Vielä 2010-luvun alussa tšekkiläisten NHL-pelaajien keski-ikä oli huolestuttavan korkealla, eikä nuorten tšekkiläisten huippulupausten nousua jatkuvalla syötöllä ollut nähty sitten vuosituhannen vaihteen. Tšekkiläinen pelaajakehitys oli kuin pysähtynyt, mikä näkyi myös kansainvälisissä turnauksissa. Esimerkiksi kansainvälisen jääkiekkoliiton joka vuosi tekemässä arviossa Tšekki oli tipahtanut vuoden 2007 neljänneltä sijalta vuoden 2010 helmikuuhun mennessä jo kuudennelle sijalle. Vaikka Tšekin laskuun jääkiekkomaana vaikuttivat myös muiden maiden nousu, oli Tšekillä siitä huolimatta katkos pelaajakehityksessä etenkin nuorten pelaajien tasolla.
Tšekkoslovakian hajoaminen
Aina vuoden 1920 ensimmäisistä MM-kisoista asti lukeutui Tšekkoslovakia Neuvostoliiton ja Kanadan tavoin maailman mahtavimpiin jääkiekkovaltioihin aina vuoteen 1992 saakka, jolloin Tšekkoslovakia hajosi. Hajoamisesta syntynyt Tšekki säilytti asemansa yhtenä jääkiekon kärkimaista aina nykypäiviin saakka, tuottaen vuosien varrella useita A-luokan lupauksia. Vaikka Tšekin kansainvälinen menestys aikuisten tasolla on pysynyt hyvänä, ei tämä kuitenkaan kerro koko totuutta Tšekin viimevuosien ongelmista, mikä oli myös suurena syynä tšekkiläisten NHL:n kärkivarausten vähenemiseen arviolta vuosien 2008-2013 välisenä aikana.
Vuoden 1992 Tšekkoslovakian hajoamisesta syntyneet korruptio ja yhtenäisen pelaajakehityksen hajoaminen Tšekin ja Slovakian välillä olivat isona tekijänä etenkin kylmän sodan jälkeen syntyneillä nuorilla, jolloin köyhässä maassa oli vaikea kustantaa kallista harrastusta. Kun rahaa myönnettiin vähän jääkiekkoon ja tšekkiläiseen infrastruktuuriin, oli nuorten pelaajien entistä hankalampaa nousta huipulle. Vuosien 2008-2013 NHL:n varaustilaisuuksissa varattiin 89-95 syntyneitä, mikä osuu myös juuri Tšekkoslovakian hajoamisen ajanjaksolle, ja sitä seuranneeseen taantumaan. Kun junioritoiminta oli pysähdyksissä, myös NHL:ssä pelanneiden tšekkiläisten keski-ikä nousi. Esimerkiksi vuonna 2010 Tšekin lupaavimpiin jääkiekkoilijoihin lukeutuivat vain 22-vuotias Martin Hanzal ja 23-vuotias David Krejčí.
David Pastrňák luomassa Tšekkien uutta aaltoa NHL-jäille
Vuonna 2014 varattu David Pastrňák on kahden viimekauden aikana noussut NHL-kansan tietoisuuteen. Pastrňákista on muodostunut yksi Bostonin tärkeimmistä hyökkääjistä, mikä myös näkyi tämän kauden pudotuspeleissä, missä Pastrňák teki huimat 20 pistettä. Matka huipulle ei ole ollut kuitenkaan helppo. Jo nuorena David joutui kulkemaan pitkiä bussimatkoja halleille, mikä ei ollut aina mahdollista hyvillekään pelaajille. Monet tuon ajan yhteiskunnallisen ongelmat hankaloittivat harjoittelua ja olivat Tšekissä usein syy lupaavankin nuoren harrastuksen loppumiselle.
Pastrňák teki kuitenkin ison päätöksen jo 16-vuotiaana, kun hän päätti muuttaa Ruotsiin pelaamaan jääkiekkoa. Samoin teki myös Jakub Vrána, joka oli toinen vuoden 2014 ensimmäisellä kierroksella varatuista tšekkiläisistä. Tämä on aloittanut isomman trendin, sillä viime vuosina yhä useampi korkealla varatuista tšekkiläisistä on siirtynyt pelaamaan suurempiin juniorisarjoihin esimerkiksi Ruotsin tai Kanadan.
Myös jääkiekon junioritoiminta Tšekeissä on mennyt muutamien vuosien aikana kovasti eteenpäin, mikä on myös johtanut uuden sukupolven aaltoon, jonka nuoruutta eivät ole varjostaneet köyhyyden tuottamat vaikeudet jääkiekossa. Tästä kertovat esimerkiksi Tšekin viimevuotiset sijoittumiset kärkikastiin joka vuotisessa alle 18-vuotiaiden Ivan Hlinkan muistoturnauksessa.
Miten Tšekki voisi vielä uudistua?
Tšekki ei ole ainoa maa, missä jääkiekon kanssa on ollut ongelmia. Esimerkiksi naapurimaansa Slovakia käy läpi samoja hankaluuksia, kun maan jääkiekkotähdet ovat päässeet jo eläkeikään. Myöskään Suomen tilanne jääkiekon saralla ei ole aina näyttänyt niin valoisalta, ja etenkin 90-luvulla Teemu Selännettä pidettiin yhtenä ainoista Suomalaisen jääkiekon nuorista valopilkuista.
Kasvu lähtee nuorten tasolta, ja erityisesti juniorisarjojaan Tšekki on pystynyt edistämään huimasti. Ongelmia löytyy kuitenkin pääsarjasta, jossa suurin osa pelaajista on vain tšekkiläisiä, eikä kansainvälistä edistystä ole esimerkiksi Sveitsin ja Saksan pääsarjojen tapaan tapahtunut. Maajoukkuetasolla Tšekin ongelmat liittyvät monen mielestä heikkoon valmentamiseen, mutta potentiaalia vielä löytyy. Esimerkiksi kaksi kertaa peräkkäin Tšekin liigan parhaimmaksi valmentajaksi valitusta Filip Pesanista voidaan tulevaisuudessa odottaa vielä Tšekin maajoukkuevalmentajaa.
Vuonna 2009 Vierumäellä järjestetyllä Suomi-kiekon tulevaisuusseminaarilla oli iso merkitys Suomalaisen junioritoiminnan edistymiseen, ja uusien huippulupausten syntyyn. Suomen tavoin Tšekin jääkiekko on ottamassa isoa harppausta eteenpäin suurena jääkiekkomaana, ja tulevaisuus näyttää jääkiekon osalta hyvin valoisalta. Kun puhuimme ennen uudemman aallon tšekkiläisistä pelaajista, voimme viimevuotisten suhdanteiden pohjalta jo pian alkaa puhumaan seuraavan aallon tšekkiläisistä pelaajista. Tšekkiläinen jääkiekko on suuressa nousussa, ja se elää todellista muutosten vaihetta.
Kansikuva: Getty Images