Liiga-ennakko 2018-19: Rajusti muuttunut Pelicans voi olla yksi kauden suurimmista yllättäjistä

Päävalmentaja Petri Matikaisen kolmivuotinen projekti päättyi viime keväänä, ja nyt Lahdessa alkaa uusi ajanjakso, johon Pelicansin johdattaa Ville Nieminen. Lahtelaisnippu on kokenut valtavia muutoksia, miksi joukkueeseen ei kohdistu tulevalla kaudella erityisen suuria odotuksia.

Viime kausi

Pelicans lähti viime kauteen isoin odotuksin, sillä Matikainen oli johdattanut joukkueensa edellisellä kaudella sarjan kuudenneksi. Projektin viimeinen vuosi piti olla se paras, ja Matikainen oli myös saanut itselleen kilpailukykyisen nipun, joten kaikki menestyksen palaset olivat olemassa.

Pelicans saikin hyvän startin kauteen, kun joukkue oli napannut ennen ensimmäistä maajoukkuetaukoa 12 voittoa. Maajoukkuetauon jälkeen alkoi kuitenkin alamäki, kun Pelicans hävisi kuusi ottelua putkeen. Maajoukkuetauon ja joulutauon väliin mahtui vain neljä voitettua ottelua, ja tämä ajanjakso käänsikin Pelicansin kauden negatiiviseen suuntaan.

Pienistä hyvistä jaksoista huolimatta kokonaiskuva kääntyi huonoksi, ja lahtelaisnipulla oli ongelmia pysyä edes pudotuspelivauhdissa. Pelicans hävisi runkosarjan viimeisestä yhdeksästä ottelustaan seitsemän, miksi Lahdessa saatiin jännittää sarjasijoitusta loppuun asti. Lopulta Pelicans oli runkosarjan kymmenes napaten viimeisen pudotuspelipaikan, ja ero taakse jääneeseen Ilvekseen oli enää vain kaksi sarjapistettä.

Pudotuspeleissä tie katkesi saman tien, kun SaiPa voitti lahtelaiset otteluvoitoin 2-1. Samalla päättyi Matikaisen projekti, josta muotoutui lopulta iso pettymys.

Siirrot

Ulos:

 • Juha Leimu (Ilves)
  Joona Voutilainen (JYP)
  Kimi Koivisto (KooKoo)
  Aku Kestilä (Ketterä)
  Miika Tiihonen (Hermes)
  Aleksi Rekonen (Ässät
  Roni Rukajärvi (Tingsryds AIF)
  Iikka Kangasniemi (HIFK)
  Samuel Salonen (KeuPa HT)
  Niko Kivelä (Peliitat)
  Joonas Alanne (Nikko Icebucks)

Sisään:

 • Jesse Ylönen (Espoo United)
  Juho Olkinuora (JYP)
  Niklas Salo (SaPKo)
  Manuel Ganahl (Klagenfurter AC)
  Keni Karalahti (Pelicans)
  Oliwer Kaski (HIFK)
  Miihkali Teppo (HIFK)
  Hynek Zohorna (HC Kometa Brno)
  Jakub Skarek (HC Dukla Jihlava)
  Henrik Nilsson (Karlskrona HK)
  Mikko Laine (Sport)
  Joakim Kukkonen (Kiekko-Vantaa)
  Samuel Salonen (Youngstown Phantoms)

Maalivahdit ja puolustus

Pelicansin alakerta on kokenut rajuja muutoksia, kun vaihtuvuutta on nähty niin veskari- kuin puolustusosastollakin. Maalivahdit menivät täysin uuteen uskoon, kun Joona Voutilainen ja Janne Juvonen jättivät Lahden. Pelicansin ykkösmaalivahdiksi hommattiin JYPissä pelannut Juho Olkinuora, joka oli erinomainen haku seurajohdolta. Olkinuora on osoittanut olevansa hyvän tason Liiga-veskari, ja mieheltä löytyy vielä kehitysvaraa.

Toiseksi maalivahdiksi hankittiin 18-vuotias tshekkilupaus Jakub Skarek, joka varattiin tänä kesänä NHL:ään, ja hän teki myös jo tulokassopimuksen New York Islandersin kanssa. Skarek käväiseekin syyskuussa Islesin harjoitusleirillä, mutta ilman suurempia yllätyksiä hän tulee palaamaan Lahteen. Skarek on erittäin lahjakas, mutta hänen kokemuksensa kovista peleistä ovat olemattomat.

Pakistosta poistuivat muun muassa Libor Sulak, Juha Leimu, Stefan Lassen ja Jordan Rowley. Etenkin Sulakin lähtö tuo surun puseroon, sillä hän oli sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia. Lassenin mukana lähti iso määrä puolustuspään osaamista sekä johtajuutta, joten menetykset tuntuvat.

Nieminen ja kumppanit ovat kuitenkin tehneet hyvää työtä siirtomarkkinoilla, ja Pelicans on saanut koottua kasaan erittäin mielenkiintoisen pakkikaluston, jossa piilee iso potentiaali. Jatkajista Mikko Kousa on loistava hyökkäävä puolustaja, Casimir Jürgens erinomainen yleispuolustaja ja Nico Manelius kelpo puolustava puolustaja. Heidän varaan oli hyvä lähteä rakentamaan ensi kauden pakistoa.

Uusista tulijoista suurimmat odotukset kohdistuvat Oliwer Kaskeen, joka iski viime kaudella HIFK:n paidassa 16 tehopistettä. Kaski on taitava kiekollinen puolustaja, joka on mennyt selvästi eteenpäin kesän aikana, ja hänelle voidaan povata selkeää läpimurtokautta. IFK:sta tuli myös Miihkali Teppo, josta saa leivottua kelvollisen oman pään pelaajan. Hän on väläytellyt taitojaan IFK:ssa, mutta miehen rooli jäi aina pieneksi Helsingissä, miksi hänen kehitys on polkenut paikoillaan.

Uusista pelaajista täytyy mainita myös ruotsalainen Henrik Nilsson, joka on pelannut viimeiset kolme kautta SHL:ssä. Isokokoinen pakki liikkuu suhteellisen hyvin ja osaa pelata kovaa, ja Nilssonin uskotaankin täyttävän Lassenin jättämät saappaat.

Vielä kun pakistosta löytyy Niemisen luottomies Keni Karalahti ja erittäin lupaava Santtu Kinnunen, voidaan Pelicansin alakertaa pitää erittäin monipuolisena sekä kilpailukykyisenä.

Hyökkäys

Vaihtuvuutta nähtiin myös hyökkäyspäässä, josta Pelicans menetti kovia nimiä. Joukkueesta poistui viime kauden kolme tehokkainta hyökkääjää, ja etenkin Iikka Kangasniemi-Jesse Saarinen -kaksikon menetys näkyy ja tuntuu. Kangasniemi ja Saarinen ovat huippulaadukkaita hyökkääjiä tähän sarjaan, eikä heidän tasoisia pelaajia ole juuri tyrkyllä Lahteen.

Hyökkäyspäässä lepääkin lahtelaisten isoimmat kysymysmerkit. Taitoa ja potentiaalia on runsaasti, mutta todelliset tähdet ja varmat suoriutujat ovat vähissä.

Johtajuuttaja ja tehoja odotellaan ainakin Jesse Mankiselta ja Antti Tyrväiseltä, jotka ovat joukkueen hyökkäyksen kokenutta kaartia. Nuorista tasonsa osoittaneista pelaajista tehoja odotellaan Hannes Björniseltä, Miska Siikoselta ja Aleksi Mustoselta. Koko kolmikko pystyy takomaan runkosarjassa 30 tehopistettä mieheen.

Tämän viisikon jälkeen Pelicansissa on kaikki auki. Onko nuorista tai ulkomaalaisista nousemaan kärkirooleihin? Pelicansin kannalta se olisi elintärkeää, sillä edellä mainittu viisikko muodostaa todella ohuen kärkikaluston. Ulkomaalaishyökkääjät Hynek Zohorna ja Manuel Ganahl eivät ole ainakaan harjoituspelien perusteella osoittautuneet todellisiksi timanteiksi, mutta mistään turhakkeista ei ole kyse. Ganahl on työteliäs hyökkääjä, joka hoitaa pienemmän roolin moitteitta. Hänellä on myös potentiaalia tehdä tulosta, jos hän saa rinnalleen taitavia pelaajia. Zohorna on puolestaan taitohyökkääjä, joka tarvitsee onnistuakseen ison roolin. Tshekkipelurissa piilee iso floppiriski, mutta parhaimmillaan hänestä voi tulla lahtelaisten tärkein pelaaja hyökkäyspäässä.

Nuorista pelaajista katseet kääntyvät Severi Lahtiseen, joka pelasi viime kaudella upeasti Mestis-jäillä käyden myös väläyttämässä taitojaan Liigassa. Nuorukaisen harjoituskausi on ollut erinomainen, ja häneltä odotetaan isoja tekoja tulevalla kaudella. Muista nuorista isoa roolia tyrkytetään Jesse Ylöselle, jolla olisi kaikki eväät tehdä tulosta jo tällä kaudella. Nuorella miehellä voi ottaa kuitenkin aikaa sopeutua Liigaan, joten hänen varaansa ei kannata liikoja laskea.

Severi Lahtinen on tällä hetkellä lahtelaisen kiekkokoulun yksi suurimmista lahjakkuuksista. Kuva: All Over Press

Valttikortit ja uhkakuvat

Pelicansin suurin valttikortti on sen puolustus, jossa on melko leveä materiaali ja tarpeeksi osaamista jokaiselle osa-alueelle. Etenkin Kaski, Jürgens ja Kousa muodostavat todella laadukkaan kärkiosaston, joka kantaa pitkälle.

Sen sijaan hyökkäys ei kestä vertailua Liigan kärkiseuroihin. Joukkueessa ei ole yhtäkään pomminvarmaa liideriä, joka johtaisi ylivoimapeliä. Hyökkäys koostuu monista pelaajista, joilla on potentiaalia kolkutella 30 tehopisteen rajapyykkiä, mutta kysymys kuuluu, kuinka moni hyökkääjä siihen kykenee? Eli onko Pelicansilla tarpeeksi leveyttä hyökkäyspäässä?

Tuore päävalmentaja Ville Nieminen on sekä valttikortti että uhkakuva. Hän on taatusti erinomainen hengen nostattaja, ja Nieminen tekee taatusti hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa. Kokemattomuus tulee kuitenkin näkymään, ja miehen ensimmäinen päävalmentajakausi Liigassa tulee olemaan enemmän tai vähemmän opettelua.

Seuraa heitä

Oliwer Kaski

Oikea käsi alhaalla pelaava puolustaja on varustettu erinomaisilla hyökkäyspään taidoilla, ja nyt hän saa ensimmäistä kertaa Liiga-urallaan pelata kärkiminuutteja illasta toiseen. Se tulee tuottamaan tulosta, ja Kaskelle on helppo povata loisteliasta kautta. Mies on ottanut kesällä isoja askeleita, ja tuloksia on nähty jo harjoituskaudella, jonka aikana hän on ollut joukkueensa tehokkain pelaaja.

Severi Lahtinen

19-vuotiaalla hyökkääjällä alkaa vasta ensimmäinen täysi Liiga-kausi, mutta hän tulee taatusti olemaan joukkueensa parhaimpia hyökkääjiä. Lahtinen takoi viime kaudella Mestiksessä Peliitoissa 32 ottelussa mainiot 37 tehopistettä, ja hän esiintyi väkevästi myös Liiga-jäillä, jossa mies pelasi 16 ottelua. Lahtinen on nopea ja taitava pelaaja, joka osaa tehdä maaleja. Hän on ollut elokuussa loistavassa vedossa, ja sama tahti jatkunee myös kauden alkaessa.

Faneille.comin arvio: sija 10

Pelicansin kaudesta tulee varmasti kaksijakoinen, sillä valmennuksen ja myös pelaajiston kokemattomuus tulee aiheuttamaan monia hyviä ja monia huonoja jaksoja. Tämän vuoksi paikka säälipudotuspeleistä on suurin tavoite, ja sen jälkeen voi tapahtua mitä vain. Pelicansissa on potentiaalia yltää tällä kaudella ainakin puolivälieriin asti, mutta sekin vaatii paljon. Lahtelaisnipussa piilee taitoa, ja Niemisen luodessa joukkueeseen hyvän hengen, voi joukkueesta tulla yksi kauden suurimmista yllättäjistä.

Kansikuva: All Over Press