Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!
MM-kisoijen neljännesvälieriin edenneen Sveitsin suurin tähti, 26-vuotias Xherdan Shaqiri ehti aiheuttamaan yhden turnauksen suurimmista kohuista poliittiseksi provokaatioksi tulkitulla tuuletuksellaan. Fifa käytti kuitenkin pelisilmää ja tyytyi antamaan sakot Shaqirille ja samanlaisen tuuletuksen tehneelle Granit Xhakalle vaikka sääntöjen puitteissa kahden ottelun pelikielto olisi ollut oikea tuomio.
F-lohkossa toiseksi sijoittunut Sveitsi kohtaa neljännesvälierien avauskierroksella Ruotsin. Palataan kuitenkin vielä hetkeksi Kalingradiin ja Serbia-ottelun loppuhetkien tapahtumiin.
Voittomaalissa nähtiin Stokessa ammatikseen pelaavaa Shaqiria parhaimmillaan. Täydellisesti ajoitettu kaarrejuoksu tyhjään tilaan ylhäällä olleen linjan selustaan, vaikka syöttö on aavistuksen liian hidas ja Shaqiri joutuu hiljentämään vauhtiaan, karkaa hän silti perässä tulevalta puolustajalta. Pitkän kuljetuksen jälkeen viimeistely on hallittu. Shaqiri ujuttaa pallon juuri oikea-aikaisesti isoksi itseään tekevän serbivahdin jalkojen välistä verkon perukoille. Ottelun jälkeen laituri kertoo olleensa tilanteessa hyvin rauhallinen ja miettineensä vain maalin tekemistä.
Pallon upottua verkkoon seuraa Fifan tutkintaan edennyt osio. Shaqiri tekee käsillään Albaniaa symboloivan kaksipäisen kotkan, aivan kuten Xhaka parikymmentä minuuttia aiemmin. Tuuletuksesta näkee, että kyseessä on miehen uran jos ei tärkein, niin ainakin merkityksellisin maali. Shaqiri itse kuvailee päästäneensä tunteet valloilleen kauniina hetkenä, mutta kiistää, että kyseessä olisi ollut poliittinen provokaatio.
Koko soppa juontaa juurensa Jugoslavian hajoamissotiin. Keinotekoinen kuudesta tasavallasta toisen maailmansodan jälkeen perustettu valtio alkoi repeillä liitoksistaan 1980-luvulla, kun maata pitkään johtanut Josip Broz Tito menehtyi. Valtatyhjiötä pyrittiin täyttämään nationalistisilla pyrkimyksillä, joka johti tunnelman kiristymiseen ja lopulta maan veriseen hajoamiseen.
Suurin syyllinen oli Jugoslavian suurin tasavalta Serbia, jonka johtajia on tuomittu Haagin sotarikostuomioistuimessa muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä kansanmurhasta. Julminta kohtelua saivat muslimit, etenkin Bosniassa ja Kosovossa.
Shaqiri syntyi Kosovossa lokakuussa 1991, mutta jätti kotinsa yhdessä perheensä kanssa jo alle vuoden ikäisenä. Pakolaisperhe asettui Sveitsiin ja pieneen Augstin kylään. Historiaa Shaqiri ei saa muutettua, mutta viheriöllä hän pystyi näpäyttämään sortajaa, joka vei perheen pois kotimaasta. Juuri tästä syystä Serbia-ottelun maalit oli kosovolaistaustaiselle kaksikolle niin merkityksellisiä, että he juhlivat niitä poliittisilla symboleilla.
Superlupaus, joka ei lunastanut lupauksiaan
Uransa paikallisessa pikkuseuras SV Augstissa aloittanut Shaqiri on kertonut jalkapallon olleen parasta, mitä hänelle on tapahtunut. Viiden minuutin kävelymatkan päässä kentästä varttunut pakolaispoika kertoo unohtaneensa kaikki murheet viheriöllä. Jalkapallokentällä Shaqiri tuntee itsensä vapaaksi.
Shaqiri on monen sveitsiläishuipun tavoin maan ylivoimaisen ykkösseuran FC Baselin kasvatti. Patukkamainen laitapelaaja nousi kartalle jo varhaisteininä, kun vuonna 2006 Shaqiri johdatti Baselin Euroopan Nike Premier Cupin finaaliin ja pokkasi turnauksen parhaan pelaajan palkinnon.
Shaqirin todellinen läpimurtokausi nähtiin 2009-10. Baselia luotsannut entinen Bayern München -pelaaja Thorsten Fink antoi nuorelle huippulupaukselle debyyttinsä vain 17-vuotiaana heinäkuussa 2009. Alkukauden lähinnä vaihdosta sisään tullut nuorukainen kasvatti vastuutaan pikkuhiljaa. Keväällä 18-vuotias oma kasvatti oli jo Baselin vakioavaajia ja pääsi debytoimaan A-maajoukkueessa. Loppukausi oli lopulta niin vakuuttava, että nuorukainen nousi Sveitsin MM-kisaryhmään.
Suuren yleisön tietoisuuteen Shaqiri kohosi syksyllä 2011. FC Basel pudotti sensaatiomaisesti suuren ja mahtavan Manchester Unitedin Mestarien liigan lohkovaiheen päätöspelissä. Shaqiri alusti sveitsiläisten kummatkin osumat 2–1-voitossa.
Sveitsiläiskosovolaisen nuorukaisen perässä oli useampi suurseura, mutta valinta kohdistui lopulta Bayern Müncheniin, joka maksoi miehestä noin 12 miljoonan euron siirtosumman kesällä 2012. Shaqirin avauskausi Allianz Arenalla oli joukkueen tasolla täysosuma, sillä Bayern juhli historiallista triplaa. Shaqiri ei kuitenkaan kuulunut ryhmän avainpelaajiin, mikä ei sinällään ollut yllättävää, sillä samaa oikean laitahyökkääjän paikkaa hallinnoi elämänsä vireessä ollut Arjen Robben. Tehot 8+13 olivat kuitenkin mukavat alle 2000 minuuttia pelanneelle nuorukaiselle.
Seuraava kausi oli Shaqirille vaikea. Hän kärsi kauden aikana loukkaantumisista, eikä sopeutunut Pep Guardiolan vaativaan pelitapaan. Edes hyvin menneet MM-kisat eivät muuttaneet kurssia. Seuraavana syksynä Shaqiri avasi alle kourallisen pelejä ja lopulta hänet myytiin Interiin tammikuussa 2015.
Aika sekasortoisessa Nerazzurrissa ei tuonut uutta nostetta, sillä Shaqiri maalasi kevään sarjapeleissä vain kerran. Jälkikäteen sveitsiläinen on kuvaillut seuran toimintamalleja häpeällisen huonoiksi.
Shaqiri löysi kodin Stokesta
Elokuussa 2015 moni hieraisi silmiään, kun Valioliigan keskikastin Stoke City tiedotti hankkineensa Shaqirin omakseen uudella seuran ennätyssiirrolla, noin 15 miljoonalla eurolla. Miten ihmeessä suurseuroissa pelannut 23-vuotias huippupelaaja päätyy Pottersin kaltaiseen seuraan?
Shaqirin itsensä mukaan siirto Stokeen ei kuitenkaan ollut askel taaksepäin, vaikka moni sitä sellaisena pitkin. Pelaaja sanoi halunneensa pois valokeilasta ja koki Stoken todella halunneen hänet, sillä seura oli kiinnostunut lihaskimpusta jo ennen Inter-siirtoa.
Stokessa Shaqiri ei ehkä noussut sellaiseksi supertähdeksi, mitä hänestä Baselin aikoina odotettiin, mutta vaikeiden vuosien jälkeen seuran valintaa voi pitää onnistuneena. Osa tuntuu edelleen kuvittelevan Stoken pelaavan Tony Pulisin aikoina nähtyä ”örkkifutista”, jossa puolustusvoittoinen ja fyysinen pelaaminen ovat kaikki kaikessa.
Lätsäpään kuusi vuotta sitten korvannut Mark Hughes otti missiokseen Pottersin modernisoinnin ja pelaajat, kuten Shaqiri, Marko Arnautovic tai Ibrahim Afellay edesauttoivat raitapaitojen kehitystä nurmea pitkin edenneeksi joukkueeksi. Stoken menestyksekäs projekti kääntyi lopulta vastatuuleen ja upposi tänä keväänä, mutta Shaqirille tylsä teollisuuskaupunki noin tunnin matkan päässä Manchesterista tarjosi kodin.
Hieman paradoksaalisesti Shaqirin henkilökohtaisesti paras kausi Englannissa oli putoamiseen päättynyt sesonki. Laituri maalasi kahdeksan kertaa ja alusti seitsemän osumaa, vaikka joukkue ympärillä pelasi heikosti. Maaliskuun lopussa sveitsiläinen nousi otsikoihin antaessaan tiukkaa palautetta Stoke-ryhmästä.
Shaqirin mukaan edes Ronaldinho ei pystyisi auttamaan joukkuetta. Hän jatkoi sanomalla, ettei pysty olemaan niin vaikuttava pelaaja kuin haluaisi, koska ympäriltä puuttuu laatua. Samalla Shaqiri vihjaili halustaan jättää taantunut seura todeten jäämisen vaativan jotain poikkeuksellista siirtomarkkinoilla.
Sveitsin talismaani
Maajoukkueen paidassa Shaqirilla on aina kulkenut. Meneillään olevat MM-kisat ovat 26-vuotiaan laiturin uran kolmannet. Pelattuja maaotteluita käkikellomaan paidassa on kertynyt jo 73 kappaletta. Maaleja noihin otteluihin on syntynyt komeat 21 kihautusta. Maalimäärä on sama kuin legendaarisella Stephane Chapuisatilla, joka johti Dortmundin aikanaan Mestarien liigan voittajaksi.
Myös sille on syynsä, miksi Shaqiri on loistanut maajoukkueessa ja Stokessa, mutta flopannut Interissä ja Bayernissa. Hän on pelaaja, joka tarvitsee ison roolin. Tempokuljettajana Shaqiri on erinomainen. Pientä, mutta äärimmäisen lihaksikasta kroppaa on vaikea horjuttaa, kun se ampaisee terävästi liikkeelle.
Shaqiri myös viihtyy pelivälineen kanssa. Hän on tehnyt Stokessa upeita maaleja leikatessaan pallon kanssa linjojen väliin ja lähettäen tarkan vasurin laukauksen takakulmaan. Siitä huolimatta on vaikea ymmärtää, miten Shaqirin ominaisuuksilla varustettu pelaaja on edelleen Valioliigasta pudonneen seuran omaisuutta.
Stoke-fanit tiesivät jo putoamisen varmistuttua, ettei Shaqiri tule jäämään Britannia Stadiumille. Näin ollen MM-kisat toimivat hänelle loistavana näytönpaikkana vakuuttaa isompia seuroja. Eikä ottelu Serbiaa vastaan jättänyt kylmäksi. Ennen maaliaan Shaqiri väläytteli loistavaa potkutekniikkaansa laukomalla pallon pystypuuhun.
Patukan tulevaisuudesta on arvuuteltu runsaasti Englannissa. Vahvana kandidaattina on pidetty Southamptonia, jota luotsaa Shaqirin Stokeen hankkinut Mark Hughes. Myös Arsenal ja West Ham ovat pyörineet huhuissa. Kauppahinta tulee olemaan maltillinen 15 miljoonaa euroa, sillä Shaqirin sopimuksessa on ulosostohinnan määrittävä pykälä putoamisen varalla.
Vahvin ehdokas Shaqirin uudeksi seuraksi on kuitenkin Mestarien liigan finaalissa vieraillut Liverpool. Shaqiri oli siirtyä Redsiin jo neljä vuotta sitten, mutta tuolloin Bayern blokkasi siirron.
Shaqiri eittämättä soveltuisi Jürgen Kloppin intensiiviseen pelitapaan, jossa pelin virtaus pyritään pitämään huipussaan. Avaukseen noustakseen Shaqirin pitäisi kuitenkin sysätä penkille joko Sadio Mane tai hiljattain viiden vuoden jatkon Poolin kanssa sorvannut Mohamed Salah. Ehkä Southampton voisi sittenkin olla parempi vaihtoehto, ellei Shaqiri ole valmis käärimään hihoja ja taistelemaan peliajasta.
Ennen siirtoa Shaqiri kuitenkin keskittyy Sveitsin otteluihin MM-nurmilla. Alppimaa pisti viime kisoissa Argentiinan tiukille ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja hävisi vasta jatkoajan jälkeen. Nyt Sveitsi kohtaa erinomaisesti kollektiivina pelaavan Ruotsin.
Tällä vuosituhannella arvokisojen vakiokävijäksi nousseella Sveitsillä on nyt oiva sauma edetä puolivälieriin ensi kertaa sitten maan isännöimien vuoden 1954 MM-kisojen. Tuolloin isäntämaa taipui Lausannessa Itävallalle maalein 5–7.
Pietarissa samanlaista ilotulitusta ei ole luvassa. Siitä pitää huolen Ruotsin matalalla makaavat kolme linjaa, jotka eivät päästä vastustajaa helposti muotonsa sisään.
Nyt jos koskaan La Nati kaipaa talismaaninsa vasenta jalkaa. Sveitsillä ei ole ollut mitat täyttävää ykköskärkeä sitten Alexander Frein, joten katseet maalinteossa kohdistuvat Shaqiriin. MM-kisoissa onnistuneilla pelaajilla on tapana saada huippusiirto. Jos Shaqiri vie Sveitsin mitalipeleihin ja siirtyy Liverpooliin, ei häntä nähdä enää pelkkänä rotaation leventäjällä.
Vain 169-senttisellä pakolaisperheen pojalla on nyt elämänsä tilaisuus osoittaa, miksi hänestä kohistiin vuosikymmenen alussa.
Lähteet: Transfermarkt, ESPN, Independent, Telegraph, Stoke Sentinel
Kansikuva: Clive Rose/Getty Images