Pesiksen halli-SM ei innosta kaikkia joukkueita

Mestaruuden tavoittelusta puhuttaessa on yleensä kyse kovasta taistelusta, josta paras joukkue selviytyy voittajana. Pesäpallon hallikauden suomenmestaruus ei kuitenkaan ole niin tärkeä saavutus, että siitä kamppailtaisiin verisesti.

Kaikkien Superpesisjoukkueiden päätähtäin on kesän peleissä, ja halli-SM-pelien tärkein anti on saada mahdollisimman monta laadukasta harjoituspeliä kesää varten. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueet eivät välttämättä pelaa hallipeleissä aina parhailla kokoonpanoillaan. Tästä syystä hallipelien lopputuloksista on turha vetää mitään johtopäätöksiä Superpesiksessä pelaavien joukkueiden tulevan kauden menestykseen.

Yleisö haluaa nähdä pesistä myös talvikaudella

Pesäpalloa on mukavaa katsoa myös talvella. Pallo kulkee hallissa erityisen kovaa ja näyttäviä läpilyöntejä on mahdollisuus nähdä hallissa jopa kesän pelejä enemmän. Kesän pelikausi on lyhyt ja ilman halliturnauksia pelien näkemiseen tulisi todella pitkä tauko.

Lajin kannalta on erittäin tärkeää, että katsojilla on mahdollisuus nähdä omien joukkueidensa otteita myös talvikaudella. Hallissa joukkueet pelaavat ensimmäistä kertaa uusilla kokoonpanoillaan ja harjoituskauden tuloksia päästään mittaamaan muita joukkueita vastaan. Enemmän lajiin vihkiytyneet seuraajat tiedostavat sen tosiseikan, että vaikka hallipeleissä pelataan mitaleista, ovat ne silti enemmän harjoituspelejä.

Lopputuloksia tärkeämpää on seurata kokoonpanomuutosten vaikutusta joukkueiden suorittamiseen ja luoda asetelmia tulevaa kesää varten. Hallimestaruudesta taisteleminen on sivuseikka, koska joukkueet eivät ole talvikaudella valmiita käyttämään sen eteen kaikkia keinojaan. Joukkueet eivät välttämättä peluuta parasta kokoonpanoaan ja erilaisia kokeiluja tehdään turnauksen aikana lopputuloksen kustannuksella. Tämä on varmasti usean katsojan mielestä harmillista, koska peleissä ei ole nähtävissä niin suurta tunnelatausta ja urheilullisuus kärsii.

Halli-SM-turnauksien merkitys seuroille

Jokainen seura asettaa talven hallipeleille ja niissä menestymiselle oman painoarvon. Millekään seuralle halli-SM-mestaruus ei kuitenkaan varmasti ole lähellekään niin tärkeä asia kuin menestyminen kesällä. Seuroille tärkeintä talven halliturnauksissa on taata pelaajille tarpeeksi laadukkaita pelitilannetoistoja.

Jotkut valmentajat voivat kokea halli-SM-lopputurnaukseen pääsyn erityisen tärkeäksi talven pelimäärän maksimoimiseksi. Toiset voivat nähdä lopputurnaukseen pääsyn vähemmän merkittävänä, koska peleissä on iso loukkaantumisriski ja siitä koituu monelle kauempaa turnaukseen matkustavalle iso kuluerä. Lopputurnaus pelataan tänä vuonna Seinäjoella, minne on usealta paikkakunnalta pitkä matka, minkä lisäksi pakettiin kuuluvat mm. viikonlopun majoitus- ja ruokailukustannukset. Lähialueen joukkueille osallistuminen ei ole taloudellisesti niin merkittävä tekijä, koska pelaajat voivat yöpyä kotonaan ja tulla pelipaikalle omilla kyydeillään.

Myös joukkueiden harjoituskauden suunnitelmat sekä pelaajarakenne vaikuttavat siihen, kuinka tärkeänä kukin seura lopputurnaukseen pääsyä pitää. Seurat, jotka voivat järjestää harjoituspelejä myös omatoimisesti, eivät hyödy lopputurnauksesta niin paljoa. Kokeneille ja rutinoituneille joukkueille lopputurnausta pois jääminen ei ole niin merkittävä asia, koska sieltä saatava pelillinen kehitys on mahdollista saavuttaa vähemmillä harjoituspelimäärillä.

Lopputurnaus on varmasti isompi asia joukkueille, joissa pelaa paljon nuoria pelaajia tai kokoonpano on muuttunut runsaasti viime kaudesta. Näille joukkueille on tärkeää saada talven aikana mahdollisimman paljon kokemusta pelitilanteista ja oman tason vertaaminen muihin joukkueisiin on merkittävä asia.

Tästä johtuen moni joukkue on tehnyt alkuturnauksissa rohkeampia kokoonpanokokeiluja, minkä seurauksena ne ovat jääneet ulos lopputurnauksesta. Lopputurnauksiin pääseviin joukkueisiin vaikuttaa usein myös maantieteellisin perustein muodostuvat alkulohkot, jotka ovat useana vuonna olleet eritasoisia. Hallipeleissä menestyminen peilautuu paljon joukkueiden harjoitusolosuhteiden välisiin eroihin. Isossa hallissa enemmän harjoittelevat pärjäävät usein hallikaudella paremmin joukkueita vastaan, joilla ei ole omalla paikkakunnallaan tai lähialueellaan suurta areenaa jota käyttäisivät aktiivisesti. On kuitenkin hienoa, että kaikki lopputurnaukseen päässeet joukkueet haluavat aidosti osallistua turnaukseen ja pelata voitosta.

Hallipelien merkitys pelaajille

Pelaajien suhtautuminen hallipeleihin on hyvin vaihtelevaa. Kokeneemmille pelaajille hallissa pelaaminen voi olla hieman pakkopullaa, koska otteluissa ei ole suurta panosta ja pelillisen toistomäärän tarve ei ole niin suuri kuin nuoremmilla pelaajilla.

Myöskään etenevässä roolissa pelaavat pelaajat eivät usein arvosta viikonlopun mittaisia halliturnauksia, koska käytettävä pelialusta on hiekkatekonurmia raskaampi ja jalat joutuvat peleissä kovalle koetukselle. Nuorille, pelipaikoistaan taisteleville pelaajille hallipelit ovat taatusti mieluisia ja tärkeitä. Pelinjohtajat antavat hallissa nuorille yleensä enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia lunastaa roolinsa joukkueessa, säästäen samalla avainpelaajiaan. Tämän vuoksi pelaajat eivät välttämättä pelaa hallissa samassa roolissa kuin kesällä ja kokoonpanoissa voidaan nähdä yllättäviäkin sovelluksia.

Moni pienistä vammoista kärsivä ei pelaa hallissa ollenkaan, koska minkäänlaista riskiä toipumisen suhteen on turha ottaa hallimenestyksen takia. Näistä syistä johtuen hallimestaruuden voi loppujen lopuksi voittaa mikä tahansa lopputurnaukseen selvinneistä kuudesta joukkueesta.

Oulun Lippo Pesiksen kärkietenijä Tapani Piri vastasi muutamaan lopputurnausta koskevaan kysymykseen:

Miten tärkeäksi koet lopputurnaukseen pääsemisen?

– Onhan se tärkeää että saadaan kovia pelejä. Muuten olisi talvikausi jäänyt aika lyhyeksi.

Tykkäätkö pelata hallissa ja millaisia merkityksiä peleillä on henkilökohtaisesti?

– Kyllä mä ihan tykkään pelata, vaikka peli onkin vähän erilaista kuin kesällä. Hyvä saada riittävä pelimäärä talven aikana niin pääsee uuteen rooliin kiinni ja pääsee uusien vieruspelikaverien kanssa keräämään kokemuksia

Kulkeeko juoksu ja miten koet viikonlopun haasteen jaloillesi Seinäjoen uudella alustalla? Jännittääkö syöksyminen?

– Viikko herkistely niin kyllä kulkee! Raskas viikonloppu tulee varmasti, mutta kunnon tankkaukset ja palauttelut niin jaksaa seuraavassa pelissä taas kirmata. Joo olen kuullut huhuja, että siellä on ollut syöksyminen kanssa ongelmia, mutta eipä se oo alkanu mitenkään jännittäämään.

Hallipelit eroavat kesän peleistä

Voisi olettaa, että hallissa hyvin menestyvät joukkueet pärjäisivät yhtä hyvin myös kesällä. Näin ei kuitenkaan pesäpallossa ole, sillä hallipesis on ulkona pelattavaan pesikseen verrattuna varsin erilaista. Pallo kulkee hallissa ulkoilmaolosuhteisiin verrattuna huomattavasti kovempaa ja tästä johtuen heikommatkin lyöjät voivat näyttää hallissa kovilta saumanpuhkojilta.

Myös kenttäolosuhteet ovat ahtaammat, eikä kentän laidoilla ole paljoa tilaa. Tämä hankaloittaa erityisesti ulkopelaamista, sillä moni kesällä pysäytettävissä oleva lyönti osuu hallissa ensimmäisenä seinärakenteisiin. Halliturnauksessa käytettävien sääntöjen vuoksi lyönti, joka osuu seinään ilman selvää ulkopelaajan hidastusta, tarkoittaa automaattista yhden pesän ylitystä etenijöille. Monessa tapauksessa tulkinnat siitä, hidastiko ulkopelaaja palloa tarpeeksi, aiheuttavat tuomareiden ja joukkueiden kesken kiivasta sananvaihtoa.

Usein hallissa nähdään lyöntiratkaisuja, joissa kokeiltaan harjoiteltujen asioiden toimivuutta pelitilanteessa, eikä näitä lyöntejä tulla välttämättä käyttämään kesän peleissä. Tämä johtuu otteluiden harjoituspelimäisestä luonteesta ja siksi niissä on mahdollista kokeilla opeteltujen asioiden toimivuutta pelitilanteessa. Myös käytettävä pelialusta antaa oman mausteensa lyönteihin, ja esimerkiksi pomppu nousee hallissa yleensä kovin korkealle.

Tilastofaktoja Halli-SM-turnausten historiasta

Halli-SM-lopputurnausten historiaa katseltaessa nousee esiin muutamia tilastofaktoja:

Hallimestaruuden voittaja on voittanut kesällä yhdeksän kertaa mestaruuden (kaikkiaan 22:sta).

Hallihopeamitalisti on voittanut kesällä kolme mestaruutta (ollut mitaleilla kaikkiaan 15 kertaa).

Hallimestari on jäänyt seitsemän kertaa kokonaan ulos mitaleilta.

Hallifinaalipari on ollut sama kuin syksyn finaalipari vuosina: 1997, 2000, 2001, 2005, 2011 ja 2013.

Halli-SM-turnauksen otteluohjelma:

Pelipaikka Seinäjoki Areena

Lauantai 18.3.
9.00 Hyvinkää-Kouvola Koplaradio
11.45 Oulu-Kempele
14.30 Kouvola-Vimpeli Koplaradio
17.15 Kempele-Joensuu
20.00 Vimpeli-Hyvinkää

Sunnuntai 19.3.
9.00 Joensuu-Oulu PesisTV
12.00 Sijat 5-6: Lohkokolmoset PesisTV
15.00 Pronssiottelu: Lohkokakkoset PesisTV
18.00 Loppuottelu: Lohkovoittajat PesisTV

Otteluiden tilastoja on mahdollisuus seurata koko viikonlopun ajan Pesislive-sovelluksessa sekä pesistulokset.fi -sivuilla. Lisäksi Lauantain peleistä molemmat Kouvolan Pallonlyöjien ottelut selostetaan suorana Koplaradion taajudella. Sunnuntain pelit näkyvät livenä PesisTV:ssä.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP