Kuinka huono voi jalkapalloseura olla? Parhaimmillaan, tai no oikeastaan pahimmillaan, erittäin huono. Tähän vaikuttaa monet tekijät. Muun muassa sarjan taso, joukkueen rakentaminen, valmennus, seuran stabiilius, henkilökemiat, seuran vauraus ja niin edelleen. Huonon seuran ei tarvitse täyttää näitä kaikkea, vaan yhdenkin osuminen riittää.
Jutun alussa lienee hyvä pohjustaa, mikä on huono jalkapalloseura ja miten se määritellään. Se voi olla mielipidekysymys, mutta ei oteta sitä laskuihin, koska sen jälkeen sulloudumme ikuiseen suohon. Maailma on mielipiteitä täynnä, niin se vain menee.
Huonon määritelmä
Rajaus siis tapahtuu faktoihin perustuen. Seura voi olla huono, jos se on esimerkiksi huonosti johdettu. Huono johtaminen säteilee rahapolitiikkaan, siirtoihin, valmentamiseen ja ajoittain myös pelaajiin. Seura voi olla huono, koska se pelaa huonosti. Ja tässäkään tapauksessa ei nosteta pöydälle pelitavallisia asioita mielipidepohjalta.
Joku voi pitää vaikkapa Juventusta huonona joukkueena, koska heidän pelilliset prioriteetit osuvat kollektiiviin ja puolustamiseen. Jotkut pitivät Pep Guardiolan FC Barcelonaa huonona, koska heidän peli saattoi muistuttaa pitkästyttävää jauhamista, jossa pallo piti likipitäen syöttää maaliin.
Jotkut pitivät Veikkausliiga-kauden 2016 HJK:ta huonona, koska sen kentällä toteuttamat asiat eivät korreloineet joukkueen materiaaliylivoimaa, ja joukkue sijoittui ”vain” toiseksi.
Nolot esimerkit
Tämän kirjoituksen vertailukohta huonoon seuraan tapahtuu kerätyissä pisteissä. Euroopan kentillä ollaan nähty viimeisen reilun 20 vuoden aikana useita todella surullisia pääsarjapyörähdyksiä, jotka ovat loppuneet nololla tavalla.
Englannin Valioliigassa kaudella 2007-2008 Derby County keräsi vaivaiset 11 pisteittä. Joukkueen kykeni ottamaan yhden voiton ja kahdeksan tasapeliä. Italian Serie A:ssa koettiin jopa huvittuneita tunteita – joukkueen faneja lukuun ottamatta – kun Brescia oli pahnan pohjimmaisena kauden 1994-1995 päätyttyä. Seura voitti kaksi ja pelasi kuusi kertaa tasan. Molemmissa esimerkkitapauksissa loput ottelut päättyivät luonnollisesti tappioihin.
Espanjan pääsarjassa siirryttiin karvan verran yli 20 vuotta sitten pistejärjestelmään, jossa voitosta saa kolme pistettä. Tämän sääntömuutoksen jälkeen kyseenalaista ennätystä heikoimmasta pistesaaliista kauden aikana pitää Sporting Gijon, joka nappasi 1997-1998 -kaudella 13 pistettä.
Pamplonalaista tervanjuontia
Nyt, kuluvalla La Liga -sesongilla baskiseura Club Atlético Osasuna on vaarassa joutua uudeksi ennätyksen haltijaksi. Tällä hetkellä joukkueen pistesaalis on hävettävät 11. Kautta on toki vielä jäljellä hyvä tovi, mutta pamplonalaisten taival on ollut järjetön pannukakku. Tai oikeastaan pannukakkukin on muhkeampi kuin edellä mainittujen käynnissä oleva kausi. Oikea mielikuva lienee ammoisten aikojen ajatusmaailma siitä, että maapallo on litteä, jonka reunoilta voi pudota. Osasuna on ajautumassa vääjäämättömästi kohti tuota reunaa.
Tulehtuneesta tilanteesta tragikoomisen tekee se, että ”osasuna” tarkoittaa baskiksi terveyttä ja sitä voi käyttää myös voimasta puhuttaessa. Tämän kauden Osasunaa katsoessa täytyy todeta, että aiemmin mainitut sanat ovat uskomattoman kaukana joukkueen vireestä. Pelaaminen on aneemista, eikä päävalmentaja Petar Vasiljevićilla tunnu olevan lääkkeitä pursilaivan kääntämiseen. Jos joskus on puhuttu päättömistä kanoista, niin se osuu kuin nyrkki silmään Osasunasta puhuttaessa.
Vasiljevićille täytyy kuitenkin olla hiukan armollinen. Hän on yrittänyt varmasti parhaansa. Onko valinnat olleet aina oikeita, niin siitä voi olla montaa mieltä, mutta vaatisi melkoisia minnamarsh-taitoja, mikäli tammikuussa seuran peräsimeen asettunut serbialainen saisi joukkueen henkisesti vahvaksi. Kun turpaan tulee jatkuvalla syötöllä tuntuvat otteluissa tapahtuvat pienetkin syöttöhassit pahalta.
Lähellä historiaa
Mikäli Osasuna ei saa raavittua lopuista otteluista edes kahta pistettä kasaan, tulee se tippumaan nykyisen pistejärjestelmäaikakauden huonoimpana joukkueena takaisin Segundaan. Kaksi pistettä ei kuulosta millekään muulle Primera-joukkueelle tempulta eikä miltään, mutta Osasunalla se on sitä.
Viimeisin voitto Osasunalla on niinkin kaukaa kuin 17. lokakuuta 2016, kun se kampesi täyden pistepotin Eibarin vieraana. 11 pistettä koko kauden aikana, käsittämätöntä.
Kuinka huono jalkapallojoukkue voi olla?
Kuva: David Ramos/Getty Images.
Lähde: Football-Espana.