Pelaajakehityksen jäljillä on viisiosainen juttusarja, joka pureutuu jalkapalloseurojen pelaajatuotantoon ympäri planeettaa. Juttusarjan tarkoituksena onkin esitellä, missä akatemioissa maailman parhaat pelurit ovat saaneet jalkapallo-oppinsa ja mitkä akatemiat ovat onnistuneet tuottamaan poikkeuksellisen paljon huippupelureita. Ensimmäisenä tarkastelussa on jalkapallon synnyinmaan, Englannin akatemiat.
Southampton
Englannin jossei kovin niin ainakin legendaarisin akatemia löytyy Britannian etelä-rannikolta. Pyhimysten jalkapallokoulun keihäänkärki on tällä hetkellä Real Madridin Gareth Bale, joka kuuluu eittämättä maailman parhaiden jalkapalloilijoiden joukkoon. Walesilaisen kanssa samaan ikäluokkaan kuuluva, Arsenalissa loistavan alkukauden pelannut Theo Walcott on Saints-kasvatti. Kaksikon kanssa taannoin pelannut Huuhkajien luottomies Tim Sparv on myös saanut arvokkaita futisoppeja Southamptonissa.
Englannin maajoukkueessa Saintsin akatemiaa edustavat Arsenalin Alex Oxlade-Chamberlain, loistavan alkukauden pelannut Adam Lallana sekä pahasta loukkaantumisesta toipunut Luke Shaw. Kohti maajoukkuetta hamuavista alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta Southamptonissa oppinsa saaneita pelureita ovat Callum Chambers sekä James Ward-Prowse. Seuran kenties legendaarisimmat kasvatit ovat kuitenkin Valioliigan kaikkien aikojen maalipyssy Alan Shearer sekä So’ton-legenda Matt Le Tissier.
Southamptonin tähtitehtaaseen voit tutustua tarkemmin vajaa vuosi sitten tehdystä jutustamme.
Manchester United
Manchester Unitedin akatemia muistetaan parhaiten legendaarisesta The Class of ’92 -porukasta, johon kuuluivat David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville sekä Nicky Butt. Superikäluokan jälkeen Manchesterissa on ollut hiljaisempaa tähtipelaajien tuottamisen suhteen, mutta liukuhihnamaisesti Valioliigapelaajia tuottava United on maailman rikkaimman sarjan edustetuin kasvattaja. Valioliigassa kirmaa tällä hetkellä peräti 28 United-kasvattia.
Luonnollisesti kovin ManU:ssa oppinsa saanut nykyfutaaja on seuraan maailmanennätyssiirrolla palannut Paul Pogba, joka saapui ensimmäisen kerran Manchesteriin vasta 16-vuotiaana. Englannin maajoukkueessa pelaavia United-kasvatteja edustavat Danny Drinkwater, Tom Heaton, Marcus Rashford, Michael Keane, Jesse Lingard sekä Danny Welbeck. Lisäksi muun muassa WBA-kaksikko Darren Fletcher ja Jonny Evans ovat United-kasvatteja kuin myös Stoken kippari Ryan Shawcross.
Arsenal
Vaikka Arsenalin edustusjoukkue on totuttu näkemään kansainvälisenä ryhmänä, on seuran junioripuoli tuottanut yllättävän paljon kovia pelureita. Jo legenda-osastolle siirtyneistä Gunners-kasvateista voisi mainita hiljattain 50 vuotta täyttäneen Tony Adamsin, legendaarisen maalinsylkijä Andy Colen tai tv-töitä tätä nykyä tekevät Martin Keown sekä Paul Merson.
Tykkimiesten nykyjoukkueessa omia poikia kirmaa neljä kappaletta: Hector Bellerin, Francis Coquelin, Alex Iwobi sekä Kieran Gibbs. Muualla pelaavista Arsenal-kasvateista meritoituneimmat ovat Besiktasissa pelaava Turkin maajoukkuemies Oguzhan Özyakup, tällä hetkellä lainoilla muissa seuroissa pelaavat Jack Wilshere sekä Wojciech Szczesny, Hammersin norjalainen Håvard Nordtveit sekä Sunderlandin Sebastian Larsson. Chelseaa tätä nykyä edustavan Cesc Fabregasin voi laskea Gunners-kasvatiksi, sillä katalaani saapui Lontooseen vain 16-vuotiaana. Myös tanskalainen kulttipelaaja Nicklas Bendtner on Arsenalin kasvatti.
Niinpä Arsenalin akatemian voisi väittää olevan malliesimerkki jalkapallon kansainvälistymisestä myös junioritasolla. Tykkimiesten akatemiassa on nähty myös suomalaisväriä, sillä 18-vuotias Hugo Keto torjuu edelleen palloja seuran väreissä ja lainalla Colchesterissa pelaava alle 21-vuotiaiden maajoukkuemies Glen Kamara kuuluu myös Arsenalin kasvatteihin.
Chelsea
Länsilontoolaisten viime vuotisia joukkueita katsoessa ei uskoisi Sinisten omaavan yhden maan laadukkaimmista junioriakatemioista, mutta näin se vain on. Chelsean ongelma on siis se, ettei seura ole onnistunut valjastamaan kasvattejaan edustusjoukkueen käyttöön. Toki Chelseassa pelaa muutamia omia kasvatteja kuten kapteeni ja seuraikoni John Terry tai nuoret Ruben Loftus-Cheek ja Nathaniel Chalobah.
Muissa Valioliigajoukkueissa vilisee runsain määrin Chelseassa oppinsa saaneita pelureita. Esimerkiksi Southamptonin Ryan Bertrand, Sunderlandin Fabio Borini sekä Patrick Van Aanholt, Swansean Jack Cork, Hammersin Gökhan Töre, Leicesterin Roberth Huth ja Andy King ovat kaikki Chelsean kasvatteja. Muissa sarjoissa Sinisten akatemiassa oppinsa saaneita ovat muun muassa Wolfsburgissa pelaava Hollannin maajoukkuemies Jeffrey Bruma tai lainalla Borussia Mönchengladbachissa pelaava tanskalainen topparilupaus Andreas Christensen.
Toissa kaudella Uefan nuorten Mestarien liigan voittaneen Chelsean tilanne on siinäkin määrin mielenkiintoinen, että lähes kaksi joukkueellista pelaajia lainanneen seuran akatemia on sylkenyt viime vuosina todella kovia lupauksia, kuten Championshipin maalipörssiä johtava 19-vuotias Tammy Abraham. Chelsealla riittääkin siis pohdittavaa seuran strategisten valintojen suhteen.
West Ham
Pahasti Valioliigassa rämpivän West Hamin akatemia on yksi Englannin legendaarisimmista pelaajahautomoista. 2000-luvulla Valioliigaa dominoineet Frank Lampard, Rio Ferdinand, Michael Carrick sekä Joe Cole ovat kaikki Hammersin koulimia pelureita. Kvartetin ohella edelleen kovia maalimääriä paukutteleva Jermain Defoe sekä Stokessa tätä nykyä pelaava Glen Johnson ovat niin ikään Hammers-kasvatteja.
West Hamin epäonneksi seuran akatemiatuotanto on ehtynyt 2010-luvulla. Edustusjoukkueen pelureista kapteeni Mark Noble sekä superlupaus Reece Oxford ovat seuran omia poikia. Muualla pelaavista kovimmat West Ham -kasvatit ovat Bournemouthin Junior Stanislas ja Crystal Palaceen kesällä myyty James Tomkins.
Muita huomioita:
Championshipissa pelaavan Leeds Unitedin akatemia on tuottanut kovia pelureita, huippuna maajoukkuemiehet James Milner sekä Danny Rose. Valioliigapelureista Fabian Delph, Aaron Lennon ja huippulupaavat Sam Byram sekä Lewis Cook ovat niin ikään Riikinkukkojen pelaajatuotantoa.
Vaikka Englannin isot seurat vetävät nuorukaisia puoleensa on huipulle ponnistettu myös pienemmistä akatemioista. Muun muassa ManU:n luottopuolustaja Chris Smalling on Lontoon lähistöllä sijaitsevan Maidstone Unitedin kasvatti. Nykyään Torinossa palloja torjuva Joe Hart taas on saanut oppinsa piskuisen Shewsburyn akatemiassa.
Kansikuva: Getty