimi on ollut Suomen Cupissa iskussa ja neljässä ottelussa täysosumia on kertynyt viisi. Maaleista tosin kolme tuli Gnistania vastaan. Minkälainen on 23-vuotiaan hyökkääjän vire Veikkausliigassa? Edellisellä kolmella kaudella maaleja on syntynyt vain viisi yhteensä 61 ottelussa.

Ota seurantaan

Masar Ömer. Kookkaalla hyökkääjällä on nyt loistava tilaisuus lyödä itsensä läpi pelipaikkansa eliittiin Veikkausliigassa. 24-vuotias Ömer on mainio viimeistelijä ja tulee saamaan todella paljon vastuuta ensi kaudella. Ruuti on ollut kuivaa jo keväällä, mutta saman liidon pitäisi kantaa läpi kauden. Ömerin harteilla lepää todella paljon Hongan menestyshaaveiden kannalta.

Arvio

Honka on osoittanut jo Suomen Cupissa, että joukkue pystyy haastamaan kärkijoukkueita. Vesa Vasara on mainio valmentaja ja pystyy laatimaan vastustajiin sopivat pelisuunnitelmat, mikä on iso vahvuus. Kausi on kuitenkin pitkä, joten Hongan materiaali joutuu koetukselle. Espoolaiset pystyvät kuitenkin säilyttämään sarjapaikkansa elleivät mahdolliset loukkaantumiset muodosta liian isoja vuoria kiivettäväksi.

Faneille.com Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

EDIT: Antti Mäkijärvi lisätty juttuun 2.4.2018 klo 10.45-