TOP 10: Veikkausliigan potentiaaliset maalikuninkaat

Faneille.com LogoLeimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin!

Voit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta

Veikkausliigan alku on jo nurkan takana. Sarjassa on jälleen mukana liuta mielenkiintoisia hyökkääjiä, joten maalikuninkuudesta tullaan varmasti käymään kova kilpailu. Tässä kymmenen potentiaalisinta nimiä maalipörssin voittoon.

10. Vahid Hambo, SJK

Vahid Hambon nimi nousi kotimaisen jalkapallon ystävien huulille vuonna 2015, kun hyökkääjä teki tuhoisaa jälkeä Interin paidassa. Heinäkuussa olikin edessä siirto Brightonin organisaatioon, mutta lukuisat sitkeät loukkaantumiset vesittivät reissun sumujen saarille. Hambo palasikin Veikkausliigaan viime vuoden heinäkuussa, kun hän teki myös kuluvan kauden kattavan sopimuksen SJK:n kanssa. Tuleva kesä onkin äärimmäisen tärkeä 23-vuotiaalle hyökkääjälle. Loukkaantumiset alkavat olla takana päin, ja nyt pitäisi saada jälleen tulosta aikaan. Hambo onkin avannut kauden väkevästi. Hyökkääjä on iskenyt maalin jokaisessa kolmessa Suomen Cupin ottelussaan, jossa peliaikaa on kertynyt vähintään 24 minuuttia. Mikäli loukkaantumiset eivät palaa sotkemaan kuvioita, niin mies lienee maalipörsissä korkealla.

9. Masar Ömer, FC Honka

Honka lähtee haastajana tulevaan kauteen eikä joukkueella oli liikaa ruutia hyökkäyspäässä. Espoolaisten toiveet maalinteon suhteet lepäävät pääosin Masar Ömerin harteilla. Viime vuoden tammikuussa joukkueen riveihin liittynyt hyökkääjä iski Ykkösessä 14 ottelussa yhdeksän täysosumaa ja oli espoolaisten toiseksi paras maalintekijä. 24-vuotias Ömer on avannut myös kuluvan vuoden väkevästi: seitsemässä Suomen Cupin ottelussa on syntynyt viisi täysosumaa. Ömer tulee saamaan tulevalla kaudella todella paljon vastuuta, mutta miehen maalimäärä tulee riippumaan paljon siitä, miten hyvin Honka esiintyy joukkueena. Esimerkiksi jälkimmäisessä Cupin kohtaamisessa HJK:ta vastaan Ömer jäi täysin ilman palloja, joten miehen maalisarakekin jäi nollille.

8. Billy Ions, SJK

Billy Ions oli SJK:n tuki ja turva viime kaudella. Seinäjokelaisten kausi meni suurista odotuksista täysin penkin alle ja kesästä muodostui melkoinen sirkus. Ions onnistui kuitenkin maalinteossa 12 kertaa, mikä oli puolet enemmän kuin joukkueen toiseksi parhaalla maalintekijä. Englantilainen on kärsinyt alkuvuoden loukkaantumisista, mikä ei takaa aivan ideaalia lähtökohtaa kauteen. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja tulee kuitenkin saamaan todella paljon vastuuta myös tulevalla kaudella, mikäli loukkaantumiset eivät vain sotke kesää. SJK:lla ei ole erityisen laaja hyökkäyskalusto, joten Ionsin rooli Tommi Kautosen palapelissä on todella iso.

Billy Ions on pelannut Veikkausliigassa yhteensä 60 ottelua ja viimeistellyt mainiot 25 maalia. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

7. Douglas Cae, VPS

VPS vahvisti tammikuussa rivejään mielenkiintoisella hankinnalla, kun joukkue teki sopimuksen brasilialaisen Douglas Caen kanssa. VPS on 30-vuotiaan hyökkääjän ensimmäinen seura kotimaansa ulkopuolella, mikä asetti siirron ylle pienoisen kysymysmerkin. Cae on kuitenkin sopeutunut Vaasaan mainiosti: kuudessa Suomen Cupin ottelussa täysosumia kertyi peräti kahdeksan. Taitava Cae viimeistelee erittäin hyvin, minkä lisäksi peliaikaa on luvassa reilusti.

6. João Klauss de Mello, HJK

João Klauss de Mello on mielenkiintoinen hankinta HJK:lta. Brasilialainen kävi antamassa näyttöjä Klubin Marbellan leirillä ja kauden mittainen vuokrasopimus julkaistiin lopulta maaliskuun puolivälissä. Klauss on aloittanut räväkästi sinivalkoisissa: Suomen Cupissa on takana kahdessa ottelussa 105 minuuttia ja hyökkääjä on iskenyt kaksi osumaa. Klauss liikkuu isokokoiseksi hyökkääjäksi yllättävän hyvin, minkä lisäksi hän viimeistelee terävästi. Brassi poikkeaa Klubin muista hyökkääjistä paljon, joten vastuuta lienee luvassa varsin mukavasti.

5. Filip Valencic, HJK

Filip Valencic häikäisi viime kaudella ja hänet valittiin vuoden pelaajaksi Veikkausliigassa. Kesken kauden Kemistä Helsinkiin siirtynyt slovenialainen iski yhteensä 15 osumaa ja antoi 12 maaliin johtanutta syöttöä. Tekee tuhojaan useimmiten kymppipaikalla, mutta pystyy pelaamaan lähes missä tahansa roolissa hyökkäyspäässä. HJK:ssa on erittäin tiukka kilpailu pelipaikoista, mikä on näkynyt jo Suomen Cupin otteluissa: Valencic on pelannut kolmessa edellisessä Cupin kamppailussa yhteensä vain kolme minuuttia. Mikäli vastuuta tulee Veikkausliigassa viime kauden tapaan, niin Valencic tulee varmasti olemaan korkealla niin maali- kuin syöttöpörssissä.

4. Akseli Pelvas, HJK

Pieni ihme pitäisi käydä, mikäli HJK ei olisi Veikkausliigan eniten maaleja tehnyt joukkue tulevalla kaudella. Akseli Pelvas oli viime kaudella Klubin paras maalintekijä, kun hyökkääjä iski 31 ottelussa 14 täysosumaa. 29-vuotias hyökkääjä on vaarallisimmillaan boksin sisällä ja viimeistelee kliinisesti: Pelvaksen laukaisuprosentti oli ylivoimaisesti paras Veikkausliigan viime kauden kymmenestä parhaasta maalintekijästä. Pelvas saa myös vastuuta erikoistilanteissa, mikä vaikuttanee maalimääriinkin: viime kauden osumista neljä syntyi rangaistuspotkuista. Klubin hyökkäyskalustossa on tosin kova kilpailu peliajasta ja maalimäärät voivat jakautua paljon tasaisemmin kuin monissa muissa joukkueissa.

Tuulettaminen on tullut Akseli Pelvakselle tutuksi. Aina ei tosin onnistu: viime kaudella hyökkääjä pääsi laukomaan 11 rangaistuspotkua, mutta näistä vain neljä upposi sisään. Kuva: AOP

3. Henri Anier, FC Lahti

Henri Anier saapui Lahteen viime vuoden heinäkuussa ja lunasti väkevillä otteillaan paikkansa joukkueesta. Viron maajoukkuehyökkääjä pelasi lahtelaisten riveissä reilut 900 minuuttia ja ampui kuusi täysosumaa. Nyt 27-vuotias Anier on päässyt valmistautumaan rauhassa joukkueen kanssa kauteen ja myös tarjoilun pitäisi olla kunnossa, kun lahtelaisten riveissä pelaa muun muassa Santeri Hostikka. Anier on jo osoittanut ruudin olevan kuivaa, sillä hän oli joukkueensa paras maalintekijä Suomen Cupissa viimeisteltyään kolme täysosumaa.

2. Benjamin Källman, FC Inter

Viime kausi oli Benjamin Källmanille todellinen läpimurto, sillä hän viimeisteli yhdeksän osumaa Interille. Nuorukainen pelasi paljon myös laiturina, mikä monipuolisti hänen pelityyliään. 19-vuotiasta nuorten maajoukkueiden vakiokasvoa kohtaan onkin todella suuret odotukset tällä kaudella. Alkuvuosi on ollut Källmanilta todella vahva, sillä hyökkääjä oli suuressa roolissa johdattamassa turkulaisia kohti Suomen Cupin finaalia. Nuorukainen on pelannut seitsemän Cupin ottelua, joissa hän on viimeistellyt peräti kahdeksan osumaa. Varsinkin kauden lähestyessä jyvä on ollut kohdallaan: viimeisessä kahdessa ottelussa täysosumia on syntynyt neljä. Källman ei ole erityisen iso, mutta omaa erinomaisen fysiikan. Tämän lisäksi vahvuutena ovat nopeus ja monipuolisuus, joten nuorukaisen tulevaisuus näyttää kirkkaalta.

1. Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn

Aleksei Kangaskolkka vei viime kaudella nimiinsä Veikkausliigan maalikuninkuuden, kun IFK Mariehamnin hyökkääjä viimeisteli 16 täysosumaa. 29-vuotias Kangaskolkka oli joukkueensa tärkein pelaaja ja sama jatkuu tulevallakin kaudella. Vastuuta on tiedossa todella paljon ja hyökkääjän ruudin on oltava kuivaa, jotta maarianhaminaaisilla on mahdollisuuksia pärjätä. Kangaskolkka on rutinoitunut ja kokenut maalintekijä Veikkausliigaan, minkä lisäksi tarjoilun pitäisi pelata IFK Mariehamnin mielenkiintoisten hankintojen myötä. Kangaskolkka kävi koittamassa siipiään Ruotsissa ja Hollannissa vuosina 2013-15, mutta viimeiset kaudet ovat sujuneet Maarianhaminassa. Mahdollisuuksia ulkomaille ei tule enää montaa, joten kokemuksesta huolimatta Kangaskolkalla piisaa varmasti reilusti näyttöhaluja.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking 2018:

Muut Veikkausliigan TOP 10 -listat

Kansikuva: All Over Press