Veikkausliigakausi vuosimallia 2017 päättyi lauantaina, kun dramatiikkaa sisällään pitänyt päätöskierros saatiin pelattua pois alta. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen juonivat sivuston tähdistökentällisen, joka oli vähemmän yllättäen HJK-painotteinen. Tähdistökentällisen ryhmitys piirtyi Klubinkin käyttämään 4–2–3–1-muotoon, jonka lisäksi nostimme mukaan vuoden valmentajan.
GK: Aleksandr Vasjutin, FC Lahti
Pirteän kauden pelannut FC Lahti olisi saattanut pelata mitaleista vielä päätöskierroksella, jos Aleksandr Vasjutin ei olisi loukannut kättään. Veikkausliigan paras maalivahti piti maalinsa puhtaana 10 kertaa 23 pelaamassaan ottelussa ja päästi vain 16 maalia. Kymmenessä ilman venäläistorjujaa pelatussa ottelussa Lahti päästi 15 maalia, joten miehen loukkaantuminen näkyi ja tuntui. 22-vuotiaalla Zenit-kasvatilla on taatusti valoisa tulevaisuus edessään, sillä hän tarjosi lahtelaisille mahdollisuuden taistella voitosta jokaisessa torjumassaan ottelussa.
RB: Rafinha, HJK
HJK:n kausi oli häikäisevä, joten ei ole suuri yllätys, että joukkueen kapteeni nappasi paikkansa tähdistökentällisestä. Rafinha uurasti joukkueestaan eniten, kun peliminuutteja kertyi yli 2500. Kokenut Rafinha hoitkin tonttinsa erinomaisesti ja suoritustaso pysyi korkealla läpi pitkän kauden. Hyökkäyspelin suhteen brasilialaisella tosin oli hieman rajoitteita, sillä laitapuolustaja leikkasi usein keskustaan, sen sijaan että olisi noussut suoraviivaisesti laidaltaan ylös. Kaikesta huolimatta erinomainen kausi kokeneelta pelaajalta, joka teki äärimmäisen vähän virheitä.
CB: Igor Jovanovic, FC Lahti
Jarossa ja TPS:ssä aiemmin pelannut Igor Jovanovic tuli ryminällä takaisin Veikkausliigaan ja nousi sarjan parhaaksi toppariksi. Saksalaiskroatialainen keskuspuolustaja hyytyi FC Lahden tavoin ilmojen kylmetessä, mutta paikkansa tähdistöstä 28-vuotias Jovanovic ansaitsee. Fyysinen ja liikkuva toppari oli rautaa kaksinkamppailuissa, jonka lisäksi hänellä oli tärkeä rooli myös Lahden pallollisessa pelaamisessa. Toisinaan Jovanovic teki virheitä, mutta Ilvekseen lähteneeseen Jani Tanskaan verrattuna mies oli iso parannus.
CB: Dani Hatakka, SJK
Tämä ei ollut toppareiden kausi, mikä aiheutti päänvaivaa tähdistöä valitessa. Toiseksi toppariksi nousee kuitenkin Veikkausliigaan palannut Dani Hatakka, jonka hyvät otteet palkittiin kahdella kutsulla A-maajoukkueen mukaan. Pahasti sekaisin ollut SJK ei ollut helppo paikka loistaa, mutta espoolaislähtöinen Hatakka pelasi vakuuttavan kauden joukkueen takalinjoilla. Seinäjokiset saivat onnekseen kiinnitettyä hyvin peliä lukevan Honka-kasvatin pysyvällä siirrolla, joten OmaSP-stadionilla päästään nauttimaan modernin keskuspuolustajan edesottamuksista myös tulevaisuudessa.
LB: Juha Pirinen, HJK
Juha Pirisen juoksukilometrit olivat varmasti Veikkausliigan kärkeä. RoPSista Klubiin siirtynyt laitapuolustaja teki valtavasti töitä kentällä ja muodosti varsinkin Atomin kanssa erinomaisen duon vasemmalle laidalle. Tuki hyökkäyksiä erinomaisesti, minkä lisäksi virheet puolustuspäässä olivat harvassa. Pirinen ei loistanut kaudella otsikoissa, mutta oli äärimmäisen tärkeä palanen Klubin takalinjoja. Topparit vaihtuivat usein vierellä, mutta Rafinha ja Pirinen säilyttivät tasonsa ottelusta toiseen. Tuloksena olikin vain 16 päästettyä maalia 33 ottelussa.
CM: Reuben Ayarna, Ilves
Veikkausliigan paras keskikentän pohjapelaaja oli elintärkeä mitalin napanneelle Ilvekselle. Tehotilastoissa Reuben Ayarna ei loista, mutta tupsukorvien pelin virtaamisen kannalta kokenut ghanalainen on ratkaiseva pelaaja. 32-vuotiaan keskikenttämiehen tekeminen näyttää todella vaivattomalta ja Ayarna tuntuu tekevän kentällä poikkeuksetta oikeita ratkaisuja. Ayarna siirtää pallon sinne, mistä sitä ei päästä riistämään, jonka jälkeen vasen jalka lähettää millintarkan syötön kanssapelaajalle.
CM: Anthony Annan, HJK
Klubin kokenut Anthony Annan oli kenties koko sarjan tasaisin suorittaja, jonka taso ei pudonnut missään vaiheessa. Keskikentän ankkuri pelaa erittäin viisaasti ja kokemus kovista peleistä näkyy korkeana suoritustasona. 31-vuotias ghanalainen rikkoo vastustajien hyökkäyksiä tehokkaasti, minkä lisäksi hän on kehittynyt omassa hyökkäyspelissään. Annan antaa paljon helpoilta näyttäviä, mutta hyökkäyksiä edistäviä syöttöjä. Onnistui tällä kaudella jopa kahdesti maalinteossa, mikä ei ole lainkaan yleistä Annanille.
RM: Filip Valencic, HJK/PS Kemi
Filip Valencic kannatteli PS Kemiä alkukauden käytännössä yksin, sillä hän viimeisteli 17 ottelussa kahdeksan täysosumaa. Eikä meno hyytynyt heinäkuun jälkeen, kun slovenialainen siirtyi kirkkaampiin valoihin Helsinkiin. Valencic oli tärkeä lenkki Klubia ja viimeisteli seitsemän osumaa sekä antoi ratkaisevan syötön yhtä moneen maaliin. Valencic oli kauden tehokkain Veikkausliigapelaaja summattuaan komeat 15 maalia ja 13 syöttöä. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja on erittäin laadukas vahvistus Veikkausliigaan ja ensi kaudella rooli tulee olemaan varmasti vieläkin suurempi.
AM: Urho Nissilä, KuPS
Kauden läpimurtopelaaja kärsi keskikesällä loukkaantumisista, mutta nekään eivät hidastaneet 21-vuotiaan Urho Nissilän menoa. Mitaleille komeasti kiilanneen KuPS:n oma kasvatti pelasi kaikkiaan 26 ottelua, joihin syntyi yhdeksän maalia ja kolme syöttöä. Kymppialueella operoiva pellavapää on kaiken kaikkiaan todella tyylikäs pelaaja, joka pärjää hyvien teknisten ominaisuuksien ohella erittäin terävän pelipään ansiosta. Nissilän läpimurtoa ounasteltiin jo kauden alla, mutta aivan Banzai-porukan tärkeimmäksi pelaajaksi häntä ei osattu nostaa.
LM: Robin Sellin, IFK Mariehamn
Runsaasti kokemusta länsinaapurin kahdelta korkeimmilta sarjatasolta omaava Robin Sellin tiedettiin laatupeluriksi, eikä pienikokoinen ruotsalainen pettänyt odotuksia. 27-vuotias laituri nappasi paikkansa hyvän kauden pelanneen IFK Mariehamnin keskikentän vasemmalta laidalta, josta hän alusti yhdeksän osumaa. Maaleja 166-senttinen taituri iski viisi kappaletta ja oli yhdessä Aleksei Kangaskolkan kanssa saarelaisten ykköspelaajia. IFK:n onneksi Sellinin sopimus ulottuu vielä ensi kauteen, joten Wiklöf Holding Arenalla saadaan ihastella teknisen ruotsalaisen dominointia myös ensi kaudella.
ST: Tuco, Ilves
Siirto Seinäjoelta Tampereelle teki kamerunilaishyökkääjälle erittäin hyvää, sillä Ariel Ngueukam, tuttavallisemmin Tuco pääsi mielipaikalleen kärkeen. Tuloksena oli 15 maalia. Vaikka Ilves vältti pahemmat suvantovaiheet, oli Jarkko Wissin poppoolla läpi kauden ongelmia viimeistelyn kanssa, eikä Tampereella haluta edes kuvitella, minkälainen kausi olisi ollut ilman Tucoa. Eikä 28-vuotiaan kärjen arvoa mitata pelkästään maaleissa, vaan Tuco osoitti olevansa niin sanotusti pelaava kärki, joka pystyi pitämään pelivälinettä sekä luomaan maalipaikkoja itselleen ja kavereilleen. Nousi Kangaskolkan ohi tähdistöön juuri Ilveksen mitalin takia.
Valmentaja: Mika Lehkosuo, HJK
Mika Lehkosuo on saanut HJK:n peräsimessä todella paljon lokaa niskaansa. Osittain täysin ansaitusti, sillä mestaruuden karkaaminen Töölön ulkopuolelle kahtena peräkkäisenä kautena ei mairittele joukkueen päävalmentajaa. HJK:n luotto kuitenkin kannatti ja mestaruus tuli suvereenilla esityksellä. Klubi oli tasaisen vahva läpi kauden eikä joukkueelle tullut lainkaan heikompia jaksoja, vaikka helsinkiläiset kärsivät varsinkin syyskaudella loukkaantumisista. Tällä kertaa Lehkosuo ansaitsee kaudesta risujen sijaan ruusuja, sillä 47-vuotias päävalmentaja teki tarvittavia pelillisiä viilauksia. Nyt Klubi esimerkiksi prässäsi huomattavasi korkeammalta kuin edellisillä kausilla, kuten joukkueen materiaalilla pitääkin.
Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press