Lentismiesten MM-urakka jatkuu – Jatkopaikka edellyttää ristiinpelaamista

Suomen lentopallomaajoukkue jatkaa MM-taivaltaan Puolassa keskiviikko-iltana. Luvassa on neljä ottelua muita maailman huippumaita vastaan. Kahdeksan maan F-lohkosta menee kisojen kolmanteen osioon kolme parasta maata.

Suomi on alkulohkon jälkeen lohkonsa sijalla kuusi kahden Kuubalta otetun pisteen ansiosta. Matkaa viivan päälle on neljä pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Suomi voittaisi kaikki jatkolohkonsa ottelunsa, ei se siitäkään huolimatta välttämättä nousisi jatkopaikkaan oikeuttavalle sijalle. Puhtaan pelin lisäksi Suomi tarvitsee jatkoon mennäkseen Saksan pistemenetyksiä, sillä juuri Saksa on kolmantena tuon mainitun neljän pisteen päässä.

Jatkolohko on todella kova, ja siksi jatkopaikka edellyttää Suomelta täydellistä onnistumista tällä viikolla. Faneille.com ennakoi Suomen tulevan lohkon kaksi ensimmäistä ottelua Venäjää ja Kanadaa vastaan. Nämä pelataan keskiviikkona ja torstaina. Viikonlopun kahteen viimeiseen peliin Kiinaa ja Bulgariaa vastaan palataan näiden pelien jälkeen.

Suomi-Venäjä keskiviikkona klo 17.30

Tilanne on tässä ottelussa täysin sama kuin alkulohkossa Brasiliaa vastaan. Voitto edellyttää täydellistä onnistumista. Brasiliaan vastaan Suomi pelasi suhteessa vastustajaan turnauksen parhaan ottelunsa, vain eräpalloissa viimeinen tarvittava rutistus ja huolellisuus jäivät puuttumaan. Venäjä on Brasilian ohella toinen suurimmista mestarisuosikeista, ja voitti oman alkulohkonsa neljällä kolmen pisteen ja yhdellä kahden pisteen voitolla.

Muserskiy sekä Ilinykh ovat pelottavan vaarallisia (AOP)

Muserskiy & Ilinykh (AOP)

Venäjän tulivoima on suoraan sanoen hirvittävä. Keskitorjujat Dmitri Muserskiy (218 cm) ja Nikolai Apalikov (203 cm) muodostavat uhan, jota ei voi jättää huomiotta. Suomen keskitorjujilla tulee heidän takiaan todella hikinen ilta, sillä heidän ykköstemmon hyökkäyksiinsä on hypättävä käytännössä aina. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjän vastaanoton toimiessa Venäjällä on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä hyökkäämään yhtä torjujaa vastaan laidoista. Sieltä taas tulittavat timantinkovat pommittajat Nikolai Pavlov, Alexei Spiridonov ja Dmitri Ilinykh. Passarina pelaa pelipaikallaan maailman parhaan pelaajan tittelistä Brasilian Bruno Rezenden kanssa kisaava Sergei Grankin.

Suomen ensimmäinen ase tässä ottelussa on kova syöttö. Sillä Venäjän vastaanotto on yksinkertaisesti murrettava, muuten illasta tulee lyhyt. Brasiliaa vastaan passari-hakkuri –kaksikkomme oli Eemi TervaporttiOlli-Pekka Ojansivu. Nyt aloitukseen tulevat todennäköisesti Mikko Esko ja Urpo Sivula. Se, mikä Ojansivun syöttövoimassa saatetaan menettää, otetaan takaisin Eskon maailmanluokan hyppyleijassa ja passipelin taktisena kypsyytenä. Syöttölinjan takana tarvitaan yleispelaajan tontilta myös Mikko Oivasen kovaa syöttöä. Vastaanotossa Lauri Kermiseltä ja Olli Kunnarilta vaaditaan erinomaista iltaa, sillä Venäjä on täynnä vaarallisia syöttäjiä.

Suomi-Kanada torstaina klo 17.30

Kanada ja Suomi tuntevat toisensa hyvin pelattuaan Maailmanliigassa vastakkain 2012 ja 2013. Niiden otteluiden perusteella Kanada on hienoisesti niskan päällä, mutta nuo vuodet olivat Suomelta lievää käymistilan aikaa, sillä ensin silloinen päävalmentaja Daniel Castellani ei saanut joukkueesta kaikkea irti, ja seuraavana kesänä elettiin Tuomas Sammelvuon ensimmäistä kesää päävalmentajana, eikä kaikki voinutkaan olla vielä kohdallaan.

Ennakkoasetelma otteluun on suhteellisen tasainen. Kanada on tässä vaiheessa hieman vähemmän levännyt joukkue, sillä se pelaa edellisen illan myöhäisottelussa Kuubaa vastaan. Suomen Venäjä-kohtaaminen kuitenkin tasoittanee nämä puntit, sillä jos Suomi pystyy itänaapuria vastaan parhaaseensa, on vaarana, että joukkueen akut ovat henkisesti ja fyysisesti vajaat samaan tyyliin kuin Saksaa vastaan Brasilia-taiston pohjalta. Toki yksikin Venäjältä otettu piste toimisi hyvänä sytykkeenä.

Gavin Schmitt (AOP)

Gavin Schmitt (AOP)

Kanadaa vastaan lähdetään samoilla omilla aseilla kuin jokaiseen otteluun: Kova syöttö ja tiivis torjunta-puolustus. Kanadan syömähammas on hakkuriksi epätavallisen pitkä 208-senttinen Gavin Schmitt. Häntä ei saa päästää mellastamaan yhtä torjujaa vastaan, sillä Suomen laitatorjujilla loppuu yksinkertaisesti pituus niissä tilanteissa. Syötön on oltava kova, jotta keskihyökkäys saadaan pelattua pois passari Tyler Sandersin pelivalikoimasta.

Kanada on suoraan sanottuna pakko voittaa, muuten jatkopaikka karkaa jo tässä vaiheessa. Kova suoritus siihen vaaditaan, mutta millään tavalla ylivoimainen vastustaja Kanada ei ole.

Kahteen seuraavaan peliin (Kiina sekä Bulgaria) ennakot julkaistaan, kun näistä kahdesta ensimmäisestä pelistä nähdyt tulokset ovat tarkasti analysoitu.