Viikon kuluttua pelataan NFL-kauden päättävä Super Bowl LII Minneapoliksessa. Vastakkain asettuvat runkosarjassa konferenssinsa voittaneet New England Patriots ja Philadelphia Eagles. Piikkipaikoilta pudotuspeleihin lähteneiden joukkueiden taival on ollut voittoisa, mutta se on edennyt keskenään hyvin eri lähtökohdista. Patriots on ollut molemmissa pudotuspeleissään selkeä ennakkosuosikki, kun taas Eagles joka kerta pienoinen altavastaaja. Sama tilanne on myös edessä tulevassa Super Bowlissa.
10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!
Vedonlyöntiyhtiöt ovat harvinaisen yksimielisiä siitä, että Patriots on finaalin voittajasuosikki noin viiden pisteen erolla. Molemmat joukkueet ovat pelanneet vakuuttavan kauden ja siten olettaa sopii, että kaksi merkittävää tekijää ovat kääntäneet vaakakupin hallitsevan mestarin suuntaan. Ensimmäinen on Patriotsin huima kokemus pudotuspeleistä ja etenkin Super Bowl -otteluista, joita sille on kertynyt jo seitsemän 2000-luvulla. Toinen kertoimiin vaikuttava tekijä on Eagles-pelinrakentaja Carson Wentzin kauden loppuminen jo joulukuussa loukkaantumisen vuoksi. Ratkaisevatko nämä lopulta ottelun, jää nähtäväksi.
2000-luvulla ennakkosuosikit vaikeuksissa
NFL on seurattavuutensa osalta jenkkien ykköslaji ja siten vedonlyönnissä pyörii vuosittain suuret summat rahaa. Tämä pakottaa luonnollisesti vedonlyöntiyhtiötkin pysymään ajan tasalla joukkueiden ja pelaajien voimasuhteista. Sitä taustaa vasten onkin mielenkiintoista, että 2000-luvulla pelatuissa 16 Super Bowlissa vain kahdeksan kertaa ennakkosuosikki on voittanut ottelun. Viimeksi näin kävi viime kaudella, vaikka Patriotsin mestaruus tulikin vaikeimman mahdollisen kaavan kautta. Sitä edeltävä ennakkosuosikki, joka ylsi mestaruuteen asti, oli Green Bay Packers kaudella 2010. Välissä niin Giants, Ravens, Seahawks kuin Broncos’kin veivät voitot ohi suosikkien. Kaudella 2014 virallista ennakkosuosikkia ei ollut, vaan Seahawks ja Patriots lähtivät rinta rinnan otteluun, jonka lopulta Patriots vei nimiinsä.
Ylipäätään Super Bowl -finaalit ovat olleet usein hyvin tasaisia. Puolet tällä vuosituhannella pelatuista otteluista on päättynyt alle viiden pisteen erolla. Lisäksi kaksi muuta ratkesi alle seitsemällä pisteellä. Suurin ero syntyi kaudella 2013 Seahawksin murjoessa Broncosin lukemin 43–8 ja se onkin vuosituhannen ainoa finaali, jossa ero on kasvanut yli 30 pisteeseen. Vuosituhannen alussa niin Ravens kuin Buccaneers’kin veivät omat mestaruutensa yli 20 pisteen voitoillaan.
Toinen asia, joka kuvastaa ennakkosuosikkien aiempia haasteita, on otteluiden alut. 15 vuosituhannen Super Bowl -ennakkosuosikkia onnistui vain seitsemässä ottelussa tekemään ottelun ensimmäisen pisteen. Viimeksi näin kävi kaudella 2010. Samassa ottelussa nähtiin myös viimeksi ennakkosuosikki tekemässä ottelun ensimmäisen TD:n. Niiden osalta tilanne on yhtä harmaa, sillä vain seitsemän ennakkosuosikkia 2000-luvulla on vastannut avaus-TD:stä.
Avauspuolisko tärkeässä roolissa
Jos ennakkosuosikin viitta ei vielä takaa menestystä, puoliaikajohto sen sijaan on näyttäytynyt äärettömän tärkeäksi. Vaikka NFL:ssä nähdään joka viikko komeita nousuja takaa-ajoasemista, 2000-luvun Super Bowl -otteluissa 11 kertaa puoliajalle johtoasemassa lähtenyt joukkue on vienyt myös mestaruuden. Kun huomioidaan, että kaksi kertaa ottelu on ollut tasan puoliajalla, vain neljästi ottelun puolivälissä tappiolla ollut joukkue on onnistunut kääntämään ottelun edukseen. Viimeisin on varmasti kaikkien muistissa, sillä siitä vastasi Patriots ohi Falconsin vuosi sitten. Muut tähän pystyneet ovat olleet Giants kausilla 2007 ja 2011 sekä Saints kaudella 2009.
Jokainen päättäköön siis oman voittajasuosikkinsa tulevaan otteluun, niin mekin tulemme tekemään loppuviikosta. Ottelun alettua vasta kuitenkin näemme, mihin se lähtee kehittymään. Jos tilastoja on uskominen, ensimmäisistä pisteistä tulee vastaamaan aavistuksen todennäköisemmin Eagles ja puoliajalla johdossa oleva joukkue on vahvoilla voittamaan ottelun. Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja, joten minuuttiakaan ottelusta ei kannata uhrata nukkumiseen. Kellot siis soimaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhdeltä tai heti sen jälkeen!
Twitter: @TuomasKurikka
Kansikuva: Kevin C. Cox/Getty