TPS teki paluun Veikkausliigaan kolmen Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Kevät on kuitenkin ollut turkulaisilta erittäin vaisu ja sarjapaikan säilyttämisen suhteen joukkueella on valtavasti töitä.
Ykkösen voiton viime kaudella kuitannut TPS lähti kauteen varsin maltillisin odotuksin. Joukkue pelasi erinomaisen sesongin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja turkulaisten rivit säilyivät varsin hyvin kasassa. Joukkueen materiaali oli kuitenkin sen verran rajallinen, että päätähtäimenä oli sarjapaikan säilyttäminen.
Haasteet ovat realisoituneet viheriöillä karusti. Sarjasta on kolmannes takana ja TPS on sarjataulukon viimeisellä sijalla, kun 11 ottelusta on kertynyt seitsemän pistettä. Varsinkin maalinteko on tuottanut tuskaa: TPS on viimeistellyt vain kahdeksan maalia, mikä on sarjan vähiten yhdessä SJK:n kanssa.
Kotikentällä turkulaisten meno on ollut kuitenkin äärimmäisen synkkää. TPS on pelannut kuusi kotiottelua, mutta ei ole onnistunut näissä kertaakaan maalinteossa. Vastustajan maali on vaikuttanut noidutulta, sillä TPS pääsi edellisessä ottelussaan KuPS:aa vastaan yrittämään maalintekoa rangaistuspotkusta lisäajalla, mutta Otso Virtanen venyi mainioon torjuntaan.
TPS:n puolustuskaan ei ole vuotanut, sillä kuudessa kotiottelussa omiin on mennyt vain neljä osumaa. Tuloksena onkin kolme maalitonta tasapeliä ja kolme tappiota. Vieraissakaan ei tosin ole luistanut juuri paremmin, kun viidestä matkapelistä pisteitä on kertynyt neljä.
Alkukautta pidetään aikana, jolloin pienemmillä budjeteilla operoivien seuraajien pitäisi tehdä mahdollisimman paljon ryöstöjä, kun osa suuremmista joukkueista hakee vielä parasta teräänsä. Tämä ei täysin pidä paikkaansa, vaikka muutamat sarjanousijat ovatkin olleet mainiossa iskussa heti alkukaudella.
Veikkausliigassa on pelattu 33 kautta kohden vuodesta 2011 lähtien. Tänä aikana pääsarjaan on noussut 12 joukkuetta, joista viimeisimmät ovat kuluvaksi kaudeksi tiensä Veikkausliigaan selvittäneet FC Honka ja TPS. TPS:n ensimmäisen kolmanneksen suoritus on todella vaatimaton, kun otetaan vertailuun muut tämän ajanjakson sarjanousijat.
TPS keräsi ensimmäisen kolmanneksen aikana keskimäärin 0,64 pistettä ottelua kohden. Tämä on sarjanousijalta jaettu heikoin suoritus kaudesta 2011 alkaen: vain JJK keräsi yhtä vähän pisteitä viime kauden avauskolmannekseltaan. Seitsemän nousijajoukkuetta pääsi keskimäärin pisteeseen per peli. Tilaston kärkisijalla on PS Kemi keväältä 2016, kun joukkue nappasi 11 ottelusta peräti 20 pistettä eli keskimäärin 1,82 peliä kohden.
TPS:n ohella pääsarjaan kuluvaksi kaudeksi noussut Honka on sen sijaan aloittanut erinomaisesti, kun espoolaisilla on kasassa 15 pistettä 11 ottelusta. Tämä tekee keskimäärin 1,36 pinnaa peliä kohden, mikä on edellisen kahdeksan kauden nousijajoukkueista jaettu toiseksi paras saldo. Yhtä hyvään suoritukseen pystyi SJK kaudella 2014.
Kemin pistekeskiarvo on vastaavasti tippunut nousijoista eniten avauskaudellaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Lopuista 22 ottelusta PS Kemi keräsi keskimäärin 0,68 pistettä ottelua kohden joten pudotusta tuli peräti keskimäärin yli piste per peli. Tämä kuuluu kuitenkin vähemmistöön: nousijajoukkueet ovat usein pystyneet parantamaan otteitaan kauden edetessä. Kymmenestä edellisten kausien nousijoista kuusi nosti pistekeskiarvoaan avauskolmanneksen jälkeen.
Vahvat kotiotteet olivat TPS:n loistavan viime kauden perusta. Turkulaiset pelasivat 14 kotiottelua ja joukkue hävisi näistä ainoastaan yhden. Pisteitä kertyi yhteensä 35 ja maaliero oli peräti 32-4. Varsinkin tähän peilattuna joukkueen tämän kauden kotiesitykset ovat olleet erittäin vaisuja.
Nousijajoukkueet ovat usein olleet huomattavasti pirteämpiä kotikentällään. Kymmenestä aiempien kausien nousijajoukkueista vain kahden kotipelien pistekeskiarvot ovat olleet alle yhden: vuoden 2016 PK-35 Vantaan sekä viime kauden JJK:n. TPS on kovaa vauhtia matkalla tähän kerhoon, kun joukkue on kerännyt keskimäärin 0,50 pistettä kotiottelua kohden. Tilaston toisessa ääripäässä on kauden 2012 FC Lahti, joka saalisti keskimäärin huimat 2,31 pistettä per kotiottelu.
TPS:n alkukausi on ollut aikaisempiin nousijajoukkueisiin verrattuna todella vaatimaton. Turkulaiset lähtivät kauteen vaativista lähtökohdista, mutta varsinkin heikot kotiotteet voivat koitua joukkueelle todella kalliiksi. Nousijat kun ovat usein nojanneet erityisen lujaa vahvoihin kotiesityksiin.
Suurin osa nousijajoukkueista on kuitenkin petrannut tahtiaan kauden vanhetessa. TPS:n on kyettävä samaan, mikäli joukkue mielii vielä kamppailla sarjapaikasta. 11:s sija on irronnut viimeisen seitsemän kauden aikana alimmillaan 29 pisteellä, minkä saavuttaminen vaatisi TPS:ltä keskimäärin yhtä pistettä per ottelu loppukauden ajan. Kymmenes sija, eli varma sarjapaikka, on vastaavasti hellinnyt alimmillaan 32 pisteellä, mikä vaatisi TPS:lta keskimäärin 1,14 pistettä loppukauden otteluja kohden.
TPS:lla on erittäin iso urakka edessään loppukauden ajan. Turkulaiset ovat kaivaneet alkukauden aikana itselleen todella syvän kuopan, josta nouseminen vaatii todella vahvaa ja tasaista suorittamista.
Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press