Leijonien heikko alku turnaukselle yhdistettynä kisojen varsin mielenkiintoisesti ristiin menneille matseille tekee iltapäivän ottelusta elintärkeän niin Suomelle kuin USA:llekin. Asetelma on selvä: voittaja jatkaa puolivälieriin, kun taas häviäjä joutuu tiukempaan tilanteeseen.
Vaikka pistetilanteen puolesta jatkopaikat ovat auki vielä kenelle tahansa, keskinäiset ottelut painavat tällä kertaa vaakakupissa todella paljon. Molemmat joukkueet joutuivat yllättäen nöyrtymään Latvian edessä, siinä missä Valko-Venäjä ei pystynyt joukkueita kaatamaan.
Jatkopelipanoksista pelataan myöhemmin myös Latvian ja Valko-Venäjän välisessä kamppailussa. Näiden kahden ottelun voittajat voivatkin alkaa jo hiljalleen valmistautua pudotuspelivaiheeseen.
Iso jää USA:n turma?
Vielä ensimmäisessä ottelussa näytti siltä, että USA tulisi olemaan turnauksen todellinen musta hevonen. Vauhtia piisasi ja nuori hyökkääjistö pelasi erittäin nälkäisesti. Erityisesti Brock Nelson, Tyler Johnson ja Craig Smith suorastaan lensivät jäällä.
Sen jälkeen tapahtui jotain. Erityisesti joukkueen viisikkopeli levisi pahimmillaan kuin varpusparvi ja vastustajat pääsivät turhankin helposti Tim Thomasia kiusaamaan. Oli USA:n onnea, että Sveitsiltä hylättiin kaksi päivänselvää maalia, sillä seuraavassa Venäjä-pelissä onni ei enää ollut myötä ja lopputulos oli karmaiseva murskatappio.
Jos Sveitsin kaksi hylättyä maalia laskettaisiin, jenkkien verkko olisi heilunut avauksen jälkeisissä neljässä ottelussa yhteensä 19 kertaa – lähes viisi kertaa per ottelu siis! Statistiikka ei petä, USA on pahoissa ongelmissa omalla alueellaan.
Syitä on helppo etsiä ja löytää. Tim Thomas vakuutti vielä ensimmäisessä ottelussa, mutta sen jälkeen konkarivahti on ollut todella pahoissa vaikeuksissa eikä ole pystynyt pelaamaan tasollaan. Iso jää aiheuttaa puolustuksessa sen, että pelaajien väliset etäisyydet ovat todella pitkät ja väyliä nousta pelaajien lomitse tulee todella paljon. Nopeajalkaiset hyökkääjät ovat suorastaan nauttineet USA:n antamasta ylimääräisestä tilasta.
Vieläkö Leijona pystyy kehittymään?
USA:n tavoin myös Suomi oli turnauksen alussa pinteessä. Siinä missä kuitenkin jenkkien peli tuntuu vain taantuneen, Suomen peli on kehittynyt ja parantunut ottelu ottelulta.
Vaikka Valko-Venäjä ja Sveitsi kaatuivatkin vain niukasti, on syytä ottaa huomioon että kyseiset joukkueet pelasivat todella hyvät ottelut Suomea vastaan ja erityisesti Valko-Venäjä on tällä hetkellä hurjassa liidossa, liekö sitten kotiyleisön ansiosta. Sveitsillä oli puolestaan Suomea vastaan omat kohtalonhetkensä, jotka näkyivät periksiantamattomana taisteluna molemmissa päissä. Suomi pelasi molemmilla kerroilla oikein hyvin.
Jos Suomen pelistä ongelmakohtia haluaa edellisten otteluiden perusteella etsiä, löytyvät ne viimeistelystä ja puolustuspelistä. Hyökkäystehot ovat liian paljon Petri Kontiolan varassa, eikä jatkossa tarvittavaa laajan rintaman tulosta ole vielä saatu aikaan.
Puolustuspäässä näkyy kokemattomuus arvoturnauksista. Varsinkin Atte Ohtamaan peli on ollut melkoista nopanheittoa illasta toiseen ja usein hyvää ratkaisua seuraa kaksi huonoa. Pekka Rinne on tolppien välissä ottanut ehdottoman ykkösveskarin viitan harteilleen ja mies onkin satavarmasti torjuntavastuussa myös USA:ta vastaan.
Jännää vai ei?
Ottelun panoksesta huolimatta USA on ollut suoraan sanottuna surkea edellisissä otteluissa, mistä parhaana esimerkkinä edellinen konttaus Kazakstania vastaan, josta jenkit raapivat voiton vasta jatkoajalla. Suomen ilme on ollut reilusti pirteämpi ja jos edellisen pelin taistelu saadaan tuotua tähän otteluun, USA tulee olemaan pahassa pulassa. Tätä mieltä ovat myös vedonvälittäjät, sillä Betssonin kertoimet Suomen eduksi ovat 3.20 – 4.20 – 1.90.