Kuten varmasti jokainen Balkanin historiaa tunteva tietää, Jugoslavian maajoukkue vuonna 2015 on täyttä utopiaa. 1990-luvun alussa hajoamissotien myötä hajonnut valtio on sittemmin jakautunut seitsemään valtioon. Nämä valtiot ovat: Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Slovenia. Entisen Jugoslavian maista on virrannut huippupelaajia jalkapallokentille todella runsaasti. Huippupelaajia löytyy entisen Jugoslavian maiden lisäksi myös muualta, sillä esimerkiksi Suomen maajoukkueen avainpelaajiin kuuluva Perparim Hetemaj on alunperin kotoisin Kosovosta.
Faneille.com päättikin kasata 23-miehen kisajoukkueen pelaajista, jotka voisivat edustaa Jugoslaviaa. Joukkueesta tuli todella kova, sillä ulkopuolelle jäi esimerkiksi 2000-luvun parhaisiin toppareihin kuulunut Nemanja Vidic, Lazion Dusan Basta, Liverpoolin Lazar Markovic sekä Wolfsburgin Ivan Perisic.
Maaliin tarjolla huippukolmikko
Jugoslavian valmentajalla olisi maalivahtien suhteen hyvin positiivinen ongelma – kaikki joukkueen maalivahdit olisivat huipputorjujia. Ykkösvaihtoehto tolppien väliin olisi kuitenkin jo vuosia Serie A:n parhaisiin maalivahteihin kuulunut Samir Handanovic. Kokenut slovenialainen Inter-vahti on ulottuvana maalivahtina loistava torjuja, joka on rankattu usein maailman parhaiden torjujien joukkoon.
Kakkosvahti olisi Stokessa Valioliigan eturivin veskareihin jo vuosia kuulunut bosnialainen Asmir Begovic. Kanadan passin omaava maalivahti on Handanovicin tapaan todella kookas, mikä tekee Begovicin ohittamisen todella vaikeaksi. Maalivahtikolmikon täydentäisi Benficassa futisväen tietoisuuteen noussut Jan Oblak. Nykyisin Atletico Madridissa palloja torjuva slovenialainen on syntynyt vuonna 1993, joten nuori mies olisi Jugoslavian todennäköinen ykköstorjuja tulevaisuudessa.
Alakerta täynnä tekijämiehiä
Jugoslavian valmentajalla olisi mahdollisuus valita joukkueeseensa lukuisia huippupuolustajia. Linjan ehdoton johtotähti olisi Chelsean Branislav Ivanovic, joka on yksi maailman parhaista laitapuolustajista, tarvittaessa serbi pystyy myös hoitamaan topparin tonttia. Niin ikään oikean pakin ja topparin tontille olisi tarjolla myös Saksan kanssa maailmanmestaruuden viime kesänä voittanut Shkodran Mustafi, joka on syntyperältään Makedonian albaani. Valenciassa hyvän kauden operoinut 23 -vuotias puolustaja olisi kuitenkin todennäköisesti penkillä.
Avauskokoonpanoon vasemman puolustajan tontille vahviten tarjolla olisi Manchesterin Cityn Aleksander Kolarov. Vasenjalkainen serbi on oman maajoukkueensa luottopelaaja ja erittäin hyvä ylöspäin ja selkeästi paras vasenjalkainen laitapuolustaja mitä entisen Jugoslavian alueella olisi tarjolla. Kumpaakin laitapakin tonttia kykenisi miehittämään Kroatian maajoukkueen kokenut kapteeni Darijo Srna. Shakhtar Donetskin mies olisi loistavan potkutekniikkansa ansiosta erittäin käyttökelpoinen erikoistilanteissa. Jos Ivanovicia käytettäisiin topparina Srna nousisi avauksen oikeaksi puolustajaksi. Toisaalta mies voisi pelata myös Kolarovin paikalla vasemmalla.
Kun sekä Ivanovicia että Mustafia voisi käyttää topparina, olisi joukkueeseen tarjolla kolme keskuspuolustajaa. Selkeänä avauksen topparina olisi Dortmundia edustava serbitoppari Neven Subotic, joka on ollut Dortmundin avainpelaajia jo useita vuosia. Kookkaan serbitopparin aisapariksi nousisi hieman hapuilevan kauden Liverpoolissa pelannut kroatialainen Dejan Lovren. Lovren on kuitenkin aiemmilla kausillaan, muun muassa Southamptonissa osoittanut olevansa huipputoppari.
Topparikolmikon täydentäisi serbialainen Matija Nastasic. Citystä Schalkeen lainapestin kautta siirtynyt Nastasic oli ensimmäisenä City kautenaan todella hyvä, mutta jumiutui sen jälkeen penkille. Maisemanvaihdos Saksaan on tehnyt nuorelle serbille hyvää ja mies pelasikin todella hyvän kevätkauden.
Timanttinen keskikenttä
Keskikentälle Jugoslavialla olisi tarjolla tukku huippumiehiä. Parhaiten joukkueelle sopisi luultavasti Juventuksen suosima 4-1-2-1-2-ryhmitys, jossa pohjapaikalle selkeä vaihtoehto olisi Nemanja Matic. Chelseassa pelaava serbi on Barcelonan Sergio Busquetsin ohella maailman parhaita puolustavia keskikenttäpelaajia, joten muutenkin vahva puolustuslinja olisi Maticin myötä vahvassa suojauksessa.
Maticin yläpuolelle selkeät valinnat olisivat Barcelonan Ivan Rakitic sekä Real Madridin Luka Modric. Kroaatit osoittivat viime kaudella kuuluvansa keskikenttäpelaajien ehdottomaan eliittiin koko maailmassa. Erinomaisen debyyttikauden Barcan keskikentällä pelannut Rakitic on hyvä box-to-box –pelaaja, joka on loistava syöttelijä ja pystyy näin ollen auttamaan hyökkäyksiä myös ylempänä. Vastaavasti Modric viihtyy hieman alempana, josta pallo lähtee ylöspäin hyvällä tarkkuudella.
Timantin yläoksalle istutettaisiin AS Roman Miralem Pjanic. 25 -vuotias bosnialainen on Modricin ja Rakiticin tapaan loistava pallonliikuttaja ja Serie A:n parhaita pelintekijöitä. Hyvin kentän näkevä Pjanic omaa muun keskikentän tapaan hyvän laukauksen ja pystyy näin ollen laukomaan myös kauempaa. Pjanicia olisi mahdollisuus käyttää myös alempana, jos tarvetta ilmenisi. Maticin, Modricin, Rakiticin ja Pjanicin muodostama keskikenttänelikko olisi niin vahva pallollisesti, että se mahdollistaisi Jugoslavialle selkeän pallonhallinnan keskikentällä melkeinpä kaikkia maajoukkueita vastaan.
Hyökkäävän keskikenttäpelaajan paikasta Pjanicin haastaisi Interin Mateo Kovacic, joka murtautui hyvän viime kauden ansiosta Serie A:n parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon. Erinomaisen syöttötaidon ja pelisilmän johdosta nuorta kroaattia olisi mahdollista peluuttaa myös toisella oksalla, sillä mies pelasi Interissä aika ajoin keskikentän pohjallakin. Kolmas keskustan paikoille kärkkyvä keskikenttämies olisi loistokauden Borussia Mönchengladbachissa pelannut sveitsiläinen Granit Xhaka. Vaikka Xhaka edustaakin maajoukkuetasolla Sveitsiä, on hän syntyperältään Kosovon albaani, joten hänkin voisi edustaa Jugoslaviaa maajoukkuetasolla. Xhaka täydentäisi keskikentän keskusta -osaston hyvin, sillä sveitsiläinen pystyy pelaamaan ylempänä tai alempana. Xhaka nostettiin joissakin yhteyksissä jopa Bundesligan tähdistöön.
Vaikka pelaajiston potentiaalin kannalta toimivin systeemi olisikin edellä esitelty timantti muodostelma keskikentälle, olisi Jugoslavialla käytössään loistavia laitapelaajia, mikä mahdollistaisi systeemin muuttamisen myös muotoon 4-3-3. Laitapelaajista kenties nimekkäin on Interissä kevään pelannut Xherdan Shaqiri. Sveitsiä edustava Shaqiri on Granit Xhakan tapaan Kosovon albaani, joten hänkin olisi Jugoslavian käytössä. Hyvät MM-kisat pelannut voimapesä on todella hyvä haastamaan ja myös laukaus lähtee terävästi, joten mies olisi todella käyttökelpoinen niin avauksessa kuin vaihtopelaajanakin.
Kaksi muuta joukkueeseen valittavaa laituria olisivat Southamptonin Dusan Tadic sekä AS Roman Adam Ljalic. Vojvodinasta (Serbian autonominen provinssi) kotoisin oleva Tadic pelasi hyvän debyyttikauden valioliigassa ja toisi juonikkuutta keskikentälle. Tadic olisi Maticin ohella keskikentän ainoa vasenjalkainen pelaaja, mikä voisi monipuolistaa joukkueen peliä. Vaihtomiehen rooliin soveltuisi niin ikään Adam Ljalic. Serbi hakee palloa laajalta säteeltä ja tykkää leikata sisään, näin ollen mies tarjoaisi Tadicin ja Shaqirin tapaan hyvää taustatukea keskikentälle, mikä avaisi mahdollisuuden aktiivisempaan laitapeliin.
Zlatanin johtama hyökkäys
Joukkueen selkeä ykköstähti löytyy hyökkäyksestä, PSG:tä edustava Zlatan Ibrahimovic ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Malmössä bosnialaiselle isälle ja kroatialaiselle äidille syntynyt ruotsalaishyökkääjä olisi todellinen huipputekijä toisen hyökkääjän paikalle. Kookas ruotsalainen on niin kokonaisvaltainen hyökkääjä että kahden kärjen systeemi voisi sopia Zlatanille jopa yksinäisen kärjen roolia paremmin, sillä mies pystyisi näin ollen ruokkimaan toista puhtaampaa hyökkääjää. Tosin jos systeemi piirrettäisiin muotoon 4-3-3, olisi Zlatan selkeä valinta piikkiin.
Zlatanin vierelle soveltuisi loistavasti Manchester Cityn Edin Dzeko, joka pääsisi nauttimaan Ibrahimovicin ja timantinkovan keskikentän loistavasta tarjoilusta. Bosnialainen on hyvä viimeistelijä ja vahva pääpelaaja, joka voisi tarpeen vaatiessa tiputella palloa alempana viihtyville pelaajille. Dzekon täytyisi kuitenkin onnistua kärjessä todella hyvin, sillä takana kärkkyisi Atletico Madridin Mario Mandzukic. Mestarien liigan finaalissa vuonna 2012 maalannut kroaatti on Dzekon tapaan isokokoinen ja hyvä viimeistelijä, jonka voisi istuttaa target-hyökkääjän rooliin.
Squadin neljäs hyökkääjä tulisi Dzekon tapaan Manchester Citystä, sillä Stevan Jovetic täydentäisi hyökkäjä-osaston erinomaisesti. Sivustaseuraajan rooliin Cityssä jäänyt montenegrolainen pystyisi pelaamaan kookkaita Dzekoa ja Mandzukicia alempana, jolloin Zlatania vois käyttää selkeämpänä piikkinä. Jovetic ei ole täysin puhdas kärkimies, sillä mies on teknisenä ja juonikkaana pelaajana operoinut myös hyökkäävän keskikenttämiehen roolissa. Joveticin valintaa puoltaisi myös se, että vahvuuksiltaan mies soveltuisi kahden kärjen systeemin loistavasti.
Jugoslavia 2015:
Joukkue:
Maalivahdit:
Samir Handanovic, Slovenia, Inter
Asmir Begovic, Bosnia-Herzegovina, Stoke City
Jan Oblak, Slovenia, Atletico Madrid
Puolustajat:
Branislav Ivanovic, Serbia, Chelsea
Darijo Srna, Kroatia, Shakhtar Donetsk
Shkodran Mustafi, Saksa, Valencia
Aleksander Kolarov, Serbia, Manchester City
Neven Subotic, Serbia, Borussia Dortmund
Dejan Lovren, Kroatia, Liverpool
Matija Nastasic, Serbia, Schalke 04
Keskikenttä:
Nemanja Matic, Serbia, Chelsea
Ivan Rakitic, Kroatia, FC Barcelona
Luka Modric, Kroatia, Real Madrid
Miralem Pjanic, Bosnia-Herzegovina, AS Roma
Mateo Kovacic, Kroatia, Inter
Granit Xhaka, Sveitsi, Borussia Mönchengladbach
Xherdan Shaqiri, Sveitsi, Inter
Dusan Tadic, Serbia, Southampton
Adam Ljalic, Serbia, AS Roma
Hyökkääjät:
Zlatan Ibrahimovic, Ruotsi, PSG
Edin Dzeko, Bosnia-Herzegovina, Manchester City
Mario Mandzukic, Kroatia, Atletico Madrid
Stevan Jovetic, Montenegro, Manchester City