Kausitodistus: TPS – Konkareiden bensa loppui ratkaisevalla hetkellä

Ruutu LogoVoit katsoa Liigan finaalit tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta

TPS lähti kauteen suurin odotuksin. Turkulaiset saivat jalkeille tasokkaan joukkueen, vaikka kysymysmerkit esimerkiksi maalivahtien ja valmennuksen suhteen olivat suuria. Erinomaisen runkosarjan jälkeen tuloksena oli jälleen pettymys pudotuspeleissä.

Maalivahdit

TPS:n maalivahtiosasto koki kesällä pienen muutoksen, kun Aleksandr Georgijev lähti tavoittelemaan paikkaa NHL:stä. TPS hankki Oskari Setäsen kirittäjäksi Rasmus Tirrosen, joka torjui edellisellä kaudella Espoo Unitedissa.

Setänen kantoi jälleen päävastuun torjuntatöistä. 23-vuotias maalivahti pelasi 40 ottelussa, kun taas Tirroselle kertyi vastuuta 23 pelissä. Maalivahtiosasto oli kuitenkin yksi TPS:n kauden heikkouksista.

Setänen torjui kohtalaisella tasolla, mistä kielii jo TPS:n sijoittuminen runkosarjan toiselle sijalle. Taso tuli kuitenkin tylyllä tavalla esiin pudotuspeleissä, kun turkulaisten verkkoon tehtiin luvattoman helppoja maaleja. 24-vuotiaan Setäsen taso ailahteli otteluiden välillä liikaa, minkä lisäksi taakkana olivat helpot lipsahdukset.

27-vuotias Tirronen pelasi vasta ensimmäisen kautensa Liigassa ja debyyttisesonki sujui mukavasti. EPS:n kasvatti piti runkosarjassa maalinsa neljästi puhtaana, ja vastuuta tulikin otteisiin nähden varsin maltillisesti. Kokonaisuutena miehen avauskausi Turussa sujui positiivisesti.

Puolustus

Puolustusosaston suhteen TPS:n muutokset edelliseen kauteen verrattuna olivat maltillisia. Tuoreita nimiä olivat vain Ruotsista saapunut Lucas Ekeståhl-Jonsson sekä Pohjois-Amerikasta lokakuussa lainalle tullut Olli Juolevi. Muun joukkueen tapaan turkulaisten puolustus oli mainio sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

TPS sai jalkeille äärimmäisen laadukkaan puolustuksen. Takalinjojen johtohahmo oli odotetusti Ilkka Heikkinen, joka voitti 17 osumallaan puolustajien maalipörssin. Kokenut Heikkinen kellotti lähes 22 minuuttia peliaikaa ottelua kohden, mikä oli turkulaisten riveistä eniten. Kokeneemmasta kaartista myös Henrik Tallinder totutun vahva läpi kauden, vaikka ruotsalainen kärsikin hieman loukkaantumisista.

Nuoremmista pelureista Elmeri Eronen pelasi erittäin hyvän ja tasaisen kauden. 23-vuotias puolustaja oli TPS:n takalinjojen varmimpia suorittajia ja miehen tehotilasto jäi 12 astetta plussalle, mikä oli joukkueen puolustajista paras lukema. Oli jopa hieman yllättävää, että Eronen ei saanut kauden aikana kutsua EHT-turnaukseen.

Kesken kauden saapuneella Juolevilla oli hieman alkukankeuksia, mutta kauden edetessä nuorukaisen potentiaali alkoi päästä esiin. 19-vuotiaan puolustajan puutteet omassa päässä näkyivät ajoittain, mutta Juolevi paikkasi tätä erittäin hyvillä kiekollisilla taidoilla. Vancouver Canucks oli joukkueensa tehokkain puolustaja pudotuspeleissä, kun 11 ottelussa kertyi tehot 2+5.

Vancouver Canucks nappasi Juolevin vuoden 2016 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Kuva: AOP

TPS vahvisti takalinjojaan marraskuussa Mark Fraserilla. Yli 200 NHL-ottelua urallaan pelannut puolustaja täytti paikkansa varmana oman pään luutana, joka ei loistanut highlight-koosteissa, mutta hoiti oman ruutunsa varmasti. 32-vuotiaan Jani Forsströmin  sesonki oli vastaavasti pienoinen pettymys edelliseen kauteen verrattuna, vaikka mies oman tonttinsa täyttikin.

Kokonaisuutena TPS:n puolustus suoriutui kaudesta varsin mallikkaasti. Turkulaisten takalinjat olivat mainio sekoitus kokemusta ja nuoruutta sekä kiekollista osaamista ja varmaa oman pään pelaamista. Avainpelaajat myös täyttivät heitä kohtaan olleet odotukset eikä alisuorittajia juurikaan ollut.

Hyökkäys

Määrällisesti TPS muuttui eniten hyökkäyspään osalta, kun muun muassa edellisellä kaudella yhteensä 79 tehopistettä takoneet Erik Thorell ja Dave Spina vaihtoivat maisemaa. TPS onnistui kuitenkin paikkaamaan aukot hyvin, kun Ilari Filppula ja Petrus Palmu liittyivät joukkueeseen.

Konkareilla oli poikkeuksellisen iso rooli TPS:n hyökkäyskalustossa, mutta Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilari Filppula vastasivat huutoon esimerkillisesti. Filppula ja osittain Perrin kärsivät kauden aikana loukkaantumisista, mutta jäällä ollessaan kaksikko oli Liigan eliittiä. Kallion kausi oli vastaavasti mykistävä. Joukkueen kippari nakutti 58 ottelussa peräti 55 pistettä, mikä on 41-vuotiaan pelurin uusi piste-ennätys Liigassa. Kallio johti joukkojaan esimerkillisesti eikä kaukalossa nähty löysäilyä, kun konkarikapteenikin laittoi illasta toiseen kaiken likoon.

Myös nuoriso-osasto onnistui hyvin. Patrik Virta sekä Jasper Lindsten jatkoivat vahvoja otteitaan, vaikkakin Lindsten kärsi niin ikään loukkaantumisista kauden aikana. Myös Petrus Palmun debyyttikausi aikuisten sarjassa oli mainio ja tuloksena oli 36 tehopistettä 59 ottelussa. Myös Markus Nurmen tulokaskausi oli lupauksia herättävä, sillä Ottawa Senatorsin varaus viimeisteli kymmenen täysosumaa. Lisäksi Teemu Väyrynen tykitti peräti 15 maalia, mikä oli loistava saldo 20-vuotiaalle pelurille.

TPS vahvisti keväällä hyökkäyskalustoaan Oula Palveella ja Zach Budishilla. Palve otti välittömästi paikkansa joukkueen avainpelaajien joukosta ollessaan turkulaisten paras pistemies pudotuspeleissä. Aurajoen rannoilla voidaan olla tyytyväisiä, että sentteri jatkaa TPS:n riveissä vielä kaksi seuraavaa kautta.

Oula Palve takoi HPK:lle 50 ottelussa tehot 13+31 ennen siirtymistään Turkuun helmikuussa. Kuva: AOP

TPS:n hyökkäysosasto suoriutui kaudesta erinomaisesti, vaikka avainpelaajien loukkaantumiset verottivatkin ajoittain parasta terää. Puolustuksen tapaan alisuorittajia ei käytännössä ollut, vaan pelaajat täyttivät tonttinsa mainiosti. Lisäksi monet nuoret pelaajat ottivat isoja kehitysaskeleita kauden mittaan.

Kokonaisuus

TPS:n lähtökohtaisesti suurin kysymysmerkki oli valmennusosasto, kun Kalle Kaskinen aloitti debyyttikautensa päävalmentajana. Kävi kuitenkin nopeasti selville, että turkulaisten huoli oli turha.

TPS ei jäänyt 13 ensimmäisestä ottelustaan kertaakaan pisteittä ja joukkue raapi peräti kymmenen voittoa. Turkulaiset pelasivat äärimmäisen vahvan runkosarjan ja tuloksellisesti yllättävän tasaisesti, sillä toisinaan joukkueen otteet ailahtelivat otteluiden välillä. TPS sijoittuikin runkosarjassa toiseksi, 11 pistettä Kärppien taakse.

Pudotuspeleissä joukkue sai vastaansa SaiPan. Turkulaiset vaikuttivat jo kävelevän jatkoon, kun joukkue murskasi lappeenrantalaiset kolmannessa kohtaamisessa numeroin 7-0. SaiPa kuitenkin heräsi taistelemaan ja voitti kaksi seuraavaa ottelua. TPS nappasi lopulta paikan mitalipeleihin, kun Jasper Lindsten ratkaisi kuudennen kohtaamisen jatkoerässä.

Välierissä turkulaisten eväät loppuivat kesken ja Tappara eteni jatkoon voitoin 4-0. TPS esiintyi ottelusarjassa loppulukemia paremmin, mutta neljän peräkkäisen voiton ottaminen ei ole sattumaa. Onnekkaammilla pompuilla sarja olisi voinut olla tasaisempi, mutta tamperelaisten ylivoima oli TPS:lle liikaa.

TPS pääsi pelaamaan mitaleista pitkän tauon jälkeen. Kausi päättyi kuitenkin tappioon, kun HIFK haki pronssimitalit Turusta perjantaina. TPS lähti pudotuspeleihin suurin odotuksin, joten neljäs sija on auttamatta pettymys. Varsinkin kokeneemman kaartin edesottamukset jättivät paljon parantamisen varaa.

Arvosana: 8

TPS:lla oli erinomainen sauma jopa finaaleihin, mutta joukkue ei saanut parasta teräänsä irti pudotuspeleissä. Myös maalivahtipeli ailahteli liikaa, jotta Kanada-malja olisi voinut palata Turkuun. Kokonaisuudessaan TPS:n kausi oli kuitenkin mainio, sillä joukkue pelasi erinomaisen runkosarjan ja selviytyi pitkän tauon jälkeen mitalipeleihin. Viimeinen rutistus vain jäi hieman vajaaksi.

Tulevaisuus

TPS:lla voi olla tiedossa isojen muutosten kesä. Erittäin paljon riippuu siitä, mitä joukkueen konkariosasto tekee. Kallio, Perrin ja Tallinder olivat päättyneellä kaudella erinomaisia, mutta ensi kausi on varmasti entistä raskaampi. Mitä kolmikko tekee? Se ratkaisee TPS:n osalta paljon. Kyseessä on kolme niin ammattimaista kiekkoilijaa, että he varmasti tietävät, mikäli nyt on aika lopettaa. Triosta olisi TPS:lle apua toki myös pienemmissä rooleissa tulevalla kaudella.

Muuten TPS:lla on pullat erittäin hyvin uunissa ensi kautta koskien. Laadukkaat nuoret pelaajat muodostavat tasokkaan rungon, jonka varaan on helppo rakentaa mestaruutta tavoitteleva joukkue. TPS:n tulevaa sesonkia sanelee paljon edellä mainitun trion päätökset. Mikäli ne venyvät pitkälle kesään, asettaa se luonnollisesti omat haasteensa joukkueen kasaamisen suhteen. Filppulan, Palveen, Palmun, Virran ja kumppaneiden myötä hyökkäyksen ydin on jo kasassa, kun taas Heikkinen, Eronen ja Ekeståhl-Jonsson muodostavat mainion rungon puolustukseen. Turussa voidaankin odotella kesää ja Ruisrockia levollisin mielin.

Kausitodistukset 2017-18:

Kansikuva: All Over Press