Kuten jo ennen alle 21-vuotiaiden EM-kisoja uumoilimme, ollaan Puolassa nähty erittäin viihdyttävää jalkapalloa. Kahdeksan maalia kahteen välierään kertoo siitä, etteivät nuoret pojat ole peruutelleet. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja turnausta on jäljellä enää yksi ottelu. EM-kullasta taistelevat kisojen suursuosikki Espanja ja aina vahva Saksa.
Satumainen La Roja
Jo turnauksen kokoonpanot kertoivat sen yksiselitteisen tosiasian, että hurjalla materiaalilla kisoihin matkannut Espanja on voittajasuosikki numero yksi. Eikä La Roja ole jättänyt kannattajiaan kylmäksi. Punapaidat ovat voittaneet kaikki neljä otteluaan maalierolla 12–2.
Ennen turnauksen alkua kysymysmerkiksi nostettiin valmentaja Albert Celadesin kyky saada tähtisikermä hitsattua yhteen ja löytää jokaiselle joukkuetta parhaiten palveleva rooli. Entinen huippupelaaja on osoittanut nuo huolet turhiksi. Espanja on pelannut viihdyttävää jalkapalloa, mutta se on ollut myös taktisessa mielessä erinomainen.
Tiki-takaa Puolassa ei olla nähty, vaan Celadesin suojatit ovat käyttäneet jokaista kaistaa, eikä pallon nostaminen ilmaan ole pelottanut. Espanja on vyöryttänyt hyökkäyksiään sekä hitaasti, että nopeasti, eikä sen eteneminen ole rajoittunut yhteen tai kahteen variaatioon. Joukkue on pystynyt hallitsemaan pelejä pallolla, mutta myös puolustuspelaaminen on luonnistunut, mistä kaksi päästettyä maalia kertovat.
Espanjan loistokkuuden keskiössä on tietysti huippukova ryhmä, mutta myös loistava roolitus. Celades on kääntänyt keskikentän kolmion alaspäin. Loistavan lainakauden Deportivo Alavesissa pelannut Marcos Llorente on erinomainen pelinrytmittäjä, jonka syöttötaito on lähes ilmiömäistä tasoa ja hän on johtanut Espanjan peliä keskikentän pohjalta.
Real Madridin omistavan Llorenten yläpuolella häärivät Dani Ceballos (Real Betis) sekä Saul Niguez (Atletico Madrid). Neljä maalia kolmeen otteluun iskenyt Saul näytti välierien hattutempulla, miksi häntä pidetään kisojen parhaana pelaajana. Pelillisesti Ceballosin rooli on kuitenkin ollut isompi. 20-vuotias Ceballos on periespanjalaiseen tyyliin teknisesti huipputasoa ja spanskien hyökkäyspeli rullaa yleensä juuri hänen kauttaan. Nuorta Betis-peluria kannattaa seurata tarkalla silmällä finaalissa, sillä hänen pelaamisensa on parhaimmillaan silkkaa futiserotiikkaa.
Saul taas on box-to-box-pelaajana vähemmän pallossa, mutta silloin kuin Atletico-tähti pelivälineeseen koskee, tapahtuu yleensä jotakin maagista. Tämän sai todeta sensaatiovahti Gianluigi Donnarumma välierässä. Oikeastaan Saulia voisi kuvailla lähes epäreiluksi pelaajaksi alle 21-vuotiaiden turnaukseen. Espanjan ykköstähti on kaikin puolin fantastinen jalkapalloilija.
Keskikentän kolmikko on erinomaisesti roolitettu ja kaikkien vahvuudet ennen kaikkea tukevat toisiaan. Kuten välierät osoittivat, pystyvät espanjalaiset pitämään palloa johtoasemassa, mutta myös käynnistämään nopeita hyökkäyksiä.
Eikä Espanjan loistokkuus rajoitu suinkaan pelkkään keskikenttään. Laidoilla viilettävät Marco Asensio (Real Madrid) sekä Gerard Deulofeu (AC Milan) ovat pelanneet niin ikään vahvat kisat. Sekä Asensio, että Deulofeu ovat äärimmäisen nopeita ja hyviä haastamaan. Laitapelaajat leikkaavat mielellään pallon kanssa sisään, mikä hajottaa vastustajan puolustusmuotoa.
Espanjan dominoinnista kertoo ennen kaikkea se, että ykköskärki Sandro Ramirez (Malaga) on osunut vain kerran ja siitäkin huolimatta Espanja on selvästi eniten maaleja turnauksessa tehnyt joukkue.
Ihan isät vastaan pojat -tasoa Espanjan pelit eivät ole olleet. Välierässä Italia vei ensimmäistä puoliaikaa yllättävänkin selkeästi. Espanja kuitenkin kokosi rivinsä puoliajalla, eikä paremmasta joukkueesta ollut lopulta epäselvyyttä. La Rojan loistokkuus perustuu pitkälti myös tehokkuuteen. Hyvän laukauksen omaava Sandro kokeilee kauempaakin, mutta yleisesti Espanja ei ole juurikaan paikkoja missannut.
Celadesin Espanjasta onkin helppo löytää yhtäläisyyksiä Zinedine Zidanen Real Madridiin. Joukkue hyödyntää tiloja, pyrkii rakentamaan kentälle alueellisia ylivoimia ja viimeistelee tehokkaasti.
Espanjan U21-maajoukkue kuvastaa muutenkin maan pelaajatuotantoa osuvasti. Joukkueen pelaajat ovat teknisesti huippuluokkaa. Ensimmäinen kosketus, pallon hallinta pienessä tilassa ja syöttötaito yhdistettynä kykyyn ymmärtää peliä ovat tasoa, jolla pärjättäisiin myös aikuisten arvokisoissa.
Siipirikko Saksa lähes mahdottoman tehtävän edessä
Saksan eteneminen turnauksen finaaliin kertoo kaiken olennaisen maan jalkapallon pelaajakasvatuksen tasosta ja tason laajuudesta. Nuorella joukkueella Confederations Cupissa pelaavasta Die Mannschaftista Leroy Sane, Niklas Süle, Matthias Ginter, Benjamin Henrichs, Emre Can, Leon Goretzka, Timo Werner sekä Joshua Kimmich voisivat kaikki edustaa ikänsä puolesta myös EM-kullasta taistelevaa U21-maajoukkuetta. Tämän lisäksi loukkaantuneena olevat Jonathan Tah sekä Julian Weigl olisivat ikänsä puolesta edustuskelpoisia.
Toisin sanoen Saksan varsinaisesta kisajoukkueesta avaukseen mahtuisi vain muutama pelaaja. Poissaoloista huolimatta Saksalla on jalkeille suht laadukas ryhmä, josta myös finaalipaikka on osoitus.
Aivan kuten Espanjankin tapauksessa, Saksan vahvin osa-alue on keskikenttä. Joukkueen kapellimestari on kapteenin nauhaa kantava Maximilian Arnold (Wolfsburg), jonka kautta peli rullaa.
Kymppipaikalla häärii Schalken Max Meyer, jonka loistokkuus erottuu vasta siinä vaiheessa, kun miehen ottaa tarkkaan syyniin. Meyer liikkuu varsin laajalla säteellä, mutta yleisesti ottaen hän hakeutuu linjojen väliin. Meyerissä huomionarvoista on etenkin älykkyys ja nuorukainen pystyy omilla siirroillaan – pallolla tai ilman – jatkuvasti tekemään Saksan peliä edistäviä ratkaisuja, aivan kuten kahdeksan vuotta sitten Saksan mestariksi johdattanut Schalke-kasvatti Mesut Özil.
Saksaa luotaava Stefan Kuntz odottaa jännityksellä välierän huilanneen Mahmoud Dahoudin (Borussia Mönchengladbach) pelikuntoa. Dortmundiin siirtyvä nuorukainen on Saksan ykköspelaajia ja olisi loistavan syöttötaitonsa ansiosta tärkeä pelaaja finaalissa. Ilman Dahoudia Saksan on vaikea hallita kenttätapahtumia pallolla, kuten se teki Englantia vastaan.
Eikä Dahoud ole suinkaan ainoa vaivoista kärsivä saksalainen. Puolustuksen johtajaksi kaavailtu Tah oli nimetty alkuperäiseen turnauskokoonpanoon, mutta Joel Pohjanpalon seurakaveri putosi jo ennen kisoja. Lisää jobin postia tuli puolustuksen ykköstoppariksi nousseen Niklas Starkin (Hertha Berlin) loukkaantumisen myötä. Välierissä riveistä tipahti myös ykköskärki Davie Selke (RB Leipzig), joka ehti viimeistelemään kaksi osumaa. Jalkapallosivusto Whoscored kuitenkin ennakoi koko kolmikon olevan avauksessa, joten Saksan lopullinen iskukyky selviää vasta finaalikokoonpanojen tullessa julki.
Saksan riveistä kannattaa seurata muutamaakin pelaajaa. Hoffenheimin laitapakki Jeremy Toljan oli Englantia vastaan kentän parhaita pelaajia ja rakensi vahvoilla taustanousuillaan jatkuvasti vaarallisia tilanteita. Ottaen huomioon monien suurseurojen puutteet juuri oikean pakin paikalla, saattaa Toljan olla perjantain finaalissa erityistarkkailussa.
Toinen mielenkiintoinen nimi Saksan paidassa on Werder Bremenistä hiljattain Bayern Müncheniin siirtynyt Serge Gnabry, joka on pelannut vaisut kisat. Vasemmalla laidalla operoiva Gnabry oli todella näkymätön välierässä ja häneltä Saksa odottaa selkeästi vahvempaa panosta.
Ylikävely?
Vuosina 2011 ja 2013 turnauksen voittanut Espanja lähtee finaaliin massiivisena ykkössuosikkina. Saksan pitäisikin venyä aivan nappisuoritukseen, mikäli joukkue mielii La Rojan finaalissa yllättää.
Stefan Kuntzin taktiikanvalinta tulee olemaan mielenkiintoinen, sillä välierissä Saksa prässäsi aggressiivisesti ylhäältä, mikä tuotti Englannille suuria ongelmia. Espanjan riveistä löytyy kuitenkin sen verran kovia ja taitavia pelimiehiä, että prässin purkaminen ei tuottane ongelmia.
Espanja tuskin tekee sen suurempia päivityksiä toimivaan pelitapaansa. Celadesin miehistö on kompakti ja monipuolinen, mikä yhdistettynä huippumateriaaliin tekee siitä lähes mahdottoman voitettavan. Espanjan yksilötaito on niin hurjaa, että lähes jokainen ylimmästä viidestä pelaajasta pystyy luomaa tiloja omilla suorituksillaan.
Näin ollen olisi suotavaa, että Saksa saisi jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanon. Puolassa nähdyt kisat ovat tarjonneet hyvää viihdettä ja olisi sääli, jos turnaus päättyisi Espanjan ylikävelyyn.
Kansikuva: Adam Nurkiewicz/Getty Images