Valioliiga-seurojen käsistä karannut ostovoima on saanut seurat tekemään toinen toistaan mittavimpia siirtoja. Hulppeiden hintalappujen ohessa usein unohtuu, ettei jokaisesta Valioliiga-tähdestä ole maksettu kymmeniä miljoonia. Britti termein ”Bargain-hankinnat” ovat muuttuneet entistä vaikeammiksi, mutta eivät ole missään nimessä kadonneet.
Kuusi miljoonaa Vincent Kompanystä tai kolme miljoonaa Robin Van Persiestä ovat 2000-luvun kovimpia kaappauksia. Yksi tämän kauden parhaista hankinnoista on ollut Matt Phillips, josta WBA maksoi noin 5,5 miljoonaa puntaa. Entä 2010-luvun muut pienemmän rahan kaappaukset? Tässä ovat parhaat alle 10 miljoonaa puntaa maksaneet pelaajat viimeisen seitsemän vuoden ajalta.
10. Michael Keane, Manchester United -> Burnley (£2m)
Manchester Unitedin kasvattama Michael Keane ajautui suurseuran lupaukselle ominaiseen lainakierteeseen, joka katkesi lopulta tammikuussa 2015, kun Burnley pulitti nuorukaisesta reippaat kaksi miljoonaa puntaa. Putoamiselta nuori toppari ei Burnleya pelastanut, mutta oli isossa roolissa Claretsin noustua täksi kaudeksi takaisin Valioliigaan. Eikä Keanen dominointi loppunut sarjanousuun vaan nousijan tukipilari on ollut yksi koko liigan parhaita toppareita. Tammikuussa 24 vuotta täyttäneen puolustajan esitykset ja rajalliset topparimarkkinat ovat nostaneet Keanen arvon vähintäänkin kymmenkertaiseksi.
9. Yohan Cabaye, Lille -> Newcastle (£4,25m)
Alan Pardewin surullisen kuuluisa ranskalaisinvaasio toi St James’ Parkille jos jonkun näköistä tusinapelaajaa, mutta myös muutamia huippuhankintoja osui matkan varrelle. Paras heistä on Ranskan maajoukkuee-paidan 48 kertaa ylleen pukenut Yohan Cabaye. Erinomaisena pelinrytmittäjänä tunnettu keskikenttämies saapui kasvattajaseurastaan Lillestä kesällä 2011 ja vain reilun neljän miljoonan punnan korvausta vastaan. Harakoiden kapellimestarin tahtipuikkoa Cabaye ehti heiluttaa kaksi ja puoli vuotta, kunnes kotimaan suurseura PSG lunasti lähtökuopissa olleen tähden yli 20 miljoonan punnan siirtosummalla.
8. Winston Reid, FC Midtjylland -> West Ham (£3,5m)
Uusiseelantilainen Winston Reid tuli suurelle yleisölle tutuksi kesän 2010 MM-kisoista. Tanskassa 10-vuotiaasta saakka asustanut toppari siirtyi hyvin menneiden kisojen jälkeen West Hamiin, joka maksoi FC Midtjyllandille noin 3,5 miljoonaa puntaa. Seitsemättä kauttaan Itä-Lontoossa pelaava Reid ei välttämättä loista, mutta pelaa harvoin huonosti ja on ollut pitkään yksi Hammersin ehdottomia avainpelaajia. 28-vuoden iässä Reidillä olisi potentiaalia pelata vielä Hammersiakin suuremmassa seurassa, mutta kesään 2021 ulottuva sopimus pitänee luotettavan keskuspuolustajan pääkaupungissa tulevaisuudessakin.
7. Mousa Dembélé, AZ Alkmaar -> Fulham (£5m)
Pitkään Valioliigan vakiojoukkueisiin kuulunut Fulham teki kenties koko seurahistoriansa parhaan kaappauksen ostamalla AZ Alkmaarissa pelanneen 23-vuotiaan Mousa Dembélén riveihinsä noin viiden miljoonan punnan kaupassa kesällä 2010. Monipuolinen belgialainen saapui Craven Cottagelle hyökkäävänä pelaajana, mutta kehittyi hiljalleen erinomaiseksi kahden suunnan keskikenttäpelaajaksi. Kaksi vahvaa kautta Länsi-Lontoossa vakuutti Tottenhamin ja mies siirtyi White Hart Lanelle 16 miljoonalla punnalla, joka tosin on sekin varsin maltillinen hinta Dembélén tasoisesta pelaajasta.
6. Aaron Cresswell, Ipswich -> West Ham (£4m)
Pelaajien hankkiminen Englannin alemmilta sarjatasoilta on usein kolikon heittoa. Hammersin onneksi kesällä 2014 suoritettu neljän miljoonan punnan heitto osui niin nappiin kuin se vain suinkin voin osua, seuran hankittua Aaron Cresswellin. Ipswichistä tullut laitapakki on ollut koko Itä-Lontoossa viettämänsä ajan yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Etenkin tällä kaudella 27-vuotiaan Tranmere Rovers -kasvatin merkitys näkyi Cresswellin kärsittyä polvivammoista. Hammers sai viime kesänä sorvattua luottomiehelleen kesään 2021 asti ulottuvan jatkon, joten joukkueen vasen kaista on turvattu jatkossakin.
5. Cesar Azpilicueta, Marseille -> Chelsea (£7,5m)
Raharikkaat suurseurat tekevät harvemminen Bargain-hankintoja. Chelsea on kuitenkin muutaman tällaisen suorittanut ja erittäin hyvällä menestyksellä. Osasuna-kasvatti Cesar Azpilicueta saapui Stamford Bridgelle Marseillesta elokuussa 2012. Baskista maksettu 7,5 miljoonaa puntaa tuntuu jälkikäteen lähes puoli-ilmaiselta ottaen huomioon kuinka loistava pelaaja Chelsea-puolustaja on. 27-vuotias Azpilicueta voi tunnetusti pelata kaikkia puolustuksen paikkoja eikä miehelle satu huonoja päiviä oikeastaan koskaan.
4. John Stones, Barnsley -> Everton (£3m)
Barnsleyssä syntynyt ja kasvanut John Stones siirtyi Evertoniin jo 18-vuotiaana tammikuussa 2013. Valioliiga-seura maksoi lupaavasta topparista vaivaiset kolme miljoonaa puntaa, joten Stonesia voi pitää melkoisena löytönä. Jo seuraavana keväänä Evertonin avauskokoonpanoon murtautunut puolustaja jatkoi viime kesänä Manchester Cityyn, joka maksoi miehestä lähes 50 miljoonaa puntaa. Myös Barnsley sai osansa, sillä Championshipiin nousseen seuran kirstuun kilahti seitsemän miljoonaa puntaa, siis yli tuplat mitä seura oli Stonesin myynnistä aikanaan kuitannut. Everton taas nettosi kaupoista lähes 40 miljoonaa puntaa. Yorkshiressä majaileva Barnsley tuntuu muutenkin tekevän taidetta toppareiden kanssa, Evertonissa hyviä otteita esittänyt Mason Holgate sekä Hullin lahjakas Harry Maguire ovat Stonesin tavoin The Tykesin kasvatteja.
3. Thibault Courtois, Genk -> Chelsea (£7,6m)
Fernando Torresin tai Andrei Shevtšenkon kaltaisten kalliiden floppihankintojen vastapainoksi Chelsea on tehnyt muutamia fantastisia pienemmän profiilin kiinnityksiä. Kesällä 2011 Genkille maksettu vajaat kahdeksan miljoonaa puntaa saattoi tuntua isolta hintalapulta 19-vuotiaasta veskarilupauksesta, mutta tänä päivänä voitaneen todeta Courtoisin oston olleen yksi koko seurahistorian parhaista kaupoista. Länsilontoolaiset saivat Atletico Madridissa kolme kautta lainalla pelanneesta belgialaisesta yhden koko planeetan parhaista torjujista, eikä ikääkään ole kuin vaivaiset 24 vuotta. Lähes kaksimetrinen Courtois voi siis hyvinkin vartioida Chelsean maalia seuraavat 10 vuotta.
2. Dele Alli, MK Dons -> Tottenham (£5,6m)
Lontoon pohjoispuolella sijaitsevasta Milton Keynesin pikkukaupungista ponnistanut Dele Alli debytoi kotikaupinkinsa ylpeydessä jo 16-vuotiaana ja kuului Ykkösliigaa pelanneen seuran avainpelaajiin vuotta myöhemmin. Ei siis ihme, että moni suurseura oli kiinnostunut keskikenttämiehen palveluksista. Alli valitsi lopulta Tottenhamin, joka maksoi nuorukaisesta reilut 5,5 miljoonaa puntaa. Oletettavasti kaupasta löytyy jonkinlainen jälleenmyynti-pykälä, mutta reippaat viisi miljoonaa Allin tasoisesta pelaajasta on yksi kaikkien aikojen ryöstöistä. Yli 20 Valioliiga-maalia iskenyt keskikenttämies on noussut nopeasti koko sarjan eliittiin ja vallannut paikan Englannin maajoukkueen avauksesta, eikä ikää tosiaan ole kuin se 20 vuotta.
1. N’Golo Kante, Caen -> Leicester (£7,6m)
Leicesterin ja N’Golo Kanten satumaisesta viime kaudesta ylisanat alkavat olla käytetty. Leicesterin kaupunki on tätä nykyä Evertonissa vaikuttavalle Steve Walshille ikuisessa kiitollisuuden scoutin tuotua Kante King Power Stadiumille toissa kesänä. Tuskin kovin moni Valioliigan ystävä oli edes kuullut kotimaansa Caenissa raataneesta keskikenttämiehestä. Vajaat kahdeksan miljoonaa puntaa oli Leicesterin kokoiselle seuralle varsin mittava sijoitus, mutta se tuli takaisin moninkertaisena. Hävyttömiä pallonriistolukuja kirjauttava ranskalainen jatkoi kesällä matkaansa Chelseaan, joka maksoi miehen palveluksista reilut 30 miljoonaa puntaa. Kanten arvo toisin sanoen lähes viisinkertaistua yhdessä kaudessa. Eikä liene suuri vääryys puhua 169-senttisestä pallovarkaasta Valioliigan parhaana pelaajana viimeisen puolentoista kauden ajalta.
Muita bargain-hankintoja:
- Oriol Romeu, Chelsea -> Southampton (£6m) 2015
- Patrick Van Aanholt, Chelsea -> Sunderland (£1,5m) 2015
- Eric Dier, Sporting Lissabon -> Tottenham (£4,25m) 2014
- Erik Pieters, PSV -> Stoke (£3m) 2013
- Moussa Sissoko, Toulouse -> Newcastle (£2m) 2012
- Christian Benteke, Genk -> Aston Villa (£7m) 2012
Seuraa Valioliigan jännittävää kevätkautta ViaPlay-palvelusta.
Kansikuva: Michael Regan/Getty Images
Lähde: Transfermarkt