Taalajäiltä kohti Sotshia

Kanada lähtee Sotshiin puolustamaan kultaansa (All Over Press)

Kanada lähtee Sotshiin puolustamaan kultaansa (All Over Press)

NHL:ssä pelataan vielä kaksi otteluiden täyteistä kierrosta ennen olympiataukoa. Nyt onkin hyvä aika kääntää katseet Sotshiin lähteviin NHL-tähtiin. Tässä muutama poiminta taalajäiltä Venäjälle suuntaavista pelaajista.

Ruotsi – ranking #3 (Voittajaveto kerroin 6.00 Betsson)

Sedinin veljekset eivät ole tehneet maaliakaan 18 otteluun. Ehkä siis keltapaitojen onni, että veljeksistä Henrik jättää turnauksen kokonaan väliin. Tämähän taas lupailee sitä ettei Danielistakaan ole turnauksessa mihinkään.. Erik Karlsson pelaa mukavaa kautta, 58 peliä tehoilla 15+39=54. Mies on puolustajien tilastoissa ylivoimainen ykkönen ja koko NHL:n pistepörssissä mies majailee sijalla 18. Ruotsilla on kisoihin lähdössä aikamoinen joukkue, mutta hieman epäilyttää silti, että juurikin puolustajatähti on maansa pisteykkönen. Taakse jäävät Bäckström, Zetterberg, Steen ja Sedinit. Ruotsin maalia vartioi New York Rangersin Henrik Lundqvist. Takana ei ole ehkä se hohdokkain kausi NHL:ssä ja taakse on välillä kiekkoja lipunut turhankin helposti. Mutta Ruotsi on aina Ruotsi ja vaikka Pikku-Leijonat hieman peikkoa murjoivatkin, niin en vapaaehtoisesti tätä joukkuetta vastaan ottaisi.

”I think there are a lot of teams that have pretty good teams, and we’re definitely one of them. We have a lot of guys that have been around for a while and even won in the past. We have some younger guys that have been playing really good lately and we’ve got solid goaltending, and we should expect nothing else than to go to the gold-medal game.” -Erik Karlsson

Itävalta #11 (750.00)

Suomi kohtaa turnauksen avausottelussaan Itävallan. Moni saattaa odottaa ottelusta läpihuutoa, mutta kannattaa pistää muistiin pari nimeä ennen noita kommentteja; Thomas Vanek ja Michael Grabner New York Islanders. Islandersin kaksikko tulee olemaan Itävallalle turnauksessa kaikki kaikessa. Vapauksia ja peliaikaa miehille on luvassa äärettömästi. Vanek pelaa suuria minuutteja NHL-joukkueensa ykköskentässä illasta toiseen, joten vaikka ketjukaverit eivät tule olemaan Tavaresin ja Okposon luokkaa, saattaa tulosta syntyä. Vanek on iskenyt kauden aikana tehot 19+29=48.

Norja #9 (250.00)

Mats Zuccarello, New York Rangers. Suomi kohtaa toisessa ottelussaan Norjan. Joukkueessa on yksi selkeä tähti ja se on tällä kaudella läpimurtonsa MSG:llä tehnyt Mats ”Zuuuuc” Zuccarello. Miehen nopeus on jotain, jonka kanssa suomalaiset puolustajaveljet saavat olla valppaana. Mies on paukuttanut kaudella 15+27=42 ja tason nostosta kertoo paljon viime kaudella KHL:ssä tehdyt tehot 11+17=28. Iso kaukalo on pienelle miehelle tuttu ja vastuuta tulee.

Kanada – #1 (2.95)

Tästä joukkueesta juttua riittäisi loputtomiin. Joukkueen suurin, mutta jo odotettu poisjäänti varmistui viikolla, kun Steven Stamkos ilmoitti ettei ole kuntoutunut ajoissa turnausta ajatellen. Miehen tilalle valittiin Martin St. Louis. Sidney Crosby hallitsee pistepörssiä itsevaltiaan tavoin. 57 otteluun on syntynyt maistuvat tehot 28+49=77. Taustoilta löytyy tukea NHL:n pistepörssin kakkosen John Tavaresin (23+42=65) sekä kolmosen Ryan Getzlafin (27+37=64) muodossa. Mielenkiintoiseksi homman vain tekee se, ettei Tavares ole onnistunut viime aikoina. Mies on pelannut jo kahdeksan peliä maaleitta ja viimeiseen viiteen peliin on tilastoihin merkattu vain yksi syöttö. Yksi mies ei ole aikaisemmissa turnauksissa koskaan joukkuetta pettänyt. Suurikokoinen Rick Nash viihtyy isossa kaukalossa normaalia pienempiä puolustajia vastaan. Nash on vaahteralehtipaidassa iskenyt 54 peliin 26+27=53 tehopistettä. Miehen kausi on sujunut loukkaantumisten vuoksi Rangersissa vaihtelevasti, mutta nyt mies vaikuttaa pääsevänsä taas pelirytmiin. Välissä syntyi tammikuun loppupuolella viiteen otteluun seitsemän maalia.

Puolustajista esiin nostaisin Sotshiin valitun P.K. Subbanin. Mies on ollut valinnan jälkeen aika-ajoin täysin kuutamolla. Viimeiset otteet ovat lupailleet parempaa ja kyllähän paikkaajia miehen jäätyessä kisojen nimekkäimmästä puolustuksesta löytyy. Duncan Keith (CHI) ja Alex Pietrangelo (STL) ovat kummatkin joukkueidensa tärkeimpiä pelaajia NHL:ssä ja tulevat olemaan sitä myös Kanadalle. Miehet ovat kahdestaan tehneet kaudella 88 pistettä ja se on ihan mukavasti vaikka verrattuna koko Suomen tehopisteisiin..

Kanadan maalivahtitilanne on hämmentävä. Kisoihin valittiin kolmikko Roberto Luongo, Carey Price, Mike Smith. Torjuntaprosentin ja päästettyjen maalien muodossa selkeä ykkönen olisi Montrealin Price. Pricen voittotilasto (25-17-5) on parempi kuin Luongon (19-15-6). Luongolla on myös tällä hetkellä alla neljän ottelun tappioputki. Luongo on toisaalta erittäin pidetty nikkaripiireissä ja nappasihan mies Montrealia vastaan pari Paciorettyn rankkaria varsinaisella peliajalla. Vaihtoehtoja toki olisi muitakin löytynyt, mutta konkari Luongo tuntuu olevan jo varma valinta jokaiseen arvoturnaukseen.

Tshekki #6 (13.00)

Tshekin joukkue on jo vanha ja kankea. Parhaat vuotensa jo aikoja sitten nähnyt Petr Nedved tästä ehkä parhaimpana esimerkkinä. Nuorta voimaa joukkueessa olisi edustanut Tomas Hertl, mutta nuorukaisen olympiamatka jää polvivamman takia haaveeksi. Toisaalta toinen nuorukainen tulee turnauksessa todennäköisesti tekemään kansainvälisen läpimurron myös maajoukkueen väreissä. Hieman puskista noussut Ondrej Palat on Tampa Bayssa noussut paikkaamaan jopa Steven Stamkosin poissaoloa. 22-vuotias nuorukainen on kahdeksaan viimeiseen otteluun paukuttanut tehot 3+7=10. Jos herra istutetaan turnauksessa esimerkiksi David Krejcin kanssa samaan kenttään, voi tulos olla murhaavaa. Vastuuta joukkueessa tulevat kantamaan konkarit Jaromir Jagrin vetämänä. Joukkueessa kokemusta löytyykin, sillä kokoonpanosta lähes puolet ovat jo kolmenkymmenen iäkkäämmällä puolella.

Suomi #5 (13.00)

Jättääkö Aleksander Barkov tähdet varjoonsa Sotshissa (All Over Press)

Jättääkö Aleksander Barkov tähdet varjoonsa Sotshissa (All Over Press)

Suomalaiset odottavat ilouutista Mikko Koivun parantumisesta, mutta aika käy vähiin. Suomen kapteenin pitäisi jo sunnuntaina hypätä lentokoneeseen paikanpäälle ehtiäkseen. Paikkaajaksi on kaavailtu Floridan Sean Bergenheimiä, jonka olisi meidän mielestä jo alun alkaen pitänyt olla joukkueessa tarjoamassa tulitukea tutkaparilleen Aleksander Barkoville. Viimeisenä huonona uutisena valtameren yli kantautui viesti Valtteri Filppulan loukkaantumisesta. Jos joukkueesta on poissa kapteenien kapteeni Koivu, pikkuveli Koivu ja ykköskenttään kuuluva Filppula on asiat jo huonosti.

Enemmän minua henkilökohtaisesti kuitenkin huolettaa Suomen pakiston tila. Pärjääkö Leijonien puolustajakaarti tällä tasolla!? Sami Salo on jo näin vanhemmalla iällä hieman hitaammalla jalalla liikenteessä, mutta pärjää kyllä pienessä kaukalossa vieläkin mallikkaasti. Joukkueesta löytyy kyllä puolustuksestakin niitä tarvittavia jalkoja Olli Määtän ja Sami Vatasen sekä tietenkin toivottavasti pelilupansa kuittaavan Kimmo Timosen muodossa. Mutta valitettavasti näitä kisoja ei kolmella pakilla läpi viedä. Tämä taas lupaa kisojen parhaalle maalivahtikolmikolle töitä. Usko sekä taito riittää helposti siihen, että siitä työmäärästä heittämällä selvitään. Konkari Selänteeltä odotetaan paljon, mutta moni ei ymmärrä, että jopa Olli Määttä on tällä kaudella paukuttanut enemmän pisteitä kuin Teemu. Suomen parhaat pistemiehet, Filppula sekä J.Jokinen ovat NHL-kauden aikana yhteensä 82 tehopistettä. Tämä nyt vertauksena Kanadan ykköspakkien pisteisiin (88).

Uskoin alusta alkaen, että hieman nimettömänä pidetty Pikku-Leijonat pärjäisi nuorten maailmanmestaruuskisoissa Ruotsissa. Se joukkue osoitti, että joukkuepelillä ottelut ratkaistaan ja puolustuspelillä mestaruudet voitetaan. Sotshissa Leijonilla tulee olemaan paljon suurempi vuori kiivettävänä, mutta kaikki mahdollisuudet sen ylittämiseen on. Ensimmäisestä pelistä se matka alkaa ja kisoja ei ole ennenkään paperilla ratkaistu. It ain’t over till the fat lady sings!

USA #4 (7.00)

USA lähtee olympialaisiin kirkastamaan Vancouverista saalistamaansa hopeaa. Joukkue on jäänyt uutisoinnissa jopa yllättävän pienelle huomiolle. Kyseessä on selkeästi USA:n paras joukkue koskaan ja se kilpailee varustustasollaan helposti jopa Kanadan kanssa. Joukkueesta jäivät rannalle jopa sellaiset miehet kuin Kyle Okposo (24+34=58) sekä Bobby Ryan (20+22=42). Myös puolustajien pistepörssissä aina esillä oleva Dustin Byfuglien jäi valintojen ulkopuolelle. “We did not pick the best 25 players. We picked the best 25 players that we thought gave us a chance to compete and win the gold medal.” Joukkueen GM David Poile kertoi joukkueen julkistamisen jälkeen. Joukkueen suurimpina tähtinä hääräävät Phil Kessel, Patrik Kane sekä Joe Pavelski. Miehet ovat kauden aikana paukuttaneet yhteensä mukavat 180 tehopistettä. Maalia vartioi Buffalon Ryan Miller, joka on tottunut kiekkosateeseen seurajoukkueessaan.

Venäjä #2 (3.10)

Kotikisat. Suuret odotukset. Malkin, Ovechkin, Kovalchuk, Datsyuk. Muistissa varmasti Vancouverissa neljännesvälierissä kärsitty murskatappio Kanadalle 7-3. Taitoa on vaikka muille jakaa. Heikkoudet löytyvät perinteisesti puolustus- ja maalivahtipelissä. Tolppien väliin taalajäiltä tarjolla Sergei Bobrovski (91,7%) tai Semyon Varlamov (92,4%). KHL-painotteinen joukkue on jo valmiiksi tottunut pelaamaan isolla jäällä ja venäläiset yleensäkin nauttivat tilasta. Saibu-huudot tulevat koettelemaan korvia aina kun punakone aloittaa pyörityksensä. Joukkueen mielenkiintoisimmaksi pelaajaksi nostaisin Valeri Nichushkin. Dallasin tulokashyökkääjä on tehnyt tällä kaudella 54 ottelussa 27 tehopistettä. Vasta 18 vuotias suurikokoinen, nopea ja käsistään taitava pelaaja muistuttaa otteissaan jopa joukkueen suurimpia tähtiä Malkinia ja Ovechkinia.

Muuta

Slovakian Zdeno Chara siirtyi jo olympiamaisemiin kantamaan maansa lippua. Ihmekkös Boston hävisikin edellisen ottelunsa ilman kapteeniaan. Kannattaa siis seurata uutisia missä vaiheessa joukkueidensa tähdet Venäjälle siirtyvät. Tämä saattaa avata myös yllätyksellisiä tuloksia yön NHL-kierroksille. Slovakian suuntaan kantautui myös huonoja uutisia. Marian Gaborik on kärsinyt koko kauden loukkaantumisista ja joutuu jättämään turnauksen väliin.

Sveitsille maalivahti on ollut jo pitkään joukkueen tärkein pelaaja. Jonas Hiller torjui kauden aikana jopa 14 voittoa putkeen Anaheimin maalilla. Viimeiset pelit ovat sujuneet kuitenkin hieman heikommin, kun takana on vain yksi voitto viimeisestä kuudesta ottelusta. Raphael Diaz (VAN) sekä Roman Josi (NSH) tuovat Sveitsin puolustuspeliin vaadittavaa voimaa sekä taitoa. Philadelphia Flyersin kokenut Mark Streit on lämmennyt kisojen lähentyessä ja viimeiseen viiteen peliin puolustaja on iskenyt tehot 2+3=5. Hyökkäyspäästä poimintana Minnesotan Nino Niederreiter, jolta Sveitsi odottaa vastuun kantamista maalien merkeissä.

Latvian leiristä löytyy yksi NHL-statuksen omaava pelaaja, Buffalossa pelaava Zemgus Girgensons. Miehen tehot eivät parhaiten kuvaa miehen taitoja (56 peliä 5+12=17), mutta nuorelta on lupa odottaa hyökkäyspäässä mitä vain. Myös Slovenian joukkueesta löytyy yksinäinen kovan luokan NHL-vahvistus Anze Kopitar. Mies on pelannut tällä kaudella kaikki LA Kingsin ottelut tehden niissä tehot 17+30=47. Miehen isä Matjaz toimii Slovenian valmentajana. Slovenia on Betssonin rankingissa viimeinen ja saa turnauksen voitosta kertoimen 1000.00.

”The suspense is building up leading up to the Olympics, it’s going to be a special feeling for sure. I played for my dad a couple of times before. It’s going to be pretty special for me and for him.” -Anze Kopitar

Turnauksessa kohtaa moni seuratoveri toisensa, tällä kertaa eri leireissä. Pukukopeissa onkin varmasti jo alkanut jonninmoinen naljailu tulevista kisoista. Ainakin Anaheimin Getzlaf antoi jo varoituksen Suomen Teemu Selänteelle:

”I’m going to try to take the puck from him” -Getzlaf
”He can’t. He can’t catch me.” -Selänne

Ainakin itseluottamus on vielä Selänteellä kunnossa!