MM-raati: Yksi kisojen farsseista sai kruununsa pudotuspeleissä – ”Kaaos siirtyi kulisseista nurmelle”

MM-futiksen panokset kasvavat: Jaossa 5000€ riihikuivaa rahaa 50 suomalaiselle!

Neljännesvälierät ovat nyt ohi ja heti ensimmäinen pudotuspelikierros tarjosi nipun yllätyksiä. Kalle Tamminen, Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen puivat MM-raadissa ensimmäisenä annin pudotuspelikaavion toiselta puolelta, josta pääsivät jatkoon Uruguay, Ranska, Brasilia ja Meksiko.

Uruguay kaatoi Portugalin, mutta Edinson Cavanin loukkaantuminen jätti pienen kolhun iltaan. Oliko Portugalin suoritus kisoissa pettymys?

KT: Uruguayn leiristä on kuulunut positiivisia uutisia, sillä Edison Cavanin pohkeesta ei löydetty suurempaa vammaa ja El Matadorin pelaaminen Ranskaa vastaan on täysin mahdollista. Mitä tulee Portugaliin, niin vaikea maan esitystä kisosissa valtavana pettymyksenä on pitää. Maan pelaajamateriaali ei kuitenkaan ole aivan absoluuttisella huipputasolla ja EM-kisojen ihmeen toistaminen olisi vaatinut aivan täydellistä onnistumista. Cristiano Ronaldo jäi hieman yksin hyökkäykseen, sillä hän ei juurikaan saanut taustatukea Bernardo Silvalta ja Goncalo Guedesilta. Sanotaan nyt näin, että Portugali pääsi kisoissa minimatvoitteeseensa. Maa ei pettänyt, mutta ei myöskään venynyt lainkaan odotuskiin nähden.

JT: Olen Kallen kanssa samoilla linjoilla. Neljännesvälierissä putoaminen on maalle pettymys, mutta Uruguaylle putoaminen ei missään nimessä häpeä. Jossiteltavaa toki jäi, sillä jos Cedric Soares ei olisi lahjoittanut Iranille pilkkua lohkon päätöspelin lisäajalla, olisivat lusitaanit voittaneen B-lohkon, kohdanneet Venäjän ja päässeet kaavion helpommalle puolelle. Hieman valju turnaus, jossa toivottua nuorten esiinmarssia ei nähty.

EK: Samoilla linjoilla herrojen kanssa. Portugali oli todella kaukana mestarisuosikeista, sillä Ronaldon jälkeen joukkueen taso tippuu kauas maailman kärjestä. Toki Uruguay olisi ollut kaadettavissa, etenkin Cavanin loukkaantumisen jälkeen, mutta ei Portugalissa kovinkaan pettyneitä voida olla. Lusitaanien kurssi oli turnauksen ajan muutenkin laskeva. Kohokohdaksi jäi lopulta avausottelun tasapeli Espanjaa vastaan.

Ranska kampesi voiton sekavasta Argentiinasta, mutta onko Les Bleusissa potentiaalia mestariksi?

KT: Ranska pelasi Argentiinaa vastaan kisojen toistaiseksi parhaan ottelunsa, mutta joukkueen todellista hyvyyttä on vieläkin hieman vaikea arvioida, sillä nyky-Argentiinaa ei voi pitää todellisena mittarina. Ranskalla on kuitenkin kasassa joukkue, jolla on kaikki edellytykset mennä näissä kisoissa päätyyn asti. Antoine Griezmann ja Paul Pogba alisuorittavat yhä, mutta Didier Deschampsin onneksi Ranskan ratkaisija-arsenaali on laaja ja nuori Kylian Mbappe on ottanut joukkueen reppuselkään pahoissa paikoissa. Ottelu Uruguayta vastaan tulee oleman mielenkiintoinen, mutta kyllä Ranska selkeä ennakkosuosikki on etenemään välieriin.

JT: Ranskan esitys oli kieltämättä vakuuttava, mutta Galliassa kannattaa olla hieman huolissaan siitä, että Les Bleus onnistui päästämään kolme maalia heikkoa Argentiinaa vastaan. Joka tapauksessa Ranska näytti viitteitä siitä, miksi sitä on pidetty voittajasuosikkina. Puolustuspelaaminen on tiivistä ja vastahyökkääminen erittäin myrkyllistä. Hitaassa hyökkäämisessä Ranskan paletti on hieman sekalainen ja etenkin laitapelaamisen suhteen riittää kysymysmerkkejä.

EK: Ranska ei missään nimessä säväyttänyt alkulohkossa, mutta lohkovoitto irtosi toki varsin kevyesti. Joukkue osoitti jo potentiaaliaan Argentiinaa vastaan välttäen työtapaturman. Vaikka Argentiinan turnaus oli täysi farssi, niin Lionel Messin joukkuetta vastaan on aina riskinsä. Ranskan esitys oli kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä ja joukkue kuuluu ehdottomasti suurimpien mestarisuosikkien joukkoon, sillä uskon, että Ranskan paras ottelu on vielä tulossa.

Mihin Argentiina kompastui Venäjällä?

KT: Tämä onkin sitten erinomainen kysymys, johon toivon joskus vielä saavamme vastauksen. Toistaiseksi olemme pelkkien huhujen varassa, joten toivotaan, että joku Argentiinan sisäpiiriläinen vielä joskus julkaiseen jonkin sortin paljastuskirjan kaikesta Venäjän MM-kisojen ympärille tapahtuneista asioista. Selvää nyt ainakin oli se, ettei Argentiina ollut Jorge Sampaolin aikana toimiva joukkue. Pelaajisto ei selkeästi ostanut valmentajansa taktisia päätöksiä ja vaikuttaisi siltä, että Lionel Messin Jumalallinen asema oli lopullinen niitti kaikelle nähdylle sekasorrolle. Sanoin jo ennen kisoja ennakossa, että Messin rooli on aivan liian iso, sillä menestyvässä joukkueessa ei ole sijaa kiukuttelevalle yksilölle, oli hän miten hyvä pelaaja tahansa. Vaikka Messi on yksi maailman parhaista pelaajista, saattaa kaikille osapuolille olla parempaa, jos miehen maajoukkuepelit loppuisivat tähän pettymykseen. Argentiina tarvitsee selkeää sukupolven vaihtoa ja seuraava suurjoukkue tulee rakentaa kisoissa nollavastuulle jääneen Paulo Dybalan ympärille.

JT: Argentiinalainen jalkapallo on ollut kriisissä jo pidempään. Maan korruptoitunut liitto on surkeasti johdettu ja se on onnistunut suututtamaan tähtipelaajat. Esimerkiksi kahden vuoden takaisessa Copa America Centenariossa joukkuetta lennätettiin ympäri Yhdysvaltoja tavallisilla reittilennoilla! Myös Argentiinan pelaajatuotanto on sakannut pahasti, eikä maa ole viime vuosina kyennyt tuottamaan huippupelaajia vanhaan malliin. Vai tuleeko mieleen montaa huippulupaavaa alle 25-vuotiasta argentiinalaista? Nyt tämä kaikki kaaos siirtyi vihdoin kulisseista nurmelle. Itse turnauksessa Argentiina oli todella huonosti valmennetun näköinen ja oikeastaan joukkueena pelaamisen irvikuva, joka oli yksittäisten suonenvetojen varassa.

EK: Jaakon mainitsemien epäkohtien lisäksi Argentiinan jalkapalloliiton sekasortoa kuvaa se, että Messi on joutunut maksamaan joukkueen turvatoimista liiton rahasotkujen takia. Ongelmat ovat siis syvällä, ja tilanne oli räjähdysherkkä jo ennen MM-kisoja. Venäjällä pakka levisi täysin käsiin ja farssi kulminoitui juuri Messiin ja Sampaoliin. Argentiinan pelilliset valinnat aina vaihdoista lähtien olivat täysin käsittämättömiä. Myös Messistä huokui tietynlainen epätoivo läpi turnauksen.

Argentiinan vaihtopenkillä oli vakavia ilmeitä läpi turnauksen. Kuva: Gabriel Rossi/Getty Images

Näissä kisoissa on nähty paljon yllätyksiä, mutta Brasilia piti pintansa Meksikoa vastaan. Mitkä ovat Brasilian tämän vuoden suurimmat vahvuudet?

KT: Mielikuvissa Brasilia liitetään yhä iloiseen sambafutikseen, mutta näissä kisoissa maan suurin vahvuus on äärimmäisen tiivis puolustus. Brassien päävalmentaja Tite on organisoinut joukkueensa todella hyvin ja näissä kisoissa Brasilian verkkoon on tehty vain yksi maali. Thiago Silva ja Miranda pelaavat hienoja turnauksia ja heidän edessään aliarvostettu Casemiro tekee pelissä kun pelissä vastustajan keskikentän elämästä vaikeaa. Tähän kun lyödään riittävän hyvä hyökkäys, niin kasassa on hyvän joukkueen perusteet. Oikeastaan ainoa Brassien kysymysmerkki löytyy hyökkäyksestä, sillä Gabriel Jesus on ollut unten mailla koko kisojen ajan. Roberto Firmino iski maalin Meksikoa vastaan, joten josko Liverpool-kärki nähtäisiin avauksessa Belgiaa vastaan?

JT: Brassien puolustus on todella säväyttänyt. Meksiko ja Serbia pääsivät murtautumaan rankkarialueen lähistölle, mutta todellisiin huippupaikkoihin he eivät silti päässeet. Erinomaisen puolustuspelaamisen ohella Selecaon materiaali on laaja, eikä heikkoja lenkkejä löydy. Esimerkiksi pelikiellon takia tulevan puolivälierän missaavan Casemiron tilalle Tite pystyy heittämään maailman parhaisiin pohjapelaajiin kuuluvan Fernandinhon. Myös Neymar on ruvennut turnauksen edetessä pelaamaan joukkueelle ja hänen henkilökohtaiset magian hetket voivat hyvinkin ratkoa tiukat ottelut brasseille.

EK: Jep, Tite on tehnyt erinomaista työtä puolustuksen suhteen ja yksilöiden sijaan kyseessä on todellinen joukkue. Neymar on toki kerännyt suurimmat otsikot filmausten myötä, joten erinomaisesti organisoitu joukkue on jäänyt jopa hieman varjoon. Brasilia on päästänyt edellisen kerran kaksi maalia ottelussa yli kaksi vuotta sitten: tämän jälkeen joukkueelle on kertynyt 29 ottelua. Brasilia onkin omissa papereissani suurin mestarisuosikki tällä hetkellä, sillä joukkueesta löytyy myös paljon ruutia. Firmino tosin ansaitsisi astetta enemmän vastuuta.

Belgia ja Japani tarjoilivat kenties kisojen viihdyttävimmän ottelun. Vakuuttiko Belgia nousullaan?

KT: Lyhyesti ja ytimekkäästi, ei. Belgia pääsi peliin mukaan Jan Verthongenin vahinkomaalin myötä ja ilman kyseistä tuuripuskua jatkopaikka olisi voinut hyvinkin jäädä saavuttamatta. Belgia toki osoitti toisella puoliajalla oivaa venymiskykyä, mutta ei maa vieläkään pelannut hyvää futista ja Japani oli pitkiä pätkiä ottelusta yksinkertaisesti parempi joukkue. Kevin De Bruyne tuntuu menevän aivan hukkaan pelatessaan syvällä keskikentän pohjalla ja puolustussuuntaan joukkueen kenttätasapaino on hukassa, kun Axel Witsel joutuu puolustamaan turhan suurta aluetta. Toinen ongelmakohta on vasemmalla laidalla, sillä Yannick Carrasco ei ole mikään wing-back ja Japani onnistui hyödyntämään hänen puolustuspään virheitä useassa tilanteessa. Belgialla on hyvä aihio, mutta toteutus ei ole vielä onnistunut ja en ole ihan varma kykeneekö Roberto Martinez tekemään tarvittavia muutoksia puolivälieräotteluun mennessä.

JT: Kyllä ja ei. Kahden maalin takaa voittoon nouseminen yhden puoliajan aikana on aina kova temppu, etenkin MM-kisojen pudotuspeleissä. Tapa, jolla Belgia jäi tappiolle ei kuitenkaan vakuuttanut, sillä kumpikin Japanin maali olisi ollut estettävissä. Kalle tiivisti osuvasti Punaisten paholaisten pelilliset ongelmat, joihin Brasilia tulee takuulla iskemään. Belgien reaktiot taiston tauottua kertovat kuitenkin paljon joukkueen mentaliteetista. Villien voiton juhlien sijaan pelaajat ottivat voiton tyynesti vastaan, juuri niin kuin se pitääkin, sillä Japani oli ennakkoon huomattavasti heikompi joukkue. Tämän kaltainen asenne voi viedä ryhmän vielä pitkälle, jahka Martinez kykenee korjaamaan ongelmat vasemmalla kaistalla ja negatiivisissa tilanteenvaihdoissa.

EK: Suoraan kysymykseen vastaten: kyllä vakuutti. Japani tosin hölmöili viimeisen kulmansa, mutta jälkikäteen on helppoa viisastella. MM-turnaukset ovat aina menestyvien joukkueiden kannalta kasvutarinoita ja tällainen neljännesvälierä saattoi olla juuri sitä, mitä Belgia kipeimmin kaipasi. Tällaiset voitot kasvattavat aina joukkueen luennetta. Belgian avausmaali oli hieman onnekas, mutta vastaavasti kolmas osuma oli silkkaa taidetta, missä joukkue osoitti, mihin se parhaimmillaan kykenee.

Kansikuva: Alexander Hassenstein/Getty Images