Tämä jääkiekkokausi Pohjois-Amerikassa on ollut melkoista tulokaspelaajien esiinmarssia. Meneillään olevan sesongin aikana NHL-kiekon ystävät ovat päässeet todistamaan lukuisten lahjakkaiden nuorukaisten ensiaskelia maailman kovimmassa kiekkosarjassa. Toki taalakaukaloihin murtautuu joka vuosi uusia tähtiä, esimerkkeinä lähihistoriasta vaikkapa eturiviin ponnistaneet Connor McDavid, Jack Eichel, Patrik Laine, Mitchell Marner, Auston Matthews. Listaa voisi jatkaa pitkään.
Nuorien lahjakkuuksien kyky nousta huipulle ja pelata maailman kovimmassa liigassa korkealla tasolla heti alusta saakka on ollut kasvavana trendinä viimeisten vuosien aikana. Peli on nopeampaa ja taito-orientoituneempaa kuin ennen, jonka seurauksena yhä useampi pelaaja on pystynyt ottamaan paikkansa NHL:stä heti debyyttikaudellaan, ja vieläpä tekemään kovaa tulosta illasta toiseen.
Vuoden tulokkaalle jaettava Calder Memorial Trophy herättää aina suuresti intohimoja, varsinkin rapakon takana. Asialla spekuloidaan säännöllisesti läpi kauden, eikä voittajan nimeäminen ole useinkaan kitkatonta. Tänä keväänä valinta vaikuttaa olevan kiharaisempi kuin aikoihin, sillä sarjassa on nähty läpimurron tehneitä tulokkaita roppakaupalla. Kaikkien huulilla on pyörineet nimiä, kuten Brock Boeser, Mathew Barzal, Clayton Keller ja Charlie McAvoy. Suurimpien otsikoihin takana löytyy myös eräs toinen mielenkiintoinen debytantti. Hän on Boston Bruinsin kanadalaishyökkääjä Danton Heinen.
Vaikka Heinenin kyvyt on toki huomattu jo Bostonin ulkopuolellakin, ei Langleyssa syntynyttä nuorukaista tunnuta silti noteerattavan vuoden tulokasehdokkaiden joukkoon. Heinen on kuitenkin tehnyt pelaamissaan 34 ottelussa pisteitä kuin varkain varsin kovalla 0,82 tehokkuudella ottelua kohden. 10+18=28 oikeuttaa tulokkaiden pistepörssin neljänteen sijaan tällä hetkellä. Tätä taustaa vasten on kummallista että hän on saanut olla näin rauhassa huomiolta. Toisaalta se kertoo siitä, kuinka kova tulokkaiden taso on ollut tänä vuonna.
Toisena ja kolmantena olevat Arizona Coyotesin Keller sekä New York Islandersin Barzal ovat tahkonneet jo 42 peliä kumpainenkin ja tulokkaiden pistekärki Boeserillakin on jo 37 peliä takana. Heinen on pelannut keskimäärin 15:56 minuuttia ottelua kohden, ilman vakiintuneita ketjukavereita. Parhaimmillaan hän on päässyt kärkiketjuihin, mutta on vastaavasti joutunut vääntämään myös pienemmillä minuuteilla nelosketjussakin. Valmentaja Bruce Cassidy on ollut myös vaikuttunut Heinenin panoksesta tällä kaudella:
— Olen todella pitänyt siitä, kuinka hän vastaa huutoon peliaikaa saadessaan. Danton on tehnyt juuri niitä asioita joita olen häneltä odottanut, ja hän on pystynyt nostamaan omaa tasoaan. En voi liikaa puhua hänen kehityksestään. Me olemme todella tarvinneet hänen panostaan, Cassidy kertoi Boston Globelle Bruinsin loukkaantumissuman aikaan loppuvuodesta.
Heinen ei silti edes ole vielä viralliselta statukseltaan vakituinen Bruins-pelaaja. Hän ei esimerkiksi ole saanut edelleenkään lupaa hankkia asuntoa Bostonista, vaan asuu seuran tarjoamassa majoituksessa odottaen sinettiä omasta tulevaisuudestaan. Oletettavasti paikka ylhäällä virallistetaan kuitenkin piakkoin, sillä Heinen on jo saanut otettua roolia Bruinsin joukkueesta yhä enemmän. Hän pelaa jo vakiominuutteja muun muassa ylivoimalla ja osoittanut olevansa luotettava hyökkäyspään pelaaja lukuisisa eri rooleissa.
Tällä hetkellä Boeser ja Barzal lienevät lähimpänä Vuoden tulokas-tittelin voittoa. Sivuuttaa ei voi missään nimessä myöskään sensaatiomaista kautta pelaavaa Heinenin Bruins-kollega McAvoyta. Heidän lisäkseen sarjassa on myös iso liuta muitakin potentiaalisia tulokkaita, joiden sekaan Heinen voi hyvin helposti hukkua. Vaikka hän ei ole todennäköisin Calder-voittaja tällä kaudella, niin kanadalainen on silti syytä ottaa vakavasti.