Pääkaupunkiseudun derbyssä kutkuttavat lähtökohdat – Molempien pakko voittaa!

Sheriffi Kuqin FC Hongalla on edessä kauden ensimmäinen derby (Alloverpress)

Sheriffi Kuqin FC Hongalla on edessä kauden ensimmäinen derby (Alloverpress)

Veikkausliigakauden 2014 ensimmäinen pääkaupunkiseudun derby pelataan tiistaina, kun HJK ja FC Honka ottavat toisistaan mittaa Sonera Stadiumilla Töölössä. Asetelmat otteluun ovat siinä mielessä herkulliset, että kummallakaan joukkueella ei ole oikeastaan varaa hävitä tätä kamppailua. Toki HJK aloitti kauden kahdella voitolla, mutta sitten tuli takkiin Lahdessa. Mikäli Sixten Boström haluaa pitää mestaruusjunan raiteillaan, ei ojaanajoja kotiyleisön edessä saa tulla.

Hongalle alkukausi on ollut vuoristorataa. Ensin tuli tappio MYPA:lle, sitten voitto TPS:sta ja sitten jälleen tappio MYPA:lle. Hongan ongelmana on ollut paketin ehjänä pitäminen koko 90 minuutin ajan. Välillä peli rullaa mukavasti, mutta sitten tulee karkeita virheitä. Etenkin puolustuspäässä Honka on ollut yllättävän haavoittuvainen.

Hongan ongelmia kuvaa hyvin Nnaemeka Anyamelen tilanne. Talvikaudella tämä lahjakkuus oli pitelemätön useammassakin ottelussa, mutta lauantaina MYPA:a vastaan päävalmentaja Shefki Kuqi otti miehen vaihtoon jo puolen tunnin pelin jälkeen.

– En tiedä odotanko minäkin häneltä liikaa, mutta kaikki muut ainakin odottavat paljon ja siitä on tullut hänelle paineita, Kuqi totesi.

– Hän on ehkä tämän sarjan nopein pelaaja, mutta tällä hetkellä hän ei käytä sitä hyväkseen, vaan valuu koko ajan liikaa keskelle, jossa hän ei ole lainkaan parhaimmillaan. Voi olla, että hänellä on liikaa paineita ja odotuksia, ja se näkyy. Syyt vaihtoon olivat vain pelilliset, Kuqi jatkoi.

Hongan avainpelaajista oikeastaan vain Roni Porokara voi olla ensimmäisiin kierroksiin suhteellinen tyytyväinen. Kaksi tehtyä maalia kertovat entisen maajoukkuepelaajan olevan yhä hyvässä kunnossa.

HJK:ssa katseet kääntyvät joukkueen kokeneisiin pelaajiin. Teemu Tainio ja Mikael Forssell ovat toki saaneet maalihanansa auki, mutta lisävaihdetta kaivattaisiin molempien peliin. Puolustuspäässä Veli Lampi ei ole vielä lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia.

HJK hävisi viimeisen ottelunsa FC Lahdelle 3-1 (Alloverpress)

HJK hävisi viimeisen ottelunsa FC Lahdelle 3-1 (Alloverpress)

Mitä tekee sitten Gideon Baah? Viime kaudella Baah dominoi Hongan takalinjoilla, mutta HJK:ssa ghanalainen ei ole vielä päässyt samanlaiseen lentoon. Olisiko Lahdessa tulleesta tahtomaalista lukon aukaisijaksi?

Viime kaudella HJK ja Honka taistelivat pitkään tasaväkisesti mestaruudesta, mutta elokuun 18. päivä ratkaisi pelin Klubin eduksi. Tuolloin Sonera Stadiumilla oli väkeä yli 10 000, kun HJK puristi tappioasemasta 4-2 -voittoon. Hongan pasmat sekosivat siihen, ja HJK marssi lopulta varsin helposti mestariksi.

Historiatilastojen valossa tiistain derbystä voi povata tasaväkistä vääntöä. HJK ja Honka ovat kohdanneet kaudesta 2006 lähtien Veikkausliigassa 19 kertaa ja voitot ovat tasan 7-7. Aiemmat kohtaamiset antavat uskoa myös siitä, että Töölössä nähdään runsaasti yleisöä. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Honka on vetänyt HJK:n kotipeleihin yli 5000 katsojaa ja kahdesti on ylitetty maaginen kymppitonnin raja.