Alkulohkot on nyt taputeltu ja kahdeksan joukkueen taival kisoissa tuli päätökseen. Monien yllätyksien myötä pudotuspelikaaviosta tuli todella herkullinen.
Alkulohkojen suurimpia yllättäjiä olivat lohkonsa voittaneet Wales, Kroatia sekä Unkari. Monet odottivat Englannin, Espanjan sekä Portugalin liitävän helppoihin lohkovoittoihin, mutta altavastaajat osoittivat sisukkuutensa.
Nyt toisella puolella pudotuspelikaaviota ovat lähes kaikki ennakkosuosikkeihin lasketut joukkueet, jotka ratkaisevat toisen finaalijoukkueen. Islanti, Irlanti ja Slovakia ovat kovassa seurassa, kun heidän kanssaan finaalipaikasta kamppailevat Saksa, Italia, Espanja, Ranska sekä Englanti. Alkulohkojen perusteella kenties suurimmaksi voittajasuosikiksi povatusta kolmikosta Saksa, Italia ja Espanja vain yksi joukkue pelaa välierissä.
Voisi sanoa, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Pudotuspelikaavion toiselta laidalta löytyvät Sveitsi, Puola, Kroatia, Portugali, Wales, Pohjois-Irlanti, Unkari sekä Belgia. Heidän joukostaan tulee toinen finaalijoukkue, joten todellisia yllätyksiä voidaan nähdä. Sveitsi, Puola, Kroatia ja Portugali ratkaisevat keskenään yhden välieräjoukkueen.
Pudotuspelikaaviota on kuvailtu epätasaiseksi, koska moni ennakkosuosikki on ulkona ennen välieriä. Molemmilla puolilla kaaviota on kolme lohkovoittajaa, kolme lohkokakkosta ja kaksi lohkokolmosta. Eihän se ole Walesin, Kroatian tai Unkarin vika, että he olivat alkulohkossaan parempia kuin ennakkoon kovemmiksi arvioidut joukkueet. Monet altavastaajat ovatkin ihastuttaneet otteillaan ja on hienoa, että heidän otteistaan saadaan nauttia pudotuspeleissäkin.
24 joukkueen karkeloiksi laajentuneet EM-kisat ovat saaneet turnauksen aikana paljon kritiikkiä sekä kehuja. Monet pienemmät maat ovat pelanneet ennakkoluulottomasti eikä moni jatkaakin pelejään vielä pudotuspeleissä. Vastaavasti kritiikkiä on aiheuttanut turnauksen kaavio, kun kuudesta lohkosta myös neljä parasta lohkokolmosta pääsee pudotuspeleihin. Tämän myötä alkulohkoissa nähtiin ajoittain todella varovaista peliä, koska maalieron merkitys oli iso. Aikaisempina vuosina maalimäärät ovat nousseet pudotuspeleihin siirryttäessä, eikä ole syytä epäillä etteikö niin kävisi jo nyt. Siitä antoi viitteitä jo muun muassa Portugalin ja Unkarin välinen kohtaaminen alkulohkon viimeisellä kierroksella.
Kun pudotuspelien kaavio alkoi selkiytyä ja moni ennakkosuosikki ajautui samalle puolelle kaaviota, oli pelkona, että se aiheuttaisi taktikointia viimeisellä kierroksella. Esimerkiksi Belgiaa ei varmasti haitannut yhtään sijoittua lohkossaan toiseksi. Nyt joukkue kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Unkarin ja mahdollisissa puolivälierissä voittajan otteluparista Wales–Pohjois-Irlanti. Sen sijaan lohkon voittanut Italia kohtaa ensin Espanjan ja seuraavalla kierroksella vastaan asettuu voittaja parista Saksa–Slovakia.
Taktikoinnista ei ollut kuitenkaan mitään merkkejä. Esimerkiksi Islannille on pakko nostaa hattua. Joukkue viimeisteli voittomaalin päätöspelissä Itävaltaa vastaan lisäajan neljännellä minuutilla ja voitti ottelun. Tasapelillä Islanti olisi ollut lohkonsa kolmas ja kohdannut ensimmäisellä kierroksella Kroatian ja mahdollisella seuraavalla kierroksella voittajan otteluparista Sveitsi–Puola. Voiton myötä Islanti kiilasi Portugalin ohi toiseksi ja nappasi paikan ennakkoon vaikeammalta puolelta kaaviota. Nyt joukkue kohtaa ensin Englannin ja mahdollisella seuraavalla kierroksella todennäköisesti Ranskan. Ihan jokainen joukkue ei välttämättä olisi pyrkinyt iskemään voittomaalia lisäajalla.
Kansikuva: Getty