Tänään aloitamme juttusarjan, joka tulee käsittelemään pelipaikoittain tämän kevään kuumimmat vapaat agentit, eli pelaajat jotka ovat vapaita valitsemaan seuraavan joukkueensa itse.
Kevään 2017 ensimmäiset NFL-sopimukset tullaan näkemään tulevana torstaina ilta yhdentoista jälkeen, jolloin NFL-kausi 2017 starttaa virallisesti. Kauden virallinen avaus tulee olemaan myös pelaajakauppojen kannalta mielenkiintoista aikaa, koska tänä vuonna tullaan huhujen mukaan näkemään normaalia enemmän pelaaja kauppoja heti ensimmäisten päivien aikana.
NFL:ssä joukkueen vaihtaminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa kuin muissa Yhdysvaltalaisissa ammattilaissarjoissa, koska seurat voivat pitää suurimmat tähtensä ”väkisin” joukkueessaan aina yhden vuoden kestävällä Franchise-tagilla. Tämä on merkintä, joka takaa pelaajalle pelipaikkansa TOP 5 -palkan, ja seuralle taas pelaajan jatkamisen joukkueessa seuraavan vuoden ajan.
Aloittavat pelinrakentajat eivät päädy vapaiksi agenteiksi
Pelinrakentajan paikkaa pidetään yleisesti urheilumaailman vaikeimpana työpaikkana ja samalla myös sellaisena, johon on vaikeinta löytää oikea työntekijä. Siksi ei olekaan mitenkään ihmeellistä, että tänä vuonna vapaiden pelaajien markkinoille ei ole päätymässä yhtäkään kovan luokan nimeä. Tämä siis ellei esimerkiksi Chicago Bears mene hölmöilemään ja potkimaan ulos kelvolliseksi pelimieheksi osoittautunutta Jay Cutleria. Cutler on pelaaja, josta todennäköisesti ainakin yksi seura on valmis maksamaan jonkinlaisen vastineen ennen ensi huhtikuussa käytävää varaustilaisuutta.
Toinen mielenkiintoinen nimi vapaille markkinoille voisi olla Dallas Cowboysissa loistavaa jälkeä tehnyt Tony Romo, joka joutui viime kaudella syrjäytetyksi harjoitusotteluissa tulleen selkävamman vuoksi. Romoa on kuitenkin vaikea nähdä vapailla markkinoilla, koska häneen varmasti löytyy vielä sen verran luottoa, että vähintään yksi joukkue tulee tarjoamaan hänestä kunnon vastinetta Cowboysille. Voihan Romo olla parhaimmillaan edelleen NFL:n top-10 -pelinrakentaja.
Top 5 -listaus
5. Case Keenum (Los Angeles Rams)
Case Keenum on varmasti monelle vähemmän lajia seuraavalle todella vieras nimi, koska kyseessä ei ole todellakaan mikään lajin supertähti. Siitä huolimatta Keenum näytti viime kauden alkupuolella olevansa edelleen kelvollinen varapelinrakentaja oikeastaan mihin tahansa seuraan NFL:ssä.
Keenum ei ole pelinrakentaja, joka tekisi joukkueestaan paremman. Mies ei myöskään ole pelinrakentaja, joka tuhoaisi täysin joukkueensa mahdollisuudet joutuessaan kentälle.
4. Matt Schaub (Atlanta Falcons)
Matt Schaub on yksi niistä pelinrakentajista, jotka ovat saaneet kerran mahdollisuuden loistaa NFL:ssä, mutta kun se kerta on epäonnistunut, ovat fanit päättäneet unohtaneet hänet.
Siitä huolimatta Schaub voi olla yksi tulevan kauden yllättäjistä, jos Kyle Shanahan päättää hankkia Schaubin San Francisco 49ersiin. Onhan Shanahanin vetämä hyökkäys tuttu Schaubille ja juuri sen vuoksi Schaub voisi saada vielä yhden tilaisuuden näyttää taitojaan isoissa valoissa. Mitään heittotilastojen voittajaa herrasta ei tule koskaan kuoriutumaan, mutta jonkinlainen joukkueensa selkäranka kyllä. Schaub on kaikesta negatiivisesta uutisoinnista huolimatta ihan kelvollinen pelimies.
3. Mike Glennon (Tampa Bay Buccaneers)
Mike Glennon on ehkä tämän listan yllätysnimi, mutta ei suotta. Glennonia pidettiin vielä toissa kesänä yhtenä lupaavimpana varapelinrakentajana, jolta odotettiin nousua aloittavaksi pelinrakentajaksi jossain vaiheessa. Sittemmin Jameis Winstonin varamieheksi juuttunut Glennon etsiikin varmasti joukkuetta, joka antaisi hänelle mahdollisuuden nousta vielä aloittavaksi pelinrakentajaksi.
Se, voiko Glennon tulla luotettavasti pelinrakentajaksi, on epävarmaa, mutta hyvällä valmennuksella ja oikeanlaisella systeemillä kaikki on mahdollista.
2. Josh McCown (Cleveland Browns)
Josh McCown on tämän listan varmin onnistuja tulevassa roolissaan. McCown tuskin nimittäin tulee saamaan enää mistään aloittavan pelinrakentajan ruutua, mutta varapelinrakentajaksi paikkoja tulee aukeamaan useampiakin.
Tämä pohdinta ei edes perustu McCown pelitaitoihin, koska ne riittäisivät useammassakin joukkueessa aloittavan pelinrakentajan paikalle, vaan yksinkertaisesti siihen että McCown ei osaa pysyä terveenä. McCownin kirouksena ovat olleet viime vuosina isommat ja pienemmät vammat, joiden vuoksi pelit ovat jääneet todella vähiin Clevelandissa.
Myös McCown haluttomuus muuttamiseen pudottaa miehen osakkeita. McCown on rakastava perheenisä, ja jo 2013 pelatun huippukauden jälkeen herra mietti lopettamista perheensä vuoksi. Arvostettava luonteenpiirre, mutta välttämättä NFL:n GM:t eivät arvosta kyseistä ominaisuutta aivan niin paljoa kuin esimerkiksi allekirjoittanut.
1. Colin Kaepernick (San Francisco 49ers)
Listan ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on Colin Kaepernick, joka itse on tekemässä itsestään vapaata agenttia. Kaepernick on siitä mielenkiintoinen persoona, että hänestä ei saa oikeastaan minkäänlaista otetta, koska hän tuntuu olevan käsissä pyörivä saippuan pala.
Se on kuitenkin selvää, että Kaepernick ei ole missään mielessä ahne, koska hän on viis veisannut viime vuosina rahoista. Kaepernick tuleekin mitä todennäköisemmin valitsemaan myös seuraavan joukkueensa enemmin peliajan kuin rahan perusteella. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, uskaltaako yksikään NFL-seura ottaa riskiä ja lähteä tulevaan kauteen tämän syöksykierteessä olevan ”kapinallisen” johdolla.
Parhaimmillaanhan Kaepernick on johdattanut 49ersin aina Super Bowl -otteluun saakka, mutta tuon suonenvedon jälkeen ura on ollut enemmän ja vähemmän laskusuuntainen.
Kaepernickiä voidaankin pitää jollain tapaa Super Bowl -esiintymisensä takia yliarvostettuna pelinrakentajana, koska hänen heittotaitonsa ei ole lähelläkään sitä tasoa mitä yleisesti kuvitellaan. Hänen pelaamisensa perustuu enemmän huimaan atleettisuuteen, sen tietävät myös nykyisin puolustuksen koordinaattorit, jotka pakottavat Kaepernickin mielummin heittämään kuin juoksemaan itse.
Pelinrakentajista Franchise-tagin sai Washington Redskinsin Kirk Cousins.
Twitter: @tyhjatasku
Kansikuva: Brian Bahr/Getty Images