Valioliigakauden päättyminen tarkoitti samalla myös huippusuositun Fantasy Premier League -pelin päätöstä. Yli neljä miljoonaa pelaajaa omaavan pelin idea on kasata joukkue, jossa pisteitä saa oikeiden pelaajien suorituksista. Koko kilpailun 4. sijan valtasi Rauman Kukko -nimistä joukkuetta manageroinut Roope Liimatainen, 25, joka tarttui Faneille.comin haastatteluun.
Suomen parhaan FPL-pelaajan tittelin tasan 75 pisteen erolla, eli noin hyvän kierroksen pisteiden erolla vienyt Liimatainen lienee tuttu nimi monille Faneille.comin lukijoille. Manchester Unitedia kannattava helsinkiläinen kuuluu nimittäin sivuston futistoimitukseen, leipälajinaan Valioliiga.
”Tuuriin kallistun enemmän kuin taitoon”
Kysyttäessä Liimataisen huiman kauden salaisuutta, ei mies löydä yhtä yksittäistä tekijää, vaan toteaa, että onnella oli osansa pelissä. Joskin tuplapisteet tuottava kapteenin valinta osui yleensä nappiin, kuten kahdella viimeisellä kierroksella, jolloin Rauman Kukon kipparina toimivat Alexis Sanchez ja Harry Kane.
– Tuuriin kallistun enemmän kuin taitoon. Moni muu teki varmasti enemmän taustatyötä, kun taas ite menin enemmän intuitiolla. Tottakai kapteenivalinnat vaikuttaa tosi paljon, mutta nekin osuu monesti tuurilla, Liimatainen miettii.
Yksi salaisuus maailman kärkeen nousemisen taustalla oli kuitenkin tasaisuus, sillä Rauman Kukko jäi alle 40 pisteen vain kerran sekä alle kierroksen keskiarvon kahdesti. Suomen paras FPL-manageri näki myös huiman loppukirin tärkeänä.
– Hyvä loppukiri oli tärkeä. Gameweek 24:n jälkeen nousin rankingissa kahta vaille joka viikko. Vähän toki harmittaa, kun ei tullut aiemmin otettua riskejä. Top 50 -sijoille nousin vasta Gameweek 34:n jälkeen, että näin jälkeenpäin ajateltuna olis voinut ottaa aiemminkin riskejä.
”Keskikenttä on ehkä tärkein”
Vielä syksyllä Liimatainen ei osannut edes kuvitella nousevansa maailman parhaiden FPL-managereiden joukkoon, vaan fokus oli tiukasti kaverikimppojen voitoissa. Joukkueen kasaamiseen ja siirtojen puimiseen helsinkiläinen ei omien sanojensa mukaan käyttänyt liiemmin aikaa.
– Oikeastaan tosi vähän. Alitajuisesti se on mielessä ja varsinkin sitten kun tajus, että menee tosi hyvin ni vähän enemmän tuli käytettyä aikaa. En kuitenkaan plärännyt liiemmin pelaajakohtaisia tilastoja. Futisforumia ja Captain Pollia seurasin jonkin verran, mutta väittäisin, että kärkijengeistä varmaan keskimäärästä vähemmän meni aikaa tilastojen tsiigailuun.
Manchesterin Punaisia paholaisia kannattava Liimatainen sanoo, että joukkuetta hän rakensi tilastot edellä, eivätkä henkilökohtaiset mieltymykset suuntaan tai toiseen näin ollen vaikuttaneet.
– Täysin pisteet edellä mentiin, eli joukkue tai pelaajan nimi ei vaikuttanut. Yksi parhaita ratkaisuja oli, kun käytin ensimmäisen Wildcardin Gameweek 5:llä ja nakkasin kaikki kolme ManU:n pelaajaa veke. Ei tehnyt pahaa heivata ”omia” pelaajia.
Itse pelin aikana Liimataisen tuottoisin pelaaja oli keskikenttämieheksi merkattu Alexis Sanchez, mutta itse joukkueen kasaamisessa mies sanoi panostaneensa puolustukseen. Yleisesti ottaen Liimatainen kuitenkin näkee keskikentän kaikista tärkeimpänä osa-alueena.
– Aika paljon pistin rahaa kiinni puolustajiin, mistä kertoo myös se, etten käyttänyt All Out Attack -chippiä ollenkaan. Yhtä halpis keskikenttää roikotin käytännössä koko ajan, että pysty pitämään kahta Chelsean pakkia, ilman että hyökkäys olis kärsinyt.
– Keskikenttä on ehkä tärkein ja sinne meni monesti oma kapteenin valintakin. Hyökkäyksessä moni menee kuitenkin hyvin pitkälle samoilla äijillä, mutta keskikentällä on paljon ukkoja, jotka tekee hyvin tehoja.
Yli 2500 pinnaa keränneen Liimataisen kausi oli fantastinen, mutta aina on varaa parantaa. Helsinkiläistä harmittaa erityisesti se, että kalliit Chelsea-puolustajat pysyivät riveissä liian kauan.
– Roikotin tosi pitkään (Cesar) Azpilicuetaa ja (Marcos) Alonsoa, jotka teki hyvin aluksi pinnoja, mutta tuotti keväällä tosi harvoin hyviä pisteitä. Ne vei liikaa varoja. Kalliit hyökkäyspään ukot taas osu hyvin. Esim Zlatan oli sisällä kun piti olla, samoin Kane ja (Romelu) Lukaku. Onnistuin myös luopumaan niistä oikeaan aikaan, mutta puolustuspäässä ois voinut paremmin budjetoida, koska sinne panostin.
Liimatainen tunnetaan kulttimanageri Tony Pulisin suurena ihailijana ja juuri lätsäpään suojatit WBA:sta tuottivat Rauman Kukolle hyvin pisteitä. Liimatainen onnistui myös hyppäämään hyvissä ajoin halvempien tähtien kelkkaan.
– WBA:n puolustuspään ukot oli hyviä. (Gareth) McAuley sai hyvin nollia ja teki myös maaleja ja sit (Ben) Foster torjui monet nollat. Myös (Matt) Phillips oli hyvä haku. Hyppäsin aikasin (Wilfried) Zahan kelkkaan ja myös (Joshua) Kingin, jotka teki näistä halvemmista hyvät pisteet.
Ensi kaudella paremmaksi
Jokainen voi tahoillaan miettiä kuinka huima suoritus on sijoittua miljoonien pelaajien joukosta neljänneksi. Valitettavasti Liimatainen jäi kuitenkin nuolemaan näppejään palkintojen suhteen, mikä jäi luonnollisesti harmittamaan Suomen ykköspelaajaa.
– Vielä muutama peliviikko sitte en osannut edes haaveilla palkinnoista, mutta kyllä se toki harmittaa kun jäi (Ben) Daviesin ja (Vincent) Kompanyn maaleilla ulos palkinnoilta. Jos kuitenkin miettii, että olin neljästä miljoonasta oli neljäs ja Suomen ykkönen, ni hyvältähän se tuntuu.
Fantasy Premier League starttaa taas ensi syksynä ja luonnollisesti puhtaalta pöydältä. Tempun uusiminen olisi ilmiömäinen suoritus, mutta kliseisesti Liimataisen nälkä on kasvanut syödessä.
– Tottakai täytyy lähteä parantamaan. Ei siinä kuitenkaan hirveen montaa pinnaa tarvita että on maailman ykkönen, päättää planeetan neljänneksi paras FPL-manageri.
Kansikuva:Laurence Griffiths/Getty Images