Ensimmäisen pudotuspelikierroksen päättää Englannin ja Islannin kohtaaminen jotka molemmat sijoittuivat alkulohkossaan toiseksi. Islanti on jo tähän mennessä yllättänyt koko Euroopan, siinä missä Englanti ei ole vielä onnistunut olemaan parhaimmillaan. Ottelun kuva on selkeä, Englanti on suuri suosikki, mutta Islanti laittaa täysillä kampohin ja pyrkii jatkamaan yllätysten tiellä.
Englanti – pelkkä hallinta ei riitä
Englanti on tehnyt Roy Hodgsonin alaisuudessa todella sulavan sukupolvenvaihdoksen. Edellinen sukupolvi ei kyennyt viemään maataan kohti menestystä, vaikka joukkue oli täynnä isoja nimiä. Uuden polven pelaajat näyttivät osaamistaan jo EM-kisojen karsinnoissa voittamalla kaikki kymmenen ottelua. Vaikka joukkue on vielä hyvin nuori, janoaa koko Englannin kansa menestystä ja piinaavan alisuorittamisen loppumista.
Englanti ei selvinnyt alkulohkostaan odotusten mukaisesti, kun naapurimaa Wales pääsi karkaamaan lohkovoittoon. Avausottelussa Venäjä oli koko 90 minuutin ajan helisemässä, mutta niin vain lisäajan yllätysosuman johdosta Englanti joutui taipumaan 1–1-tasapeliin. Toisessa ottelussa Kolme Leijonaa kukisti tulevan lohkovoittajan Walesin lukemin 2–1. Tärkeässä päätöspelissä vastaan asettui Slovakia ja vaikka Englanti oli pelillisesti ottelussa selkeästi parempi, ei se kyennyt tekemään maalia ja pisteet jaettiin maalittoman tasapelin myötä.
Englanti oli kuljettajan paikalla kaikissa alkulohkon otteluissaan, mutta se ei silti riittänyt hyvän tuloksen tekemiseen. Tappiolta joukkue kykeni sentään välttymään ja sitä tuleekin ehdottomasti vaalia nyt, kun loput otteluista pelataan veitsi kurkulla.
Valmentaja Hodgsonin valinnat avauskokoonpanonsa suhteen puhututtivat jo alkulohkossa, eikä puheet varmasti laannu jatkopelien aikana. Puolustus ja keskikenttä toimivat pääasiassa hyvin, mutta hyökkäyksessä ei syntynyt tarpeeksi tehoja ja tuohon olisi entisen Huuhkaja-luotsin keksittävä aseet pudotuspelejä varten.
Islanti – vahvuutena joukkuepeli
Laajennetut EM-kisat tarjosivat pienemmille futismaille mahdollisuuden yllättää ja päästä mukaan kisoihin, jopa jatkopeleihin. Pieni ja piskuinen Islanti ei jättänyt mitään sattuman varaan vaan sijoittui sekä karsinta-, että alkulohkossaan toiseksi ja nappasi suorat paikat jatkoon. Nyt joukkue taistelee jo paikasta maanosansa kahdeksan parhaan joukossa, se tarvitsee siihen taas yllätyksen, mutta se jos mikä on heidän heiniään.
Islanti ylsi jatkopeleihin F-lohkosta, missä juuri mikään ei mennyt odotusten mukaisesti. Unkari ja Islanti jyräsivat jatkoon, Portugali selvisi parhaiden lohkokolmosten vertailussa kuivin jaloin ja Itävalta sai tyytyä jumbosijaan ja kotiinlähtöön. Islanti pelasi tasan Portugalin ja Unkarin kanssa, sekä voitti lohkon päätösottelussa Itävallan.
Islannin suurin vahvuus ja valttikortti on joukkuepelaaminen. Kukaan ei asetu muiden yläpuolelle, vaan taistelee loppuvihellykseen saakka toistensa ja maansa puolesta. Joukkueen materiaaliaali ei missään nimessä ole huono, mutta pelien kovetessa alkaa se väistämättä olemaan ainakin paperilla vastustajiansa nimettömämpää.
Pikkuvaltion ruotsalainen valmentaja Lars Lagerbäck on tehnyt sensaatiomaista työtä johdatettuaan Islannin historiansa ensimmäiseen arvoturnaukseen. Maan väkiluku on pyöreästi noin 330 000, mikä on lähes puolet vähemmän mitä pääkaupungissamme Helsingissä asuu ihmisiä. Tuo kertoo komeasti, kuinka hyvää työtä Islannissa on tehty jalkapalloilun eteen.
Mitä odottaa ottelulta?
Englanti tulee ottamaan pelivälineen hallintaansa ja kontrolloimaan kenttätapahtumia. Hodgson ohjeistaa laitapuolustajansa tekemään nousuja kohti kulmalippuja ja keskikentällä tahtipuikkoa heiluttaa Wayne Rooney. Islannin mahdollisuudet lepäävät suurimmaksi osaksi vastahyökkäysten varassa, mutta myös erikoistilanteet ovat aina mahdollisuus yllättää.
Englanti on totta kai suuri suosikki voittamaan ottelun, eikä häviö varmasti edes käy sen mielessä. Hodgson ryhmittää miehistönsä jälleen tuttuun 4–3–3-muotoon, eikä lähde tässä kohtaa turnausta sotkemaan pakkaa sen suuremmin. Puolustuslinjassa nähdään todennäköisesti Danny Rose, Chris Smalling, Gary Cahill ja Kyle Walker. Viimeiseksi mainittu lepäsi edellisen Slovakia-ottelun ja tuuraajaksi valittu Nathaniel Clyne pelasi todella hyvän ottelun, siitä huolimatta Hodgson tuskin rikkoo alkuperäistä nelikkoaan.
Keskikentällä jatkavat mitä luultavimmin eniten peliminuutteja keränneet Tottenhamin Eric Dier ja Dele Alli, sekä tietysti joukkueen kapteeni Rooney. Hyökkäyksen osalta Hodgsonin valinnat tulevat olemaan mielenkiintoisimmat. Saako Harry Kane vielä mahdollisuutensa, vai onko paikka yhden onnistumisen myötä Jamie Vardyn? Raheem Sterling on todennäköisesti pudonnut pysyvästi penkille ja hänen tilallaan nähdään jälleen Daniel Sturridge. Puolustusvoittoisempi Adam Lallana hyökännee edelleen oikealta laidalta.
Islanti lähtee otteluun muidenkin pelien tavoin 4–4–2-formaatiolla. Lagerbäck on lähtenyt toistaiseksi joka ottelluun muttumalla avauskokoonpanolla ja tehnyt ottelun aikana vaihtoja pelitilanteiden vaatimalla tavalla. Joukkue tullaan tälläkin kertaa näkemään hyvin todennäköisesti samassa koostumuksessaan.
Englannin rummuttaessa kovaa päälle, jää Islannin tehtäväksi puolustaa tiiviisti. Ei ole missään nimessä noloa jos pikkumaa alkaa pelaamaan niin sanottua bussitaktiikkaa arvoturnauksen jatkopeleissä, kun vastaan asettuu Englannin kaltainen pelote. Kuten sanottua, aukeaa myös Islannille paikat maalintekoon, kunhan malttavat rauhassa odotella paikkoja vastaiskuille.
Mahdolliset avauskokoonpanot
Englanti: Hart; Rose, Smalling, Cahill, Walker; Rooney, Dier Alli; Sturridge, Kane, Lallana
Islanti: Haldorsson; Skulason, Sigurdsson, Arnason, Saeversson; Bjarnason, Sigurdsson, Gunnarsson, Gudmundsson; Sigthorsson, Bödvarsson
Arvio
Islanti tulee laittamaan Englannille kampoihin todella vahvasti. Tasoero paperilla on kuitenkin niin suuri, että Kolme Leijonaa jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon. Maalijuhlia ei ole odotettavissa, vaan Islannin tiiviin puolustuspelin vuoksi Englanti ei tule pääsemään maalipaikoille jatkuvasti ja siksi 1–0-lopputulos voi olla hyvin lähellä totuutta.
Kansikuva: Getty