Real Madridin pelaaminen noudattaa vaarallisia trendejä – yksilöt pelastavat ongelmilta

Jornada 27 Espanjan pääsarjassa La Ligassa vei Real Madridin jälleen yhden askeleen lähemmäksi kohti mestaruutta. Tätä edesauttoi myös FC Barcelonan kompurointi Deportivon vieraana. Jornada-sana suomentuu muotoon työpäivä tai työvuoro. Ja sitä se oli myös Los Blancosille. Real Betis piti isäntiä tiukassa kurimuksessa, mutta vähemmän yllättäen Real-toppari Sergio Ramos otti itselleen jumalallisen viitan ja iski ottelun ratkaisseen 2–1-maalin.

Ramosin ylimaalliset nousut tärkeäksi ratkaisijaksi on tuttu kaava varsinkin tältä kaudelta. Eivätkä ne historiassakaan täysin tuntemattomia ole. Muun muassa Mestarien liigan finaalissa Atlético Madridia vastaan kaudella 2013-2014 Sergio Nasaretilainen puski 1–1 -tasoituksen aivan varsinaisen peliajan viime hetkillä.

Kaksi kysymystä

Ramosin ja muiden pelaajien lopun ratkaisut nostavat esiin kaksi kysymystä: onko kuluvan sesongin supernousut osoitus päävalmentajan Zinedine Zidanen taikuudesta ja pelaajien kovasta henkisestä kantista, vai karhunpalvelus, jolla peitellään pelitavallisia kömmähdyksiä?

Real Madrid on onnistunut tällä kaudella kahmimaan itselleen peräti 16 pistettä takaa-ajo asemasta. Kuusitoista pistettä. Oli syyt nousujen taustalla mitkä tahansa, niin onhan aiemmin mainittu kunnioitusta herättävä saldo. Ratkaisujen mannekiiniksi noussut Ramos on loistava esimerkki työnteosta. Ramos on kyennyt kehittymään pelaajana kypsälläkin iällä ja noussut pääpalloeliittiin jalkapallon historian kirjoissa.

Sevilla-kasvatti on muutenkin raikas tuulahdus megatähtiä kuhisevassa pelaajistossa. Sellainen johtaja ja kapteeni, joka tuntee oman arvonsa, muttei ole ensimmäisenä nostamassa itseään esille. Ei ollut näpäyttämässä edes silloin, kun eräs kanssapelaaja veti adonisvaihteen päälle ja kruunasi itsensä likipitäen jalkapallon kuninkaaksi tehtyään maalin jo ratkaistussa finaalissa.

Puolustaminen ja murtautuminen

Huolestuttavaa Real Madridin pelissä on murtautumisvaihtoehdot matalalla puolustavaa joukkuetta vastaan ja vastaavasti muodon sisään tulevien syöttöjen puolustaminen. Betis-ottelu näytti jälleen, mitkä ovat Zizoun valmennusteesit matalan puolustuksen tilanteisiin. Keskittäminen. Real keskitti ottelussa 36 kertaa, joka on 11 suoritusta enemmän kuin keskimäärin ottelua kohden.

Lisäksi, kärkipelaaja Alvaro Morata sijoittui keskimääräisessä pelipaikkakartassa lähemmäksi 10-paikkaa kuin kärkeä, jossa hääri tilastopalvelu Whoscoredin mukaan Cristiano Ronaldo. Lusitaanihyökkääjä ei ole missään nimessä heikko pääpelaaja, päinvastoin. Mutta luulisi, että jos keskitykset ovat päämuotoinen murtautumismalli niin Moratan keskimääräinen pelipaikka olisi Cristianon rinnalla tai jopa yläpuolella, ei alapuolella.

Keskimääräistä pelipaikkakarttaakaan ei voi lukea kuin piru raamattu. Tilanteet pelin aikana vaihtelevat ja Morata on erittäin liikkuva kärkipelaaja. Mutta Realin materiaalilla olettaisi, että välejä alhaalla makaavaa vastustajaa vastaa löytyisi nykyistä enemmän. Keskitysten lisäksi Zidane olisi voinut painottaa ylivoimatilanteita laita- ja sisemmälle laitakaistalle, jolloin keskitysten lisäksi pelotteena olisi ollut syötöt toiseen aaltoon. Parhaassa tapauksessa hyökkäyksellinen monimuotoisuus olisi voinut aukaista vetopaikkoja boksin kulmille tai jopa sen sisälle.

Lyhyen ajan sisään useat joukkueet ovat onnistuneet horjuttamaan Kuninkaallisten puolustusta ja keskikenttää. Ja tämä ei tarkoita mitään satunnaisia yksilövirheitä, vaan kollektiivisia virhearviointeja ja vajavaista puolustussuunnan liikkumista. Hyvä esimerkki tästä oli pelit Villarrealia ja Las Palmasia vastaan. Molemmat joukkueet kykenivät syöttelemällä murtautumaan Real Madridin muodon sisään ja tekemään peliä keskustasta. Siis parhaalta mahdolliselta alueelta, mitä tulee pelinrakentamiseen ja ylempänä kenttää murtautumiseen.

Kumpikaan kyseisistä joukkueista ei ole huonoja, mutta totuuden nimissä on sanottava, että mikäli esimerkiksi nämä joukkueet kykenevät pelaamaan lyhytsyöttöpelillä vaarallisille paikoille, mitä tekevät timanttisella tasolla operoivat seurat. Jopa Real Betis kykeni pelaamaan Realin keskikentän ohi ja läpi kohti Keylor Navasin vartioimaa Los Blancos -maalia.

Vaarallinen trendi

Ottelut ovat joukkueen oman pelitavan ja senhetkisen pelisuunnitelman tyylinäytteitä. Vastustajat ja sitä mukaa pelisuunnitelmat vaihtuvat ja elävät. Keskimääreet tuovat kuitenkin esiin joukkueiden pelilliset tavat ja tyylit.

Nyt Real Madridin kohdalla on noussut esiin seuran itsensä kannalta vaarallinen trendi, johon liittyy puolustuksen organisointi sekä keskikentän yhtenäinen liikkuminen suhteessa puolustuslinjaan. Yksilöt eivät kykene nousemaan kerta toisensa perään sankareiksi ja pelastamaan koko joukkueen puutteita.

Päävalmentaja Zidanen täytyy tehdä jotain ongelmakohdille. Eritoten omassa päässä ja saada tilkittyä esimerkiksi keskikenttä sellaiseen puolustusmuottiin, ettei vastustajat kykene pelaamaan heidän muodon sisälle ja hallitsemaan pelin kulkua sieltä.

Lähteet: Whoscored ja Squawka.

Kuva: Denis Doyle/Getty.