Tammikuun siirtoikkunat ovat harvemmin tarjoilleet isoja siirtoja, mutta nyt huippupelaajia virtasi uusiin maisemiin lähes ovista ja ikkunoista. Niinpä kartoitimme tammikuun kovimpia siirtoja. Vähemmän yllättäen Valioliiga-seurat olivat jälleen kerran aktiivisia. Tässä ovat ikkunan kymmenen kovinta siirtoa, yhdellä ekstralla höystettynä.
10. Lucas Moura, PSG –> Tottenham
Jos joku pelaaja tuli täyttämään tarvetta, niin PSG:stä Tottenhamiin vaihtanut Lucas Moura. Spurs-hyökkäys kaipasi nopeutta ja brasilialainen on yksi planeetan kovimpia kiitureita. 25-vuotias laituri jäi megahankintoja tehneessä PSG:ssä täysin statistiksi, joka painoi kauppahinnan vain 25 miljoonaan puntaan. Aikanaan todella kovana lupauksena pidetyllä Lucasilla riittää todisteltavaa, mutta Spurs saattoi hyvinkin tehdä yhden ikkunan ryöstöistä. Ainakaan motivaatiosta homman ei pitäisi jäädä kiinni, sillä mies taistelee paikasta Brasilian kivikovassa MM-ryhmässä.
9. Ross Barkley, Everton –> Chelsea
Viime keväänä Evertonin kerrottiin haluavan jopa 50 miljoonaa puntaa Ross Barkleysta. Elokuussa Barkley oli menossa Chelseaan 35 miljoonalla, mutta löi viime hetkellä jarrut päälle. Nyt kun kauppa lopulta tapahtui, oli hinta pudonnut vain 15 miljoonaan. Parhaimmillaan 24-vuotias keskikenttäpelaaja on erinomainen jalkapalloilija, mutta tason pitäminen korkealla on aiheuttanut haasteita. Toisinaan Barkley sortuu hölmöihin ratkaisuihin, mutta hänen potentiaalin omaavan englantilaispelaajan naaraaminen kyseiseen hintaan oli täydellinen no-brainer Chelsealle.
8. Olivier Giroud, Arsenal –> Chelsea
Ranskan liigan maalikuninkaana Arsenaliin saapunut Olivier Giroud joutui heti epäkiitolliseen asemaan, kun hänen piti korvata Man Unitediin myyty Robin Van Persie. Lopulta kookas ranskalainen viihtyi Pohjois-Lontoossa 5,5 vuotta iskien Tykkimiehille yli 100 maalia. Ykköskärkenä Giroud ei ole riittävän hyvä huippuseuraan, mutta parempaa kakkoshyökkääjää saa hakea. 31-vuotias Giroud on erinomainen pääpelaaja, jonka lisäksi hän kykenee seinäpeliin rankkarialueen kulmilla. Arsene Wengerin piti tehdä tilaa Arsenalin hyökkäykseen, mutta Giroudin tasoisen kärjen lähettäminen kilpailijoille vaivaisella 15 miljoonalla on silkkaa idiotismia.
7. Aymeric Laporte, Athletic Bilbao –> Manchester City
Etelä-Ranskan baskiosista kotoisin olevasta Aymeric Laportesta on kohistu jo useampi vuosi, sillä toppari debytoi vain 18-vuotiaana ja nousi nopeasti Athletic Bilbaon avainpelaajaksi. Siirto isompiin ympyröihin näki vihdoin päivänvalonsa, kun Man City aktivoi keskuspuolustajan sopimuksessa olleen 58 miljoonan punnan ulosostopykälän. Sikäli, kun Transfermarktista löytyviä summia on uskominen, on Pep Guardiola polttanut puolessatoista vuodessa lähes 300 miljoonaa puntaa alakertaansa. Kolikon toinen puoli on se, ettei Cityn pitäisi ihan hetkeen joutua puolustajakaupoille.
6. Henrikh Mkhitaryan, Manchester United –> Arsenal
Bundesliigan taannoinen Vuoden pelaaja väläytteli osaamistaan Old Traffordilla, mutta isossa kuvassa Henrikh Mkhitaryanin ManU-ura ei lähtenyt missään vaiheessa lentoon. Armenialainen ei päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja hänen sekä Jose Mourinhon välirikoista huhuiltiin tämän tästä. Lopulta 29-vuotias pelintekijä pääsi vaihtokaupassa Arsenaliin, jonne Mkhitaryanin pitäisi ominaisuuksiensa puolesta sopia, sillä Arsene Wenger ei kahlitse luovuutta. Alexis Sanchezin menetys kirpaisi, mutta Mkhitaryanin saaminen vaihdossa oli pohjoislontoolaisille torjuntavoitto.
5. Virgil Van Dijk, Southampton –> Liverpool
Ikkunan ensimmäinen isompi paukku oli Virgil Van Dijkin 75 miljoonan punnan siirto Southamptonista Liverpooliin, mikä teki hollantilaisesta maailman kalleimman puolustajan. Van Dijkin hankinta oli Jürgen Kloppille pakkorako, sillä alakerran keskinkertaisuus maksoi liikaa maaleja. Saksalaismanagerin halu saada juuri Van Dijk linjansa johtajaksi näkyi lopulta hinnassa, joka painui hurjiin lukemiin. Hurjaksi hinnan tekee erityisesti se, ettei Van Dijk pelannut syksyllä järin vakuuttavasti ja vietti viime kevään sairastuvalla. Aiemmilla kausilla 26-vuotias järkäle on kuitenkin osoittanut olevansa maailmanluokan toppari, josta odotetaan vapisevan peräpään pelastajaa.
4. Diego Costa, Chelsea –> Atletico Madrid
Tammikuun ikkuna oli sen verran kovaa tykitystä, että hyvä tovi sitten sovittu Diego Costan paluu Atletico Madridiin pääse melkein unohtumaan. Kyseistä siirtoa pidettiin varmana jo heinäkuusta saakka, mutta Atletin siirtokielto siirsi kaupan tammikuulle. Costa kuitenkin muistutti olemassaolostaan maalaamalla paluuottelussaan, joka päättyi punaiseen korttiin. Patjantekijät päätyivät maksamaan hyökkääjästä 60 miljoonaa puntaa, mikä on järisyttävä hintalappu, mutta ottaen huomioon kuinka tärkeä mies 20 maalia pysyttänyt Costa Chelsean mestaruusjunalle oli, pitäisi Ticon saada rahoilleen vastinetta.
3. Philippe Coutinho, Liverpool –> Barcelona
Yksi monista isoista siirtosaagoista päättyi tammikuussa, kun Philippe Coutinho sai unelmasiirtonsa ja matkasi Barcelonaan. Liverpool nettosi pelintekijästään 108 miljoonaa puntaa, mutta tiettävästi lisää on tulossa. Coutinhon huhutaan sijoittaneen kahdeksan numeroisen summan omia rahojaan siirron turvaamiseksi. Niin tai näin, sai Barca 25-vuotiaasta brassista fantastisen lisän hyökkäyskalustoonsa ja kenties Andres Iniestan pitkän aikavälin korvaajan.
2. Pierre-Emerick Aubameyang, Dortmund –> Arsenal
Euroopan parhaista hyökkääjistä puhuttaessa, ei Pierre-Emerick Aubameyangia voi olla mainitsematta. 28-vuotias kärki on takonut Dortmundin paidassa lähes maali per peli tahtia viime vuodet. Gabonilaisen odotettiin jättävän Westfalen stadion jo kesällä, mutta lopulta siirto venyi tammikuulle. Kuten kaikki hyvin tietävät päätyi Aubameyang siirtoikkunan päätöspäivänä Arsenaliin vajaalla 60 miljoonalla punnalla. Tykkimiehille tuulennopea maalinsylkijä on erinomainen vahvistus, mutta maailmanluokan hyökkääjän päätyminen kauas Valioliigan kärjestä pudonneeseen Gunnersiin herätti ihmetystä.
1. Alexis Sanchez, Arsenal –> Manchester United
Ikkunan kovin liikkuja oli odotetusti Alexis Sanchez. Chileläisen osoite taas oli kaikkea muuta kuin odotettu. 29-vuotiaan hyökkääjän siirtoa Cityyn pidettiin lähes varmana, mutta Unitedin tultua markkinoille kovemman tarjouksen kera, aukesi ovi työläiskaupungin läntiselle puolelle. ManU-hyökkäyksessä oli jo ennestään kovia seppiä, mutta Sanchezin tasoinen huippupelaaja, joka on kuulunut viime vuodet Valioliigan kirkkaimpiin tähtiin, on Punaisille paholaisille erinomainen vahvistus. Tiettävästi vaihtokaupassa ei liikkunut rahaa, joten penkille jääneen rivimiehen vaihtaminen Sancheziin oli ManU:lle fantastinen diili.
Ikkunan kummajainen: Pietro Pellegri, Genoa –> Monaco
Heitetään loppuun vielä ikkunan kummajainen. AS Monaco on tullut viime vuosina tunnetuksi hurjan hyvästä työstään nuorten talenttien kanssa. Kylian Mbappen, Benjamin Mendyn tai Thomas Lemarin kaltaista urakehitystä toivoo seuraavaksi saavansa vasta 16-vuotias Pietro Pellegri. Erikoisen superlupauksen siirrosta tekee kuitenkin se, että ruhtinaskuntalaiset pulittivat Genoa-kasvatista lähes 20 miljoonaa puntaa vastaavan summan. Kookkaalle hyökkääjälle on povattu valoisaa tulevaisuutta kuningaspelin parissa ja vuonna 2001 syntynyt Pellegri on maalannut jo kahdesti Italian pääsarjassa. Summa on joka tapauksessa hurja.
Siirtosummat: Transfermarkt
Kansikuva: Julian Finney/Getty Images