”Tuhnu” on hyvin liukuva käsite, mutta jalkapallon maailmassa sanalla viitataan usein heikkoon viimeistelyyn tai pelaajien ollessa kyseessä heikkoon viimeistelijään. Malliesimerkkinä tuhnusta voisi käyttää vaikkapa norsunluurannikkolaista Gervinhoa, joka saattaa tehdä fantastisia asioita päästäkseen maalipaikkaan, mutta viimeistely on jotakuinkin Suomen 5-divaritasoa. Listasimme meneillään olevien kisojen viisi pahinta tuhnua.
5. Robert Lewandowski, Puola
Tuntuu lähes rikolliselta asettaa 30 Bundesligamaalia iskenyt, yhtenä maailman parhaista kärjistä pidetty Lewandowski listalle. Puolan kippari on toki tehnyt kentällä töitä ja johtanut joukkojaan esimerkillä, mutta kookas Bayern-kärki on ollut kaikkea muuta kuin vaarallinen vastustajan maalivahdille. Jotakin ”Lewan” tuhnuilusta kertoo, että yhdeksi suurimmaksi maalikuningas-suosikiksi nostettu hyökkääjä on ampunut maalia kohti ainoastaan kaksi kertaa. Puolan onneksi Lewandowskin kärkipari Arkadiusz Milik on ottanut tahtipuikon haltuunsa, joskin hänenkin viimeistelyssään on näkynyt gervinhomaista tuhnuilua.
4. Mario Götze, Saksa
Listalla oman paikkansa saa ansaitusti Saksan oma kultapoika Mario Götze. Maailmanmestaruuden kaksi vuotta sitten Die Mannschaftille ratkaissut Götze on pelannut valeysinä piikissä, mutta lähinnä penkkiä Bayernissa kuluttanut talentti on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava. Isojen toppareiden keskellä helisemässä oleva Götze on yrittänyt maalintekoa seitsemän kertaa, mutta tuhnuilla yrityksillä verkon heiluttaminen ei ole ollut edes lähellä. Lohkon päätöspelissä mahdollisuutensa saanut – ja heti osunut – Mario Gomez napannee kaiken järjen mukaan paikkansa piikistä, jolloin tuhnu-Götze löytänee itsensä tutummalta paikalta – vaihtopenkiltä.
3. Ukraina
Sisällissodan runtelema maa oli eittämättä alkulohkojen surullisin maa. C-lohkon jumboksi jäänyt joukkue ei saanut kolmessa pelaamassaan ottelussa aikaiseksi yhtäkään maalia, vaikka laukauksia maalia kohti kertyi peräti kolmetoista. Tuhnujen tuhnuna kunnostautui Sevillan Yevhen Konoplyanka, jonka lohduttomaan saldoon kirjattiin kaksi yritystä maalia kohti, viisi ohi maalin ja kuusi blokkeihin. Kisojen tuhnuimman joukkueen tilastoihin kirjattiin yhteensä 34 yritystä, mikä kertonee kaiken oleellisen Ukrainan viimeistelyn tasosta.
2. Raheem Sterling, Englanti
Englantilaiskannattajien toimesta lähes elävältä syöty Raheem Sterling jatkoi surullista kevättään näissä kisoissa. Kelpo syksyn pelannut nuori laituri jäi keväällä jopa Jesus Navasin – joka ei olisi vaarallinen pelaaja edes veikkausliigassa – taakse Manchester Cityssä. Näin ollen Sterlingin nouseminen Englannin avaukseen herätti runsaasti arvostelua. Lähinnä juoksemisesta elävä laituri pääsi muutamaan hyvään paikkaan, mutta todella heikko viimeistely esti maalien synnyn. Myös surkeilla ratkaisuilla hukatut vastaiskut nostavat Sterlingin tuhnu-listan kärkipäähän. Roy Hogdsonin onneksi Englannilla riittää vaihtoehtoja hyökkäyspäähän, eikä fanien näin ollen tarvitse enää sietää Sterlingin tuhnuilua.
1. Haris Seferovic, Sveitsi
Sveitsin yksinäisenä kärkenä häärännyt Seferovic oli jotakuinkin yhtä vaarallinen vastustajien alakerralle kuin Roberto Soldado taannoin Tottenhamin paidassa. Kookas Frankfurt-kärki kyllä yrittää, mutta laadukkuus ei yksinkertaisesti riitä. Tästä kertovat kolme liigamaalia 29 pelissä. Viisi kertaa maalia kohti, kolmesti ohi ja kerran blokkiin ampunut kärki jäi vähemmän yllättäen ilman maaleja turnauksessa. Sveitsin onneksi 19-vuotiaasta Breel Embolosta on kasvamassa huippuhyökkääjä, eikä käkikellomaassa tarvitse enää tuskailla tuhnujen tuhnu Seferovicin räpeltämistä seuratessa.
Kansikuva: Getty