Suomi nousussa Euroopan rankingissa

Sekä Suomen miesten että naisten käsipallomaajoukkueet nousivat Euroopan Käsipalloliiton maajoukkueiden rankinglistoilla vuodentakaisiin sijoituksiin verrattuna. Piskuinen Suomi löytyy nyt miesten rankingissa sijalta 29, missä on nousua viisi pykälää, naisten sijoitus on nyt 27. kun se vuosi sitten oli 29.

Listat pohjautuvat kaikkiin vuoden 2016 aikana pelattuihin karsintaotteluihin ja lopputurnauksiin ja molemmissa on mukana 50 maata.

Miesten EM-kisat pelattiin tammikuussa Puolassa, Suomi eteni EM-karsinnoissa lohkovaiheeseen, joka osoittautui ennen näkemättömän kovaksi. Samassa lohkossa kun pelasivat EM-kultaa voittanut Saksa ja hopeaa saavuttanut Espanja, sekä Itävalta.

Suomen alle 20-vuotiaat pojat jäivät Slovakiassa karsintalohkonsa jumboksi kun kokoonpanoa verottivat sekä loukkaantumiset että miesten maajoukkue, joka samaan aikaan karsi jatkokarsintapaikastaan voitokkaasti Luxemburgin kanssa. Ikäluokan ryhmä sai kuitenkin Käsipalloliitolta luottamuslauseen ja se ilmoitettiin mukaan MM-karsintoihin, joissa se jäi todella niukasti MM-kisojen ulkopuolelle. Alle 18-vuotiaat osallistui EM-kisojen ykkösdivisioonaan, jossa miteltiin 16 EM-lopputurnausjoukkueen jälkeisistä sijoituksista. Suomi oli alkulohkonsa kolmas ja lopputuloksissa hienosti viides päihitettyään sijoitusottelussa Ukrainan rankkarikisan jälkeen maalein 33-32.

Myös naisten maajoukkue eteni EM-karsintojen lohkovaiheeseen, jossa kisoihin edenneet Unkari ja Puola sekä Slovakia osoittautuivat kukin liian koviksi vastuksiksi. Tyttöjen ohjelmassa oli MM-karsinnat joihin Suomi ei osallistunut.

Euroopan mestarit kärjessä

Tammikuussa suurimpien ennakkosuosikkien takaa Euroopan mestaruudella hankitut pisteet nostivat Saksan miesten rankingin ykköseksi ohi vuoden 2015 listan kärkinelikon (Ranska, Espanja, Tanska ja Ruotsi). Espanja jatkaa kakkosena kun taas Ranska joutui taipumaan sijalle neljä, niukasti Kroatian taakse. Pohjoismaista Tanska, Norja, Ruotsi ja Islanti mahtuivat kaikki TOP-10:een. Färsaaret löytyy Suomen takaa sijalta 35, samoin kuin sijalla 32 oleva Viro. Naisten käsipallovaltiattareksi palasi EM-kultaa jälleen pokannut Norja, ennen Tanskaa ja Venäjää. Ruotsi löytyy sijalta 8 ja Islanti 24.

Nousukiito hyvässä vauhdissa myös jatkossa

Suomen nousu listalla lienee mahdollisuuksien rajoissa myös vuonna 2017 sillä miesten vuoden 2018 EM-kisojen karsintojen avausvoitto Itävallasta sekä alle 20-vuotiaiden MM-karsintojen menestys toivat jo nyt arvokkaita lisäpisteitä plakkariin. Miesten maajoukkueen suuri tavoite siintää vuoden 2020 nykyisestä 16:sta 24-joukkueiseksi laajenevassa EM-lopputurnauksessa. Varma suora jatkokarsintapaikka vuoden 2020 EM-karsintoihin on käytännössä yhden voiton päässä. Seuraava tilaisuus siihen tulee toukokuussa jolloin Suomi kohtaa Bosnia-Hertsegovinan.

Myös seurajoukkueiden maarankingissa Suomi on viime vuosina noussut. Ainoana miesten Euro-cupeihin osallistunut Riihimäen Cocks on edustanut maatamme siinä määrin hyvin että se sai täksi kaudeksi paikan Mestareiden liigan karsintoihin. Rahkeet eivät ainakaan vielä riittäneet sinne asti, mutta EHF-cupissa seura selvitti tiensä jo 16 parhaan joukkoon ja lohkovaiheeseen, jossa se kohtaa tämän kevään aikana Bundesliigajoukkue MT Melsungenin, Espanjan liigan Helvetia Anaitasunan ja Portugalin suuseura Benfican.

Naisten Euro-cupeissa HIFK osallistui Challenge cupiin, jossa kolmannen kierroksen vastustajaksi arvottiin edellisvuoden Challenge cupin voittaja Rocasa Gran Canaria. Molemmat Kanarialla pelatut osaottelut menivät odotetusti espanjalaisten nimiin, HIFK:n tie nousi pystyyn yhteismaalein 33-71.

Maailmanlistan nelonen Tanska ja ja kahdeksas Ruotsi kohtaavat illalla käsipallon MM-kisoissa, katso ottelut Unibetin asiakkaana Unibet TV:sta ja tutustu Unibetin kattavaan kerrointarjontaan

EHF TOP-10:t vuonna 2016

Miehet

  1. Saksa (5)
  2. Espanja (2)
  3. Kroatia (8)
  4. Ranska (1)
  5. Tanska (3)
  6. Norja (10)
  7. Puola (7)
  8. Ruotsi (4)
  9. Islanti (9)
  10. Slovenia (6)

Naiset

  1. Norja (3)
  2. Tanska (2)
  3. Venäjä (1)
  4. Ranska (7)
  5. Romania (4)
  6. Saksa (9)
  7. Hollanti (8)
  8. Ruotsi (5)
  9. Unkari (6)
  10. Kroatia (13)

(Suluissa vuoden 2015 ranking)

Kansikuva: Niklas Montonen