Suomalaisessa kiekkoilussa on nautittu viime vuodet poikkeuksellista kehityksen ajanjaksoa. Nuorisomaajoukkueet ovat lähes arvokisoista toiseen kyenneet kamppailemaan mitaleista. Nyt ollaan kuitenkin tulossa tilanteeseen, missä nousukiito pysähtyy. Tähän suurin syypäänä on kotimainen sarjajärjestelmä
Sarjat kuntoon
Suomalaisen kiekon suurimpia ongelmia on tällä hetkellä sarjajärjestelmä. Jääkiekkopäättäjät ovat suuressa viisaudessaan laajentaneet sarjoja ja ottaneet mukaan lähes kaikki halukkaat. Tämä on laajentanut Liigan markkinoita ja parantanut jääkiekon olosuhteita monella paikkakunnalla. Samalla se on heikentänyt kilpailua sarjoissa. Liian paljon pelipaikkoja, liian vähän kilpailua ja laatu kärsii. Liigasta on vaikea pudottaa joukkueita, joten on vain toivottava, että juniorisarjat saataisiin kilpailullisiksi.
Suomikiekon erinomaisuuksia on aikaisempina vuosina ollut loistava yhdistelmä ASM, Mestis ja Liiga. Nämä kolme sarjaa ovat antaneet nuorille lahjakkuuksille mahdollisuuden mennä askel kerrallaan kohti maailman huippua. Nyt kuitenkin kaksi kolmesta sakkaa. A-juniorien SM-sarjaa on laajennettu todella suureksi. Sarjassa on käynyt sama tilanne kuin miesten liigassa. Joukkueita on aivan liikaa ja pelaajien taso ei riitä useampaa laadukkaaseen kenttään edes suurseuroissa. Monessa kärkijoukkueessakin pelaa alaikäisiä pelaajia, jotka eivät edes kuulu ikäluokkansa maajoukkueen vakiokokoonpanoon. A-juniorien köykäinen sarja yhdistettynä pian täysin amatööristatuksella operoivaan Mestikseen on huono kombinaatio, kun pitäisi saada ikäluokkien kärkilahjakkuuksille kovia pelejä ennen liigapaikan anastamista. Kärkipelaajille jää vaihtoehdoiksi pelata liian helppoja pelejä A-junioreissa, pyöriä vuosi vuodelta heikentyvässä Mestiksessä, tai istua Liigan neloskentässä viiden minuutin peliajalla.
Aiemmin upea pienten askeleiden nousu juniorisarjoista huipulle on kadonnut, kun nuoremman B-ikäluokan pelaajat kykenevät pelaamaan ASM-sarjan kärkikentissä. Vieläpä kärkijoukkueissa. ASM on menettänyt kilpailullisuutensa. Tähän vielä yhdistettynä valmentajien kova kamppailu menestyksestä, ja ongelma on valmis. Luonnollisesti ASM valmentajat kärkkyvät liigapestejä ja helpoin tie tähän on menestyminen. Menestys ja pelaajien kehitys ei kuitenkaan aina mene käsi kädessä.
Isot edellä, nuoret perässä
Tilanne ei suinkaan kaunistu nuoremmissa junioreissa. B-juniorit ovat vielä jotenkin siedettävällä tasolla. C-junioreissa pelataan läpi syksyn pelejä missä alle kymmenen maalin ero on jo lähes skandaali. Suurin huolenaihe on kuitenkin molemmissa sarjoissa Jääkiekkoliiton erikoinen päätös tehdä perjantaista pääpelipäivä. Arkiharjoittelu vähentyy, kun pelejä pelataan pitkin viikkoa ja erityisesti perjantaina. Pahimmassa tapauksessa SM-sarja joukkue harjoittelee vain kahdesti viikolla ennen viikonlopun pelejä. Tilanne on realismia erityisesti pääkaupunkiseudulla. Samalla kun harjoittelu vähenee, vähenee kuitenkin myös kouluun käytetty aika. Perjantai vieraspelit saattavat johtaa siihen, että pelaaja lähtee koulusta kesken päivän. Tämä vaikeuttaa nuoren koulunkäyntiä ja vaikuttaa luonnollisesti arkeen ja samalla harjoitteluun.
Nuoremmissa ikäluokissa on lähes kokonaan luovuttu ylialueellisista otteluista. Pelaajat pelaavat omilla alueillaan missä luonnollinen kehitys ajaa lahjakkaimmat pelaajat varsin aikaisin suurseurojen joukkueisiin. Läpi junioriputken tulee kuukausittain pelejä missä vastustajalla ei ole mitään mahdollisuuksia edes haastaa kunnolla. Alueellinen junioriputki kulminoituu C2-ylialueelliseen sarjaan, mikä vielä muutama vuosi sitten oli maan toimivin sarja. Nyt sarjan taso on laskenut surullisen alas, kun reissupelejä on vähennetty. Jälleen kerran maajoukkuelahjakkuuden pelaavat 15-vuotiaina 10-0 pelejä aivan liian usein. Tilanne ei juuri parannu, vaikka pelaaja nostettaisiin vanhempaan ikäluokkaan koska tilanne on CSM-sarjassa aivan samanlainen.
Korjausliikkeillä on kiire. Nyt moni ikäluokka pelaa läpi junioriputken aivan liian köykäisiä sarjoja. Lahjakkuudet pelaavat viikosta toiseen pelejä missä voi liukua pelin läpi murehtimatta, että se vaikuttaisi lopputulokseen. Säästökuuri reissupeleissä on johtanut säästökuuriin pelien laadussa. Pian se johtaa säästökuuriin lahjakkaissa pelaajissa.
Kansikuva: AOP