Viime kaudella Serie A:ssa komeasti kuudenneksi sijoittunut 1990-luvun menestysseura Parma on ajautunut valtaviin taloudellisiin ongelmiin. Seuran nykyinen tilanne on niin synkkä, että viime viikonlopun kotipeli Udinesea vastaan jouduttiin perumaan, koska seuralla ei ollut varaa palkata otteluun järjestyksenvalvojia valvomaan ottelutapahtuman turvallisuutta.
Parman menestysvuodet 1990-luvun loppupuolella
Parma on kaupunkina tunnettu kahdesta asiasta: jalkapalloseurasta ja kinkusta. Perinteikäs seura juhli viime vuonna 100-vuotissyntymäpäiviään. Parman kunniakkaan historian alkuajat eivät kuitenkaan olleet kovin glamourisia.
Parma oli pitkään alasarjoissa viihtynyt seura, joka putosi pahimmillaan aina viidenneksi korkeimmalle sarjatasolle asti. Lopulta vuonna 1990 seura nousi historiansa ensimmäistä kertaa Italian korkeimmalle sarjatasolle.
Tässä vaiheessa seuran taustajoukkoihin liittyi maailmankuulu paikallinen ruokafirma Parmalat, jonka suurten taloudellisten panostusten avittamana seura saavuttikin nopeaa menestystä kotimaan kentillä. Heti ensimmäisellä liigakaudella tuloksena oli paikka Uefa-cupiin ja toisella pääsarjakaudella juhlittiin seuran ensimmäistä suurta voittoa, Coppa Italiaa. Seuraavana vuonna seurasi ensimmäinen uroteko Euroopassa, Cup Voittajien cupin voitto. Vuonna 1997 seura esiintyi ensimmäistä kertää Mestareiden Liigassa ja seuraavana vuonna joukkue saavutti seurahistoriansa suurimman saavutuksen, Uefa Cupin voiton.
Tuon ajan Parma oli nimilistaa katselemalla huikaisevan kova joukkue. Maalia vartioi seuran oma kasvatti Gianluigi Buffon ja puolustuslinjassa vipelsi Lilian Thuramin ja Fabio Cannavaron tapaisia supertähtiä. Keskikentän moottorina toimi Juan Sebastián Verón ja kärjessä tuhoa aiheutti oman lyhyen otantani perusteella seuran kannattajien mielestä seurahistorian paras pelaaja Hernan Crespo.
2000-luvulle tultaessa Parmalat joutui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin ja Parma tekikin virallisen konkurssin vuonna 2004. Parma vajosi alempaan keskikastiin, joskin joukkueen suurimpana tähtenä hääri nykyään Fiorentinassa pelaava Alberto Gilardino.
Vuonna 2007 joukkue lopulta tipahti Serie B:n, mutta onnistui nousemaan sieltä ensiyrittämällä takaisin pääsarjaviheriöille. Tämän jälkeen joukkue on ollut enempi vähempi turvallisessa keskikastissa ennen viime kauden hurjaa virettä, joka päätyi lopulta Eurooppa Liigaan oikeuttavaan kuudenteen sijaan Serie A:ssa. Ensimmäiset ennusmerkit tulevaisuudesta nähtiin kuitenkin viime kesänä, sillä Italian jalkapalloliitto eväsi Parman kentällä saavuttaman eurosijan verovelkoihin vedoten. Tuskin kukaan osasi kuitenkaan odottaa sitä, miten syvälle Parma tulevien kuukausien aikana vajoaa.
Parmalla on tällä hetkellä lähes 200 miljoonaa euroa velkaa
Parma on vaihtanut tämän kauden aikana omistajaa jo kolmeen kertaan nimellisen yhden euron summalla. Joulukuussa seuran entinen omistaja Tommasso Ghirardi myi seuran nimettömänä pysyneelle kyproslaiselle sijoittajajoukolle. Kyproslaiset tulivat Parmaan suurin puhein, sillä he lupasivat nostaa silloin sarjajumbona olleen seuran ylempään keskikastiin kovien hankintojen myötä. Todellisuus taisi kuitenkin yllättää, sillä miehille selvisi yllättäen seuran olevan näkökannasta riippuen yli 100-200 miljoonan euron veloissa. Hämäräperäisen kyprosjoukon omistajuusaika jäikin vain parin kuukauden mittaiseksi, sillä tammi-helmikuun vaihteessa seura siirtyi slovenialaisomistukseen.
Tälläkin kertaa seuran taloudellinen tilanne tuli uusille omistajille täydellisenä yllätyksenä. Parman tilanteesta tekee erityisen vakavan se, että seura on veloissa käytännössä jokaiselle mahdolliselle taholle, eikä sillä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole mitään mahdollisuutta saada maksujoustoa nykyiselle velkakuormalleen. Parma onkin joutunut pihistämään kaikesta mahdollisesta, sillä se on esimerkiksi myynyt joukkueen bussin ja kauppaa tällä hetkellä netissä joukkueen harjoituskeskuksen kalustoa paikallisessa huutonetissä.
Parman pelaajat ovat saaneet viimeksi palkkansa elokuussa ja viime kuukausina paikallinen verokarhu on käynyt panttaamassa kaikenlaista irtaimistoa velkojen korvikkeeksi. Seura onneksi pelaajat ja valmennusjohto ovat pysyneet sille lojaaleina, sillä he eivät ainakaan tähän päivään mennessä ole raportoineet saatavistaan millekkään viralliselle taholle.
Pelaajien meneminen lakkoon viimeistään tarkoittaisi sitä, että seuran kausi jäisi kokonaan kesken ja Parma menisi virallisesti konkurssiin. Seuran konkurssiin meno ei Italiassa ole millään tapaa erikoista, sillä vastaavia esimerkkejä on viime vuosilta useita. Sellaiset suurseurat kuiten Fiorentina ja Napoli kävivät piipahtamassa alasarjoissa, mutta ovat onnistuneet nousemaan puhtaalta pöydältä takaisin huipputasolle, joten Parman tulevaisuus ei tässä mielessä ole aivan niin synkkä, kuin nykytilanne antaisi ymmärtää.
Pelaajat pesevät itse pyykkinsä
Serie A on tasonsa tasaisesta laskusta huolimatta yhä yksi koko maailman kovimmista jalkapallosarjoista ja sarjan maineeseen peilaten Parman nykyinen tilanne on todella surullinen. Viime viikonlopun kotipeli Udinesea vastaan jouduttiin perumaan, koska seuralla ei ollut varaa palkata järjestyksenvalvojia tai poliiseja valvomaan ottelutapahtuman turvallisuutta. Tällä viikolla uutisoitiin, että seura on joutunut myymään oman bussinsa, joten pelaajat joutuvat menemään ensi viikon vieraspeliin Genoan vieraaksi omilla autoilla. Samaan aikaan myös seuran pesukoneet ovat hajonneet eikä seuralla ole varaa korjata niitä tai hankkia uusia. Tämä on johtanut siihen, että pelaajat joutuvat hoitamaan varusteidensa pyykkaamisen omilla tahoillaan.
Ongelmien syvyydestä kertoo myös se, että seuran nykyinen junnuvalmentaja Hernan Crespo kertoi tällä viikolle lehdistölle omista ongelmistaan. Crespon mukaan Parman harjoituskeskuksessa ei ole sähköä tai lämmintä vettä, koska seuralla ei ole varaa maksaa niistä aiheutuvia laskuja. Tämä on aiheuttanut sen, että valmentaja-Crespolla on ollut vaikeuksia saada juniorien otteluihin täyttä kokoonpanoa kasaan, koska pelaajat ovat sairastelleet surkeista olosuhteista johtuen. Viime viikonlopun vierasotteluun Inter Milanin vieraaksi junnut matkustivat kotijoukkue Interin lainaamalla bussilla, sillä muuten ottelu olisi jäänyt pelaamatta.
Syyttävä sormi osoittaa Calisto Tenzin suuntaan
Nykyiset ongelmat johtavat juurensa seuran menestysvuosille 1990-luvun loppupuolelle. Silloisen Parmalatin johtajan Calisto Tenzin aikana Parma saavutti seurahistoriansa suurimmat saavutukset, mutta seura eli samaan aikaan jatkuvasti yli omien varojensa. Tenzi oli kuitenkin siihen aikaan yksi Italian rikkaimmista miehistä ja kuittasi seuran tekemät tappiot omasta taskustaan. Vuonna 2003 Parmalat teki kuitenkin konkurssin ja Tenzi tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrankaistukseen petoksesta, sillä mies väärensi ja kavalsi rahaa firmansa nimissä. Syytön ei ole myöskään seuraa pitkään johtanut Tommasso Ghiardi, jonka yhdeksän vuoden omistusaikana Parma onnistui vaatimattomista pelillisistä saavutuksistaan huolimatta tekemään lähes 100 miljoonan euron tappiot.
Vaikka Parma pelaajiensa johdolla on sinnitellyt tähän pisteeseen asti, ei seuran tulevaisuus nykymuodossaan näytä millään muodossa mahdolliselta. Huhujen mukaan Parman vanhat pelaajat Gianluigi Buffonin johdolla olisivat sijoittamassa seuraan rahaa tämän kauden turvaamiseksi, mutta heidän tuomansa raha olisi isossa kuvassa kärpäsen kakka, sillä Parman täytyisi saada jostain lähes 200 miljoonaa rahaa tulevaisuutensa turvaamiseksi. Käytännössä kyse onkin vain siitä milloin Parma tekee konkurssin.
Konkurssin myötä seura putoaa Italian viidenneksi korkeimmalle sarjatasolle Serie C:n ja joutuu vaihtamaan virallisesti nimeään. Silloin Parma uudessa olomuodossaan saisi kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä, sillä seuran velat katoaisivat pois kokonaisuudessaan. Serie A:ssa ei ole ennakkotapausta kesken jääneestä kaudesta, mutta virallisten sääntöjen mukaan Parman lopettaessa kauden kesken kaikki sen tulevat vastustajat saavat Parmaa vastaan pelatuista ottelusta automaattiset 3-0 voitot. Tämä harmittaa erityisesti sarjakakkosena olevaa AS Romaa, joka onnistui syysä tuntemattomasta pelaamaan toissaviikolla kotonaan maalittoman tasapelin Parmaa vastaan.