Näkökulma: Uuden valmentajan palkannut New York Rangers tiesi tarkalleen mitä halusi – David Quinn on nappihankinta Manhattanille

Viaplay LogoMestarien liiga -kausi huipentuu Kiovan illassa 26.5. – Katso Liverpoolin ja Real Madridin välinen finaali suorana Viaplay-palvelussa.

New York Rangers vahvisti tiistaina virallisesti sen mitä ehdittiin jo hieman odottaakin. Seura nimitti uudeksi päävalmentajakseen 51-vuotiaan, yliopistokiekkoilun parissa meritoituneen David Quinnin, josta tuli nyt 92-vuotiaan Original Six-joukkueen historian 35. päävalmentaja.

Seuran johtoryhmällä oli kristallinkirkas visio siitä, minkätyyppistä valmentajaa muutoksen kourissa oleva seura nyt kaipasi, Alan Vigneaultin saatua lähtöpassit isoon pettymykseen päättyneen kauden jälkeen. Rangersin päämääränä on nuorentaa joukkuettaan tuntuvasti ensi kaudelle. Sen vuoksi uuden valmentajan tuli olla kykenevä toimimaan nuorten pelaajien kanssa. Vaadittavia ominaisuuksia olivat lisäksi kyky kommunikoida, kehittää ja motivoida kokemattomia pelaajia, mutta myös olla mukana joukkueen kasaamisessa. Niinpä General Manager Jeff Gorton ja apulais-GM Chris Drury käänsivät katseensa Bostonin yliopistossa valmentaneeseen Quinniin sekä Denverin yliopiston Jim Montgomeryyn.

Monesti isoihin nimiin ja egoihin luottanut Rangers otti nyt toisenlaisen strategian uuden valmennusjohdon suhteen, ohittamalla kokonaan kokeeneet veteraani NHL-valmentajat toivelistaltaan. Markkinoilta kun olisi voinut kaapata vaikkapa Darryl Sutterin, Dace Tippetin tai Dan Bylsman kaltaisen kehäketun. Manhattanilaisten visio ei tätä kuitenkaan tukenut.

Rangers aloitti rosterinsa putsaamisen jo talvella. Muun muassa joukkueen kapteeni Ryan McDonagh sai väistyä helmikuussa Tampa Bay Lightningiin. Rangers sai treidissä lähinnä varausvuoroja tämän vuoden draft-tilaisuuteen.(Kirk Irwin/Getty Images)

Rangersilla ei myöskään ollut potentiaalista omaa kandidaattia ”talon sisältä”, joka olisi voinut ottaa ohjat sinipaitojen penkin takana. Ken Gernanderin ei katsottu selvästikään olleen sopiva henkilö tähän postiin, koska hänet kengittiin pois farmijoukkue Hartford Wolf Packin penkin takaa vuosi sitten, kymmenen kauden uskollisen palveluksen jälkeen. Tilalle palkattu Keith McCambridge on luotsannut AHL-joukkuetta nyt vuoden päivät ja hän voisi kenties olla vaihtoehto – mutta ei ihan vielä. Normaalistihan ideaalitilanne olisi, että organisaatio pystyisi ylentämään hyvin suoriutuneita valmentajia ykkösjoukkueeseensa, aivan kuten pelaajien kanssa toimitaan.

Koripallossa ja amerikkalaisessa jalkapallossa on melko tavallista, että yliopistovalmentajat siirtyvät NBA:han ja NFL:ään, mutta jääkiekon puolella vastaavankaltainen hyppy NCAA:sta NHL:ään on harvinaista. Detroit Red Wings palkkasi Ned Harkessin Cornellin yliopistosta vuonna 1970. Minnesotan yliopistosta saapui Manhattanille Rangersin riveihin USA:n maajoukkueen ja sveitsiläisen HC Davosin valmennusprojektien jälkeen legendaarinen Herb Brooks vuonna 1981. Vuotta myöhemmin Wisconsinin yliopistosta värvättiin Bob Johnson Calgary Flamesiin. Mutta sen jälkeen ehtikin kulua yli kolme vuosikymmentä, ennen kuin seuraava collegevalmentaja siirtyi maailman kovimpaan kiekkosarjaan. Tuo joku oli Philadelphia Flyersiin North Dakotasta vuonna 2015 tullut Dave Hakstol.

Mutta jos jonkin seuran pirtaan istuu yliopistovalmentajan palkkaaminen ensi kaudeksi, on se nimenomaan New York Rangers. Jos nuorennusleikkaus sujuu odotetunlaisesti, Madison Square Gardenin jäällä saatetaan nähdä lokakuussa alkavalla kaudella hyvinkin jopa kymmenen entistä college-pelaajaa. Sen vuoksi oli loogista, että seurajohto tavoitteli juuri Quinnia ja Montgomerya jo varhaisessa vaiheessa. Jälkimmäinen heistä tosin ehti jo vastata myöntävästi Dallas Starsin kosiskeluihin ennen Rangersin rekrytointiprosessin päättymistä.

Quinnin on kuvailtu olevan äärimmäisen kärsivällisen luonne, joka pystyy toimimaan pitkäjänteisen suunnitelman mukaan. Hänellä ei ole voitettuja titteleitä valmentajan uraltaan toistaiseksi, mutta on pystynyt nostamaan useita pelaajiaan uudelle tasolle viiden kauden aikana Bostonissa. Hänellä on myös riittävästi karismaa ja paksunahkaisuutta, jota eittämättä tarvitaan New Yorkin kokoisessa metropolissa.

Kärsivällisyys on myös selkeä hyve, sillä sikariportaan oma pinna joutunee puntariin syksyllä. Menestystä odotetaan Broadwaylla joka vuosi, mutta jälleenrakennuksen kourissa olevalta joukkueelta on turha odottaa kuuta taivaalta.

Vaikka Quinn ehtikin käväistä AHL:ssä Lake Erie Monstersissa ja myöskin Joe Saccon apulaisena Colorado Avalanchessa kaudella 2012-2013, tarkoittanee kokemattomuus NHL-seuran valmentamisesta sitä, että Gortonin ja Druryn pitää löytää Quinnille joku kokenut luotisi penki taakse kakkosmieheksi. Kaikkein parasta niin Rangersille kuin Quinnillekin olisi, että valmennusryhmästä löytyisi edes yksi henkilö, jonka tuore koutsi tuntisi ennestään.

Artikkelikuva: Getty Images