Liiga-ennakko 2018-19: SaiPa ei pääse enää yllättämään yhtä puskista kuin viime kaudella

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

SaiPa kuului viime kauden suurimpiin yllättäjiin. Lappeenrantalaiset lähtevät uuteen sesonkiin jälleen mielenkiintoisella joukkueella, jossa nuorilla pelaajilla on erittäin paljon vastuuta. 

Viime kausi

SaiPa lähti viime kauteen valtavin muutoksin. Joukkue konttasi edellisellä sesongilla pahasti ja Lappeenrannassa laitettiin paletti monilta osin täysin uusiksi kesän aikana. Isoin muutos tapahtui valmennuksessa, kun Tero Lehterä valittiin hieman yllättäen joukkueen päävalmentajaksi.

Lehterän vetovoima näkyi nopeasti Lappeenrannassa. SaiPa sai haalittua riveihinsä paljon potentiaalisia nuoria pelaajia ja joukkueen rakenne oli edellisiin kausiin verrattuna erilainen. Tuore päävalmentaja sekä nuoret vastuunkantajat nostattivat ilmoille kuitenkin isoja kysymysmerkkejä vielä ennen kauden alkua.

Kausi alkoikin lappeenrantalaisten osalta katastrofaalisesti, kun KooKoo kylvetti SaiPaa kauden avauksessa peräti maalein 7-1. SaiPa saalisti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain yhden varsinaisen peliajan voiton ja yhteensä kahdeksan pistettä. Näiden pelien maaliero oli murskaava 14-34.

Lehteri suojattaineen luotti kuitenkin omaan juttuunsa ja päävalmentaja korosti nuoren joukkueen kasvutarinaa, johon kuuluu myös voittamisen opettelu. SaiPa oppi tämän nopeasti, sillä synkän alun jälkeen lappeenrantalaiset voittivat seitsemän ottelua putkeen. Näistä voitoista peräti kuusi tuli maalin erolla ja iso kiitos pisteistä kuuluukin loistavasti torjuneelle Frans Tuohimaalle, joka tarjosi kopeillaan joukkueelleen mahdollisuuden voittoihin. Taisteluvoitot myös nostivat nuoren ryhmän itseluottamusta ja SaiPa oli tästä eteenpäin kuin toinen joukkue. 

SaiPan runkosarja sujuikin pääosin positiivisesti, vaikka toisinaan otteet ailahtelivat otteluiden välillä valtavasti. Lappeenrantalaiset kuuluivat runkosarjan isoimpiin yllättäjiin ja joukkue sijoittui lopulta seitsemänneksi, mikä oli ennakko-odotuksiin sekä kauden alkuun nähden loistava suoritus. 

Pudotuspelien avauskierroksella vastaan asettui Pelicans. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, joten ratkaisu venyi kolmanteen kamppailuun, jota Pelicans johti kahden erän jälkeen lukemin 2-0. SaiPa nousi kuitenkin päätöserässä tasoihin ja kuittasi lopulta voiton Ahti Oksasen noustua kotiyleisön sankariksi jatkoerässä.

Puolivälierässä Lehterän suojatit saivat vastaansa TPS:n. Ottelusarja vaikutti jo ratkenneelta, kun TPS nappasi kolmannen peräkkäisen voittonsa kaatamalla lappeenrantalaiset lukemin 7-0. SaiPa heräsi kuitenkin taistelemaan voittaen kaksi seuraavaa kohtaamista ennen kuin kaatui kuudennen ottelun jatkoilla.

Kokonaisuutena lappeenrantalaisten kausi oli kuitenkin erinomainen. Kesällä tapahtuneet muutokset olivat isoja, minkä lisäksi sesonki sai todella synkän alun. Lehterän suojatit ottivat kuitenkin kauden aikana valtavia harppauksia ja joukkueesta muodostui poikkeuksellisen sitkeä, joka ei luovuttanut missään tilanteessa.  

Sami Hirvonen ja Tero Lehterä tekivät viime kaudella erinomaista työtä SaiPan peräsimessä. Kuva: AOP

Siirrot

Ulos

 • Urho Vaakanainen (Boston Bruins, NHL)
 • Santeri Koponen (Ketterä)
 • Henry Maarnela (Ketterä)
 • Lauri Taipalus (KalPa)
 • Lasse Lappalainen (KalPa)
 • Per Savilahti-Nagander
 • Brett Carson
 • Curtis Hamilton (Graz 99ers, EBEL)
 • Antton Mönkäre (K-Vantaa)
 • Arttu Likola (KeuPa)
 • Valtteri Virkkunen (lopettaa)
 • Eetu Koski
 • Saku Salminen
 • Kim Strömberg

Sisään

 • Severi Auvinen (Blues U18)
 • Karolus Kaarlehto (TPS)
 • Erik Autio (Penn State University, NCAA)
 • Robin Salo (Sport)
 • Veeti Vainio (KooKoo)
 • Tomi Iso-Mustajärvi (Ketterä)
 • Tyler morley (Medvescak Zagreb, EBEL)
 • Santeri Virtanen (Dubuque, USHL)
 • Aatu Luusuaniemi (Kärpät U20)
 • Emil Oksanen (Regina Pats, WHL)

Maalivahdit ja puolustus

Maalivahtien suhteen SaiPalla on pullat varsin hyvin uunissa, vaikka Jussi Markkanen päättikin mittavan pelaajauransa ja maalivahdin varusteet vaihtuivat pukuun seuran toimitusjohtajan pestin myötä. Markkanen pelasi viime kaudella enää yhdeksän ottelua, sillä loukkaantumiset olivat konkarin vaivana pitkin sesonkia.

Päävastuu torjuntatöistä olikin Frans Tuohimaan harteilla, joka nousi kauden aikana sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon. 27-vuotias torjuja osoitti olevansa todella luotettava ykkösvahti, joka pystyy kannattalemaan joukkuettaan. Tuohimaa pelasi läpi kauden äärimmäisen tasaisesti ja heikommat ottelut olivat minimissään. Lokakuussa julkaistu ykkösvahdin vuoden jatkosopimus onkin lappeenrantalaisten kannalta kultaakin tärkeämpi asia. 

Kakkosvahdin paikasta kamppailevat 21-vuotiaat Karolus Kaarlehto sekä Niclas Westerholm. Kaarlehdon pari edellistä kautta ovat sujuneet Mestiksessä, mutta pelejä pääsarjassa ei vielä ole vyöllä. Westerholm teki hiljattain kolmen vuoden sopimuksen Nashville Predatorsin kanssa, mutta seuraava kausi sujunee vielä Suomessa. Nuorukaisen viime kausi sujui pääosin SaiPan A-nuorten parissa. 

Puolustuksen suhteen Lappeenrannassa on mennyt palaset lähes täysin uusiksi. Viime kauden seitsemästä ottelua kohti eniten peliaikaa kellottaneesta puolustajasta peräti viisi ei jatka enää joukkueessa, kun Urho Vaakanainen, Brett Carson, Lasse Lappalainen, Lauri Taipalus sekä Per Savilahti-Nagander suuntaavat uusien haasteiden perään. 

Viime kaudelta tuttuun tapaan SaiPa on luottanut uusissa hankinnoissaan nuoriin nimiin, kun Robin Salo, Veeti Vainio sekä Erik Autio siirtyivät lappeenrantalaisten takalinjoille. 23-vuotias Autio on pelannut neljä edellistä kautta Pohjois-Amerikassa yliopistosarjassa eikä kokemusta aikuisten peleistä vielä ole. Vainion viime vuodet ovat vastaavasti olleet rikkonaisia ja kahden edellisen kauden aikana pelejä on kertynyt Mestiksessä sekä Liigassa yhteensä vain 20. Kaksikko on Lehterälle hyvinkin tuttu, sillä he pelasivat nykyisen päävalmentajansa alaisuudessa muutama vuosi sitten Bluesin junioreissa.

Robin Salo hakee Lappeenrannasta vastaavasti taas uutta nostetta uralleen. Puolustaja on New York Islandersin toisen kierroksen varaus kesältä 2017 ja nuorukaisen debyyttisesonki Liigassa oli erinomainen, mutta viime kaudella odotettua askelta eteenpäin ei tullut. 

SaiPan viime kauden avainpuolustajista Lappeenrannassa jatkavat Vladimir Denisov ja Kalle Maalahti, joka oli joukkueen pakkien sisäisen pistepörssin kärkinimi tehoin 6+19. Seuran omalle kasvatille on varmasti luvassa entistä enemmän vastuuta kiekollisesta pelistä ensi kaudella. Denisov saapui Lappeenrantaan helmikuussa pelattuaan alkukauden KHL:ssä Dynamo Minskissä ja fyysinen puolustaja otti välittömästi paikkansa joukkueesta väkevillä otteilla. 34-vuotias valkovenäläinen oli SaiPan parhaita puolustajia keväällä ja lähes 400 ottelua KHL:ssä pelannut Denisov tuo lappeenrantalaisten takalinjoille ison annoksen raudanlujaa ammattimaisuutta. Hän tulee varmasti kellottamaan valtavat peliminuutit tulevalla kaudella. Lisäksi lappeenrantalaisten takalinjoilla jatkavat Jere Sneck ja Markus Kojo, joiden vastuut viime kaudella jäivät maltillisiksi. 

Kokonaisuutena SaiPalla on kasassa todella kapea puolustus, mutta ei olisi yllätys, mikäli lappeenrantalaiset vahvistaisivat takalinjojaan vielä ennen kauden alkua. Tällä hetkellä loukkaantumisiin ei ole varaa käytännössä lainkaan, minkä lisäksi monet pelaajat saavat heti kauden alusta lähtien todella suuret saappaat täytettäväkseen. 

Hyökkäys

Hyökkäyksen suhteen Lappeenrannassa ei ole tapahtunut läheskään yhtä isoa muutosta. Hyökkääjien viime kauden 12 parhaasta pistemiehestä peräti 11 jatkaa joukkueessa myös alkavalla kaudella. Tämän joukon ainoa lähtijä oli tehot 9+9 nakuttanut Kim Strömberg. Lisäksi hyökkäyksestä poistuivat Curtis Hamilton, Saku Salminen, Eetu Koski sekä pelaajauransa lopettanut Valtteri Virkkunen, mutta varsinkin viimeiseksi mainitun kolmikon roolit pisteiden suhteen olivat marginaalisia. 

Hyökkääjähankinnoissa SaiPa on niin ikään luottanut nuoriin, kun alle 20-vuotiaat Emil Oksanen, Aatu Luusuaniemi sekä Santeri Virtanen siirtyivät Lappeenrantaan hakemaan seuraavaa askelta urillaan. Myös erinomaisen kauden Ketterässä pelannut ja muutaman ottelun lainalla SaiPassa käynyt Tomi Iso-Mustajärvi vahvistaa tulevalla kaudella keltamustia. 

SaiPa on tullut tunnetuksi erinomaisista ulkomaalaisvahvistuksistaan ja tällä kertaa lappeenrantalaiset nappasivat riveihinsä Tyler Moreyn. Neljän yliopistosarjassa vietetyn kauden jälkeen kanadalainen kiekkoili kauden AHL:ssä, kunnes siirtyi vuosi sitten EBEL-sarjaan Medvescak Zagrebin riveihin, jossa 54 ottelussa kertyi tehot 25+38. 

Jos puolustuksesta lähti paljon viime kauden avainpelaajia, niin SaiPan hyökkäyksestä ei voi sanoa samaa. Topi Nättinen, Jonatan Tanus, Cody Kunyk, David Goodwin ja Ahti Oksanen muodostavat terävän kärjen, joiden ympärille on helppo rakentaa kärkiketjut. Kokeneemmat Elmeri Kaksonen, Ville Koho ja Anssi Löfman tuovat vastaavasti tasapainoa hyökkäykseen. Yhteensä 18 maalia iskeneillä Joni Nikolla ja Roy Radkella olisi vastaavasti potentiaalia vielä nähtyä parempaankin, mutta duo sopii mainiosti myös alempiin ketjuihin.

SaiPalla on hyökkäyksen suhteen pullat hyvin uunissa, sillä laatua ja leveyttä riittää. Lehterällä on käytössään mainiot palaset, joista muovata toimivat kokonaisuudet. 

Topi Nättinen oli vime kaudella SaiPan paras pistemies tehoin 15+28. Kuva: AOP

Valttikortit ja uhkakuvat

SaiPan ympärillä ei ole yhtä isoja kysymysmerkkejä kuin vuosi sitten. Varsinkin maalivahdin ja hyökkäyskaluston suhteen tuli paljon vastauksia viime kaudella. Nämä ovatkin SaiPan vahvimmat osa-alueet. Tuohimaa kuuluu Liigan eliittiin, kun taas hyökkäyksessä käydään nälkäisten nuorten pelaajien kesken kovaa kilpailua pelliajasta. 

Kysymysmerkit ovatkin tällä hetkellä lähinnä puolustuksen yläpuolella, sillä viime kauden avainpakeista käytännössä vain Denisov ja Maalahti jatkavat joukkueessa, muuten paketti meni täysin uusiksi. Tämä voi näkyä varsinkin syyskaudella, kun palaset hakevat paikkojaan.

Lehterän debyyttikausi päävalmentajana Liigassa oli erinomainen. Fakta on kuitenkin se, että takana on vasta yksi kausi Liigassa, joten toinen sesonki antaa jo huomattavasti enemmän osviittaa. Lähtökohtaisesti valmennus kuuluu SaiPan ehdottomiin vahvuuksiin, mutta nuoren päävalmentajan yllä on luonnollisesti ainakin haalea kysymysmerkki. 

Lehterä muovasi SaiPasta viime kaudella poikkeuksellisen sitkeän joukkueen, joka ei luovuttanut missään vaiheessa. Tämä kantoi hedelmää varsinkin pudotuspeleissä, joissa SaiPa osoitti luonnettaan nousemalla kuilun partaalta useaan kertaan. Mikäli Lehterä saa valettua joukkueen jälleen samaan muottiin, niin lappeenrantalaiset ovat vahvoilla. 

Seuraa heitä 

Emil Oksanen

Päävalmentaja Lehterälle tuttu pelaaja jo Bluesin ajoilta. Laituri takoi junioreissa kovia pisteitä ja pääsi pelaamaan jo kaudella 2016-17, jolloin nuorukainen takoi 48 ottelussa 13 maalia Espoo Unitedille. Oksasen viime kausi sujui WHL:ssä, jossa 58 pelin saldona oli 48 pistettä. Nyt 19-vuotiaalla hyökkääjällä on edessään ensimmäinen kausi kotimaan pääsarjassa ja hänellä on kaikki mahdollisuudet kamppailla jopa tulokkaiden pistepörssin voitosta. 

Robin Salo

Salo raivasi tiensä Liigaan kaudella 2016-17, jolloin hän vei nimiinsä tulokaspuolustajien pistepörssin tehoin 1+16. Viime kausi oli huomattavasti haastavampi ja ikäluokkansa puolustajalupauksiin kuuluva peluri saalisti 43 pelissä vain tehot 0+5. New York Islanders nappasi erinomaisesti luistelevan puolustajan kesän 2017 varaustilaisuudessa toisella kierroksella, mutta tämän jälkeen kurssi on ollut hieman laskussa. Salo hakee Lappeenrannasta jälleen uutta nousua ja Lehterän alaisuudessa on erittäin hyvä sauma ottaa jälleen isoja kehitysaskeleita. SaiPan puolustuksessa vastuuta on varmasti luvassa lähtökohtaisesti todella paljon.

Arvio: sija 8

SaiPa lähtökohdat kauteen ovat huomattavasti luottavaisemmat kuin vuosi sitten. Lehterällä on kasassa erittäin potentiaalinen nippu, joka voi kamppailla jopa paikasta kuuden parhaan joukossa. Ohkainen puolustus on kuitenkin toistaiseksi iso kysymysmerkki, mikä voi maksaa pisteitä varsinkin alkukaudella. 

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19:

Kansikuva: All Over Press