Miikka Matikan edustama Jyväskylän Kiri on ollut vahva kuluneella kaudella, yllättäen monet katsojat. Kuva: Juha Tamminen/AOP
Miesten Superpesiksen runkosarjasta täyttyy alkavalla viikolla toinen kolmannes. Heinäkuun tahti on hurja, sillä lähes joukkueille on tarjottu kolmen pelin viikkotahtia. Hyvällä vireellä voi pelastaa vielä paljon, kuten Hyvinkää näyttäisi tekevän, mutta huonolla heinäkuulla voi tuhota kaikki alkukauden saavutukset.
Kiri kiinni kotiedussa
Runkosarjan kahdeksanneksi veikkaamamme Jyväskylän Kiri on jatkanut hyvää virettään myös kesätauon jälkeen. Sarjassa neljäntenä oleva joukkue on kerännyt 19 ottelusta 34 pistettä, mikä on 19 enemmän kuin viime vuoden runkosarjan lopussa.
Kiri, Alajärvi (21 ottelua, 29 pistettä) ja Kouvola (19/27) ovat repimässä pientä eroa alempaan keskikastiin, ja mitä todennäköisimmin ainakin sijat 4-5 matkaavat kahdelle näistä joukkueista. Sijoille neljä ja viisi sijoittuneet joukkueet välttävät mitä todennäköisimmin puolivälierissä Sotkamon, Vimpelin ja Joensuun, joten jaossa on potentiaalisen välieräpaikan myötä sekä menestystä että iso kasa euroja seurojen kassaan.
Jyväskyläläiset ovat jääneet viimeksi jääneet ilman pisteitä toukokuun 28. vierasottelussa Ankkureita vastaan, ja 12 ottelun mittainen pisteputki on lyönyt todennäköisesti kaikki muut paitsi joukkueen itsensä ällikällä.
Kiriä on pidetty monena vuonna potentiaalisena yllättäjänä ja varmana pudotuspelijoukkueena, mutta jyväskyläläiset eivät ole toistaiseksi odotuksia onnistuneet lunastamaan. Mikä on toisin tänä vuonna?
Menestyksen takana on kaksi osatekijää. Ensiksikin talvikauden hankinnat menivät enemmän kuin nappiin. Kiri sai etukenttäpelaamiseensa aivan uutta ryhtiä Kimmo Carlsonin palattua Hippokselle, ja toinen paluumuuttaja Perttu Hautala on onnistunut kiitettävästi lautasen äärellä yhdessä vähäisemmälle vastuulle jääneen Jani Karppasen kanssa. ”Pohjanmaan isäntä” Jukka Latvala on tuonut kokemuksellaan jämäkkyyttä ja varmuutta kaarelle, ja mies on joukkueen sisältä tulleen viestin mukaan myös äärimmäisen tärkeä pukukoppipelaaja.
Toinen tekijä on Kirin parantunut terveystilanne. Vitsiksikin viime kausien aikana muodostunut jyväskyläläisten loukkaantuminen viimeistän kesätauolla on jäänyt puuttumaan. Talvikaudeksi valmennusryhmään liittynyt Niina Rinkinen on tehnyt hyvää jälkeä fysiikkapuolella, ja esimerkiksi lyöjätilaston kärkipaikoilla keikkuva Hannu Kiukkonen on pystynyt jopa syöksymään tällä kaudella. Lisäksi Kirin henkisestä valmennuksesta vastaavalla KIHU:n Niilo Konttisella on iso rooli pelaajien ja valmennuksen tukihenkilönä.
Nämä kaksi tekijää ovat käynnistäneet positiivisen kierteen, joka ei ota katketakseen. Kiri on kääntänyt johtavien pelaajien – pääosin Kiukkosen – avulla monia tappioasemia jakso- ja otteluvoitoiksi. Itseluottamus on tarttunut ja onnistumisia tulee laajalla rintamalla. Esimerkiksi 2-kärjessä kokeneet Pasi Rajala (67) ja Jaakko Heikkinen (47) ovat keränneet mukavan määrän kärkilyöntejä tärkeissä paikoissa.
Kirin uusi ilme näkyy myös sosiaalisessa mediassa, joka on päivitetty nykyaikaan. Harmaana pidetty seura ja joukkue on jo pienessä kulttiasemassa huikeiden ottelumainostensa ansiosta. Mediatiimissä vahvassa roolissa ovat myös pelaajat. Tässä yksi esimerkki Kirin ottelumainoksista:
Jos haluaa pirua maalailla seinille, niin Kirin materiaali on kuitenkin loppuen lopuksi niin kapea, että se ei kestää yhdenkään avainpelaajan loukkaantumista. Mikäli runko säilyy ehjänä, Kiri nappaa itselleen pudotuspelien kotiedun selkeällä erolla lähimpiin uhkaajiin.
Kiteellä vaikea tilanne
Alkukaudella pirteästi pelannut ja jopa viidenneksi veikkaamamme Kitee on ajautunut ongelmiin. Kärkimiesten pienet ja isommat vaivat ovat pakottaneet pelinjohtaja Mikko Huotarin muuttamaan jatkuvasti ykköskärjen peluuttamista.
Isolle roolille suunniteltu Jere Vikström on toistaiseksi sivussa ja miestä paikkaamaan vuokrattiin Sotkamosta Veikko Vartiainen. Vikströmin lisäksi telakalla on tällä hetkellä Ville Posti, joten suunnitellusta ykköskärjestä on sivussa kaksi tärkeää palasta. Jos Alajärvi-ottelun kotiutusyrityksiä (20 kpl) ei lasketa mukaan, joukkue on yrittänyt heinäkuun neljässä pelissä miestä kotiin 27 kertaa ja onnistunut kymmenen kertaa. Tuska Kiteen sisäpelissä on ilmeinen.
Joukkueen ainoaa kotiuttajaa Toni Laaksoa joudutaan tällä hetkellä käyttämään jopa 1-tilanteen purkamiseen, eivätkät Sami Partanen tai Joni Tervo ole kyenneet lyömään ukkoa kotiin riittävän kovalla prosentilla kesätauon jälkeen.
Apua ei ulkopuolelta ole luvassa, joten joukkueen on vain taisteltava olemassa olevilla miehillä ja luotettava tiukan ulkopelin antavan mahdollisuuksia jaksovoittoihin. Päävaihtajan roolissa Topi Hurskaisen on onnistuttava ilta toisensa jälkeen koko heinäkuun ajan, jotta joukkueella on mahdollisuudet voittoon.
Kitee on oiva esimerkki siitä, kuinka paljon avainpelaajien loukkaantumiset syövät menestystä Superpesiksessä. Joku viisas onkin joskus sanonut, että ainoastaan terve urheilija voi kehittyä. Ja näin ollen vain terve urheilija voi auttaa joukkuetta.
Nousussa
1. Hannu Kiukkonen. Varsinaisesti ei voi puhua enää noususta, sillä meneillään on Kiukkosen uran paras kausi. Viime viikon kolmessa pelissä Kiukkosen lyötyjen saldo 15. (7 vs. KPL, 1 vs. JoMa, 7 vs. KoU)
2. Henri Puputti. Oli sitä odotetukin. Kolmessa pelissä tehot 2+8 ja kolme tuotua antavat Vimpelille tuttua turvaa. Ratkaisi käytännössä yksin sunnuntaisen Kouvola-ottelun toisen jakson.
3. Antti Hartikainen. Pelasi viikon aikana vain yhden ottelun, mutta nostetaan mies silti mukaan. Alkukesän umpilisäkkeen leikkauksen takia missannut Härmä on elementissään heinäkuun keleillä. Jalka kulkee ja pomppu on ruudussa. Tulee ottamaan yhä isompaa ja isompaa roolia kauden edetessä. Ulkopelissä oma varma itsensä. Kahteen edelliseen otteluun kärkilyönnit 14/17, kuusi tuotua juoksua ja molemmissa peleissä palkinnoilla.
Laskussa
Kouvolan Pallonlyöjät. Peli takkuilee ja taustalla tapahtuu. Tommi Mäentausta suivaantui 2-tuomarille ja heitti itselleen hiekalla pelikiellon. Kouvolan lehdistötilaisuuden juontaja avasi sanaisen arkkunsa 3.7. Hyvinkään Tahkoa vastaan pelatun ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa sovinistisella kommentillaan. Asia nousi pinnalle sosiaalisessa mediassa 9.7., eli viikko ottelun jälkeen. Pallonlyöjät esitti pahoittelunsa, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Miksi asiaa ei pahoiteltu heti lapsuksen jälkeen? Ikävää, että yksittäisen henkilön toiminta on antanut ikävän leiman muuten loistavaa työtä tekevälle seuralle.