UCL-raati: ”Nyt voidaan puhua kaikkien aikojen puolivälieristä”

Viaplay LogoRoma, Liverpool, Real vai Bayern? Kuka nostaa isokorvaista tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigan huipennusta Viaplay-palvelussa.

Leimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin

Mestarien liigan puolivälierät tarjosivat hurjaa draamaa, vaikka kaikki parit näyttivät avausosien jälkeen ratkenneilta. Niinpä tuttu kaksikko Jaakko Tiira ja Kalle Tamminen päättivät pistää huimat puolivälierät purkkiin. Lisäksi duo pui, pitäisikö VAR ottaa käyttöön myös Mestarien liigassa.

Huh ja huh, mitkä puolivälierät. Jos alkuviikosta haukuimme turnausta puuduttavaksi, niin olimme kovasti väärässä. Mitkä ovat päällimmäiset tuntosi?

JT: Nyt nähtiin, miksi jalkapallo on niin upea peli. Kovimman tempun teki ehdottomasti AS Roma, joka kampesi 1–4-tappioasemasta jatkoon. Perspektiiviä Giallorossin tempulle vai hakea Barcelonan tämän kauden tuloksista. Blaugrana ei ole ehkä pelillisesti aina vakuuttanut, mutta tämä oli vasta sen toinen tappio koko kaudella. Ensimmäinen tuli Copa Del Reyssä Espanyolia vastaan. Myös tällä vuosikymmenellä harvakseltaan UCL-pelejä pelanneen Liverpoolin meno on ollut vahvaa, vaikka he saivat tuomareilta vetoapua kriittisillä hetkillä. Alkuviikosta purnasimme samojen joukkueiden ratkovan finaalipaikat, mutta nyt lienee hyvä hetki vetää osa sanoista takaisin. Liverpoolin ja Roman välieräpaikat ovat erittäin positiivinen ja mukava yllätys. Vielä mukavampaa olisi jos kaksikko kohtaisi välierissä ja Mohamed Salah palaisi Ikuiseen kaupunkiin. Puolivälierät myös osoittivat, etteivät modernit huippujoukkueet osaa puolustaa järin hyvin toisiaan vastaan, mikä on tietysti katsojan näkökulmasta mukava asia.

KT: Lähinnä epäuskoiset. Juventuksen jatkopaikka olisi kruunannut koko hoidon, mutta jo nyt voidaan puhua kaikkien aikojen puolivälieristä. Sanoisin jopa, että puolivälierien suurin voittaja oli jalkapallo. Barcelonan jatkopaikka ei olisi ylittänyt uutiskynnystä juuri missään, mutta Rooma sekosi täysin toisen ottelun jälkeen ja koko kaupunki on ollut yhtä karnevaalia siitä lähtien. Jatkopaikka oli uskomattoman iso voitto koko seuralle, sillä Roma on tunnettu lähinnä epäonnistumisista kovassa paikassa. Nyt seura osoitti valtavaa henkistä selkärankaa ja tällä voitolla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Roman jättipaukku on toki mielessä päällimmäisenä, mutta tässä yhteydessä on pakko antaa rakkautta myös Jurgen Kloppin Liverpoolille, joka pelasi ehjän ja tasapainoisen otteluparin. Tuomarivirheistä voidaan jossitella maailman loppuun asti, mutta mielestäni Pool oli otteluparissa selkeästi parempi joukkue ja ansaitsi täysin jatkopaikkansa.

AS Roman sensaatiomainen nousu välieriin oli yksi turnauksen historian upeimmista. Näetkö Giallorossilla mahdollisuuksia edetä jopa finaaliin?

JT: Romalla ei pitänyt olla juurikaan mahdollisuuksia Barcaa vastaan, ei varsinkaan avausosan jälkeen. Näin ollen ei Romaa kannata missään nimessä dumata, sillä Blaugrana on ollut tuloksellisesti kauden vakuuttavin joukkue. Iso hatunnosto täytyy antaa Eusebio Di Francescolle, joka vaihtoi ryhmityksen muotoon 3–5–2 ja sai Barcan täydelliseen kipsiin. Täysin käsittämätön nousu valaa varmasti uskoa koko joukkueeseen, sillä joukkueiden materiaalierot huomioiden, on Roman temppua pidettävä ainakin yhtenä 2000-luvun kovimmista nousuista. Realiteetit ovat tietysti ne, että Roma on ennakkoon välierien heikoin joukkue, mutta jos arpa heittää sille Liverpoolin, ei finaalipaikka ole utopiaa.

KT: Roman koko UCL-taival on ollut upea ja täynnä yllätyksiä. Seura arvottiin samaan alkulohkoon Atletico Madridin ja Chelsean kanssa ja kukaan ei uskonut Ikuisen kaupungin ylpeyden ylipäätään selviävän jatkokierroksille. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Shakhtar kaatui, kiitos maalivahti Alissonin huipputorjuntojen. Ottelupari Barcelonaa vastaan olikin sitten mahdollisesti koko seuran historian ikimuistoisin. Draaman kaari oli täydellinen, sillä jalkapallojumalat kirjoittivat sellaisen käsikirjoituksen, mihin ei olisi kyennyt edes maailman lahjakkain kirjailija. Ensimmäisen osaottelun epäonnen soturit Daniele De Rossi ja Kostas Manolas ottivat joukkueen reppuselkään ja ratkaisivat jatkopaikan.

Suon tämän jatkopaikan erityisesti elävälle Roma-ikonille Daniele De Rossille, joka on kaikkien vaikeuksien keskellä pysynyt uskollisena sydämensä seuralle. De Rossi on elänyt kentällä kaikki Roman viime vuosien epäonnistumiset, mutta tämä yksittäinen tulos varmasti pyyhki kaikki huonot muistot pois ikuisiksi ajoiksi. Vastatakseni itse kysymykseen; kaikki on mahdollista. Roma on nollannut Stadio Olimpicolla Barcelonan, Chelsean ja Ateltico Madridin ja jos sama trendi jatkuu, on kuka tahansa jatkossa olevista joukkueista vaikeuksissa. Roma lähtee jokaista joukkuetta vastaan altavastaajana, mutta se on todistanut pystyvänsä yllätyksiin. Stadio Olimpico tulee olemaan vaikea paikka vierasjoukkueelle, sillä Roomassa ei ole varmaan koskaan ollut yhtä kovaa kiimaa kun juuri nyt.

Puolivälierien vakuuttavin joukkue oli Liverpool, joka teki selvää jälkeä Manchester Citystä. Onko saarivaltakunnan menestyneimmän eurocup-joukkueen mestaruus realismia?

JT: Sen verran täytyy ottaa sulkaa hattuun, että ennustin Poolista turnauksen mustaa hevosta jo viimeisellä karsintakierroksella. Syy on hyvin yksinkertainen, Jürgen Kloppin vastaprässi on myrkkyä pallonhallinta joukkueille ja Pool on tällä hetkellä planeetan paras vastaiskujoukkue. Syksyllä vuotanut puolustuskin on noussut täysin uuteen kukoistukseen, kun Virgil Van Dijk on tullut sen johtajaksi. Hollantilaisen takana ykkösmaalivahdin viitan ottanut Loris Karius on vihdoin lunastanut niitä lupauksia, mitä saksalaiselle aikanaan asetettiin. Man Cityn tallominen oli voimannäyttö, mutta täytyy muistaa Cityn kaltaisen joukkueen sopivan Liverpoolille erinomaisesti. Vaikeuksia tulee, kun vastapuoli puolustaa syvällä omalla alueella. Tätä tuskin ainakaan Bayern tai Real Madrid tulevat tekemään, joten en näe mitään syytä, miksi Liverpool ei pystyisi turnausta voittamaan. Kloppon ryhmää on vaivannut kotimaassa pieni epätasaisuus, mutta huippupeleihin intohimoinen saksalainen tuntuu saavan ryhmänsä aina latinkiin. Näin ollen Reds-kannattajat voivat jo varovaisesti suunnitella mestaruuslippiksen fontteja.

Jürgen Kloppin gegenprässi on myrkkyä muille huippujoukkueille ja tekee Poolista erittäin vaikean vastustajan. (Shaun Botterill/Getty Images)

KT: Kyllä on. Liverpool on laadukas ja yhtenäinen joukkue, joka pystyy toteuttamaan kentällä täydellisesti valmentajansa ajatuksia. Jürgen Klopp on jopa hieman aliarvostettu valmentaja, mutta hän on jo urallaan todistanut pystyvänsä tekemään isojakin muutoksia yksittäisiin otteluihin ja hän on parhaimmillaan cup-muotoisissa turnauksissa. Real Madrid tai Bayern Munchen saattavat olla Liverpoolille jopa Roma parempia vastuksia, sillä tuolloin punapaidat pääsisivät pelaamaan omien vahvuuksiensa kautta. Liverpool osaa puolustaa kollektiivisesti ja hyökkäyspään vaarallisuuden tietävät kaikki. Jos alkukaudella epävarmasti pelannut puolustuslinja loistavan Van Dijkin johdolla pystyy pitämään tasonsa, juhlitaan Liverpoolissa kauden päätyttyä sen suurimman ja kauneimman turnauksen voittoa.

Puolivälierissä nähtiin upeaa draamaa, mutta niitä sävyttivät myös varsin räikeät tuomarivirheet. Olisiko myös UEFA:n aika siirtyä VAR-teknologian käyttää?

JT: Tässähän on vähän kahta koulukuntaa. Ne, joiden mielestä tuomarivirheet kuuluvat jalkapalloon ja ne, jotka haluavat oikeita päätöksiä. UEFA on tiettävästi halunnut pidättäytyä VAR:n käytöstä ennen kuin se näkee järjestelmän toimivuuden tulevissa MM-kisoissa. Mestarien liigan jatkopaikoista puhuttaessa kyse on kuitenkin niin isoista asioista jo taloudellisesti, että eivät ne mielestäni saisi ratketa isoihin tuomarivirheisiin. Cityltä vietiin päivän selvä maali 1–0-asemassa, kun pallo kimposi paitsiossa olleelle Leroy Sanelle Poolin James Milnerin jalasta. Eikä ollut kovin kaukana, että Barca olisi lopulta kääntänyt Olimpicon ottelun tuomarivirheen saattelemana. Gerard Pique rynnisti pystypalloon paitsioasemasta, jonka seurauksena Ousmane Dembele roikotti pallon vain hiukan tyhjän Roma-maalin yli. Yleisesti ottaen uskallan väittää, että etenkin Espanjan jätit hyötyvät tuomarilinjasta, sillä oikeudenjakajilla on lajissa kuin lajissa pienempi kynnys viheltää ison suosikin puolesta, kuin sitä vastaan. Olisin siis sitä mieltä, että kriittisiin tilanteisiin VAR olisi hyvä lisä, jotta saisimme oikeita päätöksiä. Jalkapallon säännöt jättävät runsaasti tulkinnan varaa esimerkiksi kontaktin kovuuden määrittelyssä ja koska Mestarien liigassa maalit korostuvat poikkeuksellisen paljon, olisi virheet hyvä kitkeä videotuomarin avulla.

KT: Kuuluin pitkään VAR:ia vastustavien joukkoon, sillä omasta mielestäni tietty inhimillisyys kuuluu huippujalkapalloiluun. Tämän kauden aikana olen kuitenkin muuttanut mielipidettäni kahdesta syystä. Ensinnäkin, VAR on osoittautunut alkukankeuksien jälkeen hyvin toimivaksi uudistukseksi. Pelkona oli se, että jatkuvat videotarkastukset rikkovat pelin flow’n, mutta todellisuudessa videotarkistuksia tehdään harvoin ja niihin kuluu aikaa maksimissaan yksi minuutti. Mitkään ennen kautta spekuloiduista uhkakuvista ei ole toteutunut ja nykyisellään VAR on aidosti hyvä lisä huippujalkapalloiluun. Huippujoukkueet ovat nykyään entistä parempia ja pelin tempo on noussut aivan hurjasti muutaman viime vuoden aikana. On täysin inhimillistä, että valtavien paineiden keskellä toimivat tuomarit tekevät virheitä, mutta näiden virheiden ei tule vaikuttaa otteluiden lopputuloksiin. Selitykset alkavat olla vähissä ja kohu tuomariratkaisujen ympärillä on ollut viime aikoina niin kovaa, että uskoisin UEFA:n ottavan systeemin käyttöönsä mitä pikimmiten.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images