Pimeä halli, lumihiutaleen muodossa vilkkuvat valot koristavat katsomoa. Hallissa ei ole vielä 15 minuuttia ennen ottelun alkua hirveästi ihmisiä, kuten ei ole ollut koko kaudella. 7000 ihmistä vetävä Arena Mytištši on yksi niistä KHL-areenoista, joilla ei KHL-kiekkoa ensi kaudella pelata, ei ainakaan Atlantin toimesta.
Jokerit pelaa keskiviikkona Moskovassa kolmatta ja viimeistä kertaa Atlantia vastaan. Ensi kaudeksi KHL-kiekkoon palaava Spartak ottanee Atlantin paikan, mutta samalla sympaattinen ja vuonna 2006 valmistunut, infraltaan loistavassa kunnossa ja hyvin suunniteltu areena jää juniorikiekon ja satunnaisten otteluiden isännäksi.
– Eihän sitä ole vielä virallisesti ole sanottu, mutta kaikki sen tietävät että Spartak palaa ensi kaudeksi liigaan, kertoo arvostettu R-Sportin kiekkotoimittaja Roman Soloviev.
Tilanne on harmi, sillä areena on hyvässä kunnossa ja yksi toimivimmista, joissa olen tällä kaudella vieraillut – KHL:n kuuden parhaan joukossa.
Puitteiden lisäksi ottelutapahtuma on toimiva. Otteluiden erätauoilla on livebändi esiintymässä, ruokailu- ja juomamahdollisuudet ovat areenan kokoon nähdeen kunnossa sekä hallissa on paljon tehtävää koko perheelle. Lisäksi perheen pienimmät voi jättää osan tai koko ottelun ajaksi valvovien silmien alle lapsiparkkiin – mahdollisuus, joka puuttuu monesta suomalaisesta urheilutapahtumasta.
Kävellessäni ennen ottelua hallin käytävillä ja jutellessani paikallisten kanssa minulle palaa mieleen, miten raakaa bisnestä kiekkobisnes on. Periaatteessa kaikki on kunnossa, areena on loistava ja joukkuekin hyvää KHL-tasoa. Pelaajien tulevaisuus on epävarmaa, esimerkiksi se, missä pelaa joukkueen maalivahti Atte Engren.
– Atlantista lähtee varmasti osa pelaajista Spartakiin, mutta ei kaikki, kertoo Soloviev.
Vallitsevassa Venäjän ulkopoliittisessa tilanteessa talouspakotteet ovat arkipäivää ja tästä kärsivät erityisesti pienimmät KHL-seurat, kuten Atlant.
Pikku hiljaa halli alkaa täyttyä, ja peli alkaa. Venäjän federaation hymni soi — solistin laulamana — ja yleisö virittäytyy peliin mukaan. Pienestä, noin 50 ihmisen fanijoukosta lähtee ihailtavan paljon ääntä.
Tyhjiä sinisiä penkkejä on kuitenkin liikaa, eikä paljon rahaa tuovien aitioiden lehtereillä näy juurikaan ihmisiä. Fanikaupassa kaikki myydään puoleen hintaan, sillä kaiken on mentävä. Mikäli joukkue ei selviydy pudotuspeleihin, aikaa on keskiviikon jälkeen enää kaksi ottelua
Kuva: Pekka Rautiainen