Mennyt kesä oli siirtomarkkinoiden osalta odotetun kiireinen. Pelkästään Valioliigaseurat käyttivät uusiin pelaajiin yli miljardin puntaa ja siinä sivussa Manchester United rikkoi maailmanennätyksen sijoittaessaan yli 100 miljoonaa euroa Paul Pogbaan. Megasiirtojen lisäksi jokaisena kesänä tapahtuu myös todella eriskummallisia siirtoa, listasimme näistä kesän kymmenen omituisinta.
10. Takuma Asano, Arsenal
Kesällä Sanfrecce Hiroshimasta Arsenaliin siirtynyt Takuma Asano ei suinkaan ole seuran ensimmäinen japanilaispelaaja. On sanomattakin selvää, että 5 miljoonaa euroa maksaneen Asanon kiinnittäminen oli Arsenlilta markkinointitemppu, sillä seura tulee tekemään tiliä Asanon paitamyynneillä. Omituista 21-vuotiaan hyökkääjän siirrossa oli kuitenkin se, ettei Asano saanut edes työlupaa Englantiin, vaan mies lainattiin Bundesliigaseura Stuttgartiin.
9. Aaron Mooy, Manchester City
Man City hankki kesän aikana paljon nimekkäitä pelaajia, mutta Australian A-leaguesta saapunut Aaron Mooy ei kuulu tähän joukkoon. Ensi kuussa 26-vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja lainattiin lähes saman tien Championship-seura Huddersfield Towniin. Vaikka Mooy kuuluu Australian maajoukkueeseen, on keskikenttäpelaajaa vaikea nähdä Cityn kivikovassa joukkueessa. Mitä luultavammin Mooyn hankinta oli vahvistus Cityn markkinointiosastolle, silti tuntemattoman aussin siirtoa yhteen maailman kovimmista seuroista voi pitää todella omituisena.
8. Lucas Perez, Arsenal
Arsenalin kannattajat ovat toivoneet uutta maailman luokan hyökkääjää aina Robin Van Persien lähdöstä saakka, mikä tapahtui elokuussa 2012. Tänä kesänä Tykkimiehet olivat monien huippukärkien perässä, mutta päätyivät lopulta hankkimaan 27-vuotiaan Lucas Perezin Deportivosta. Espanjan Jamie Vardyksikin ristitty Perez ei ole juurikaan parrasvaloissa viihtynyt, mistä johtuen nopea kärkipelaaja oli täysin tuntematon peluri valtaosalle Arsenal-kannattajia. Voihan toki olla, että 17 La Liga -maalia viime kaudella iskenyt Perez on nappihankinta Arsenalilla, mutta kaikkien Lacazette ja Higuain -huhujen jälkeen Perezin hankinta oli jotakuinkin omituinen veto Arsenalilta.
7. Graziano Pelle, Shandong Luneng
Italian avauskokoonpanoon kesän EM-kisoissa kuulunut Graziano Pelle oli siirtohuhujen kohteena jo tammikuussa, joten mitenkään puskista kookkaan kärkipelaajan seurasiirto ei tullut. Siirto Kiinaan oli Pellelle luultavasti ”no-brainer”, sillä huhujen mukaan 16 miljoonaa euroa kaudesta tienaava italilainen on yksi maailman parhaiten palkatuista jalkapalloilijoista. Se on toki tiedossa, että kiinalaisseurojen on maksettava saadakseen pelaajia, mutta kyseinen palkka Pellen kaltaiselle keskiverto Valioliigakärjelle on täysin järjetöntä.
6. Kevin-Prince Boateng, Las Palmas
29-vuotias Saksan ja Ghanan kaksoiskansalainen on vaellellut viime kaudet. Vaikeana persoonana tunnettu Boateng pelasi kelvollista futista pari kautta sitten Milanissa, mutta seurasiirto Schalkeen ajoi monipuolisen keskikenttämiehen uran alamäkeen. Viime kevään Rossonerin punamustissa palloillut Boateng teki vähintäänkin omituisen ratkaisun pakattuaan laukkunsa ja siirryttyään La Liga -seura Las Palmasiin tänä kesänä. Ainakin alku Kanarialla on ollut lupaava, sillä Las Palmas johtaa sarjaa kahden kierroksen jälkeen maalierolla 9–3.
5. David Luiz, Chelsea
Länsi-Lontoossa juostiin kaksi vuotta sitten nauraen pankkiin, kun PSG maksoi David Luizista 42 miljoonaa puntaa. Komediasarja Simpsonien Sideshow Bobia erehdyttävän paljon muistuttava Luiz on toki viihdyttävä pelaaja, mutta huipputoppari 29-vuotias brassi ei missään nimessä ole. Chelsean manageri Antonio Conte oli lukuisten huippupuolustajien perässä kesän aikana, mutta kun kukaan ei tarttunut Chelsean syöttiin, teki seura ikkunan loppu hetkillä paniikkiostoksen turvautumalla David Luiziin. Parhaimmillaan Luiz on hyvä pelaaja, mutta heikosti peliä lukeva topparista maksettu 32 miljoonaa puntaa oli todella erikoinen peliliike Chelsealta.
4. Caner Erkin, Inter –> Besiktas
Fenerbahcen seurajohdon epäsuosioon joutunut vasen pakki sai tylyt lähtöpassit raitapaidoista kun seura ei uusinut Turkin maajoukkuemiehen sopimusta. Inter hyökkäsi apajille ja poimi 27-vuotiaan Erkinin riveihinsä ilmaisella siirrolla. Kaaosmaisen harjoituspelikauden jälkeen Interin ja manageri Roberto Mancinin tiet erkanivat, eikä puikkoihin tullut Frank De Boer löytänyt Erkinille enää käyttöä. Näin ollen turkkilainen lainattiin Besiktasiin ilman ainuttakaan Serie A:ssa pelattua minuuttia. Erkinin lainasiirrossa huomionarvoista on myös se, että laitapakki oli taannoin lainalla Galatasarayssa, mikä tarkoittaa Erkinin edustaneen kaikkia Istanbulin kolmea suurseuraa.
3. Joleon Lescott, AEK Ateena
Aikanaan Evertonissa huipulle nousseen ja Manchester Cityssa pyttyä nostelleen Joleon Lescottin ura on viime vuodet ollut pahassa laskussa. Viime kaudella Valioliigan yleistä vitsiä, Aston Villaa, edustanut Lescott teki tänä kesänä kummallisen liikkeen siirtyessään AEK Ateenaan. 34-vuotias entinen huipputoppari alkaa olla jo uransa ehtoopuolella, mutta yleensä tässä vaiheessa entiset huippupelurit siirtyvät Yhdysvaltoihin, Kiinaan tai Arabian niemimaalle tekemään vielä viimeiset tilit ennen eläkepäiviä. Tässä valossa Lescottin ilmainen siirto Ateenan kolmosseuraan tuli täydellisen puun takaa.
2. Rafael Van Der Vaart, FC Midtjylland
Huippuvuosinaan Real Madridia ja Tottenhamia edustaneen Rafael Van Der Vaartin ura on ollut viime vuodet pahassa laskussa. Toki Ajax-kasvatilla on ikääkin jo 33-vuotta, joten keskikenttämies on seilaamassa uransa auringonlaskuun. Viime kauden Real Betisissä pelannut hollantilainen herätti kesän aikana runsaasti ihmetystä siirtyessään Tanskan liigassa pelaavaan FC Midtjyllandiin. Muun muassa Tim Sparvin, Markus Halstin ja Kaan Kairisen edustama herningiläisseura kuuluu kyllä Tanskan kovimpiin organisaatioihin, mutta tuskin kukaan seuran kannattajista osasi odottaa Van Der Vaartin kaltaisen entisen huippupelaajan pelaavan juuri Midtjyllandissa.
1. Joe Hart, Torino
Spekulointi Joe Hartin tulevaisuudesta Etihadilla alkoi sillä sekunnilla, kun Pep Guardiola nimitettiin Cityn tulevaksi manageriksi helmikuun alussa. Hart on eittämättä huipputorjuja, mutta Guardiola vaatii maalivahdiltaan kykyä pelata jalalla, mikä koitui Hartin kohtaloksi Cityssä. Heikoista EM-kisoista huolimatta 29-vuotias Hart on edelleen yksi maailman parhaista torjujista ja juuri optimaalisessa iässä. Näin ollen Hartin päätös siirtyä lainalle Torinoon oli todella eriskummallinen. Viime kaudella sijalle 12. Seria A:ssa sijoittuneen Torinon apulaisvalmentajana toimiva entinen Crystal Palace -kapteeni Attilio Lombardo työskenteli Cityn organisaatiossa vuodet 2010-2013, mikä oli luultavasti ratkaiseva linkki, joka sai Englannin maajoukkueen ykköstorjujan siirtymään lainalle kaikista maailman joukkueista juuri Torinoon.
Kansikuva: Getty