Glen Kamara ei vielä ole kovin tunnettu jalkapalloilija Suomessa. Kaikki saattaa hyvinkin muuttua ensi kesänä, sillä Skotlannin Valioliigassa pelaavaa keskikenttäpelaajaa viedään brittilehdistön huhuissa jopa Englannin Valioliigassa pelaaviin seuroihin. Minkälainen pelimies Kamara oikein on?
Kamaran vanhemmat tulivat pakolaisina Suomeen 1990-luvun alussa
Glen Kamara on yksi yllättävän useista Suomen maajoukkueessa pelanneista pelaajista, joilla ei ole vyöllään yhtään virallista aikuisten ottelua Suomen sarjoissa. Kamaran tarina on kun suoraan Hollywoodista, sillä hänen elämänsä alkuajat eivät olleet kovin helppoja. 1990 luvun alussa Länsi-Afrikan Sierra Leonessa syttyi sisällissota, joka kesti lopulta yli kymmenen vuotta. Raaka ja pitkäkestoinen sota vaikutti lähes kaikkiin maan kansalaisiin, sillä lopulta liki puolet maassa asuvista ihmisistä joutui jättämään kotinsa.
Kaksi muualle muuttanutta oli Kamaran vanhemmat, jotka saapuivat vuonna 1992 pakolaisina Suomeen. Kolme vuotta myöhemmin Tampereella syntyi perheen esikoislapsi Glen, joka aloitti heti nuorena poikana jalkapallon pelaamisen. Kamara muutti perheineen Tampereelta Espoosen ja hänen ensimmäinen virallinen jalkapalloseuransa oli piskuinen Olarin Tarmo, jonka riveissä nuori keskikenttäpelaaja palloili kymmenen vuotiaaksi asti.
Kamara on saanut jalkapallo-oppinsa Englannissa
Vuonna 2008 Kamaralla oli edessään suuri elämänmuutos, kun hän muutti Englantiin pysyvästi yhdessä äitinsä kanssa. Jalkapallo näytteli suurta roolia Kamaran elämässä, joten oli luonnollista, että nuori pelaajan alku jatkoi rakasta harrastustaan myös uudessa kotimaassaan. Kamara liittyi Essexin maakunnassa sijaitsevan Southendin kaupungin ykkösjoukkueen Southend Unitedin riveihin ja sai heti alusta asti mukavasti peliaikaa seuran juniorijoukkueissa.
Englannissa järjestetään joka viikko erilaisia jalkapallotapahtumia, joihin maan nuoret pelaajat matkaavat osoittamaan taitojaan eri seurojen pelaajatarkkailijoiden valvovien silmien alla. Näin teki myös Kamara, joka esiintyi edukseen Lontoossa järjestetyssä turnauksessa, jossa viiden hengen joukkueet mittelivät paremmuuttaan. Paikalla oli myös paikallisen suurseura Arsenalin pelaajatarkkailijoita, jotka kiinnittivät huomionsa taitavaan ja sisukkaaseen keskikenttäpelaajaan. Alkoivat neuvottelut, jotka saivat nopeasti onnellisen päätöksen. Kamara solmi kolmen vuoden mittaisen akatemiasopimuksen yhden koko maan parhaan junioriseuran kanssa ja unelma jalkapalloammattilaisuudesta oli taas yhden askeleen lähempänä.
Suomalaisen jalkapallokeskustelun yksi ikuisyyskysymyksistä on se, milloin nuorten pelaajien kannattaa siirtyä pois kotimaan kentältä. Jalkapalloihmisten keskuuteen on syntynyt kaksi koulukuntaan. Toisten mielestä ulkomaisiin akatemioihin tulisi siirtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kun taas osan mielestä nuorten pelaajien tulisi ensiksi tehdä läpimurtonsa aikuisten tasolle kotimaisten seurojen riveissä. Kamaran kohdalla ensimmäinen vaihtoehto tuntuu onnistuneen hyvin, sillä keskikenttäpelaaja otti Arsenalissa viettämiensä kuuden vuoden aikana isoja harppauksia eteenpäin jalkapalloilijana. Englannin juniorisarjat ovat tasoltaan kivikovia ja tämän lisäksi Arsenal pelasi jatkuvasti kansainvälisiä otteluita maanosan muiden huippuseurojen juniorijoukkueita vastaan.
Kamara ei onnistunut lyömään läpi Arsenalissa
Suurseurojen akatemioihin siirtyy vuosittain kymmeniä pelaajia, mutta näistä vain aniharva onnistuu nousemaan seuran edustusjoukkueen mukaan. Jopa aivan abosluuttisen huipputason lupauksilla on nykypäivänä vaikeuksia murtautua suurseurojen edustusjoukkueisiin, jotka pitkäkestoisen pelaajapolun sijaan tuntuvan luottavan enemmän päämäärätiedottomaan joukkuenrakennukseen.
Myös Kamaran tie näytti nousseen pystyyn Arsenalissa vahvan alun jälkeen. Suomen junnumaajoukkueiden vakiokasvo oli jo vuonna 2014 Gunnersin kokoonpanossa Mestarien liigassa Galatasarayta vastaan ja debyytti nähtiin vuoden päästä liigacupin ottelussa Sheffield Wednesdayta vastaan. Kamaraa pidettiin aidosti lupaavana pelaajana, mutta lopulta hänelle kävi niin kuin niin monelle muullekin nuorelle pelaajalle. Kilpailu peliajasta oli hurjan kovaa ja kun nuorisojoukueiden pelit eivät enää olleet riittävän tasokkaita, oli Kamaralla edessä peliajan hakeminen lainasopimusten kautta. Vuonna 2016 hän palasi ensimmäisen brittiseuransa Southendin riveihin ja seuraava kausi meni neljänneksi korkeimman sarjatason Colchester Unitedin paidassa. Kamara ei missään vaiheessa vakuuttanut Englannin alasarjoissa, sillä fyysiset divaripelit eivät tuntuneet sopivan pienikokoiselle ja taitavalle Kamaralle. Kauden päätyttyä Arsenal enää tarjonnut keskikenttäpelajalle uutta sopimusta ja edessä oli uuden seuran etsiminen.
Siirto Skotlantiin osoittautui nappionnistumiseksi
Kamara teki elämänsä toistaiseksi parhaan päätöksen siirtymällä Skotlannin Valioliigassa pelaavan Dundee FC:n riveihin. Nuori pelaaja kaipaa kehittyäkseen kovia otteluita ja 21-vuotias Kamara oli ennen Skotlantiin siirtymistä pelannut urallaan vain kymmenessä aikuisten ottelussa. Skotlannissa Kamaralle tarjottiin rehtiä mahdollisuutta murtautua heti kättelyssä Dundeen pelaavaan kokoonpanoon ja Kamara käytti saamansa mahdollisuuden hyväkseen paremmin kuin hyvin. Dundeen kausi joukkueena on sujunut melko mollivoittoisesti, mutta Kamara on ollut heti debyyttikaudellaan yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Kamara on pelannut yhtä vailla kaikissa Dundeen tämän kauden otteluissa ja seuran kannattajat ovat olleet liki yksimielisiä siitä, että suomalainen on ollut joukkueensa paras yksittäinen pelaaja. Myös pelaajat tuntuvat olevan asiasta samaa mieltä, sillä sunnuntaina uutisoitiin Kamaran voittaneen joukkueen sisäisen äänestyksen kauden parhaasta pelaajasta.
Erinomaisten otteiden myötä Kamara on kiinnittänyt monen Dundeeta kovemman brittiseuran huomion. Viime aikaisissa huhuissa keskikenttäpelaajaa on yhdistetty Rangersin, Celticin, Swansean ja Bournemouthin kaltaisiin seuroihin ja lienee itsestäänselvää, että Kamara ei jatka tulevalla kaudella Dundeen riveissä. 22-vuotias pelimies harkitsee varmasti tarkkaan seuraavaa siirtoaan, sillä tässä kriittisessä iässä peliajan saaminen olisi äärimmäisen tärkeää, vaikka palkkapussin koon kustannuksella. Hyppäys Skotlannin alemmasta keskikastista Valioliigaan saattaa olla liian iso pala purtavaksi, joten varmasti joka vuosi europeleissä esiintyvä Celtic voisi olla oiva seuraava kehitysaskel nousujohteisella uralla.
Perparim Hetemajn maajoukkueuran loppumisen myötä Kamara on mielenkiintoinen pelaaja myös maajoukkueellemme. Mies oli ensimmäistä kertaa Huuhkajien mukana jo vuonna 2015, mutta debyytti antoi odottaa itseään liki kaksi vuotta. Nyt kasassa on kolme maaottelua, mutta Kamaralle on povailtua isoa roolia syksyllä alkaviin Nations Leaguen otteluihin. Liikkuva ja pallovarma Kamara on juuri sitä, mitä maajoukkueen keskikenttä kaipaa ja lähtökohtaisesti hän sopii hyvin yhteen Tim Sparvin ja Alexander Ringin tapaisten pelaajien kanssa. Kamaralla on kaikki mahdollisuudet olla Suomen johtava keskikenttäpelaaja seuraavan kymmenen vuoden ajan. Samalla hän on oiva esimerkki siitä, että peliaika tekee ihmeitä nuorille pelaajille.
Kansikuva: All Over Press